ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20

Το σημερινό τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» φιλοξενεί:

Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις απ' τη δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Συγκεκριμένα, από συγκέντρωση στο Μαντούδι Εύβοιας, όπου μίλησε ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή. Από τις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου Κρήτης σε Γάζι, Αλικαρνασσό και Ατσαλένιο, αλλά και από συγκεντρώσεις των ΚΟ Χανίων και Ρεθύμνου για τους πεσόντες στα «πεδία των τίμιων μαχών». Τέλος, απ' την εκδήλωση της ΚΟ Σάμου προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού, στον Κέρκη.


Δεν χωρά καθυστέρηση η διεκδίκηση μέτρων προστασίας του δάσους και αποζημιώσεων στους πληγέντες

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, την περασμένη Τετάρτη στο Μαντούδι, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή

Κοντά στους πυρόπληκτους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Μπασδέκη
Κοντά στους πυρόπληκτους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Μπασδέκη
Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια, οι αιτίες αλλά και οι συνέπειές της δεν θα μπορούσαν παρά να δεσπόζουν στις παρεμβάσεις που με αμείωτη ένταση συνεχίζει να ξεδιπλώνει η Κομματική Οργάνωση Εύβοιας. Την περασμένη Τετάρτη, σε συγκέντρωση στο Μαντούδι, μίλησε ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε για την πυρκαγιά που πριν από δέκα μέρες μετέτρεψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, υλικοτεχνικές υποδομές, σε αποκαΐδια, προκάλεσε πολλές καταστροφές σε ζώα, βοσκοτόπια, μελίσσια. Επιπλέον, δημιούργησε και νέους άνεργους στην περιοχή, καθώς έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα ρητινεύσιμου δάσους, αφήνοντας χωρίς αντικείμενο εργασίας τους ρετσινάδες. Ηταν το τελειωτικό χτύπημα έπειτα από συνεχείς μειώσεις της τιμής αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν για τον καθαρισμό των δασών που επιτελούν.

«Χωρίς καθυστέρηση ο λαός της περιοχής συνολικά να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται από συγκεκριμένα συμφέροντα για αλλαγή χρήσης γης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα 3 προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες να κάψουν το δάσος και είχαν αποτύχει», σημείωσε ο Κ. Μπασδέκης.

Μεγάλη είναι η καταστροφή για τους ρητινοκαλλιεργητές
Μεγάλη είναι η καταστροφή για τους ρητινοκαλλιεργητές
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εντείνει τις περικοπές κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές για υποδομές και προσωπικό πυροπροστασίας οι οποίες αν συνεχιστούν θα οξύνουν το πρόβλημα τόσο της πρόληψης, με την απουσία χάραξης των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών όσο και της καταστολής με τη μη πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού καλά εκπαιδευμένου για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Αμεσα όμως θα πρέπει να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες ρετσινάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι στο 100% της ζημιάς. Επιπλέον για τους ρετσινάδες να υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης σε βάθος 5ετίας, ενώ είναι αναγκαία χωρίς καθυστέρηση να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και μέτρα που θα αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους στην καμένη περιοχή.

Στο δρόμο της ανατροπής η ελπίδα

Αναφέρουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, θέλοντας να καταδείξουμε ότι συνολικά στην περιοχή οι μικροαγρότες - κτηνοτρόφοι και οι απασχολούμενοι στην ρητινοσυλλογή που αλληλοσυμπληρώνουν το εισόδημά τους για να ζήσουν θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και εξαιτίας της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής αφού: Αμεσες και βαριές είναι οι επιπτώσεις στους αγρότες με το ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων, σκληρών μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό που ψήφισε, στις αρχές του περασμένου Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως συνέχεια και συνέπεια της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, πέρσι το καλοκαίρι, από την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, τους 222 βουλευτές, για να θυμόμαστε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι...

Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θ' ακολουθήσουν απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματος. Αρχίζει, επίσης, να υλοποιείται η πρόβλεψη του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα, ή μη" ... που σημαίνει ότι πολλοί μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες (...) θα αποκλειστούν ακόμα και από τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν (...) Ολα αυτά χρειάζεται να τα λάβουν σοβαρά υπόψη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού είναι γνωστό ότι η παραγωγή τους κάθε χρόνο πάει στα χέρια μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων με τιμές που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν απέναντί τους, αντιπάλους και εχθρούς, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που με την εκμετάλλευση και την κερδοσκοπία απομυζούν το μόχθο τους, τους τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια και το κράτος με τους βαρείς φόρους που ρουφούν το αίμα τους, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική την οποία εφαρμόζουν και στηρίζουν τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Γι' αυτό χρειάζεται να ορθωθεί κοινό αγωνιστικό μέτωπο σ' όλους αυτούς τους αντιπάλους, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα (...) Εμείς δεν παραβλέπουμε ούτε υποτιμάμε το γεγονός ότι το κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, έχει δυσκολίες. Δεν υποκλινόμαστε όμως σε αυτές. Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε το φόβο, την ανασφάλεια, τη μοιρολατρία. Βλέπουμε όλες τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες, αποφασίζουμε να αναμετρηθούμε με αυτές και όχι να αναδιπλωθούμε όπως κάνουν άλλοι. Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει. Αξιοποιούμε την πολύτιμη πείρα των προηγούμενων χρόνων.

Αποκαλύπτουμε τις νέες παγίδες που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ (...).

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, με στόχο την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Σ' αυτό το δρόμο μπορεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να παλεύει και να 'χει αποτελέσματα, να φρενάρει αντιλαϊκά μέτρα και να αποσπά κατακτήσεις.

Σ' αυτόν το δρόμο, στο δρόμο της ανατροπής ο λαός μας μπορεί σήμερα να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης, βελτίωση της ζωής του. Σ' αυτό το δρόμο της σύγκρουσης και ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού (...)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ