ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
O Απρίλης «μύρισε» άνοιξη εργατικών αγώνων

Λίγο πριν ξεσπάσει η αστυνομική επίθεση στο εργοστάσιο «ΜΟΣΚΟΜΠΛΕΚΤΜΕΜΠΕΛ»
Λίγο πριν ξεσπάσει η αστυνομική επίθεση στο εργοστάσιο «ΜΟΣΚΟΜΠΛΕΚΤΜΕΜΠΕΛ»
«Ανοιξη» νέων εργατικών αγώνων μύρισε ο Απρίλης που πέρασε στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στο σύστημα και προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε επαφή των εργατών με τους κομμουνιστές, όπως «ο διάβολος το λιβάνι», η ζωή δε σταματά! Οπως, άλλωστε, δε σταματούν και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Ρώσους εργαζόμενους στις συνθήκες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Μια σκληρή μάχη έδωσαν τα χαράματα της 10ης Απρίλη οι εργάτες της επιχείρησης «ΜΟΣΚΟΜΠΛΕΚΤΜΕΜΠΕΛ» για να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν στην επιχείρηση και να διευκολύνουν τους νέους ιδιοκτήτες της επιχείρησης αυτής, που κατασκευάζει έπιπλα, να μπουν στο εργοστάσιο. Οι εργάτες που αμφισβητούν και με δικαστικό αγώνα την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (την ιδιωτικοποίηση) αντιστάθηκαν. Δόθηκε μάχη, στήθηκαν οδοφράγματα γύρω και μέσα στην επιχείρηση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου. 25 εργάτες τραυματίστηκαν, αλλά στο τέλος οι αστυνομικές δυνάμεις, βλέποντας την ανυποχώρητη στάση των εργατών και φοβούμενοι τα χειρότερα, υποχώρησαν και παραιτήθηκαν από την προσπάθεια κατάληψης της επιχείρησης.

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις ενοικίων - δημοτικών τελών

Την ίδια μέρα, στις 10 Απρίλη με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις και στις μεγάλες κωμοπόλεις 57 περιοχών της Ρωσίας (η Ρωσία έχει 89 περιοχές) μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταρρύθμιση του συστήματος των δημοτικών τελών και ενοικίων, που αυξάνει την καταλήστευση των εργαζομένων σε όλη την κλίμακα της χώρας. Με αυτή τη μεταρρύθμιση ακόμα και για τα σπίτια που το σοβιετικό κράτος είχε παραχωρήσει με συμβολικό ενοίκιο στους πολίτες, προβλέπεται η αύξηση των δημοτικών τελών σε ύψη που αγγίζουν αυτά των συντάξεων που δίνει σήμερα το ρωσικό κράτος! Ετσι πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις ή πικετοφορίες, ανάλογα με τις δυνάμεις που συμμετείχαν σ' αυτές. Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις αυτές στη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Κίροβ, την Τιουμέν, το Νίζνι Νόβγκοροντ. Το νέο ήταν πως επρόκειτο για την πρώτη κινητοποίηση, με συγκεκριμένα αιτήματα, σε μεγάλη τέτοια κλίμακα, που αγκάλιασε όλη σχεδόν τη Ρωσία, και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και δεν έγινε την ημέρα κάποιας μεγάλης επετείου (7 Νοέμβρη, 1 ή 9 Μάη κλπ., μέρες στις οποίες έτσι κι αλλιώς πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις). Στις σχετικές συγκεντρώσεις υπενθύμιζαν πως τη σοβιετική περίοδο όλες οι δαπάνες της οικογένειας για την κατοικία δεν ξεπερνούσαν το 5% του εισοδήματός της! Οι διαδηλωτές απαίτησαν το «πάγωμα» της αύξησης στα ενοίκια και τα δημοτικά τέλη. Την αυτόματη τιμαριθμική αύξηση των μισθών με βάση την αύξηση των ενοικίων και των δημοτικών τελών. Τη δημοσιοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών «αρχόντων» και των οικογενειών τους. Τέλος, παντού ακούστηκε ότι η προοπτική του λαού δεν μπορεί να είναι η διατήρηση ενός τέτοιου αντιλαϊκού κράτους, αλλά η επαναφορά του σοβιετικού συστήματος εξουσίας!

Απεργίες σαν τα... μανιτάρια μετά τη βροχή

Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ήταν οι απεργίες που ξέσπασαν στη Ρωσία τον Απρίλη, σαν τα... μανιτάρια μετά τη βροχή! Κύριο πρόβλημα των εργαζομένων παραμένουν οι καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών και των συντάξεων, που μπορεί να φτάσουν και τους κάμποσους μήνες (!), όπως και οι πολύ χαμηλές αποδοχές. Σε απεργίες κατέβηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας εργαζόμενοι διαφορετικών επαγγελμάτων: ανθρακωρύχοι, οδηγοί, δημοτικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, σιδηροδρομικοί κ.ά. Αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της επιχείρησης κατασκευής οικοδομικών υλικών στο Ομσκ, όπου σε απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι μετά το θάνατο του συναδέλφου τους Αντρέι Κανταούροφ (42 χρόνων) στην απεργία πείνας που έκανε για να πληρωθεί τους μισθούς που όφειλαν σ' αυτόν, όπως και στους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης! Οι εκατοντάδες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεσπούν, παρά την τρομοκρατία, την ανεργία, τη λογική του ατομικού βολέματος, που οπωσδήποτε κυριαρχεί, θέτουν επί τάπητος και επιτακτικά το ζήτημα της ανάδειξης εκείνης της δύναμης που θα αναλάβει να συντονίσει, να οργανώσει και να καθοδηγήσει τους απεργιακούς αγώνες και γενικότερα τον αγώνα των εργαζομένων στη Ρωσία. Σε ετοιμασία μπαίνει όπως φαίνεται και ο κρατικός μηχανισμός. Ετσι, στις 30/4/2002 ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε νομοσχέδιο ενάντια στην «εξτρεμιστική δραστηριότητα»! Το πού το πάνε οι κυβερνώντες ίσως φαίνεται όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη φυλάκιση (εδώ και πάνω από ένα χρόνο) 4 νεολαίων - κομσομόλων (η Λ.Ρομάνοβα είναι στη φυλακή μαζί με την κόρη της που είναι μόλις 1,5 χρονών), με ψευδείς κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες», αλλά και με τη σύλληψη (στη Μόσχα) και κράτηση (για 11 ώρες) 5 μελών του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ που το πρωί της 21/4/2002 καθάριζαν το άγαλμα του Βιετναμέζου επαναστάτη Χο Τσι Μινχ. Η σύλληψη έγινε με την κατηγορία πως κρατούσαν μια... κόκκινη σημαία!

Πάντως, το γεγονός ότι πάνω από 1.500.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κάτω από τις κόκκινες σημαίες (με βάση τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής αστυνομίας), δείχνει πως δε θα 'ναι καθόλου εύκολη η νέα «αντιεξτρεμιστική» εκστρατεία του καθεστώτος.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΡΩΣΙΑ
Το νόημα της Νίκης μας

Τούτες τις μέρες του Μάη για 57η φορά θα ριχτούν πυροτεχνήματα προς τιμήν των νικητών, για 57η φορά θα γιορταστεί η επέτειος της Νίκης. Αλλά, δυστυχώς, ακριβώς σ' αυτή τη χώρα, που σήκωσε στους ώμους της, στους ώμους των στρατιωτών και εργαζομένων της, το βασικό βάρος του παγκόσμιου πολέμου, σ' αυτή τη χώρα που ολοκλήρωσε τον πόλεμο με νίκη, περισσότερο από άλλες χώρες ξεχνιέται το νόημα αυτής της Νίκης.

Ναι, αυτό δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, αφού χάρη στις προσπάθειες των προδοτών και στη σιωπή πολλών άλλων, που δε θέλουν να σκεφτούν για την ουσία των γεγονότων, αυτή η μεγάλη χώρα, η χώρα - νικητής, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών εξοντώθηκε, διαμελίστηκε σε κομμάτια. Και σε καθένα απ' αυτά τα κομμάτια, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, προσωρινά επέστρεψε η ξετσίπωτη, άπληστη αντιλαϊκή εξουσία του «κακοηθέστατου» κεφαλαίου. Οι σημερινοί, προσωρινοί, εξουσιαστές στη Ρωσίας (όπως και στην Ουκρανία, στο Καζαχστάν, τη Γεωργία κλπ.) θα ήθελαν να ξεχάσουν εντελώς αυτή τη Νίκη, που πετύχαμε πριν σχεδόν από έξι δεκαετίες. Πολύ περισσότερο που αυτή η νίκη ήταν ένας θρίαμβος εκείνου του κοινωνικού συστήματος, το οποίο όλα αυτά τα παράσιτα, που κάθισαν στο σβέρκο των εργαζομένων (Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Πούτιν και οι λιγότερο γνωστοί, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνοι, διάφοροι Τσουμπάις, Βολόσιν, Νεμτσόφ, Χακαμάντα), μισούν ως τον φοβερότερο και πιο επικίνδυνο εχθρό τους. Αλλά την ίδια ώρα καταλαβαίνουν ότι στο λαό παραμένει ζωντανή η μνήμη της δόξας του 1945, παραμένουν ακόμη σ' όλη τη χώρα ζωντανοί εκατοντάδες χιλιάδες βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κι αν γίνει προσπάθεια διαγραφής από τη μνήμη του λαού των νεκρών του πολέμου, των ηρώων του, της ίδιας της Νίκης, τότε αυτό θα οδηγήσει στην ίδια την καταστροφή των προδοτών. Γι' αυτό κι έχουν επιλέξει αυτή την τακτική. Προσπαθούν να χωθούν μέσα στη δόξα των νικητών, στη δόξα του κράτους που πέτυχε αυτή τη Νίκη. Ετσι ξεγελούν κι εκείνους τους βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι εξαιτίας της λειψής τους κατάρτισης, εξαιτίας της αδυναμίας της μεγάλης τους ηλικίας, πέφτουν στο διαρκές ψέμα της ραδιοτηλεόρασης και του Τύπου και δεν παίρνουν τη θέση τους στο μέτωπο του αγώνα ενάντια στο νέο εχθρό.

Αυτόν το στόχο, το να ξεγελάσουν δηλαδή το λαό (μεταξύ των άλλων και των βετεράνων του πολέμου), υπηρέτησε και η γιελτσινική παρέλαση τη μέρα των 50χρονων της Νίκης, όπως και η πουτινική παρέλαση τη μέρα της 55ης επετείου. Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι προσπάθειες που κάνει η καλά χρηματοδοτούμενη από τον Πούτιν νεολαιίστικη οργάνωση «Βαδίζοντας μαζί», που προσπαθεί να εισχωρήσει μέσα στις οργανώσεις των βετεράνων του πολέμου, κάνοντας δώρα στους βετεράνους, με στόχο να τους κάνει να παραιτηθούν από τον αγώνα. Αλλωστε τι αξία έχουν τα προεδρικά συχαρίκια, που στέλνονται ταχυδρομικώς στους βετεράνους, και τα οποία εγώ και άλλοι σύντροφοί μου βετεράνοι τα θεωρούμε προσβλητικά, τόσο στη μορφή, όσο και στην ουσία τους, αφού εκεί δε λέγεται τίποτα για το τι εμείς υπερασπίσαμε στις μάχες.

Κι εμείς υπερασπίσαμε όχι τη γιελτσινική Ρωσία, ούτε την γκορμπατσοφική «νέα σκέψη», ούτε τα «συμφέροντα του ιδιοκτήτη», που διακηρύσσει η κυβέρνηση Πούτιν, αλλά αυτό που γράφανε οι πολεμικές σημαίες μας των συνταγμάτων και μεραρχιών, «ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ».

Προς τον παρόν ο Πούτιν φοβάται να καταργήσει από το στρατό τις πολεμικές κόκκινες σημαίες των νικητών. Αλλά οι νέες σημαίες, που παρουσιάστηκαν λίγες μέρες πριν την καθιερωμένη επέτειο της Νίκης, οι σημαίες των Σωμάτων του στρατού «στολίστηκαν» ήδη με τα «τρικολόρ» χρώματα του «Ιούδα» Βλάσοφ. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα όχι προς την αύξηση του κύρους και των ηθικών παραδόσεων του στρατού, αλλά προς την οριστική αντικατάσταση των ενόπλων δυνάμεων του λαού από ένα στρατό «μισθωτών», με την εύχρηστη δικαιολογία της δημιουργίας «επαγγελματικού στρατού». Οσοι έχουν σχέση με το στρατό καταλαβαίνουν πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες «επαγγελματικός» και «μισθοφορικός» στρατός. Ο σοβιετικός μας στρατός, αυτός που πέτυχε τη νίκη στον πιο δύσκολο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν στο ανώτερο δυνατό βαθμό επαγγελματικός, κάτι που φάνηκε από την υλοποίηση ιδιαίτερα δύσκολων επιχειρήσεων, στη διοίκηση τεράστιων στρατιωτικών μαζών και στην τελειοποιημένη του πολεμική τεχνολογία και σε τελική φάση στη διάλυση των φασιστικών στρατευμάτων, που καυχιόνταν για τον δικό τους επαγγελματισμό.

Οι μισθοφόροι ποτέ και πουθενά δε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά του Σοβιετικού Στρατού και πολύ περισσότερο το ηθικό του σθένος. Ο μισθοφόρος που υπηρετεί για τα χρήματα, μπορεί εύκολα να φύγει για να υπηρετήσει εκεί που δίνουν περισσότερα, άλλωστε στους σημερινούς κυβερνήτες δε χρειάζεται στρατός που να μπορεί να απαντήσει στην επίθεση οποιουδήποτε επιτιθέμενου. Τους χρειάζεται όμως μια μισθοφορική δύναμη, για κάθε ενδεχόμενο, αν κάποτε ο ξεγελασμένος λαός καταφέρει και σκεφθεί και πάρει το «ρόπαλο». Γι' αυτό και στις παραμονές της 57ης επετείου της Νίκης στον Πατριωτικό Πόλεμο, όπως και σε όλα τα τελευταία χρόνια, παραμένει επίκαιρη η παρατήρηση του Βλαντίμιρ Μπούσιν - βετεράνου, συγγραφέα, δημοσιογράφου, αξιωματικού ε.α. του Σοβιετικού Στρατού, πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο παράδοξο να γιορτάζεις τη νίκη σε συνθήκες ήττας».

Για μας τους βετεράνους του πολέμου δεν είναι γιορτή, αλλά μέρα αγώνα!

Μαχητικό καθήκον μας τη μέρα της επετείου της Νίκης είναι η διαφώτιση των εργαζομένων, της νεολαίας, των κληρωτών, όλων όσοι υπηρετούν στο στρατό, για την αλήθεια του πολέμου. Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους όσοι μπορεί να φτάσει η φωνή μας πως στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δεν υπερασπίζαμε μόνο τα σύνορα του κράτους μας, αλλά κι εκείνο το πρωτοπόρο κοινωνικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται σοσιαλισμός και αποτελεί αναγκαίο στάδιο στο δρόμο για τον κομμουνισμό. Απ' αυτόν το δρόμο είναι γραφτό να περάσει όλη η ανθρωπότητα, αν αυτή δεν επιλέξει το δρόμο του ιμπεριαλισμού, που θα την οδηγήσει στην καταστροφή. Αλλο καθήκον, άλλο δρόμο εμείς δεν έχουμε σήμερα, όπως άλλο δρόμο δεν είχαν οι υπερασπιστές του Μπρεστ, της Μόσχας, του Λένινγκραντ και του Στάλινγκραντ. Ας γίνει το παράδειγμα των νικητών κάλεσμα για νέες νίκες!


Ε. Ντ. ΜΟΝΙΟΥΣΚΟ
Συνταγματάρχης, υπερασπιστής του Λένινγκραντ. Εφτασε ως το Βερολίνο, απελευθερώνοντας την Πολωνία και την Πράγα. Μηχανικός - εφευρέτης πολεμικής τεχνολογίας. Σήμερα Πρόεδρος του Συμβουλίου των Βετεράνων της 21ης Στρατιάς και μέλος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ).(Δημοσιεύτηκε στις 6-12/5/2002, στο Νο 36 του http://communist.ru/)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «Αμόκ» της Ερφούρτης και τα κυβερνητικά μέτρα

Από τις πρώτες ώρες του πανικού

Associated Press

Από τις πρώτες ώρες του πανικού
Υπήρξε η μεγαλύτερη πένθιμη τελετή της γερμανικής μεταπολεμικής ιστορίας. Αυτή της Παρασκευής 3 του Μάη, στην κεντρική πλατεία της Ερφούρτης, της όμορφης πόλης, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Θουριγγίας. Και υπήρξε όχι μόνο η μαζικότερη, με τους πάνω από 100.000 μικρούς και μεγάλους ανεπίσημους και επίσημους - με τον καγκελάριο και τους υπουργούς του, ως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου. Αλλά και η συγκινητικότερη. Μια από τις σπάνιες φορές που συγκλονίστηκε πραγματικά η ψυχή των Γερμανών. Γιατί κατά κανόνα οι άνθρωποι αυτής της χώρας υπολογίζουν, σκέφτονται, αισθάνονται και πενθούν ψυχρά, με το κεφάλι. Σήμερα όμως τα δάκρυα του μεγάλου πόνου κατέβαιναν από χιλιάδες πρόσωπα και μπερδεύονταν με το νερό που έπεφτε σαν χείμαρρος από το βουρκωμένο ουρανό.

Ολοι και όλα θλιμμένα. Ηταν η ώρα 11 το πρωί που αποχαιρετούσαν τα 16 θύματα του αμόκ του Γυμνασίου Γκούτεμπεργκ της πόλης - την ίδια ακριβώς ώρα που πριν μια βδομάδα ο 19χρονος Ρόμπεστ Σταϊνχάουζερ έκοβε άφρονα το νήμα της ζωής από δώδεκα δασκάλους του, μια γραμματέα, δυο μαθητές και έναν αστυφύλακα ενώ στο τέλος κράτησε μια σφαίρα για τον εαυτό του.

Το «Γιατί;»

Αυτή την Παρασκευή, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες αιωρούνταν πάνω από την πόλη, πάνω από άλλες πόλεις της Γερμανίας και του κόσμου το ερώτημα: Γιατί; Τι οδήγησε το δράστη στο φοβερό λουτρό αίματος, τι σκοτείνιασε το νου του, ώστε να μη βρίσκει άλλη διέξοδο στο προσωπικό του δράμα από την ακαταλόγιστη αιματοχυσία.

Στη σύσκεψη ομιλία του ο Ράου παρουσίασε ψήγματα μιας αλήθειας. Είπε: «Καθένας είναι αξιόλογος γι' αυτό που είναι, και όχι γι' αυτό που μπορεί». Υπαινιγμός για το δράστη και αυτόχειρα Ρόμπερτ, τον αποδιοπομπαίο γυμνασιόπαιδα, που δεν είχε τις δυνάμεις να τα βγάλει πέρα στις τελικές εξετάσεις του Γυμνασίου. Και έτσι έγινε - ή ίσως νόμισε ότι έγινε - θύμα της περιφρόνησης του Γυμνασίου και της κοινωνίας. Η καπιταλιστική κοινωνία είναι πραγματικά χωρίς αίσθημα αλληλεγγύης, θεωρεί άξιους στη ζωή, αυτούς που είναι «ικανοί», χωρίς να εξετάζει με ποια μέσα, με ποιο τρόπο αυτοί τα καταφέρνουν και γιατί τα φτωχόπαιδα στερούνται αυτή την ικανότητα.

Μίλησε ο πρόεδρος και για την κοινωνία που έχει γίνει βίαιη, ωμή και ότι δεν επιτρέπεται να αδιαφορούμε όταν «οι συνάνθρωποι, από την πραγματικότητα, καταφεύγουν σε φαινομενικούς κόσμους των παιχνιδιών στα κομπιούτερ και των μίντια».

Αντίθετα ο καγκελάριος εξάγγειλε ότι θα επανεξεταστούν οι διατάξεις προστασίας της νεότητας, θα ψηφιστούν στην ανάγκη πρόσθετοι νόμοι και θα εφαρμοστούν αυστηρότερα. Φυσικά δεν απουσίασαν όλο αυτό το διάστημα - και σίγουρα δε θα απουσιάσουν και μελλοντικά - οι ειδικοί, οι ψυχολόγοι και οι ψυχαναλυτές, οι κοινωνιολόγοι, οι ποινικολόγοι, οι παιδαγωγοί που προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο φοβερό αμόκ και να προτείνουν και κάποιο μέτρο βοήθειας. Ας αφήσουμε όμως για τώρα τους ειδικούς να συνεχίσουν δημόσια ή στα επιστημονικά εργαστήριά τους τις συζητήσεις για τις αιτίες του εγκλήματος και τη μελλοντική πρόληψη ή καταπολέμησή του.

Οι λύκοι να φυλάνε τα πρόβατα

Να δούμε τι σκέφτεται να κάνει η γερμανική κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα της πένθιμης τελετής στην Ερφούρτη ο καγκελάριος, κάτω από την εντύπωση του απαίσιου μακελειού, σκέφτηκε να καλέσει τους επικεφαλής των δημόσιων και των ιδιωτικών καναλιών και να τους συστήσει να κάνουν «αυτοέλεγχο» στις σκανδαλώδεις εκπομπές τους, που κυριολεκτικά «στάζουν αίμα». Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι τα ιδιωτικά κανάλια, που βασίζονται στην «ελευθερία της γνώμης» και των εκπομπών - και στο όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος, θα συγκινούνταν από τις κυβερνητικές εκκλήσεις. Υποσχέσεις έδωσαν βέβαια αρκετές π.χ. ότι μελλοντικά θα εκπέμπουν «σποτ» κατά της βίας και θα καλούν και νέους να διατυπώνουν τη γνώμη τους, επίσης ότι θα συνεργαστούν στην επεξεργασία ενός «κώδικα συμπεριφοράς» των μίντια και του Ιντερνετ, τον οποίο υπόσχονται να τηρήσουν... Ομως ένας από τους παρόντες εκπροσώπους των καναλιών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για τις πράξεις βίας στην κοινωνία, δεν μπορεί να γίνονται «αποδιοπομπαίοι τράγοι» τα κανάλια, ενώ άλλος εκπρόσωπος - δημόσιου καναλιού - δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί από εκπομπές σκηνών βίας, γιατί αυτό θα ήταν απομάκρυνση από την πραγματικότητα.

«Χειροπιαστές λύσεις» δεν προέκυψαν από τη συνάντηση - διήρκεσε άλλωστε μόνο μιάμισι ώρα - αλλά ο καγκελάριος ίσως έμεινε ευχαριστημένος, γιατί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, δίπλα στα άλλα υπάρχοντα, ένα νέο στρογγυλό τραπέζι», που θα συζητάει για τα μίντια και τη βία. Πότε θα συνέλθει αυτό το νέο τραπέζι δεν ορίστηκε, αλλά αποφασίστηκε να μετάσχουν σ' αυτό πολιτικοί της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, εκπρόσωποι των 19 δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοράσεων, του Ιντερνετ, ταινιοπαραγωγοί κ.ά.

Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η επιστολή του Βερολινέζου δόκτορα Γκίντερ Στέλντερ που δημοσιεύτηκε στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (6 του Μάη). Με τον τίτλο «Στη ΓΛΔ αυτό θα ήταν αδύνατο» ο δρ. Στέλντερ γράφει: «Οσο θέλει να αλλάξει κανείς το νόμο για την κατοχή όπλων, να οξύνει τις διατάξεις για την κατοχή τους από τους νέους και να βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας στα σχολεία, βασικά δε θα αλλάξει τίποτα υπό τις δοσμένες κοινωνικές συνθήκες. Πού είναι η κρατική επιρροή, για να εμποδιστεί στους νέους... η απομίμηση φόνων και μακελειών στα φιλμ, στην τηλεόραση και στη λογοτεχνία; Πού είναι η κρατική επιταγή που να εγγυάται σε όλους τους νέους μια σταθερή προοπτική; Τι κράτος είναι αυτό που ουσιαστικά διευθύνεται από τράπεζες και κοντσέρν, αντί να τις αναγκάζει να πράττουν αυτό που πρέπει, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για να εξαλειφθεί σε μέγιστο βαθμό η ανεργία, η κοινωνική αθλιότητα και το αδιέξοδο;».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ