ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους ιδιώτες ο δημόσιος τομέας τουρισμού

"Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας"... Πίσω από αυτό το "επιχείρημα" προσπαθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να κρύψουν την αιτία του ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ, που δεν είναι άλλη από τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για... λιγότερο κράτος και απέναντι στις πολυεθνικές που λυμαίνονται τον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Πολυεθνικές, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του ΕΟΤ ή να τις εκμεταλλευτούν για να αυξήσουν παραπέρα τα μυθώδη κέρδη τους.

Χάρη σ' αυτή την πολιτική, η ανάπτυξη του τουρισμού δε μεταφράζεται σε αύξηση των θέσεων εργασίας και σε ορθολογική αναπτυξιακή εκμετάλλευση της περιουσίας του ΕΟΤ, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους "μεγάλους" του κλάδου και από την άλλη πλευρά στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων και στη στέρηση από τον ΕΟΤ της δυνατότητας άσκησης ουσιαστικού ρόλου για την ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος του λαού και της εθνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταθέσει σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση δύο Ανωνύμων Εταιριών για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, αλλά και των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων (φεστιβάλ κ. ά.). "Αξιοποίηση", που σημαίνει παραχώρηση, μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση για λίγα ψίχουλα των περίφημων ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ, των ακτών, μαρίνων, εκτάσεων γης, χιονοδρομικών κέντρων - η αξία των οποίων με τιμές του '86 ξεπερνούσε τα 3 τρισ. δραχμές - που διαθέτει ο ΕΟΤ.

Μερίδιο ευθύνης για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό στον τουρισμό και τους εργαζόμενους, έχει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Οργανισμού. Μια πλειοψηφία, που ουδέποτε πήρε σαφή θέση εναντίον της ιδιωτικοποίησης και ουδέποτε ενήργησε στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων για την αποτροπή της, αν και από πολύ νωρίς γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΞΕΝΙΑ
Χαρίζονται και τα "φιλέτα" του ΕΟΤ

Βορά στο μεγάλο κεφάλαιο τα στολίδια του τουρισμού και μάλιστα με εντελώς σκανδαλώδεις όρους

Τα καλύτερα "κομμάτια" της "συλλογής" του ΕΟΤ χαρίζονται κυριολεκτικά σε όποιον ενδιαφέρεται. Τα περίφημα ΞΕΝΙΑ,που άλλοτε προσέλκυαν πλήθος πελατών, στην πορεία του χρόνου κάποια παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες που τα λεηλάτησαν και τα κατάντησαν περιστερώνες. Οσα ακόμα παρέμειναν στον ΕΟΤ, απαξιώθηκαν από τις εκάστοτε ηγεσίες του Οργανισμού - αφού έτσι επέβαλλαν τα συμφέροντα ισχυρών του κλάδου που "έβλεπαν" στα ΞΕΝΙΑ έναν επίσης ισχυρό ανταγωνιστή - και σήμερα εκμισθώνονται, όταν δεν παραχωρούνται, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ετσι, στα ΞΕΝΙΑ Πάτμου, Πάρου, Σκύρου και Ανδρου έχει αναρτηθεί "πωλητήριο", με τιμή εκκίνησης για το πρώτο 265, για το δεύτερο και τρίτο 220 εκατομμύρια δραχμές (! ), ενώ για το τέταρτο δεν έχει ακόμα οριστεί. Τα ΞΕΝΙΑ Πορταριάς, Τσαγκαράδας και Θάσου έχουν μισθωθεί για 16, 17 και 11 εκατομμύρια αντίστοιχα ετησίως (αν κάνει κανείς τη διαίρεση θα διαπιστώσει ότι το μηνιαίο "ενοίκιο" είναι κάτι περισσότερο από εξευτελιστικό)! Τα ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Σκοπέλου, Λευκάδας και Σπάρτης έχουν... παραχωρηθεί σε ΤΕΙ, ΑΕΙ, δήμους, περιφέρειες και σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Απολύσεις έφερε η ιδιωτικοποίηση

Το υπέροχο ΞΕΝΙΑ Κυλλήνης και τα λουτρά (που λειτουργούν σε μία έκταση 1.900 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ) μισθώθηκαν πρόσφατα, για 44 χρόνια και με ετήσιο μίσθωμα 200 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο στον γνωστό επιχειρηματία του κλάδου Ν. Δασκαλαντωνάκη - πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος τουρ οπερέιτορ, ο γερμανικών συμφερόντων όμιλος TUI - στον οποίο δόθηκε το δικαίωμα να απολύσει τους 30 από τους 40 απασχολούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρχε πρόταση από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης για ετήσιο μίσθωμα 100 εκατομμυρίων και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια όμως το συγκρότημα "παραδόθηκε" για 200 εκατομμύρια ετησίως και απόλυση των 30 εργαζομένων. Η κατάληξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εταιρία αλυσίδας ξενοδοχείων "Grecotel" που ανήκει στον Ν. Δασκαλαντωνάκη, αφού εκτιμάται ότι η διατήρηση και των 40 εργαζομένων θα κόστιζε περισσότερο από 200 εκατομμύρια δραχμές ετησίως.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί η απόλυσή τους αφού η σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία 1.500 νέων κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ, συνεδριακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις κ. ά., ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 13,8 δισ. δρχ. Προφανώς οι απολύσεις εξυπηρετούν την επιδίωξη του Ν. Δασκαλαντωνάκη για μετατροπή και αυτής της μονάδας σε εργασιακό γκέτο, όπως και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που διαθέτει.

Πωλούνται όσο - όσο

Διαμάντι πεταγμένο στη λάσπη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου,για το οποίο έχει ήδη προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο διαγωνισμός προβλέπει τη μίσθωση για 30 χρόνια έναντι 200 εκατομμυρίων ετησίως του ΞΕΝΙΑ, του ΞΕΝΙΑ Παλλάς και του"Αμφιτρύων" και τα τρία ανήκουν στον ΕΟΤ! Πρόκειται για τρία εκπληκτικά ξενοδοχεία, σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση.

Ολες οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες, όπως ήταν μέχρι το 1982 (ο τζίρος τους ανερχόταν στο 1 δισ. δραχμές), μάλιστα κάποιες φορές τροφοδοτούσαν με χρήματα άλλες μονάδες του ΕΟΤ που είχαν παθητικό. Το ΞΕΝΙΑ λειτουργούσε από το 1961 έως το 1992 σε συνεχή βάση, από το 1961 βέβαια δεν έχει δοθεί δεκάρα για ανακαίνιση ή συντήρησή του. Από το 1992 λειτουργεί εποχιακά, φυσικό επακόλουθο αυτού ήταν και η μείωση του προσωπικού από 130 μόνιμους και 70 εποχιακούς, έφτασε σήμερα να απασχολεί 44 μόνιμους και ελάχιστους εποχιακούς.

Το Σωματείο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ιδιωτικοποίησή του και σημειώνει ότι αν πάρει μέτρα ο ΕΟΤ μπορεί όχι μόνο να γίνει το ΞΕΝΙΑ και τα άλλα δύο ξενοδοχεία, χρυσωρυχεία, αλλά και να αυξηθούν κατά πολύ οι θέσεις εργασίας.

Σειρά το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου

"Θύμα" της αδιαφορίας του ΕΟΤ είναι και το στολίδι της Ναυπάκτου. Το ΞΕΝΙΑ της πόλης μέχρι στιγμής παραμένει στον ΕΟΤ, αυτό όμως γιατί δεν ευδοκίμησε ακόμα η πρόταση του ΕΟΤ για παραχώρησή του στο Δήμο ή σε κάποια εταιρία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τους φόβους των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης ήρθε να ενισχύσει η απόφαση του προϊστάμενου να παραμείνει για πρώτη φορά από τη μέρα της λειτουργίας της κλειστή τον περασμένο χειμώνα.

Το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου λειτουργεί από το 1982, τα πρώτα χρόνια απασχολούσε περίπου 30 εργαζόμενους και έσφυζε από πελατεία. Ωστόσο, από τότε δε δόθηκε ούτε μία δραχμή για τη συντήρηση ή ανακαίνισή του. Το προσωπικό μειώθηκε δραστικά. Την τακτική αυτή του ΕΟΤ καταγγέλλει το σωματείο, αφού τονίζεται ότι πρόκειται για μια υπέροχη μονάδα, με τεράστιους χώρους, που θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρα αν αξιοποιούνταν. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν οι ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον.

Το Σωματείο αντιτίθεται με το ξεπούλημα των ΞΕΝΙΑ, ζητάει να παραμείνουν στον ΕΟΤ, να δοθούν χρήματα για τη συντήρηση και την ανακαίνισή τους και να προβληθούν όπως τους αξίζει, αφού όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος Κ. Φούντας, δε γίνεται καμία διαφήμιση από τον ΕΟΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση για το αν και πότε λειτουργεί.

Συνειδητή, σκανδαλώδη απαξίωση

Σειρά παίρνει ο "θυρεός" του ΕΟΤ, το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου,αξίας ενός τρισ. δραχμών, για το οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πάρα πολλοί ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι της μονάδας πολλές φορές έχουν καταγγείλει τον ΕΟΤ για συνειδητή απαξίωσή της. Μια καταγγελία που απορρέει από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα από το ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει δοθεί ούτε δραχμή για τη συντήρησή του, μάλιστα ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει εγκρίνει για το σκοπό αυτό μελέτη ύψους 1 δισ. δραχμών, το υπουργείο Ανάπτυξης αρνείται να την υλοποιήσει!

Το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου ανήκει στον ΕΟΤ από το 1969, τότε έγιναν στη μονάδα γενναίες επενδύσεις, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην παραπέρα πορεία της. Η μονάδα καλύπτει έκταση 357 στρεμμάτων, η θέση της χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πλεονεκτική αφού απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Αθηνών και το υπό κατασκευή στα Σπάτα και 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι Λαυρίου το οποίο εκσυγχρονίζεται. Διαθέτει 689 κλίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, καφετέρια, μπαρ, κινηματογράφο, ντίσκο, σάουνα, πισίνες, γήπεδα τένις, γκολφ κ. ά.

Η επιχείρηση μέχρι το 1979 λειτουργούσε σε 12μηνη βάση, έκτοτε άρχισε να λειτουργεί εποχιακά και από το 1988 η περίοδος λειτουργίας άρχισε να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και των κερδών της σε συνδυασμό βέβαια με την έλλειψη επενδύσεων. Χαρακτηριστικό της απαξίωσής της από τον ΕΟΤ, είναι ότι πολλές φορές τα τουριστικά γραφεία τηλεφωνούσαν για να μάθουν αν λειτουργεί και πότε η μονάδα! Ωστόσο, παρά την υπονόμευση, η επιχείρηση είχε και έχει θετική πορεία, απόδειξη ότι και βιώσιμη και ανταγωνιστική μπορεί να είναι. Συγκεκριμένα, το 1995 τα καθαρά της έσοδα ήταν 655.646.706 δραχμές, το 1996 544.650.614, το 1997 μέχρι τις 20 Οκτώβρη 711.693.940 δραχμές, ενώ αναμένεται να αυξηθούν παραπέρα φέτος.

Η κατάσταση αυτή δε θα μπορούσε παρά να αντανακλάται και στην απασχόληση. Η συρρίκνωση της σεζόν τα τελευταία χρόνια, είχε ως συνέπεια την αντίστοιχη συρρίκνωση της περιόδου απασχόλησης των εργαζομένων, ο αριθμός των οποίων σήμερα είναι οριακός, μόλις 120, όταν από το 1969 έως το 1979 ο αριθμός των πλήρως απασχολούμενων έφτανε τους 250. Από το '79 έως το '88 ο αριθμός των πλήρως απασχολούμενων μειώθηκε στους 50 και των εποχιακών ανήλθε στους 250, με διάρκεια απασχόλησης εννέα μήνες. Τα τελευταία χρόνια οι πλήρως απασχολούμενοι φτάνουν μόλις τους 15 και οι εποχιακά περίπου τους 100 με διάρκεια απασχόλησης τις 100 μέρες!

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με τα κατώτερα όρια των συμβάσεων εργασίας. Το σωματείο τους, θέτει την αύξηση της διάρκειας της απασχόλησης και του αριθμού των εργαζομένων σε άμεση συνάρτηση με την αναβάθμιση της επιχείρησης. Επίσης ζητάει να σταματήσει αμέσως το επιχειρούμενο σκάνδαλο, να υλοποιηθεί η μελέτη ανακαίνισής του, να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς κ. ά.

Για το συγκεκριμένο ΞΕΝΙΑ οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες καραδοκούν σαν τα κοράκια πάνω από κάποιον που ψυχορραγεί, γνωρίζοντας ότι ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, θα κάνει "χρυσές δουλιές".

"Τουρισμός... ΑΕ"...

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική για τον δημόσιο τομέα του τουρισμού, ο Χ. Κατσώτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού τονίζει ότι: "Η κυβέρνηση και στον τουρισμό ακολουθεί πολιτική στήριξης των πολυεθνικών του κλάδου, παραχωρώντας τους την περιουσία του ΕΟΤ και άλλες δραστηριότητές του, που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις κ. ά. Μετατρέπει τον τουρισμό σε Ανώνυμη Εταιρία με την κυριαρχία του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, εγκαταλείπει τον δημόσιο τομέα, αποδιοργανώνει τον ΕΟΤ, απαξιώνει την περιουσία του, κάνει κυρίαρχη του παιχνιδιού την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είμαστε ριζικά αντίθετοι μ' αυτή την πολιτική. Θεωρούμε ότι ο ρόλος της περιουσίας του ΕΟΤ είναι πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάπτυξη νέων μορφών του όπως θεραπευτικός, αθλητικός, λαϊκός, τρίτης ηλικίας, στην αντιμετώπισή του ως δικαίωμα των εργαζομένων. Ο πιλοτικός ρόλος του δημοσίου τομέα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να συνεχίσει να παίζει αυτό τον ρόλο πολύ περισσότερο σήμερα που ο κλάδος μονοπωλείται από λίγους. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σκάνδαλο, γιατί παραχωρεί αντί πινακίου φακής μια περιουσία τεράστιας αξίας. Επιπλέον, δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν συντονισμένα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη διατήρηση του δημόσιου τομέα του τουρισμού, για ενίσχυση του ρόλου του, για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ενός τουρισμού, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο".

Μεγάλη ασυδοσία από έναν "μεγάλο εργοδότη"

Ενας από τους μεγαλύτερους - αν όχι ο μεγαλύτερος - και τους σκληρότερους επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού είναι ο Ν. Δασκαλαντωνάκης.Με τις "πλάτες" του νούμερου "ένα" Ευρωπαίου τουρ οπερέιτορ, της TUI,και τον "αέρα" των 25 ξενοδοχείων που διαθέτει σε όλη τη χώρα λύνει και δένει, χωρίς κανένας να τολμά να του εναντιωθεί.

Το εγκώμιό του έχει πλέξει ο γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ν. Σκουλάς,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο εργοδότη της χώρας, αλλά και η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου πρόσφατα στα εγκαίνια του ξενοδοχείου "Athens Plaza" (πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ), του οποίου έχει το μάνατζμεντ, δηλώνοντας ότι ο επιχειρηματίας είναι παράδειγμα προς μίμηση!

Ο Ν. Δασκαλαντωνάκης εποφθαλμιά και κάποια από τα ΞΕΝΙΑ,ήδη άπλωσε τα πλοκάμια του σ' αυτό της Κυλλήνης, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να ενδιαφέρεται και για του Λαγονησίου. Προοπτική καθόλου ευχάριστη για τους εργαζόμενους, αφού - εκτός από το ότι εναντιώνονται γενικά στο ξεπούλημα ή στη μακροχρόνια μίσθωση των ΞΕΝΙΑ και ζητάνε να παραμείνουν στο ΕΟΤ και να αναβαθμιστούν - ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει μετατρέψει τα ξενοδοχεία του σε εργασιακά γκέτο.

Οι εργαζόμενοι του πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ - ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη - γνώρισαν από πρώτο χέρι τις μεθόδους του, αμέσως μόλις ανέλαβε το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου, δηλαδή τους τελευταίους μήνες του '97, που όλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της ανακαίνισής του. Οι διαθεσιμότητες έληξαν στις 10 Μάρτη, όμως από τον Οκτώβρη του '97 είχαν πραγματοποιηθεί 50 περίπου απολύσεις και "οικειοθελείς αποχωρήσεις" εργαζομένων με χρόνια υπηρεσίας στο ξενοδοχείο και έπεται η συνέχεια.

Το σωματείο του ξενοδοχείου από την αρχή "μπήκε στο μάτι" του νέου μάνατζερ, ο οποίος εκτός από τις απολύσεις άρχισε να φέρνει στο ξενοδοχείο προσωπικό από τα άλλα του ξενοδοχεία, να προσλαμβάνει ωρομίσθιους και εξτρατζήδες, γεγονός που ερμηνεύεται από το σωματείο ως προσπάθεια να το αφήσει στην ουσία χωρίς μέλη! Οι εργαζόμενοι που έρχονται από άλλα ξενοδοχεία δεν αναγράφονται στο πρόγραμμα που θεωρεί η Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά σε ξεχωριστή κατάσταση, στην οποία και υπογράφουν, και βρίσκεται στο γραφείο προσωπικού.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι από το προσωπικό του ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Είδαν τους μισθούς τους να καθηλώνονται, αφού ό,τι αύξηση πρέπει να πάρουν από συμβάσεις συμψηφίζεται με επιδόματα και διάφορα άλλα οικονομικά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει. Εκτιμάται ότι έχασαν κατά μέσο όρο 60 με 70 χιλιάδες δραχμές κάθε μήνα από τις αποδοχές τους.

Επίσης, πάρθηκαν πίσω κεκτημένα εδώ και 18 χρόνων, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωσή τους, όπως πολυετίες, χρονοεπιδόματα, το επίδομα άδειας και το Δώρο Πάσχα, που οι εργαζόμενοι έπαιρναν ολόκληρο, μειώθηκε στο μισό. Επίσης, μειώθηκαν οι παραπάνω μέρες αργιών που είχαν κατακτήσει και οι 25 μέρες αδείας έγιναν 23.

Και ο κατάλογος συνεχίζει με την κατάργηση των ειδικοτήτων, για την οποία το σωματείο πήρε την εξής απάντηση: "Οπου υπάρχει ανάγκη". Επίσης, οι συμβάσεις εργασίας καταστρατηγούνται. Τα προγράμματα εργασίας από μηνιαία έγιναν εβδομαδιαία. Το πενθήμερο έγινε εξαήμερο. Οι βλαπτικές μεταβολές οργιάζουν. Τα αντεργατικά μέτρα που εφάρμοσε ο Ν. Δασκαλαντωνάκης δεν έχουν τελειωμό.

Τι απάντησε για όλα αυτά στους εργαζόμενους ο γραμματέας του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς;Να μη διαμαρτύρονται, γιατί ο επιχειρηματίας είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας! Τι κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας; Σε έγγραφό της προς την επιχείρηση αναφορικά με την προσφυγή σ' αυτή των εργαζομένων για να καταρτώνται εβδομαδιαία προγράμματα εργασίας, αναφέρει επί λέξει: "Η υπηρεσία συστήνει απλώς στην επιχείρηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θεώρησης μηνιαίου προγράμματος για διευκόλυνση των εργαζομένων και τη ρύθμιση της προσωπικής τους ζωής"! Οσο για τη Διεύθυνση Προσωπικού αυτή μοιάζει βασιλικότερη του βασιλέως, πρόσφατα στην εκδίκαση μιας αγωγής των εργαζομένων εκπρόσωπός της δήλωσε "ευχαριστημένη που της μειώνεται ο μισθός γιατί δεν είναι στο δρόμο"!

Το Σωματείο, μετά και την άρνηση της Επιθεώρησης να παρέμβει για τη λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Β. Βαρδινογιάννη, μια και άφησε εν λευκώ το νέο μάνατζερ να κάνει ό,τι θέλει στο ξενοδοχείο, παρότι ο ίδιος τους είχε δηλώσει ότι κανείς δε θα τολμήσει να αγγίξει τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, ως μέσο πίεσης και προς τον ιδιοκτήτη, το Σωματείο προσανατολίζεται σε κινητοποίηση στις 2 Ιούλη, που είναι το μνημόσυνο του ιδρυτή του ξενοδοχείου Ν. Βαρδινογιάννη, μια μέρα που μέχρι πρότινος ήταν αργία για τους εργαζόμενους, αλλά την κατάργησε ο Ν. Δασκαλαντωνάκης, και πορεία προς τα γραφεία του Β. Βαρδινογιάννη.

Κείμενα: Βάσω ΝΙΕΡΗ

Το πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ που έγινε Athenw Plaza, του ομίλου Βαρδινογιάννη

Το πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ που έγινε "Athens Plaza", του ομίλου Βαρδινογιάννη



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ