ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του ΗΛΙΑ ΕΚΜΕΤΖΟΓΛΟΥ, ο εξάδελφός του Χαράλαμπος Γιαννακίδης προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεύκων Θεσσαλονίκης.

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π., στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Κοντεύουν 5 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος και αξέχαστος σύζυγός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ. Το κενό που άφησε ο θάνατός του, μεγαλώνει. Δεν ξεχνώ την ακούραστη αγωνιστικότητά του και το ακλόνητο «πιστεύω» του. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι τον γνώρισαν.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών.

Η αγαπημένη σύζυγός του Γιούλα Μαυραγάνη

* * *

Στη μνήμη της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΡΕΛΙΑ, η οποία γεννήθηκε το 1928 και πέθανε το 2004, προσφέρονται, ως δεύτερη δόση, 2.500 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΧΑΣΑΠΗ, αταλάντευτου κομμουνιστή, και πιστού στα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω στην ΚΟΒ Μηχανιώνας 40 ευρώ.

Η σύζυγός του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ, μέλους του ΚΚΕ, η οικογένεια Θωμά και Χριστίνας Μιχαηλίδου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ για το δυνάμωμα των αγώνων του.

Στέφανος Σαπουντζής
Στέφανος Σαπουντζής
* * *

Φωτ.

Στις 3 Μάρτη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Νικολάου ΓΕΡΟΝΙΚΑΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1941 και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Μετά το Δεκέμβρη του 1944, αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, όπου εργάστηκε ως στέλεχος του ΚΚΕ.

Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Μετά το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί διέπρεψε ως επιστήμων και κομμουνιστής.

Επαναπατρίστηκε το 1976.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Χαρίκλεια, Αθηνά και Νίκος.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της ΤΑΣΙΑΣ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Μπαλιάκα), οι οποίοι πέθαναν πρόσφατα στο Λιτόχωρο Πιερίας, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοί τους προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Λιτόχωρου, 100 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

Ο Γιάννης Παπανικολάου γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1923. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, κυνηγήθηκε μετά τη Βάρκιζα και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά σε μάχη και έχασε το δεξί χέρι του. Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία από το φθινόπωρο του 1949, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην αποκατάσταση των προσφύγων. Εκεί παντρεύτηκε την Τασία Τζιούκα, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ και απέκτησαν δυο παιδιά: Την Μαρία και τον Γιώργο.

Επαναπατρίστηκαν το 1976, εγκαταστάθηκαν στο Λιτόχωρο, όπου υπήρξε μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτόχωρου. Εργάστηκε ακούραστα για την ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Λιτόχωρο και για την οργάνωση αντιστασιακών εκδηλώσεων.

Η σεμνότητα και η καλοσύνη που τον διέκρινε, αλλά και η πίστη του στα ιδανικά του ΚΚΕ, απέσπασαν την εκτίμηση και το σεβασμό των συμπατριωτών του, ιδιαίτερα των αντιστασιακών του Λιτοχώρου.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, η γυναίκα του Μαρία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά, 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΠΑΝΟΥ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από τη Λευκάδα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο Κόμμα του 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών.

Μαρία Ζαβιτσάνου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Η κόρη του Βασιλική Καραβάκου - Μενάγια

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΡΝΑΡΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε από ριπή αεροπλάνου στο χωριό Αράπης Χασίων το Μάρτη του 1948.

Τιμώντας τη μνήμη του, ο Θ. Σ., μέλος του Παραρτήματος Μακρυνείας της ΠΕΑΕΑ, πρόσφερε 100 ευρώ, ως τελευταία δόση, για το 17ο Συνέδριο.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΣΑΣ, ο οποίος πέθανε την 1η Φλεβάρη 2005, γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Γέρμα Καστοριάς, από γονείς φτωχούς αγρότες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, μετά την Απελευθέρωση ο ίδιος και η οικογένειά του δέχτηκαν άγριο διωγμό με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και βασανιστήρια. Γι' αυτό ο Γιώργος και τα αδέρφια του κατέφυγαν στο ΔΣΕ. Η αδελφή του ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη της Εδεσσας το Γενάρη του 1949.

Κώστας Ταρναράς
Κώστας Ταρναράς
Ο Γιώργος Γκάσας, αφού έζησε πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες, επέστρεψε στο Μανιάκι Καστοριάς, όπου και πέθανε. Δούλεψε σκληρά για να στήσει νέο νοικοκυριό, ενώ, ταυτόχρονα, συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις της τοπικής ΚΟΒ του ΚΚΕ και των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, καθώς επίσης στο συνδικαλιστικό κίνημα των γουνεργατών και των συνταξιούχων.

Ο Γιώργος Γκάσας εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Οι αθάνατοι της Καστοριάς», στο οποίο αναφέρονται οι ηρωικοί νεκροί του αγώνα από το νομό Καστοριάς.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ευανθία προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καστοριάς και οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Γιάννης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νικόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Γκουγκουλίτσας, Κώστας Γκώγκος, Αριστείδης Ρούνης και Σωτήρης Πάλιας 35 ευρώ στα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, των οποίων ήταν μέλος

* **

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 13 Μάρτη, 40 μέρες από το θάνατο του συντρόφου μας ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους της ΚΟΒ «Αϊ - Γιώργη» Κοκκινιάς.

Σήμερα Κυριακή, 13 Μάρτη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Νίκαιας, στις 9.30 π.μ., γίνεται το μνημόσυνό του.

Η δράση του Βασίλη Μαυρογιάννη ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης στην περιοχή μας, μετά την κρίση των αρχών του '90. Η συνέπεια και η προσήλωσή του στο Κόμμα μας τον ανέδειξαν για πολλά χρόνια γραμματέα και μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ μας. Ιδιαίτερα αποφασιστική ήταν η συμβολή του στη διάδοση του «Ριζοσπάστη» και στη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας του στην περιοχή.

Ηλίας Εκμετζόγλου
Ηλίας Εκμετζόγλου
Με τη συνταξιοδότησή του, βοηθούσε ολόψυχα τη δημοτική αρχή της πόλης μας και συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση του τεχνικού συνεργείου της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Ο Βασίλης Μαυρογιάννης δεν πρόλαβε το 17ο Συνέδριο. Μελετώντας, όμως, τις Θέσεις της ΚΕ, είχε πραγματική αγωνία για το πώς θα προχωρήσει στην πράξη η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτήν την έγνοια του και την αφοσίωσή του στην κομμουνιστική ιδεολογία κρατάμε στη θύμησή μας για να μας ατσαλώνουν στα σημερινά καθήκοντά μας.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 180 ευρώ.

Σύντροφοι, φίλοι και συγγενείς του

  • Επίσης στη μνήμη του Βασίλη Μαυρογιάννη, ο Τάσος Σιδηρόπουλος προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αϊ - Γιώργη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΚΕΡΑΣΤΑΡΗ, μέλους του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από 4 μήνες, η οικογένειά του προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στην ΚΟ Κοκκινιάς.

* * *

Ο Παναγιώτης Δαγλας από την Αυστραλία πρόσφερε 180 δολάρια Αυστραλίας για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 25 Μάρτη κλείνει ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στη Βέροια από γονείς μικροαστούς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η μητέρα του ήταν μέλος του ΚΚΕ. Εφηβος εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Ως ΕΠΟΝίτης, στην Κατοχή, αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές με όλες τις δυνάμεις του και γι' αυτό, μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε και κλείστηκε στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, όπου κρατήθηκε 4 χρόνια. Από εκεί, μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου. Πέρασε στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο και έζησε μελλοθάνατος έως την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Από τις κακοποιήσεις, του έμεινε βαριά αναπηρία που τον συνόδευε έως το θάνατό του.

Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου
Ολα τα δύσκολα χρόνια έμεινε πιστός και αταλάντευτος στην ιδεολογία του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ζωή προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι Βέροιας.

* * *

Φωτ.

Στις 2 Γενάρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Φιλύρου της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ολόκληρες δεκαετίες Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Κόμμα και στο λαϊκό κίνημα. Ο Γεώργιος Βόγιας (Καρτσώτης), καπετάνιος του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον Εμφύλιο ήταν στο απόσπασμα του Κόζιακα Τρικάλων του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού. Ηταν πολ. επίτροπος. Ο Γεώργιος Μπλάνας (Κίσαβος), καπετάνιος του ΕΛΑΣ και πολ. επίτροπος του ΔΣΕ, πέθανε μετά τη μεταπολίτευση. Ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου, γραμματέας της ΠΕ Ελασσόνας, σκοτώθηκε το 1949 στον Κίσαβο. Η γυναίκα του Σοφία πιάστηκε αιχμάλωτη με το νεογέννητο παιδί της, φυλακίστηκε και πέθανε έπειτα από χρόνια. Ο Κώστας Λουλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πέρασε φυλακές και εξορίες. Πέθανε πριν από 15 χρόνια. Ο Νάσιος Φοκολόρος δεκαπεντάχρονος δακτυλογράφος του ΕΛΑΣ, ταγματάρχης του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε στη μάχη του Καρπενησίου. Ο Γεώργιος Βοντίσιος (Γούσιας) διοικητής της 470 Μονάδας Γράμμου του ΔΣΕ, με πολιτικό επίτροπο τον Λάμπρο Κανακαρίδη, σκοτώθηκε σε «τροχαίο» μετά τη μεταπολίτευση. Η Ανθή Ασμανίδου από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, υπέκυψε στα τραύματά της. Ο Στέργιος Μίχος, ανάπηρος του ΔΣΕ, πέθανε το 1996 στην Ελασσόνα. Ο Μιχάλης Παπαδάμ (Φεραίος), διοικητής της 123 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, πέθανε μετά τη μεταπολίτευση. Ο Αβραάμ Καραγιαννίδης, ανθυπολοχαγός του εθνικού στρατού στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και ταγματάρχης του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πέθανε στην Πολωνία. Ο Τηλέμαχος Καρυπίδης, λοχαγός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στην περιοχή του χωριού Οξιά Κόνιτσας στο Γράμμο. Ο Βασίλης Δαδαλιάρης, γιατρός από την Ελασσόνα, αρχίατρος του ΔΣΕ, πέθανε στην Τασκένδη. Ο Γεώργιος Ελευθερίου (Φωτεινός), ταγματάρχης του ΔΣΕ και από τους πρώτους αντάρτες της μάχης στο Λιτόχωρο, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία. Ο Λαοκράτης σκοτώθηκε στο Βορκό Λιτόχωρου το 1948. Ο Ηλίας Αλευράς, ταξίαρχος του ΔΣΕ, πέθανε μετά τη μεταπολίτευση. Ο Μάρκος Γκουνέλας, από την Κρανιά Ελασσόνας, μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε μετά τη μεταπολίτευση στην Κρανιά. Ο Γιάννης Γεωργιάδης, λοχαγός από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, σκοτώθηκε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Κόζιακα Τρικάλων. Ο Βάσος Γεωργίου, παλαίμαχος δημοσιογράφος και αγωνιστής του ΔΣΕ, πέθανε το 2004. Ο Ευθύμιος Μαλεζάς, αξιωματικός του ΔΣΕ, πέθανε στη Σκύδρα Πέλλας. Ο Θανάσης Παπαρήγας, ο αξέχαστος σύντροφος και άξιος δημοσιογράφος, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Στις 19 του περασμένου Φλεβάρη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αντιστασιακού Αβρήλιου Χατζηγεωργίου από τα Ταμπούρια του Πειραιά. Ο Θωμάς Καψάλης, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 έξω από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Ο Κουλάκας από την Τσαριτσάνη, μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε στην Πολωνία. Ο Γιώργης Τρικαλινός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αξιωματικός του ΔΣΕ, πέθανε τη δεκαετία του 2004. Ο Τάκης Αδάμος ήταν δημοσιογράφος, ταγματάρχης του ΔΣΕ και η γυναίκα του ΕΛΕΝΗ αξιωματικός του ΔΣΕ. Ο Κυριάκος Γεροζήσης από τους Γόννους Λάρισας και ο Βλαχοστέργιος από τη Ραψάνη δολοφονήθηκαν με βασανιστήρια το 1946 και βρέθηκαν πεταμένοι στο Ασμάκι Ελασσόνας. Οι Γιάννης και Γιώργος Φτύκας και ο Αντώνης Γαλάνης από την Τσαριτσάνη, μαχητές του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν σε μάχη. Ο Κωνσταντίνος Λέκος από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πάνος Ζαβιτσάνος
Πάνος Ζαβιτσάνος
Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας - Νέας Φιλαδέλφειας, 200 ευρώ.

Λύσανδρος Ταμουρίδης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ, λοχαγού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ και της αδελφής μου ΜΑΡΙΤΣΑΣ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Δέσποινα Παπαλαζαρίδου


Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Δημήτρης Μαυραγάνης
Δημήτρης Μαυραγάνης

Βασίλης Μαυρογιάννης
Βασίλης Μαυρογιάννης

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡ. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κώστας Φιλόπουλος
Κώστας Φιλόπουλος
Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 20 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ. θα μαζευτούμε όσοι σ' αγαπήσαμε και θαυμάζαμε την ανθρωπιά, την καλοσύνη και το χαμόγελό σου, στο Κοιμητήριο Βύρωνα.

Στη μνήμη σου και στη μνήμη όλων αυτών που «έφυγαν» νέοι, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

Η μητέρα σου, τα αδέρφια σου και οι συγγενείς σου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ