ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόψε η ολονύκτια διαμαρτυρία

Αρχίζει στις 5.00 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους

Από την τελευταία διαδήλωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν

Eurokinissi

Από την τελευταία διαδήλωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν
Σήμερα από τις 5 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στη συμβολή με την οδό Μητροπόλεως, ξεκινά η πολύωρη εκδήλωση αντίστασης στον πόλεμο, για τη δημοκρατία, για δουλιά, ασφάλιση, υγεία, παιδεία και πολιτισμό, που διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ, η ΝΔΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Κόντρα στην επιδείνωση του καιρού, που συγκυριακά συμπίπτει με τη νέα επιδείνωση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε κάθε πτυχή των δικαιωμάτων των λαών, οι πολίτες θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση που επιδιώκει να εκφράσει την αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης στα νέα δεινά που προετοιμάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, να αποτελέσει σταθμό στη συνέχεια της δράσης του εργαζόμενου λαού για τα κοινωνικά δικαιώματα και να αναδείξει την αντίθεση στον πολιτιστικό ξεπεσμό, στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, μέσα από πρωτότυπες δράσεις που περιλαμβάνουν και τη μορφή της διαδήλωσης, αλλά και τη δημιουργική έμπνευση και θα κορυφωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ετσι στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν 4 σκηνές που αντίστοιχα θα αποτελούν τα στρατηγεία αντίστασης των αγροτών, του ΠΑΜΕ, της Αντιπολεμικής και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Θα παρέχεται δωρεάν φασολάδα, κάστανα βραστά, κρασί, τσίπουρο, ενώ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ροκ, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Στη διάρκεια της ολονυχτίας θα γίνουν διαδηλώσεις προς τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, όπου θα προσφερθούν τα σχετικά... δώρα. Παράλληλα θα εξελίσσονται θεατρικά δρώμενα από τους νεολαίους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που θα πραγματεύονται τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και παγκόσμια.

Συμμετέχει το ΕΚΘ

Με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ολονύχτια συγκέντρωση αντίστασης στον πόλεμο, που διοργανώνουν φιλειρηνικές οργανώσεις της πόλης μας και φορείς υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Συμμετέχει στην κινητοποίηση και εναντιώνεται στα νέα μέτρα περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην εγκύκλιο που στέλνει προς τα σωματεία - μέλη του, καλεί να συμβάλλουν με την παρουσία τους στην επιτυχία της αγωνιστικής εκδήλωσης και σημειώνει:

«Οι κινητοποιήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος και η σφαγή χιλιάδων αθώων στο δρόμο του πετρελαίου, το Αφγανιστάν. Οι αθώοι του Ιράκ περιμένουν τη σειρά τους. Οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί κλιμακώνουν τον πόλεμο.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 και 14 Δεκέμβρη αποφασίζουν την καθιέρωση ευρωεντάλματος σύλληψης και ευρωτρομονόμου βάζοντας στο γύψο τη δημοκρατία. Η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται στο απόσπασμα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εντείνουν τη ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, που είναι οι απολύσεις, η ανεργία, η λιτότητα, το κοινωνικό περιθώριο».

ΠΑΜΕ
Διαδηλώνουμε στις Βρυξέλλες

Το δικό του «παρών», μαζί με τις άλλες ταξικές δυνάμεις της Ευρώπης, δίνει σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στις διαδηλώσεις των Βρυξελλών που γίνονται με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στο Λάακεν του Βελγίου.

Στη διακήρυξη του ΠΑΜΕ, όπου τίθεται το αγωνιστικό πλαίσιο της συμμετοχής των δυνάμεών του στις διαδηλώσεις, επισημαίνεται ότι το διεθνές κεφάλαιο μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Βασικές εκφράσεις αυτής της επίθεσης είναι οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών. Οι συνέπειες της επίθεσης είναι πλέον ορατές - συνεχίζει η διακήρυξη - στη διατροφή μας και το περιβάλλον, ενώ πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα «της πείνας, της δίψας, του αναλφαβητισμού, της εξαθλίωσης εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, της γιγάντωσης του πλούτου στους λίγους και της φτώχειας στους πολλούς».

Το ΠΑΜΕ, αναφερόμενο στο ρόλο που καλείται να παίξει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τονίζει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης... παραμερίζει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και έμπρακτα παίρνει την υπόθεση στα χέρια του, καλώντας τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, από κοινού, σε ενιαίο μέτωπο» και στη συνέχεια ξεκαθαρίζει ότι «απορρίπτουμε τη γραμμή υποταγής που ακολουθεί η γραφειοκρατία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για ευρωπαϊκό συντονισμό των ζωντανών, συνδικαλιστικών δυνάμεων».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο υπογραμμίζει πως «οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Οι αντιδράσεις, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις και οι μαζικές διαμαρτυρίες δείχνουν την προοπτική για τους λαούς και τα κινήματα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί να σταματήσει αμέσως ο ιμπεριαλιστικός αυτός πόλεμος».

Στη σημερινή διαδήλωση υπολογίζεται ότι πάνω από 300 εργαζόμενοι θα βρίσκονται κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Απ' αυτούς πάνω από 100 θα είναι Ελληνες μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στη Γερμανία και οι οποίοι θα φθάσουν οδικώς στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της αποστολής του ΠΑΜΕ στο Βέλγιο είναι οι: Γ. Μαυρίκος (Τηλ. 0977-224273), Δ. Κουμπούρης (0944-345851), Δ. Αγκαβανάκης (0977-278019) και ο Κ. Γκουτζιγιάννης (0049-1704-087488) από τη Γερμανία.

Ελεύθεροι οι 14 Αγγλοι και Ολλανδοί «τουρίστες»

Με τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα και την καταβολή εγγύησης 5 εκατομμυρίων δραχμών ο καθένας, αφέθηκαν ελεύθεροι χτες οι δώδεκα Αγγλοι και οι δύο Ολλανδοί, που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη 8 Νοέμβρη το 2001 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας.

Αυτή ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καλαμάτας που εκδόθηκε χτες και παράλληλα τους παραπέμπει σε Τριμελές Πλημμελειοδικείο για παράβαση του άρθρου 148 παράγραφος 1 του ποινικού κώδικα, δηλαδή μη θεωρώντας πως υπήρχε άμεσος δόλος για διακεκριμένη κατασκοπία.

Μποϊκοτάζ από Αγγλους

Ολο το θράσος τους φαίνεται πως επιστράτευσαν κάποιες φυλλάδες στη Βρετανία, που με αφορμή τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Αγγλων πολιτών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπία, κήρυξαν μποϊκοτάζ στα ελληνικά προϊόντα που διατίθενται στη βρετανική αγορά. Η απαράδεκτη μεθόδευση έγινε γνωστή από επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στην οποία αναφέρεται ότι η ευρείας κυκλοφορίας «Daily Mail» από τις 30 του προηγούμενου μήνα έχει ξεκινήσει μια ευρύτατη καμπάνια, παροτρύνοντας τον αγγλικό λαό να μποϊκοτάρει τα ελληνικά προϊόντα και να αναστείλει προγραμματισμένα ταξίδια προς την Ελλάδα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους Αγγλους υπηκόους που κρατούνταν μέχρι χτες στην Ελλάδα βάσει δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, τα αποτελέσματα του μποϊκοτάζ είναι ήδη ορατά, δεδομένου ότι έχει μειωθεί η παρουσία πολλών ελληνικών επώνυμων προϊόντων σε γνωστά αγγλικά σούπερ μάρκετ και αλυσίδες.

Η επιστολή των εξαγωγέων, σχετικά με τους Αγγλους που στην ουσία αξιώνουν οι πολίτες τους να είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα, απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών και στον υπουργό και στον υφυπουργό Εξωτερικών και τους καλεί «να αντιμετωπιστεί με τον πιο έντονο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ζημία για την εξαγωγική δραστηριότητα να περιοριστεί και η δυσφήμιση της χώρας μας να σταματήσει».

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινό παζάρι δώρων

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει παζάρι με μεγάλη ποικιλία δώρων.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα γίνουν αύριο Παρασκευή 14 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Γενάρη και οι ώρες λειτουργίας του θα είναι 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μουσική βραδιά ειρήνης

Μουσική βραδιά ειρήνης διοργανώνει αύριο Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στις 8.00 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, η Αντιπολεμική Επιτροπή του Νομού Ιωαννίνων, στην οποία συμμετέχουν μαζικοί φορείς του φιλειρηνικού κινήματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών φορέων της περιοχής.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περιλαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη και αποτελεί, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «συμβολική διαμαρτυρία του αντιπολεμικού κινήματος εναντίον της αντιδημοκρατικής πολιτικής που προκαλούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 13 και 14 Δεκεμβρίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ