ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διεύρυνση φτώχειας και ανεργίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα λιτότητας και οι σαρωτικές περικοπές που επιβάλλονται σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως έχουν φουντώσει την ανεργία και τη φτώχεια και στις «ατμομηχανές» της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Στη Βρετανία, εκτός του ελλείμματος, τον ίδιο ιλιγγιώδη ρυθμό «αύξησης» έχει και η ανεργία, που έφτασε στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, για το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε κατά 114.000, στα 2,57 εκατομμύρια, το τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβρη του 1994. Πιο ζοφερή η εικόνα όσον αφορά στην ανεργία των νέων, 18-24 ετών, όπου το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, 21,3%, και αποτελεί ρεκόρ καθώς είναι το υψηλότερο από τη στιγμή που καταγράφονται τα στοιχεία (το 1992) όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Τέλος, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν το Σεπτέμβρη κατά 17.500, φτάνοντας στα 1,6 εκατομμύρια.

Στη Γερμανία, ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της φτώχειας, την ίδια ώρα που οι φτωχοί Γερμανοί έχουν ολοένα λιγότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας έρευνας την οποία διεξήγαγαν κοινωνιολόγοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Σύμφωνα με τη μελέτη, στη Γερμανία το ποσοστό όσων ολισθαίνουν στη φτώχεια από 15,2% του πληθυσμού τη διετία 2007-2008 άγγιξε το 15,5% τη διετία 2008-2009 και αποτυπώνει τη συνεχή άνοδο του ποσοστού μετά τη δεκαετία του 1980.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνίες επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν μετά και τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Οπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Κινέζος πρόεδρος, η «υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας δείχνει ότι η επίσκεψη επέτρεψε να προωθηθεί η σχέση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Ρωσία και Κίνα, που εδώ και χρόνια πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις πρωθυπουργών (αυτή ήταν η 16η), υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν συνεργασία των μονοπωλίων των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας. Οπως σημείωσε ο Βλ. Πούτιν, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην τελευταία φάση του έργου για την προμήθεια φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά. H συγκεκριμένη συμφωνία - πλαίσιο, που είχε υπογραφεί το 2009, μεταξύ της ρωσικής «Gazprom» και της Εθνικής Κινεζικής Πετρελαιακής Εταιρείας αφορά την προμήθεια 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά την επόμενη 30ετία, με τα ρώσικα μονοπώλια να επιχειρούν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους και όσον αφορά την ενέργεια στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι υπέγραψαν 16 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη Πούτιν, στον τομέα της ανάπτυξης των μεταλλευτικών πόρων, της έρευνας και της μεταφοράς τεχνολογίας.

ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλει τη φυλάκιση Σουδανού αγωνιστή

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει τη σύλληψη και κράτηση του γνωστού Σουδανού ποιητή και συγγραφέα Aμπντελμονίεμ Ράχμα στα κρατητήρια της Ασφάλειας του καθεστώτος του Σουδάν και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Ράχμα συνελήφθη στις 2 Σεπτέμβρη, στη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης του στρατού στην περιοχή του Γαλάζιου Νείλου. Ενώ είναι βαριά άρρωστος, η Ασφάλεια δεν έχει προβεί σε ενημέρωση για τους λόγους σύλληψής του, αλλά και για την κατάσταση της υγείας του. Είναι μέλος του Συλλόγου Συγγραφέων του Σουδάν και στρατευμένος άνθρωπος των Γραμμάτων, γνωστός τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα.

Το προοδευτικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του Σουδάν έχει ζητήσει να πληροφορηθεί τους λόγους της σύλληψής του και της κράτησής του χωρίς δίκη. Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση απελευθέρωσή του και την απρόσκοπτη επιστροφή του στην οικογένειά του.

Η ΕΕΔΔΑ ενώνει τη φωνή της με όλους τους αγωνιζόμενους Σουδανούς και απαιτεί εδώ και τώρα την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και των εκατοντάδων άλλων αγωνιστών της ειρήνης και δημοκρατίας στο Σουδάν, που βρίσκονται στις φυλακές και στα κρατητήρια της χώρας τους, επειδή διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και την ανάπτυξη για τη χώρα τους, χωρίς ξένους και ντόπιους «σωτήρες», που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει ο λαός του Σουδάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._ Ικανοποίηση προκάλεσε χτες στη σερβική κυβέρνηση η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη χώρα το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Αντίθετα, αντιπολιτευόμενα κόμματα (πχ DSS) επέκριναν την εξέλιξη ως «μεγάλη ήττα για τη Σερβία» και συνέχεια της πολιτικής των εκβιασμών, με σκοπό να παραιτηθεί η Σερβία από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο.Θετική ήταν η έκθεση της Κομισιόν για το Μαυροβούνιο, αρνητική για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία, ενώ διαπίστωσε «εξαιρετικά περιορισμένη πρόοδος» για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία δεν έχει κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο.

OYΕΛΙΓΚΤΟΝ._Νέα ρήγματα εμφανίστηκαν χτες στο κύτος του φορτηγού πλοίου ΡΕΝΑ που προσάραξε πριν από μία εβδομάδα σε ύφαλο ανοικτά της Ταουράνγκα στη Ν.Ζηλανδία, εντείνοντας τους φόβους για επιδείνωση της ήδη μεγάλης οικολογικής καταστροφής. Νωρίτερα, συνελήφθη ο πλοίαρχος του σκάφους για επικίνδυνη πλοήγηση και αφέθηκε ελεύθερος, αφού αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 19 του μήνα.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ._Πρώτη με μικρή διαφορά έναντι του αντιπάλου της Ουίνστον Τάμπμαν ήταν χτες βράδυ η απερχόμενη πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ συγκεντρώνοντας 96.000 από τις 220.000 καταμετρηθείσες ψήφους.Αν κανείς από τους δύο δεν ξεπεράσει το 50% των ψήφων τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 11 Νοεμβρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ._ Στα χέρια Νιγηριανών πειρατών παραμένουν 20 ναυτικοί από την ανατολική Ευρώπη μετά την κατάληψη του σκάφους τους «MT Κέιπ Μπερντ» 90 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Λάγος.

KAMΠΕΡΑ._Η ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας ψήφισε χτες το λεγόμενο φόρο ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα που είχε προτείνει η πρωθυπουργός των «Εργατικών» Τζούλια Γκίλαρντ.

ΗΠΑ
Διαμαρτυρίες και καταστολή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και η καταστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».

Στη Βοστόνη, καθώς φαίνεται, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το ισχυρότερο μέτωπο της καταστολής, καθώς μία μέρα μετά την επίθεση κατά των διαδηλωτών, κατά κύριο λόγο φοιτητών, η αστυνομία της πόλης σε μία πραγματικά πολεμική επιχείρηση επιτέθηκε εκ νέου ενάντιά τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές είχαν πάρει άδεια να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ντιούι, όμως ο αριθμός τους αυξήθηκε και επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να «βγουν εκτός των επιτρεπτών ορίων που χωροθετούσαν τη διαδήλωση»... Τουλάχιστον 129 συνελήφθησαν, ενώ αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν πεσμένους στο έδαφος, ακόμη και 75χρονους. Ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, δικαιολόγησε την αστυνομική επιχείρηση δηλώνοντας στην εφημερίδα «Boston Globe» ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά «η πολιτική ανυπακοή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»...

Χτες συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις σε Πόρτλαντ, Σαν Φρανσίσκο έξω από την τράπεζα Wells Fargo, Βανκούβερ, Σολτ Λέικ Σίτι κ.ά., ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε 56 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, με ψήφους 50 κατά έναντι 49 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε το λεγόμενο σχέδιο Ομπάμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται βεβαίως και από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα και από την πλευρά της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης για ένα σχέδιο ενίσχυσης του κεφαλαίου με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ τους είναι χωρίς ουσία.

Από την άλλη, με ψήφους 63 υπέρ και 35 κατά η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει την «επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα χωρών οι οποίες χειραγωγούν την ισοτιμία του νομίσματός τους», που έχει ως βασικό στόχο την Κίνα, και το οποίο δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέα φυγή αμάχων

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αρον - άρον εγκαταλείπουν τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εκατοντάδες οικογένειες αμάχων με μικρά παιδιά και ελάχιστα υπάρχοντα, καθώς οι ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» καταλαμβάνουν θέσεις σε καίρια σημεία, αναμένοντας επίθεση από το σομαλικό στρατό και την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης που τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν εξαπολύσει «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ισλαμιστές έχουν φτιάξει τάφρους, έχουν στήσει οδοφράγματα με αμμόσακους σε νευραλγικές περιοχές, καθώς περιμένουν τις σφοδρότατες επιθέσεις στρατού και στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης έπειτα από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που έκαναν πριν μία βδομάδα στο Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 100 αμάχων (οι περισσότεροι μαθητές, φοιτητές και οι γονείς τους!).

Από τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 30 άμαχοι...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ