ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζήτησε επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα!

Από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης (φωτ. αρχείου)
Από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης (φωτ. αρχείου)
Την επανεξέταση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, ζήτησε με αίτησή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχε φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποκαλύφτηκε χτες, έφερε την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, αφού αφορά οικονομική υπόθεση του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την έντονη κατακραυγή, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μ. Γιαννακάκη, χτες, προσπάθησε να «μαζέψει τ' ασυμμάζευτα» και ρίχνοντας το μπαλάκι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είπε ότι έδρασε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης», ότι «ενώ η τελική υπογράφουσα είναι η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από τα δικαστήρια και όχι από την πολιτική ηγεσία», ότι έχει ζητηθεί όλη η αλληλογραφία «για να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν ευθύνες». Τελικά, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ανακλήθηκε η αίτηση για την επανεξέταση.

Θυμίζουμε για την ιστορία της υπόθεσης ότι τον Απρίλη του 2013 περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - «χάδι» από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα, ενώ τον Οκτώβρη του 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επισφράγισε» την απόφαση του Εφετείου, αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο κατηγορουμένων.

Το ΕΔΑΔ πρόσφατα αποφάσισε την καταδίκη της Ελλάδας για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 16.000 και 12.000 ευρώ για καθέναν από τους 42 μετανάστες εργάτες που προσέφυγαν σε αυτό. Επίσης, το δικαστήριο τούς αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αισχρή πολιτική πράξη που θα ακολουθεί για πάντα την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την κατάθεση από την κυβέρνηση αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη Μανωλάδα:

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μια αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα.

Είναι σαν να "πυροβολούνται" για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση δικαιώνει το καθεστώς δουλείας και εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών εργατών. Τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών ήθελε να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση και όταν νομοθέτησε την εκμετάλλευση των εργατών γης μέσω του εργόσημου, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν άδειες παραμονής, κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας και ομηρίας.

Ο κάθε εργαζόμενος, νέος, άνεργος, ειδικά οι μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να βάλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ίδιο "κάδρο" με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, σε ρήξη με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, το κράτος και τα κόμματα που τα υπηρετούν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Καθημερινά τροφοδοτείται ο δικομματικός καυγάς, προκειμένου να συντηρείται ο κουρνιαχτός που καλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή για το νέο γύρο αποτέλεσε η αμισθί τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, Βασιλικής Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ μίλησε για «μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει «καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής».

Στο ίδιο πνεύμα η ΔΗΣΥ, μιλώντας για «θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στο χώρο της Δικαιοσύνης» και για «υπονόμευση των θεσμών (...) επικίνδυνη για την Δημοκρατία», και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, που εξέφρασε ανησυχία «για το πού οδηγείται η χώρα» και καταλόγισε στους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ότι «δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς γι' αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών». Επικριτικός ήταν και για την Β. Θάνου, μιλώντας για «δικαστές που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μίλησε για χυδαιολογίες και σπίλωση υπολήψεων απ' την πλευρά της ΝΔ, θυμίζοντας αντίστοιχες περιπτώσεις με δικαστικά στελέχη που ανέλαβαν θέσεις σε κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο καυγάς για το περιβόητο σύστημα παράλληλων πληρωμών του Γ. Βαρουφάκη, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη ότι ο τότε υπουργός είχε παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο σε Υπουργικό Συμβούλιο. Χτες και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ότι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Ανακοινώσεις και δηλώσεις

Στο μεταξύ, απαντώντας σε προχτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε, μιλώντας σε διημερίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι «αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη όσων συζητά δημόσια ο ελληνικός λαός και όσων συζητούν κατ' ιδίαν όταν βρίσκονται μόνοι τους και μεταξύ τους οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς». Αναρωτήθηκε επίσης αν «αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων προβληματίζονται γιατί άραγε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής τα τελευταία 15 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Εισαγγελέων καλούσε μεταξύ άλλων «όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, αυτή τη φορά όμως για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σχετικά με το «πόθεν έσχες», από το οποίο εξαιρούνται οι δικαστές μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ. Η Ενωση καταδικάζει ως «απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις "πόθεν έσχες"».

Και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε χτεσινή σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό της για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης, κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με τον πρώην αντιδήμαρχο Οιχαλίας (2011-2014) και νυν δημοτικό σύμβουλο Ηλία Ντονά συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η κατάθεση και αυτού του μάρτυρα αφορά τους τραμπουκισμούς του τάγματος εφόδου και των χρυσαυγιτών βουλευτών στον Μελιγαλά στις 15/9/2013.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους χρυσαυγίτες, πολλούς βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο, να διώχνουν με το «έτσι θέλω» τις δημοτικές αρχές. Είδε και άκουσε, όπως κατέθεσε, τον Παναγιώταρο να φωνάζει στον δήμαρχο: «Ρε καραγκιόζη, τι είναι αυτά που λες», να του αρπάζει το μικρόφωνο και την ασφάλεια να φυγαδεύει τον δήμαρχο. Επίσης τον Παναγιώταρο να δίνει το μικρόφωνο στον Κασιδιάρη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε...

Κατέθεσε επίσης ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής πήγαιναν παραταγμένα, με βηματισμό «όπως ο στρατός», ενώ ο Κασιδιάρης έδινε το πρόσταγμα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, είπε: «Τα παντελόνια ήταν παραλλαγής, ήταν ομοιόμορφα, είπα όπως στο στρατό, φορούσαν μαύρα ρούχα, 600 άτομα». Αντίθετα με την... «αμνησία» με την οποία εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες στο δικαστήριο ο τότε δήμαρχος, ανέφερε ότι έβγαλαν ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να καταδικάσουν αυτά που έγιναν με Κασιδιάρη - Παναγιώταρο.

Νωρίτερα κατέθεσε ο Γιώργος Μώρος, που κατήγγειλε προσπάθεια τρομοκράτησής του από χρυσαυγίτες που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο. Ο μάρτυρας έχει υποστεί τρεις επιθέσεις με μαχαίρι και μπουκάλια από χρυσαυγίτες το 2013 στην Καλλιθέα, όπου: «Κάνανε πογκρόμ, χτυπούσαν ξένους, μακρυμάλληδες και άλλους. Χτύπησαν κι εμένα τρεις φορές», ανέφερε. Μάλιστα, από κάποιο χτύπημα στο κεφάλι εμφανίζει επιληπτικά φαινόμενα. Περιγράφοντας τα άτομα στις διάφορες επιθέσεις, είπε: «Φορούσαν μπλούζες μαύρες με συνθήματα Χρυσής Αυγής, άλλα εθνικοσοσιαλιστικά όπως Τέφρα κ.λπ., με μαίανδρο ή είχαν ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ με το νούμερο 88 που κωδικοποιημένα σημαίνει Ηeil Ηitler».

Ας σημειωθεί ότι ο μάρτυρας, όπως κατέθεσε, στα 15 του χρόνια (το 1998) είχε «προσηλυτιστεί» από έναν 25χρονο «που ήταν σε μουσική σκηνή skinhead και ήταν χρυσαυγίτης και νεοναζί, εθνικοσοσιαλιστής». Περιγράφοντας στο δικαστήριο τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Σολωμού που πήγαινε τότε, ανέφερε ότι «υπήρχαν φωτογραφίες του Χίτλερ». Κάθε Σάββατο, αυτός που τον προσηλύτισε «έπαιρνε τα παιδιά και κάνανε πογκρόμ σε αλλοδαπούς και χτυπούσανε», συμπλήρωσε. «Εμένα δεν μου άρεσαν αυτά που γίνονταν εκεί. Εμεινα 6 μήνες, αλλά εγώ είμαι και ξένος στο μισό, δεν μπορούσα να λέω "έξω οι ξένοι" και η μάνα μου να είναι ξένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά του Π. Καμμένου στην εισαγγελέα

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κατέθεσε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκτενή Αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1» και άλλες σχετιζόμενες υποθέσεις.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει να ερευνηθεί το περιεχόμενο της Αναφοράς από αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και ήδη έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά. Ακόμη, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ερευνώνται και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την εν λόγω υπόθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ