ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα...

Η μητέρα και το τρίχρονο παιδί της έχουν μόλις τραυματιστεί από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Η μητέρα και το τρίχρονο παιδί της έχουν μόλις τραυματιστεί από τις ισραηλινές σφαίρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο οι αντιδράσεις που πυροδότησε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγετικού στελέχους της «Χαμάς», έγιναν αισθητές με τον πλέον αιματηρό τρόπο. Καμικάζι αυτοκτονίας της οργάνωσης παρέσυρε στο θάνατο 16 Ισραηλινούς χτες το απόγευμα, και πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα, ισραηλινά ελικόπτερα στόχευσαν, στην πόλη της Γάζας, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» και σκότωσαν, τελικά, εκτός από αυτόν και άλλους 6 ανθρώπους. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη τους ισχυρισμούς Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η επίθεση αυτοκτονίας είχε προγραμματιστεί πολύ πριν τη δολοφονική απόπειρα κατά του Ραντίσι και ότι η επιδρομή στη Γάζα δεν ήταν αντίποινα, τότε μάλλον η επόμενη μέρα βρίσκει τον «οδικό χάρτη» βυθισμένο σε ακόμη περισσότερο αίμα.

Δεκαέξι νεκροί και 70 τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε, νωρίς το απόγευμα, στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Ο καμικάζι, μεταμφιεσμένος σε υπερορθόδοξο εβραίο, ανέβηκε στο λεωφορείο 14 και πυροδότησε τα εκρηκτικά του, στην οδό Τζάφα, στην υπαίθρια αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, σημείο πολλών επιθέσεων στο παρελθόν και έναν από τους καλύτερα φρουρούμενους τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Πριν καν προλάβει το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους αυτοκίνητο στη συνοικία Σουτζάγια στην ανατολική πόλη της Γάζας. Στο αυτοκίνητο επέβαινε το στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» Τίτο Μασούντ, και άλλο ένα μέλος της οργάνωσης. Εκτός από αυτούς, σκοτώθηκαν άλλοι 5 περαστικοί Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30, εκ των οποίων, επίσης, πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σοβαρότατη είναι η κατάσταση της υγείας και των περισσότερων τραυματιών από τις δύο προχτεσινές επιδρομές με πυραύλους που πραγματοποίησαν ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη της Γάζας.

Ενα από τα θύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζάμπαλιε

Associated Press

Ενα από τα θύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζάμπαλιε
Οι ισραηλινές αρχές υποστήριζαν ότι ο νεαρός καμικάζι είχε εισέλθει στο Ισραήλ τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα, γεγονός που, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για «εκδίκηση της "Χαμάς" στην απόπειρα δολοφονίας του Ραντίσι αλλά ότι ήταν προγραμματισμένη ενέργεια». Οι ίδιες πηγές διέρρεαν ότι η επιδρομή κατά του Μασούντ δεν ήταν αντίποινα για τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας αλλά επίσης προαποφασισμένη δολοφονία ακριβείας.

Ανησυχία και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν

Με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ και την τρομοκρατική επίθεση στη Γάζα» και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν «αμέσως τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκατέρωθεν και να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο αργότερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη της νέας κλιμάκωσης στον Αριέλ Σαρόν. Η εκπρόσωπος Τύπου της «Χαμάς», Ραντίσι, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, απέρριψε εμμέσως τις εκκλήσεις Αραφάτ-Αμπάς και τόνισε ότι «η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να ελευθερωθεί η γη μας και να συνειδητοποιήσει ο Σαρόν ότι η γη αυτή ανήκει στους Παλαιστινίους».

Ο Σαρόν υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ θα κυνηγήσει όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατία οπουδήποτε και αν βρίσκονται, όσο δεν το πράττει η Π. Αρχή», ενώ ο σύμβουλός του Ραανάν Γκισίν προειδοποιούσε με «νέα ανάληψη δράσης». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που προχτές κατηγόρησε το Ισραήλ για «πράξεις που δε συμβάλλουν στην ασφάλειά του και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Π. Αρχής», χτες κάλεσε «τον ελεύθερο κόσμο όχι μόνο να καταδικάσει τις δολοφονίες αλλά και να ασκήσει την εξουσία του, με όλους τους τρόπους, για να μην επαναληφθούν».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση αυτοκτονίας καλώντας τον Αμπάς «να θέσει τέλος στην ένοπλη Ιντιφάντα» και επαναλαμβάνοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την αλόγιστη χρήση βίας». Ανάλογες δηλώσεις καταδίκης και αυτοσυγκράτησης έκανε και ο Χαβιέ Σολάνα.

ΙΡΑΝ
Βίαια επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Χαρακτήρα «εξωτερικής παρέμβασης» δίνει η ιρανική ηγεσία στην ογκώδη και ταραχώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας και κατέληξε σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους διαδηλωτές.

Μια φοιτητική διαδήλωση κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης ορισμένων Πανεπιστημίων μετατράπηκε, μέσα σε λίγη ώρα, το βράδυ της Τρίτης, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων μηνών. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος και των αυξημένων εξουσιών του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και κατά του «μεταρρυθμιστή» Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, στον οποίο προσάπτουν παλινωδίες και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη δέσμευσή του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με γκλομπς και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά και πολύωρα επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων και τραπεζών, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα και έγιναν αρκετές συλλήψεις. Λίγο πριν τη διαδήλωση, η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση του Ιράν με ανακοίνωσή της καλούσε τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να προχωρήσει άμεσα σε «ριζικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα καταστραφεί η ισλαμική δημοκρατία».

Χτες το πρωί, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 80 «χούλιγκαν». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνελήφθησαν 19 άτομα που εμπλέκονται «σε οργάνωση που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ για να προκαλέσει χάος στους πολιτικούς κύκλους του Ιράν». Δε διευκρινίστηκε αν οι συγκεκριμένοι 19 συλληφθέντες θεωρείται ότι υποκίνησαν τη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης ή αν η ιρανική ηγεσία εκτιμά ότι η διαδήλωση ήταν αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών. Εντούτοις, ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να «απέχουν οι ΗΠΑ από ενέργειες υποκίνησης χάους στο Ιράν», αναφερόμενος, προφανώς, στις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ, πριν από μερικές ημέρες, με τις οποίες εξέφρασε την επιθυμία «πολιτικών αλλαγών στο Ιράν».

Ιρανός βουλευτής, που δε θέλησε να κατονομαστεί, δήλωνε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αναμένει «πολλές ακόμη διαδηλώσεις οργής», καθώς «η ιρανική κοινωνία μοιάζει με δωμάτιο γεμάτο αέριο που θα εκραγεί με την παραμικρή σπίθα». Ο ίδιος εξηγούσε ότι η κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες των ΗΠΑ, αλλά με την απογοήτευση της πλειοψηφίας του ιρανικού λαού από την αδυναμία του Χαταμί να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές του δεσμεύσεις. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται εξαιρετικά θερμές καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνονται 4 χρόνια από τις αιματηρές φοιτητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 1999, οι οποίες σηματοδότησαν και την πρώτη μεγάλη έκρηξη οργής κατά του θεοκρατικού καθεστώτος μετά το 1979.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων πέρασε η νέα δήλωση Ράμσφελντ, που υποστήριξε ότι το Ιράν «σύντομα θα μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Σε κατ' αρχήν παύση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων στο Ακοσόμπο της Γκάνας συμφώνησαν χτες ο «πρόεδρος» της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, και επικεφαλής της οργάνωσης «LURD» («Λιβεριανοί Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία»).

ΜΟΣΧΑ.-- Σχέδιο για την κατασκευή και προώθηση ενός νέου πολιτικού αεροσκάφους κοντινών αποστάσεων υπό την ονομασία «RRJ» ανακοίνωσαν χτες διευθυντικά στελέχη της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρίας «Μπόινγκ» και της ρωσικής «Σουκόι». Το «RRJ» αναμένεται να κάνει το παρθενικό του ταξίδι το Γενάρη του 2006.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σύγκρουση δύο τρένων - που βρίσκονταν στην ίδια σιδηρογραμμή(!)- στο Στρότσμπεργκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας είχε ως αποτέλεσμα οτ θάνατο έξι επιβατών (ανάμεσά τους τρία παιδάκια) και τον τραυματισμό άλλων 13.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της σερβικής Αστυνομίας, Γιόβιτσα Στάνισιτς, μεταφέρθηκε χτες στις φυλακές Σεβενεμάν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε Κροατία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη το διάστημα 1991-95.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Κροτίδα εκσφενδόνισε χτες στο αμερικανικό προξενείο στα Αδανα ένας 35χρονος άνδρας, χωρίς -βεβαίως...- να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας έφτασαν χθες οι τρεις παρατηρητές του ΟΗΕ και ο διερμηνέας τους, που είχαν απαχθεί την περασμένη Πέμπτη στην Αμπχαζία. Οι γεωργιανές Αρχές δήλωσαν ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα και ότι η απελευθέρωσή τους είναι αποτέλεσμα επιτυχών διαπραγματεύσεων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Γκρέκορτζ Κολόντκο, υπουργός Οικονομικών της πολωνικής κυβέρνησης. Ηταν ο ενδέκατος υπουργός που παραιτείται στους 20 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον πρωθυπουργό Λέζεκ Μίλερ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Το φεστιβάλ της «Ούνσερερ Τσάιτ»

Το 13ο φεστιβάλ της εφημερίδας «Ούνσερερ Τσάιτ» (Unserer Zeit) του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται στην πόλη του Ντόρτμουντ, από την 20ή έως την 23η Ιούνη 2003. Στο φεστιβάλ αναμένεται να προβληθεί το αντιπολεμικό κίνημα, ενώ σ' αυτό θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Κούβα, το Βιετνάμ και πολλές άλλες χώρες. Ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρχει και περίπτερο του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ