ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της γενοκτονίας με επίθεση στη Ράφα και σφράγισμα μεθοριακών περασμάτων

Copyright 2024 The Associated

Σε κλιμάκωση της από αέρος και εδάφους επίθεσης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, εκεί όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προχώρησε το κράτος του Ισραήλ από τις 6 Μάη, κλείνοντας ταυτόχρονα ερμητικά τα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προαποφασισμένος χαρακτήρας αυτών των δύο εγκληματικών κινήσεων, που κλιμακώνουν τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία, την οποία είχε κάνει προηγουμένως αποδεκτή η Χαμάς...

Μετά από 217 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 78.572.

Διεύρυνση της επίθεσης αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο

Το ασταμάτητο σφυροκόπημα των ανατολικών και κεντρικών συνοικιών της Ράφα από αέρος και εδάφους έχει εκτοπίσει εκ νέου πάνω από 150.000 ανθρώπους από την περασμένη Δευτέρα. Περίπου 30.000 άνθρωποι τη μέρα εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Ράφα, ωστόσο δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν ισοπεδώσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας.


Copyright 2024 The Associated

Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Πέμπτης, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου ενέκρινε τη διεύρυνση της επίθεσης του κατοχικού στρατού στη Ράφα. Η απόφαση μεταδίδεται από ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα. Τα ίδια μέσα ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση των επιχειρήσεων θα γίνει δήθεν με «μετρημένο τρόπο», ώστε να μην περάσει τη γραμμή που - με περισσή υποκρισία - έχουν ορίσει οι ΗΠΑ ως «μεγάλη επιχείρηση».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» πάντως μεταδίδει ότι ισραηλινά τανκς κατέλαβαν την Παρασκευή τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τη Ράφα σε ανατολική και δυτική, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης. Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ του κατοχικού στρατού και μαχητών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σφοδρές μάχες αναφέρονται και στη Ζεϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε μάχη στη βόρεια Γάζα.

Από τις 5 Μάη δεν έχει μεταφερθεί καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Παράλληλα, το κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων εξαντλεί τα λιγοστά αποθέματα σε καθαρό νερό και τρόφιμα, εντείνοντας την πείνα και τη δίψα για τον Παλαιστινιακό λαό, γεγονός που αναγκάζει διεθνείς ΜΚΟ να ανακοινώσουν πως θα τερματίσουν τις υπηρεσίες τους μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.


Copyright 2024 The Associated

Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει ανοιχτά στη νότια Γάζα, έχουν καύσιμα μόλις για τρεις μέρες...

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε την Παρασκευή ότι από τις 5 Μάη δεν έχει μπει τίποτα στη Γάζα!

«Ούτε βοήθεια ούτε καύσιμα ούτε νερό ούτε εφόδια... τίποτε!», τόνισε στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», από τη Ράφα, λέγοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι αλεύρι για ψωμί για λίγες μέρες...

Εξήγησε πως οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι γιατί αυτό που έτρεμαν εδώ και καιρό (δηλαδή τη χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα) έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ζούσαν ήδη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τόνισε ότι οι άμαχοι στη Ράφα, όπως και σε άλλες περιοχές της Γάζας, υπόκεινται «σε μια πολιορκία μεσαιωνικού τύπου, σε συνδυασμό με την τακτική της καμένης γης και των σφοδρότατων βομβαρδισμών». «Δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί που πρέπει να αντέξουν αλλά και η πείνα, οι αρρώστιες, η δίψα...», κατέληξε.

Μαζί με το επίσημο ισραηλινό κράτος, το εγκληματικό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας ενισχύεται και με επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε οργανώσεις και αυτοκινητοπομπές.

Την Παρασκευή εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάζοντας φωτιά! Αυτό ανάγκασε τους υπεύθυνους να τα κλείσουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, Π. Λαζαρινί, επρόκειτο για τη δεύτερη βίαιη επίθεση Ισραηλινών σε γραφεία του οργανισμού σε λιγότερο από μια βδομάδα.

Αντίστοιχα, η Ιορδανία κατήγγειλε επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα σύνορα με τη Γάζα.

Ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Σμιθ, που δουλεύει σε ανθρωπιστική αποστολή σε νοσοκομείο της Ράφα, είπε στο BBC την Πέμπτη ότι έχουν αρχίσει τα τελευταία 24ωρα τις προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων. Τόνισε ότι οι ασθενείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν ξέρουν πώς και πού να μεταφέρουν ανήμπορους ανθρώπους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ωρου ήταν οι σφοδρότεροι εδώ και βδομάδες και ότι συνεχώς μεταφέρονται αιμόφυρτοι άμαχοι κάθε ηλικίας.

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε επίσης πως το 50% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ράφα έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές και πως το καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Πλέον λειτουργούν μόλις 2 από τα 6 εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής σε περιοχές που βομβαρδίζονται συνεχώς και είναι κατάμεστες από κόσμο.

Επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν με τη βοήθεια Εβραίων εποίκων τις επιθέσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Οχθη.

Οι εισβολές του στρατού σε πόλεις και χωριά, οι μαζικές συλλήψεις και οι κατεδαφίσεις σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Ρουτίνα έχουν γίνει και οι βάρβαρες επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους χωρικούς και κοινότητες Βεδουίνων.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί νεαρών Παλαιστινίων, παιδιών και εφήβων, είναι στην «ημερήσια διάταξη» του στρατού κατοχής, καθώς κλιμακώνεται η βία στο πλαίσιο πίεσης για ξεριζωμό των Παλαιστινίων και από περιοχές της Δυτικής Οχθης.


Δ. Ορφ.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δυτικοί» εξοπλισμοί μαμούθ στο κράτος - δολοφόνο για συγκρούσεις διαρκείας

Μετά από 7 μήνες «απογείωσης» της έτσι κι αλλιώς τεράστιας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, με τη χρήση της οποίας από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και έχει ισοπεδωθεί η Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα αναστείλει την αποστολή ορισμένων βομβών και βλημάτων πυρομαχικού στο Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή βέβαια δεν σχετίζεται με κανένα «ξαφνικό» ενδιαφέρον για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά με την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για τη σφαγή στη Γάζα, η οποία δυναμώνει και εντός των ΗΠΑ, αλλά και με τον συνυπολογισμό ορισμένων προσχημάτων που πρέπει να διατηρηθούν για να μπορούν να προωθηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει και η προσπάθειά της να προωθήσει μια συμφωνία «εξομάλυνσης σχέσεων» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Καθόλου τυχαία, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η τεράστια πλειοψηφία άλλων όπλων συνεχίζει να στέλνεται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ», ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, επιβεβαίωσε ότι «η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μέχρι τώρα ήταν πρωτόγνωρη σε όλο τον πόλεμο»...

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και εν μέσω της δολοφονικής επίθεσης στη Ράφα και ενώ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έχει καταλάβει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι το Ισραήλ δεν έχει παραβιάσει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» και δεν βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές!

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Axios», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έκθεση που «μαγειρεύει» εδώ και καιρό σχετικά με το αν το Ισραήλ χρησιμοποίησε ή όχι την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, παραβιάζοντας το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο, θα δίνει ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» στο κράτος - δολοφόνο.

Τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα υποστήριξαν πως η έκθεση κατά πάσα πιθανότητα θα αναφέρει ότι «σε μερικές περιπτώσεις» αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν «εκτός» του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και θα τις περιγράφει με «έντονο τρόπο», αλλά δεν θα προτείνει την ανάσχεση της στρατιωτικής βοήθειας, κρίνοντας ότι γενικότερα δεν παραβιάστηκε «ο αμερικανικός ή ο διεθνής νόμος»...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη στρατιωτική στήριξη από ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.

Οι πλάτες των ΗΠΑ δίνουν «φτερά» στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για τη συνέχιση του εγκλήματος στη Γάζα. «Θα παλέψουμε με νύχια και δόντια αν χρειαστεί, ακόμα κι αν το Ισραήλ μείνει μόνο», είπε την Πέμπτη, σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην αποστολή ορισμένων αμερικανικών βομβών.

Στην πραγματικότητα οι λεονταρισμοί του Νετανιάχου πατούν στις τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που έχουν στείλει όλο το προηγούμενο διάστημα στο Ισραήλ οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά.

Η καθυστέρηση μερικών χιλιάδων βομβών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν παίζει καταλυτικό ρόλο μπροστά στα δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας που του δίνουν ετησίως.

Το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν το τρίτο 10ετές Μνημόνιο Κατανόησης, που καλύπτει την περίοδο 2018 - 2028 και περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισ. δολαρίων: 33 δισ. υπό μορφή δανείων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δισ. για αντιπυραυλικά συστήματα.

Το Ισραήλ έχει ήδη λάβει το 69% της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την περίοδο 2019 - 2023, ενώ μετά τις ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το F-35 Joint Strike Fighter.

Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος».

Μετά τις ΗΠΑ η χώρα που παρέχει την πιο μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ είναι η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 δεκαπλασιάστηκαν οι γερμανικές άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 326,5 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ. Από τον Νοέμβρη υποτίθεται ότι τις σταμάτησε, λόγω του πολέμου, ωστόσο τον Μάρτη ο υπουργός Αμυνας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε πως η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, με εντολές που είχαν υπογραφεί κατά το παρελθόν (με ελέγχους τάχα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά των αμάχων στην Γάζα)...

Η Βρετανία το 2023 έδωσε άδειες εξαγωγής για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 42 εκατ. στερλινών στο Ισραήλ, ο οποίος αποτελούνταν από πυρομαχικά, drones, μικρά όπλα, εξαρτήματα και ανταλλακτικά για αεροσκάφη, ελικόπτερα και επιθετικά όπλα.

Ισραηλινές απειλές για πόλεμο και με τον Λίβανο

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι επιβεβαίωσε την Πέμπτη την «απαράμιλλη» στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ μέχρι τώρα στον πόλεμο, για να προσθέσει με νόημα: «Ακόμα κι αν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσά μας, τις λύνουμε κεκλεισμένων των θυρών. Το Ισραήλ έχει συμφέροντα ασφαλείας, αλλά είμαστε ενήμεροι ότι έχουν συμφέροντα και οι ΗΠΑ, και έτσι θα συνεχίσουμε».

Σε αυτό το σκηνικό το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις και στον νότιο Λίβανο, αυξάνοντας από την αρχή της βδομάδας σχεδόν καθημερινά τα πλήγματα. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ φρόντισε μεσοβδόμαδα να επαναλάβει τις απειλές για κλιμάκωση του πολέμου, «προειδοποιώντας» για ένα «θερμό καλοκαίρι» με τον Λίβανο, παρά τις σύνθετες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και μήνες στο παρασκήνιο, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Οσο συνεχίζεται η δολοφονική δράση του Ισραήλ στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά και την επίθεση στη Ράφα, τόσο τροφοδοτούνται άλλα μέτωπα συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, αρχηγός των Χούθι της Υεμένης, το βράδυ της Πέμπτης προειδοποίησε με κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, όχι μόνο σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν, αλλά και στη Μεσόγειο και όπου αλλού έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν με βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους και drones.

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί πρότασης που προώθησε ο Αραβικός Σύνδεσμος αφενός να δοθούν «ενισχυμένα δικαιώματα» στο παλαιστινιακό κράτος (που έχει καθεστώς κράτους παρατηρητή - μη μέλους στον ΟΗΕ) και αφετέρου να συζητηθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτήν τη φορά με θετική εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης, το αίτημα για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης, μετά το βέτο των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, μόλις 9 ψήφισαν κατά (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ) και 25 ψήφισαν «αποχή».

Από την ΕΕ, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία κ.ά. ψήφισαν «αποχή», ενώ υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία κ.ά.

Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε μεν υπέρ του ψηφίσματος, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι η ψήφος αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση...

Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ, για τους δικούς τους λόγους και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, επιλέγουν να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης. Το έχουν αναγγείλει ήδη Ισπανία και Ιρλανδία, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αυτό θα γίνει στις 21 Μάη. Την Πέμπτη η Σλοβενία προχώρησε στην έναρξη σχετικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα την ολοκληρώσει μέχρι μέσα Ιούνη. Μέσα στις χώρες που εξετάζουν μια τέτοια κίνηση είναι και η Μάλτα.

Συνολικά 139 από τα 193 κράτη - μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Σε ό,τι αφορά το παζάρι στο Κάιρο για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενος, αυτό σταμάτησε τυπικά την Πέμπτη το βράδυ, με την αποχώρηση των αντιπροσωπειών της Χαμάς και της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και του διευθυντή της CIA Γ. Μπερνς, ο οποίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από νέο διπλωματικό μαραθώνιο σε Κάιρο και Ιερουσαλήμ.

Οι πληροφορίες του CNN την Παρασκευή ανέφεραν ότι στο παρασκήνιο το μαραθώνιο παζάρι συνεχίζεται και ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στο αίτημα της Χαμάς για εκεχειρία διάρκειας 12 εβδομάδων. Το Ισραήλ το απορρίπτει, θεωρώντας ότι μια τέτοια διάρκεια θα ισοδυναμούσε με «τερματισμό» του πολέμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ