ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
Γκαστρωμένο

«Χαράς ευαγγέλια» για τους μετόχους των τραπεζών, αφού το 2024 αποδεικνύεται ακόμα πιο ...γκαστρωμένο για τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΕ για να πάρουν «μέρισμα» από 15% έως 25% για τα κέρδη του 2023. Ποιες είναι όμως οι κρίσιμες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό; Η συνέχιση της κερδοφορίας το 2024, η δημιουργία ισχυρών κεφαλαιακών «μαξιλαριών», ώστε να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα οι επενδύσεις και, το κυριότερο, που αφορά άμεσα τον λαό, η «συνέχιση των κινήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%». Υπενθυμίζεται ότι ήδη τους επόμενους μήνες, είναι προγραμματισμένοι να γίνουν πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί με θύματα κυρίως τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν, από τη μία, το εισόδημά τους να εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας και, από την άλλη, τα επιτόκια να ανεβαίνουν, με τη θηλιά στον λαιμό τους να σφίγγει όλο και περισσότερο. Οσο λοιπόν περισσότερο σφίγγει η θηλιά, τόσο αυγαταίνουν τα κέρδη για τους μετόχους. Και βέβαια, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται το σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας», που ακούγεται δυνατά και θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το επόμενο διάστημα με την κλιμάκωση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων.

Μαύρα γεράματα

Ασχημα είναι τα νέα για τη γενιά που έζησε στην καρδιά του περιβόητου «american dream» (αμερικάνικο όνειρο). Σύμφωνα με μελέτες, τα οικονομικά επιτελεία βλέπουν με μεγάλη ανησυχία το «κόστος» που συνεπάγεται η συνταξιοδότηση της πιο πολυπληθούς γενιάς, των λεγόμενων «boomers», που γεννήθηκαν μεταπολεμικά. Αυτή η γενιά, που αξιοποιήθηκε όσο καμία άλλη για να συμβολίσει τα «ιδεώδη» του πανίσχυρου καπιταλισμού, που τάχα ξεπερνάει ανισότητες και εξασφαλίζει «ευκαιρίες ευημερίας» για όλους, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του βάρβαρου συστήματος, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είναι κατοχυρωμένη ούτε η συνταξιοδότησή της! Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Federal Reserve, η γενιά αυτή (μεταξύ 55 και 64 ετών σήμερα) απαρτίζεται από 56 εκατομμύρια Αμερικανών. Ομως, το 73% δεν έχει καθόλου ή έχει ελάχιστες αποταμιεύσεις, που δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τις χαμηλές συντάξεις. Ο ζόφος αυτός συμπληρώνεται από εκτιμήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Γήρανσης των ΗΠΑ ότι 17 εκατ. άτομα άνω των 65 ετών δεν είναι εξασφαλισμένα οικονομικά, κινδυνεύουν δηλαδή άμεσα με φτώχεια. Οι επιπτώσεις γι' αυτούς τους ανθρώπους γίνονται ακόμα πιο επώδυνες εξαιτίας της πλήρους εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας, συνολικά των κοινωνικών δομών, που πετάει το «μπαλάκι» της φροντίδας τους στην ίδια την οικογένεια, δηλαδή στα παιδιά και στα εγγόνια τους, με την πίεση να είναι ασφυκτική. Οι baby boomers, λοιπόν, γερνούν και η ίδια η ζωή τους αποκαλύπτει το πιο γερασμένο πρόσωπο ενός συστήματος, που φέρνει πλέον όλο και περισσότερο πόνο, απώλειες και δυστυχία στη λαϊκή πλειοψηφία.

Να ξεπεζέψουν

Τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην Αθήνα οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες, ενώ εκτός από φοιτητές συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, σπουδαστές κατάρτισης. Ο αστικός Τύπος, όμως, είτε αγνόησε προκλητικά τις κινητοποιήσεις είτε τις απαξίωσε σε μερικές αράδες, που υποτιμούσαν το μέγεθος και τη ζωντάνιά τους. Ούτε λέξη δεν ακούστηκε βέβαια για τις πάνω από 100 αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, τις αποφάσεις συντονιστικών επιτροπών μαθητών κ.ά. Κατά τ' άλλα περισσεύουν οι πηχυαίοι τίτλοι, με τους οποίους προσπαθούν να πείσουν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων και των οικογενειών τους... Το μήνυμα που στάλθηκε την Πέμπτη επιβεβαιώνει τις αγωνιστικές διεργασίες σε σχολεία και σχολές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει «άβρεχτη» μια τέτοια αντιδραστική μεταρρύθμιση. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες κλιμάκωσης των πολύμορφων κινητοποιήσεων και όσοι νομίζουν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει καβάλα στο άλογο, καλύτερα να ...ξεπεζέψουν από τώρα.

Ακεραιότητα

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, το 93% των μελών του τάχθηκαν υπέρ της στρατιωτικής ή οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ τις πρώτες έξι βδομάδες μετά την 7η Οκτώβρη. Οι ίδιοι βουλευτές έλαβαν κατά μέσο όρο 113.000 δολάρια από φιλοϊσραηλινά λόμπι που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ κατά τις εκλογές του 2022, ενώ αντίθετα, όσοι αντιτάχθηκαν στη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είχαν λάβει κατά μέσο όρο 39.000 δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του «Guardian». Ακόμα και ο πιο αφελής στις ΗΠΑ αντιλαμβάνεται πως η εκλογή ή όχι ενός μέλους στο Κογκρέσο έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται για την προεκλογική εκστρατεία από διάφορα λόμπι. Το ισραηλινό λόμπι αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη στις ΗΠΑ, καθώς στις εκλογές του 2022 ξεπέρασε σε «δαπάνες» και το αντίστοιχο της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας (περισσότερα από 58 εκατ. δολάρια!!!). Από τα 435 μέλη του Κογκρέσου, μόλις 33 δεν έλαβαν καθόλου χρήματα από ισραηλινά λόμπι στις εκλογές του 2022. Από τη «μοναδική δημοκρατία της Μ. Ανατολής», στην «πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου», οι αξίες του αστικού πολιτικού συστήματος παραμένουν ...ακέραιες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Γενάρη

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13 - 19/1/1946).

1949 Επειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με Διοικητή τον Υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα.

1951 Η ΕΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας υιοθετεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για τον σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

Κυριακή 14 Γενάρη

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας, Ου. Τσόρτσιλ, και των ΗΠΑ, Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπεν Αλι, εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ