ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Πάλη για άσκηση της ιατρικής με αξιοπρέπεια

Διακήρυξη της παράταξης για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο όμως, οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες αρνήθηκαν να συντονιστούν, όπως πρότεινε η ΔΗΠΑΚ-Γ, με τους λαϊκούς φορείς για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας
Μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο όμως, οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες αρνήθηκαν να συντονιστούν, όπως πρότεινε η ΔΗΠΑΚ-Γ, με τους λαϊκούς φορείς για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας
Τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξής τους διασφαλίζονται μέσα σε ένα δημόσιο ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας και Ασφάλισης, τονίζει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ-Γ) για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στις 26 και 27 του Μάη 2002.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), οι αναδιαρθρώσεις που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση στη χώρα μας, οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, στο άνοιγμα της ψαλίδας φτώχειας και πλούτου, στην επέκταση της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, στο γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην υποκουλτούρα που μεγαλώνει και χειραγωγεί τη συνείδηση, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ, και τονίζει: «Ετσι παραδίνονται ευαίσθητοι κοινωνικοί τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, στην ασυδοσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η έμφυτη τάση για αύξηση της κερδοφορίας και του ανταγωνισμού γεννά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις γενοκτονίες, στο όνομα της τρομοκρατίας, την ανάγκη χειραγώγησης των λαών».

Οι ανατροπές στην Υγεία

«Οι ανατροπές, συνεχίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ, που έχουν δρομολογηθεί στο χώρο της Υγείας, ενταγμένες στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στοχεύουν κυρίως να παραχωρήσουν και να υποτάξουν πλήρως και το χώρο της Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης στη δράση και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, με αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία του λαού, στο ρόλο και στις συνθήκες εργασίας των γιατρών. Επιδιώκουν, όλο και περισσότερο, η κύρια παραγωγική δύναμη, ο εργαζόμενος, να αντιμετωπίζεται σαν φθηνό εμπόρευμα, μειώνοντας την τιμή της εργατικής του δύναμης και μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών και κρατικών δαπανών για την Υγεία. Αντιμετωπίζουν την Υγεία όχι ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, αλλά ως οικονομικό μέγεθος. Μετακυλίουν τις δαπάνες Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους. Οι δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης και πρόνοιας αντιμετωπίζονται με επιχειρηματικά κριτήρια, η πρόληψη και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αγνοούνται. Μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες Υγείας (ΙΚΑ) σε επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) αποτελεί το φορέα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Η δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) και η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αποκεντρωμένες μονάδες με χαρακτήρα επιχειρήσεων, ο διορισμός των διοικητών (μάνατζερ), η κατάργηση ή μετατροπή των μικρών νοσοκομείων, ο νέος τρόπος προμηθειών, οι κλειστοί ανεπαρκείς προϋπολογισμοί, η κατάργηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία κλπ., επιδείνωσαν τα λειτουργικά προβλήματά τους και τείνουν να εξαφανίσουν την όποια κοινωνική προσφορά τούς έχει απομείνει. Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς και στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας».

«Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ, από τη μια, θα αποδιαρθρώσουν και θα ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων και, από την άλλη, θα οδηγήσουν χιλιάδες γιατρούς στην ανασφάλεια και στην ανεργία. Η πρωτογενής πρόληψη, για άλλη μια φορά, εγκαταλείπεται και χιλιάδες θέσεις, Γενικής και Κοινωνικής Ιατρικής καθώς και της Ιατρικής της Εργασίας, που χρειάζεται να δημιουργηθούν, ακυρώνονται. Ο οικογενειακός γιατρός, από θεματοφύλακας της υγείας της οικογένειας και συνδετικός κρίκος με τις μονάδες Υγείας που θα έπρεπε να είναι, μετατρέπεται σε τροχονόμο και Προκρούστη των κρατικών δαπανών Υγείας, με τριετείς ανασφαλείς συμβάσεις, έξω από την οργανική λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών με αναίρεση της μονιμότητας στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρώντας τις χαμηλές αμοιβές και τις συνδέουν με την παραγωγικότητα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν το γιατρό από επιστήμονα-λειτουργό σε μοχλό προώθησης και υλοποίησης της αντιδραστικής πολιτικής στην Υγεία. Επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας και λειτουργίας του αυτοαπασχολούμενου γιατρού από την ενίσχυση της εμπορευματικής δράσης και των ασφαλιστικών εταιριών. Δεν είναι μακριά η εποχή, που αυτό το τμήμα των συναδέλφων θα έχει τυπικά τα χαρακτηριστικά του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά ουσιαστικά θα εργάζεται σε συνθήκες "φασόν" για τις ασφαλιστικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας».

Στη συνέχεια η ΔΗΠΑΚ-Γ προειδοποιεί ότι στα πλαίσια της σημερινής οικονομίας ιδιαίτερη θα είναι η επίπτωση στους νέους γιατρούς και στους ελευθεροαπασχολούμενους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα γίνουν -- ήδη γίνονται -- φτηνή εξειδικευμένη δύναμη παραγωγής κερδών για μια μειοψηφία του χώρου.

Σύστημα για όλο το λαό

«Μπορούμε με αξιοπρεπείς όρους να ασκήσουμε την επιστήμη μας, αν αυτοί οι όροι δε διαμορφώνουν ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που να απευθύνεται σε όλο το λαό;», θέτει το ερώτημα η ΔΗΠΑΚ-Γ, και απαντά: «Να γιατί η διεκδίκηση ενός συστήματος, που η Υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό, που δε θα πουλιέται ούτε θα αγοράζεται, ταυτίζεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών. Ταυτίζεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, από την οποία και εμείς προερχόμαστε. Εδώ βρίσκεται και το σημείο ενότητας του αγώνα μας με τους άλλους εργαζόμενους».

Η ΔΗΠΑΚ-Γ διεκδικεί:

  • Ενιαίο καθολικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγείας-Πρόνοιας-Συνταξιοδότησης).
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
  • Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για την Υγεία.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Υποστηρίζουμε, συνεχίζει, και διεκδικούμε -- χωρίς εξαίρεση -- σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς μία σχέση εργασίας του γιατρού, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αμοιβές που να ανταποκρίνονται στο επίπεδο ζωής και στις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από την εργασία του».

Η ΔΗΠΑΚ-Γ υποστηρίζει την ανάπτυξη της ΠΦΥ, με ένα ευρύτατο δίκτυο Κέντρων Υγείας (ΚΥ) με τα περιφερειακά τους ιατρεία, στην πόλη και στην ύπαιθρο, με αξιοποίηση και των μονάδων του ΙΚΑ. «Τα ΚΥ, υπογραμμίζει, πρέπει να καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες, πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση και κοινωνική βοήθεια. Ο οικογενειακός γιατρός, οργανικά ενταγμένος στα ΚΥ, θα παίζει ουσιαστικό ρόλο στην οικογένεια και στην κοινωνία και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Η ΔΗΠΑΚ-Γ προτείνει την απορρόφηση όλων των γιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ και στα Ταμεία και τη δημιουργία νέων θέσεων με τις ειδικότητες που λείπουν για την απορρόφηση ιδιαίτερα νέων γιατρών. Διεκδικεί την υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους γιατρούς και «χωρίς τη διαμεσολάβηση των εταιριών φαρμάκου και υψηλής τεχνολογίας».

Τέλος, η ΔΗΠΑΚ-Γ απορρίπτει την άποψη του πληθωρισμού των γιατρών. «Πληθωρισμός υπάρχει μόνο στα πλαίσια αυτού του συστήματος και αυτής της πολιτικής», τονίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ.

Αγωνιστικός ο ρόλος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ και του ΠΙΣ και στο μέτρο των δυνάμεών της η ΔΗΠΑΚ-Γ, προσπάθησε, χωρίς ταλαντεύσεις, να ενισχυθεί η συσπείρωση στους γιατρούς, αλλά και με τους άλλους εργαζόμενους.

Ετσι αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας, αντιπάλεψε και συγκρούστηκε με την εφαρμοζόμενη πολιτική Υγείας και όλους όσοι τη στηρίζουν και βρέθηκε δίπλα στα προβλήματα των γιατρών στους χώρους δουλιάς, στους κλαδικούς φορείς, στους φοιτητές, αλλά και στα προβλήματα της Υγείας του λαού μας.

Αναφερόμενη στο ρόλο και στη δράση των ηγεσιών του ΙΣΑ και του ΠΙΣ η ΔΗΠΑΚ-Γ επισημαίνει ότι «αποδέχτηκαν και στήριξαν τις βασικές αντιδραστικές επιλογές στο χώρο της Υγείας». Γι' αυτό:

  • Δεν αντιπαρατέθηκαν στην κυβερνητική πολιτική, ούτε συγκρούστηκαν με τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρήσεων, στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης.
  • Αναζήτησαν διεξόδους και λύσεις των ασφυκτικών προβλημάτων των γιατρών, που είναι παράγωγα του συστήματος, μέσα στο ίδιο το σύστημα, στη λογική του κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης.
  • Δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της Υγείας της λαϊκής οικογένειας, των μεταναστών, των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, του λαού της Αθήνας.
  • Απέφυγαν να συμμαχήσουν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και της ειρήνης.

«Οι επιλογές αυτές δυσκόλεψαν την εκδήλωση των αγωνιστικών διαθέσεων που εμφανίζονται σε μερίδα των γιατρών, καλλιέργησαν αυταπάτες ότι μέσα σ' αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα οι μισθωτοί και ελευθεροαπασχολούμενοι γιατροί μπορούν "να σωθούν", τελικά βοήθησαν στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και υποταγής των γιατρών στην κυβερνητική πολιτική», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ.

Στην κριτική της για τις άλλες παρατάξεις η ΔΗΠΑΚ-Γ επισημαίνει τα εξής:

  • Η ΔΗΚΙ στήριξε τους βασικούς άξονες της νεοσυντηρητικής πολιτικής, είτε για λόγους δημαγωγίας με τη σιωπή και την αδράνειά της απέναντι στις μεγάλες ανατροπές που έγιναν.
  • Η ΠΑΣΚ-Γ άσκησε επάξια το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
  • Η λεγόμενη ανεξάρτητη παράταξη των Νέων Γιατρών, αποδείχτηκε δέσμια της ίδιας νεοσυντηρητικής πολιτικής, την οποία υπηρέτησε και από τη θέση της αντιπροεδρίας του ΙΣΑ.
  • Η ΑΕΓ υπήρξε το θλιβερό άλλοθι των αντιδραστικών ανατροπών. Διευκόλυνε την ενίσχυση και εξάπλωση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, σπέρνοντας αυταπάτες για το δήθεν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Ουσιαστικά, με προκάλυμμα ανούσιους εξευτελιστικούς καυγάδες σε δευτερεύοντα ζητήματα ή προσωπικές αντιπαραθέσεις ομοφώνησαν στους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, συνδιαμόρφωσαν τα πεπραγμένα του ΙΣΑ και του ΠΙΣ. Υπονόμευσαν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών και τα δικαιώματα του λαού στον τομέα της Υγείας», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ και καταλήγει: «Αυτό που από κοινού έκαναν, ήταν να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Αν και γνωρίζουν την αιτία, δε θέλησαν, γι' αυτό και δεν μπόρεσαν, να την αντιπαλέψουν. Γιατί συμφωνούν με το βασικό προσανατολισμό των αντιδραστικών κυβερνητικών μέτρων».

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Αγωνιστές γιατροί και καταξιωμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ-Γ) για τις εκλογές του ΙΣΑ στις 26 και 27 Μάη 2002.

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ-Γ για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, Ζηνοβία Κακναβάτου, Νικόλαος Καρανδρέας, Δημήτριος Μανωλάτος, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Σωτήρης Μπαράτσης, Σπυρίδων Μπισκίνης, Ιουλία Νάρη, Χρήστος Νούσιας, Φρίντα - Τζανέ Πασσάμ, Δημήτριος Προέδρου, Ηλίας Σιώρας, Ευάγγελος Σπηλιωτόπουλος, Αθανασία Τζιώκα, Αλέξανδρος Τομαράς, Μαρίνος Τσουρούλας, Νικόλαος Φίλιας.

Εκπρόσωποι για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) είναι: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, Μιχαήλ Αργυρίου, Μαρίνος Βεθλεμές, Ηλίας Γεωργόπουλος, Αγης Γούζαρης, Μαχμούντ Ελ Αλύ, Κακουλής Τσεοδούλου, Ειρήνη Καλιδώνη, Στυλιανός Κανατάκης, Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Κωνσταντίνα Λαρίου, Γεώργιος Μακρής, Γεώργιος Μαρόπουλος, Ευστάθιος Μπακλέζος, Σωτήρης Μπαράτσης, Ιωάννης Μπουλταδάκης, Ιουλία Νάρη, Παναγιώτης Νικολάου, Λουκία Παπασπύρου, Νικόλαος Ριζάκος, Ηλίας Σιώρας, Ευάγγελος Σπηλιωτόπουλος, Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Χαράλαμπος Στρογγυλός, Μαρία Τάντη - Γαζή, Βασίλης Ταταρίδας, Αικατερίνη Τσιμπουκάκη, Φίλιππας Σπυρίδων, Ιωακείμ Φιλόπουλος, Χρήστος Χατζής.

Οι υποψήφιοι για το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι: Πρόεδρος Δημήτριος Μαντζουράτος. Αντιπροέδρος Κασσιανός Σκιαδάς. Τακτικά μέλη: Μαρίνος Αργύρης, Σόλων Βέρας, Φιλίτσα Κατσαρού, Ειρήνη Μουτζούρη, Γρηγόρης Μπόζεμπεργκ, Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη. Αναπληρωματικά μέλη: Σπύρος Δρίβας, Ελένη Θεμελή, Ελισσάβετ Καπασούρη, Πέτρος Μαυρογεώργης, Μαρία Μοντέζι, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Οι υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι: Τακτικά μέλη: Βασιλική Καραμποϊκη, Βούλα Τσανάκα, Δήμητρα Χασιώτη. Αναπληρωματικά μέλη: Αλεξάνδρα Ρεσβάνη, Ασπασία Θερμού - Σελέκου, Νικόλαος Τελλής.

Είμαστε όλοι τρομοκράτες;

Εδώ και μέρες, η κυβέρνηση έφερε για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τη διεθνή σύμβαση για την «καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Η σχιζοφρενική στάση του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος από τη μια υποστήριξε ότι «πριν από 20 χρόνια οι αρχές περί ποινικού δικαίου θα έθεταν στην άκρη ένα τέτοιο κείμενο ως επικίνδυνο», ενώ από την άλλη εισηγήθηκε την κύρωσή του, αναδεικνύει τη μια, όχι όμως και την πλέον επικίνδυνη πτυχή του ζητήματος. Στο τέλος της γραφής, αναμενόμενο είναι μια κυβέρνηση «εκσυγχρονιστών» να προσαρμόζεται στη βαρβαρότητα και να θεωρεί πολυτέλεια την τήρηση των αρχών του ποινικού δικαίου κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και το οποίο αποδεικνύει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, είναι ότι ο κύριος υφυπουργός δήλωσε πως «σήμερα το τι είναι τρομοκρατία το ορίζει ο ισχυρός».

Αν όμως, επειδή «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να αιωρείται μια αρνητική ρητορική εναντίον της Ελλάδας» και επειδή δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει «τη διεθνή κοινότητα απέναντί της», υιοθετηθούν οι ορισμοί της τρομοκρατίας των ισχυρών, δηλαδή κατά κύριο λόγο των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, τότε όχι μόνο καταστρατηγούνται οι αρχές του ποινικού δικαίου, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Και τούτο διότι είναι καταστρατήγηση της δημοκρατίας, αντιδημοκρατική εκτροπή αν αποδεχτούμε:

  • Την εξίσωση πας μη φιλοαμερικανός βάρβαρος και τρομοκράτης, του Προέδρου Μπους.
  • Την εξίσωση όλων των κινημάτων και χωρών που αντιτίθενται στην αμερικανική πολιτική με τρομοκράτες, που περιλαμβάνεται στη γνωστή λίστα των ΗΠΑ.
  • Τις διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ ως στοιχείο, που μπορεί να κατατάξει μια χώρα στις χώρες υψηλού τρομοκρατικού κινδύνου, κάτι που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ στην επίσημη έκθεσή τους για την τρομοκρατία, αναφορικά με την Ελλάδα.
  • Το διαχωρισμό του τρομοκράτη από τον κοινό εγκληματία από το γεγονός πως ο δεύτερος στοχεύει με τις πράξεις του να ανατρέψει τους υπάρχοντες θεσμούς, δηλαδή ότι είναι τρομοκράτης όποιος δεν αποδέχεται πως καπιταλισμός σημαίνει το τέλος της ιστορίας, κάτι που προτείνεται από την ΕΕ.
  • Το χαρακτηρισμό από την ισπανική προεδρία της ΕΕ των κινητοποιήσεων κατά της παγκοσμιοποίησης ως «έργου ενός χαλαρού δικτύου, που καλύπτεται πίσω από διάφορα κοινωνικά μέτωπα, δηλαδή οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη νόμιμη θέση τους, για να βοηθήσουν την επίτευξη των στόχων των τρομοκρατικών ομάδων».
  • Την κατάληψη της Εθνικής ακόμα και του Παντείου ως τρομοκρατικές πράξεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, για να υπάρχει μια συνέπεια λόγων και έργων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τρομοκράτες όλοι όσοι θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό, όσοι αντιστέκονται στην αμερικανική βαρβαρότητα, όσοι συμπαραστέκονται στους λαούς που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους, όσοι διαδηλώνουν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όσοι πήγαν στο Βελιγράδι και στη Γένοβα, και με την κύρωση της νέας σύμβασης, όσοι είναι συνδρομητές στην κουβανική «Γκράνμα», ή αγοράζουν στα φανάρια κάποιο έντυπο των Κούρδων.., αλλά ακόμη και όσοι, διατηρώντας κάποια ίχνη δημοκρατικής ευαισθησίας, συμπαρασταθούν στους προηγούμενους σε περίπτωση δίωξής τους.

Οσο υπερβολικά και αν φαντάζουν όλα αυτά, εκεί οδηγεί η αποδοχή του ορισμού της τρομοκρατίας «κατά τον ισχυρό», εκεί οδηγεί η κύρωση σκοταδιστικών συμβάσεων στο όνομα της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Οδηγεί, όμως, και εμάς να βγούμε κάποια μέρα στους δρόμους της Αθήνας, και αντί όπως οι πολίτες της Βιέννης την περίοδο της κατοχής να έχουμε το πεντάλφα στο πέτο, να βροντοφωνάζουμε «είμαστε όλοι τρομοκράτες». Μη μας εξωθείτε να το πράξουμε, γιατί τότε θα έχετε μεν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ισχυρών του πλανήτη, αλλά θα έχετε χάσει εκείνη του «τρομοκράτη» λαού. Κι όπως απέδειξε η πρόσφατη άρνηση ακόμη και του Προέδρου της Αιγύπτου να συναντήσει τον Πάουελ, οι ξένοι προστάτες δεν αρκούν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας.


Του
Γιώργου ΡΟΥΣΗ

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΙΣΑ

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θα γίνει αύριο (13.5.2002) στα γραφεία του και ώρα 8 μ.μ. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα γίνει στις 17.5.2002, ημέρα Παρασκευή, στο ξενοδοχείο «Holiday Inn» και ώρα 8.30 μμ.

Από τις εκλογές στις 26-27 Μάη του 2002, θα εκλεγεί το νέο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΠΣ), οι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και η Εξελεγκτική Επιτροπή. Η θητεία των νέων οργάνων θα είναι τριετής.

Στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει μέρος 6.735 γιατροί, που αποτελούσαν το 45,94% των 14.659 εγγεγραμμένων στον ΙΣΑ. Τα αποτελέσματα στις προηγούμενες εκλογές ήταν τα εξής: Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΔΗΚΙ) 3.049 ψήφοι (ποσοστό 47,19%) και 8 έδρες. ΠΑΣΚ Γιατρών 1.419 ψήφοι (21,96%)και 4 έδρες. Νέοι Γιατροί - Ενότητα 958 ψήφοι (14,83%) και 3 έδρες. Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ-Γ) 567 ψήφοι (8,78%) και 1 έδρα. Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ) 468 ψήφοι (7,24%) και 1 έδρα.

Εκτός από τη ΔΗΠΑΚ, στις εκλογές του ΙΣΑ την ψήφο των γιατρών διεκδικούν ακόμα η ΔΗΚΙ, η ΠΑΣΚ-Γ, η ΑΕΓ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) και η Ιατρική Ενότητα - Νέοι Γιατροί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ