ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Διεθνοποιεί τις καταγγελίες της
  • Σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ προσφεύγει η Ενωση μέσω της ENIC
  • Προειδοποίηση Νικολάου σε παίκτες

Υψηλή προστασία αναζητάει η ΑΕΚ ώστε να μη βγει οριστικά εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και των εσόδων του, από εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Διεθνοποιεί τις καταγγελίες της απευθυνόμενη σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Οπως αποκάλυψε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Λ. Νικολάου, "η ENIC συλλέγει πληροφορίες και θα τις θέσει υπόψη των αρμοδίων οργάνων ώστε να προστατέψει τις επενδύσεις της". Εντός των συνόρων ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας, στέλνοντας χτες επιστολή στον υφυπουργό Πολιτισμού, Α. Φούρα. Ολα αυτά, όπως διευκρίνισε, δεν αφορούν μόνο στον τελευταίο αγώνα, αλλά σε μια σειρά γεγονότα τα οποία "μου προκάλεσαν οργή που μετατράπηκε σε θλίψη. Η σήψη έχει φτάσει βαθιά και όπως φαίνεται δε γυρνάει πίσω. Πίστευα ότι μέσα από νόμιμες διαδικασίες τ' αρμόδια όργανα θα μας προστάτευαν. Τώρα όχι μόνο αμφιβάλλω αλλά πιστεύω τ' αντίθετο".

Ενδεικτικά για την ανισομερή αντιμετώπιση από τους διαιτητές, της ΑΕΚ και των δύο συνδιεκδικητών της, ανέφερε πως στα μέχρι τώρα παιχνίδια η Ενωση έχει χρεωθεί 60 κίτρινες κάρτες και 2 κόκκινες, ενώ οι αντίπαλοί της 54 - 3. Ο Ολυμπιακός 39 κίτρινες, καμιά κόκκινη, ενώ οι αντίπαλοί του 61 - 7 και ο Παναθηναϊκός 46 - 6 με τους αντιπάλους του να 'χουν δεχτεί 64 κίτρινες και 2 κόκκινες.

"Πλέον δε θα συνεργαζόμαστε μ' αυτά τα όργανα", δήλωσε και συνέχισε: "Δε θα εμπιστευόμαστε κανέναν. Θα πάψουμε να 'μαστε καλοπροαίρετοι". Τα παραπάνω, κατά τον Λ. Νικολάου, δε σημαίνουν αλλαγή στη φιλοσοφία για "νέο ήθος και ύφος". Απλά "στους αλήτες θα συμπεριφερόμαστε σαν αλήτες και στους τίμιους τίμια". Βολές όμως ο πρόεδρος της ΑΕΚ εξαπέλυσε και κατά των "κιτρινόμαυρων" παραγόντων που κάνουν δηλώσεις. "Ενωμένοι πρέπει να δούμε ποιος είναι ο εχθρός και να τον αντιμετωπίσουμε. Οταν αντί καλοπροαίρετη κάνουν κακοπροαίρετη κριτική, δεν είναι ενωτικοί. Εμείς έχουμε υπεύθυνες θέσεις και έτσι κινούμαστε. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας αλλά με βάση το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία μας".

Απ' την κριτική του δεν ξέφυγαν δηλώσεις παιχτών για έλλειψη προστασίας: "Είναι ατυχείς. Αν νιώθουν απροστάτευτοι, ας πάνε αλλού. Η προστασία που τους παρέχουμε είναι να σιγουρεύουμε το μέλλον τους. Τους πληρώνουμε και μάλιστα καλά για να παίζουν μπάλα και όχι να διαπληκτίζονται. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους αλλά η συμπεριφορά τους είναι αντιεπαγγελματική και πρέπει να την καταπολεμήσουμε". Ο Λ. Νικολάου επισήμανε πως η ΑΕΚ θα συμμαχήσει "με όποιον θέλει τη νομιμότητα", ψέγοντας τους προηγούμενους που δε φρόντισαν να στελεχώσουν τα όργανα με χρηστούς ανθρώπους.

Καταλήγοντας απέκλεισε συνάντηση με τους ομολόγους του σε Ολυμπιακό, ΠΑΟ, γιατί "δόθηκε η ευκαιρία και δεν την αξιοποίησαν. Πρωτοβουλία δεν παίρνω, ας το κάνουν αυτοί. Δεν παρακαλάω κανέναν. Ξεχάστε την ΑΕΚ σαν ομαδούλα".

Προσοχή στο "2"

Δελτίο με πολλούς αμφίρροπους αγώνες είναι αυτό της ερχόμενης Κυριακής. Υπάρχουν ματς που προσφέρονται για διπλά και ισοπαλίες, σε αντίθεση με τους άσους που είναι λιγότεροι. Ας δούμε αναλυτικά τα προγνωστικά του "Ρ":

1. ΑΕΚ - ΗΡΑΚΛΗΣ: Αποδεκατισμένη η Ενωση θα αντιμετωπίσει τον ιδιαίτερα δυνατό φέτος Ηρακλή. Πάντως, η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο. Προτείνεται:

2. ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οι Νικαιώτες εντυπωσιάζουν και βρίσκονται κοντά στην έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. Οι Βυρωνιώτες καίγονται επίσης για τους βαθμούς, όμως εκτός έδρας είναι αδύναμοι και έτσι δύσκολα θα αποφύγουν την ήττα. Προτείνεται: 1

3. ΟΦΗ - ΚΑΒΑΛΑ: Από τα λίγα ισχυρά στάνταρ του δελτίου. Οι Κρητικοί εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να γυρίσουν στις επιτυχίες. Προτείνεται: 1

4. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ: Οι "πράσινοι" στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στον αδύναμο Εθνικό λογικά δε θα έχουν κανένα πρόβλημα και θα πάρουν τους τρεις βαθμούς. Προτείνεται: 1

5. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ: Σε ανοδική πορεία οι Πυργιώτες είναι το φαβορί για την επικράτηση. Πάντως, η Βέροια μπορεί να πάρει την ισοπαλία. Προτείνεται:

6. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Οι "κυανέρυθροι" είναι σε ασφαλή θέση, όχι όμως και οι Πατρινοί που θα παλέψουν κατά κύριο λόγο για το βαθμό της ισοπαλίας. Προτείνεται: Χ1

7. ΠΑΟΚ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Στην Τούμπα ο "δικέφαλος" είναι πανίσχυρος και οι "βυσσινί" δύσκολα θα αποφύγουν το μοιραίο. Προτείνεται: 1

8. ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Εδρα δύσκολη για τους "ερυθρόλευκους" η Ξάνθη. Μην ξεχνάμε ότι η Σκόντα είναι σε ανοδική πορεία. Τριπλή παραλλαγή. Προτείνεται: 2Χ1

9. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔ. - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Οριακό ματς και για τους δυο αντιπάλους. Οι Θεσσαλοί παλεύουν για τη σωτηρία τους και οι Μακεδόνες διεκδικούν την άνοδό τους με αξιώσεις. Προτείνεται: Χ

10. ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ - ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Ενα ακόμη αμφίρροπο ματς θα γίνει στην πόλη των καταρρακτών. Μια ακόμη τριπλή παραλλαγή για καλό και για... κακό. Προτείνεται: Χ12

11. ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΜΙΛΑΝ: Το "Ρομέο Μέντι" είναι από τις πλέον δυνατές έδρες στο Καμπιονάτο, όμως οι Ροσονέρι είναι ικανοί ακόμη και για το διπλό. Προτείνεται:

12. ΕΜΠΟΛΙ - ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Οι φιλοξενούμενοι είναι ανώτεροι και λογικά θα φύγουν νικητές από το "Κλαούντιο Καστελάνι". Προτείνεται:

13. ΜΠΑΡΙ - ΛΑΤΣΙΟ: Ψηλά βρίσκονται οι πρωτευουσιάνοι και είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης. Αλλωστε η Μπάρι στο "Σαν Νίκολα" είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Προτείνεται: 2

Σ13: ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ - ΠΑΡΜΑ: Αμφίρροπο παιχνίδι θα γίνει στο "Φριούλι" και η ιταλική... συνταγή είναι απαραίτητη. Προτείνεται: Χ

Ο 14ος

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
Δεύτερο χρυσό η Λαζουτίνα

Την 86η θέση (ανάμεσα σε 98 αθλητές) κατέλαβε τελικά ο Λευτέρης Φάφαλης που συμμετείχε στα 10 χλμ. των δρόμων αντοχής, στην πρώτη του ολυμπιακή συμμετοχή. Ο Ελληνας αθλητής σημείωσε χρόνο 34.13.7, ενώ την πρώτη θέση πήρε ο Νορβηγός Μπγιορν Ντέλι με 27.32.5, δεύτερος ήταν ο Αυστριακός Μάρκους Γκάντλερ με 27.32.7 και τρίτος ο Φινλανδός Μίκα Μιλιάλε με 27.40.1 (πρώτος στα 30 χλμ. αντοχής).

Εξάλλου εκπληκτική κούρσα έγινε στα 1.500 μ. στο πατινάζ ταχύτητας, όπου οι τρεις πρώτοι της κούρσας τερμάτισαν κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε από τις 20 Δεκέμβρη ο Ολλανδός Ρίντζε Ρίτσμα με 1.48.88.

Νέος παγκόσμιος ρέκορντμαν και χρυσός Ολυμπιονίκης ο Νορβηγός Ααντνε Σόντραλ με 1.47.87, δεύτερος ο Ολλανδός Ιντς Πόστμα με 1.48.13 και τρίτος ο κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ, Ρίντζε Ρίτσμα, με 1.48.52.

Η Λαρίσα Λαζουτίνα έγινε η πρώτη αθλήτρια στη φετινή διοργάνωση που κατακτά και δεύτερο χρυσό μετάλλιο. Η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης μετά το χρυσό στα 15 χιλιόμετρα στους δρόμους αντοχής χτες επανέλαβε την επιτυχία της και στα 10 χιλιόμετρα αφού πρώτευσε με χρόνο 46.06.9. Δεύτερη η συμπατριώτισσά της Ολγα Ντανίλοβα με 46.13.4 και τρίτη η Τσέχα Κατερίνα Νουμάνοβα με46.14.2.

  • Ευνοϊκό τέλος είχε για τον Καναδό αθλητή Ρας Ρεμπαλιάτι η υπόθεση της αφαίρεσης του χρυσού μεταλλίου, που είχε κερδίσει στο γιγαντιαίο σλάλομ, επειδή συνελήφθη να έχει στην κατοχή του ποσότητα μαριχουάνας. Το διεθνές αθλητικό δικαστήριο δικαίωσε τον Ρεμπαλιάτι και αποφάσισε να του επιστραφεί το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει.
ΠΑΟ
Παράπονα για τον Αρη

Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι από τη... φιλοξενία του Αρη στο Χαριλάου έμειναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Το σκληρό παιχνίδι των Σαλονικιών έκανε δύο παίκτες να γυρίσουν με... σουβενίρ, τραυματισμούς. Πρόκειται για τον Γ. Σ. Γεωργιάδη και τον Αγγελο Μπασινά που χθες εξετάστηκαν από τον γιατρό Αργύρη Μήτσου, όμως οι πρώτες διαγνώσεις δε δείχνουν κάτι σοβαρό. Ετσι ο Βασίλης Δανιήλ θα τους έχει στη διάθεσή του στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον Εθνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στην 11άδα επιστρέφει ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς που εξέτισε την ποινή του καθώς και ο Νίκος Λυμπερόπουλος που αποθεραπεύτηκε. Αντίθετα, για μια ακόμη αγωνιστική εκτός θα είναι ο Κώστας Κωνσταντινίδης που είναι τιμωρημένος και ο τραυματίας Γκούμας.

Στο μεταξύ και χθες ο Καβαλιώτης τεχνικός του τριφυλλιού επισήμανε στους παίκτες του ότι ο αγώνας ρεβάνς με τον Αρη είναι ανοιχτός: "Το 1 - 1 είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να περάσουμε στους τέσσερις του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Αρης όπως είχα πει είναι ομάδα Α' Εθνικής και αυτό το έδειξε στο γήπεδο. Πάντως από εμάς εξαρτάται η υπόθεση πρόκριση".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αγώνας δρόμου για Ιβιτς

Ο Ιλια Ιβιτς πάει να... τρελάνει το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος επιθετικός που έχει υποστεί κάκωση συνδέσμου πάει από το καλό στο... καλύτερο και σήμερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα αποφασίσει αν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το δύσκολο ματς της Κυριακής με την Ξάνθη. Πάντως ο γιατρός των Πειραιωτών Χρήστος Δάρρας είναι επιφυλακτικός: "Ο Ιλια είναι στο στάδιο της αποθεραπείας και είναι πολύ εύκολο να πάθει υποτροπή".Αν τελικά ο Ντούσκο πάρει μαζί του τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος θα τον χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί, στο δεύτερο ημίχρονο.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Μπάγεβιτς εκτός απροόπτου θα χρησιμοποιήσει στο δεξί άκρο της άμυνας αντί του τραυματία Μπόζινταρ Μπάντοβιτς τον Γιώργο Αμανατίδη. Αυτό έδειξε στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών.

Επιθετικό δίδυμο θα είναι οι Γκόγκιτς, Αλεξανδρής, ενώ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα έχει ειδικό ρόλο και θα είναι ο τρίτος κυνηγός όταν οι ερυθρόλευκοι επιτίθενται.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ελληνικές επιτυχίες

Καθ' όλα επιτυχημένος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ο τελικός απολογισμός των Ελλήνων ιστιοπλόων που συμμετείχαν στο ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ '98, που διεξήχθη στο Σαρωνικό.

Η χώρα μας κατάφερε να κερδίσει συνολικά 16 μετάλλια εκ των οποίων τέσσερα χρυσά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χάλκινα. Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν οι Κακλαμανάκης, Μπουντούρης - Μπούκης, Μπουγιούρης, Μπεκατσώρου - Τσουλφά. Οι καιρικές συνθήκες (δε φυσούσε αρκετός αέρας) δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν οι τελευταίες ιστιοδρομίες στις κατηγορίες ΦΙΝ, 470, ΓΙΟΥΡΟΠ, και έτσι ο Α. Παπαθανασίου έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρωτιά, την οποία κατέκτησε ο Κροάτης Κουρέτ, που είχε καλύτερα πλασαρίσματα μέχρι εκείνη τη στιγμή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ