ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Καταδικάζουν την επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Αθηνών με ψήφισμά του, που εξέδωσε ομόφωνα μετά από συζήτηση των μελών του (10/4), «εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις πράξεις βίας που διαπράττουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη... καταδικάζει τη δολοφονική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης και των συμμάχων της, οι οποίοι... αρνούνται να αποδεχτούν την αυτονομία των Παλαιστινίων... καταδικάζει τις συνεχόμενες επιθέσεις της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν εναντίον του παλαιστινιακού λαού και την παράνομη αιχμαλωσία του αναγνωρισμένου ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ με την έγκριση και ενθάρρυνση των ΗΠΑ και την ένοχη απραξία της ΕΕ... ζητά να σταματήσει αμέσως η εξόντωση αθώων Παλαιστινίων... επιδοκιμάζει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ, την αποχώρηση από τα εδάφη που κατέλαβαν... εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Παλαιστίνης αλλά και του Ισραήλ, που υποφέρουν από την πολιτική βίας που ασκεί η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν... καταγγέλλει τις πράξεις βανδαλισμού στα Αγια Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης... καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την απραξία τους και να προσφέρουν το μέγιστο για τη διευθέτηση του ζητήματος και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή».

Ψηφίσματα καταδίκης της δολοφονικής επιδρομής του Ισραήλ και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν ακόμη: Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών-Τραυματιών-Αναπήρων & Θυμάτων, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Πεντέλης και το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας.

Από τον Μακιαβέλι στο συμβιβασμό

Οταν ο Ιταλός στοχαστής της Αναγέννησης Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527) έγραφε στην εποχή του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δε θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί, με ποιο τρόπο και ποιοι θα τον διόρθωναν στον 21ο αιώνα. Οχι σπάνια, η μοίρα των ιστορικών στοχαστών είναι να έχουν διορθωτές πολύ ελαφρύτερης απ' αυτούς ολκής, για να μην πούμε «κοσμοδιορθωτές».

Ετσι, οι Παλαιστίνιοι, αν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις τηλεοπτικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, θα «μάθαιναν» πώς να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Θα άκουγαν ότι πρέπει να προσέχουν με ποιο τρόπο πολεμούν, διότι ο σκοπός δεν αγιάζει όλα τα μέσα. Και ο Αραφάτ θα μπορούσε να πάρει μάθημα, διότι «κακώς δε συμβιβάστηκε». Και γιατί; Ε, γιατί «οι μεγάλες στιγμές θέλουν μεγάλους συμβιβασμούς». Και ένας άλλος «αριστερός και ανανεωτικός» από κοντά «την γκλάβα του κουνούσε» -όπως λέει και το τραγούδι για τους μικροαστούς- λέγοντας με μια έκφραση σχεδόν κατάνυξης «βεβαίως».

Το γεγονός ότι τα παραπάνω έγιναν την 1η του Απρίλη, δε σημαίνει -στην περίπτωση αυτή - ότι ήταν ένα αστείο. Τουλάχιστον, το «πρωταπριλιά», που θα μας ανακούφιζε, δε λέχτηκε. Αλλωστε, πράγματα στο ίδιο στιλ και πάνω στην ίδια λογική επαναλήφθηκαν τις μέρες που ακολούθησαν και για όποιον διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις της ιδεολογίας, που διέπει τέτοιου είδους αποφθέγματα, είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται καθόλου για πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Στην ίδια συζήτηση, που λέχθηκε «οι μεγάλες στιγμές θέλουν μεγάλους συμβιβασμούς» καταγράψαμε από το στόμα κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι πρέπει να σταματήσει η τυφλή βία από τις δύο πλευρές...

Τα δύο αυτά αποφθέγματα μας έμπασαν στην ουσία του παλαιού γνωστού οπορτουνισμού. Ο εξισωτισμός θύματος - θύτη και η συμβιβασμολογία υπεράνω κάθε αμφισβήτησης. Και όλα αυτά για να μείνει, με κάθε θυσία, άτεγκτη η αιτία που γεννάει τη βία, το επικρατούν κοινωνικοοικονομικό σύστημα με τον ιμπεριαλισμό σαν ανώτερη έκφρασή του.

Ο ιστορικός συμβιβασμός ανανεωτικού στιλ είναι πιστός μαθητής του ιστορικού συμβιβασμού των τελευταίων 100 χρόνων. Τη στιγμή που ο θύτης πατάει με σιδερένια φτέρνα στο σβέρκο του θύματος, θα πει στο θύμα: συμβιβάσου! Είναι μεγάλη, βλέπετε, αυτή η στιγμή. Επομένως, απαιτεί μεγάλο συμβιβασμό. Σου το λένε οι ανανεωτές - εκσυγχρονιστές - αναπλαστές του ιστορικού γίγνεσθαι.

Τη στιγμή, που η ιδεολογία της βίας και ο ιστορικός τρομοκράτης επιτίθενται -καθόλου τυφλά- σ' έναν άμαχο πληθυσμό σε κατεχόμενο έδαφος (του θύματος το έδαφος), διότι πολεμάει με σφεντόνες για την ανεξαρτησία του, την ελευθερία του, για την τσαλαπατημένη αξιοπρέπειά του, θα πει: συμβιβαστείτε, κακό πράγμα η τυφλή βία.

Ούτε η μία βία είναι τυφλή, ούτε η άλλη. Η πρώτη είναι η συνειδητή, ταξική βία -με όλα τα μέσα- του πανταχού κατακτητή - καταπιεστή τής κάθε ανθρώπινης υπόστασης. Η δεύτερη είναι η δημοκρατική, δίκαιη αντι-βία του αδικημένου, του καταπιεσμένου. Η εξίσωση αυτών των δύο ειδών βίας αποτελεί φασιστικού τύπου ακρωτηριασμό της κοινωνικής αλήθειας και όποιος το κάνει είναι συνένοχος στο έγκλημα. Και ο «μεγάλος συμβιβασμός» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επίσης μεγάλη συνενοχή.

Οπως είναι ο «μεσαίος» αυτός χώρος (ή απλώς «ο χώρος») τής κατά καιρούς φραστικής αντίθεσης, ενάντια στους λαούς ιστορικά εγκλήματα, συνένοχος. Στην πράξη συμπράττει πάντα με τον ένοχο, όταν το θέλει το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και κρύβεται πίσω από ουδετερότητες, ίσες αποστάσεις και συμβιβασμούς. Γι' αυτό οι τραγικές στιγμές σφοδρών συγκρούσεων είναι πάντα αποκαλυπτικές για το ποιόν του καθενός.

«

Είμαστε Παλαιστίνιοι», ακούστηκε από το στόμα εκπροσώπου της παραδοσιακής Δεξιάς, επίσης την 1η του Απρίλη. Προηγήθηκε, βέβαια, ένα «όπως μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου ήμασταν Αμερικάνοι». Καλό ήταν για το χώρο που βρίσκεται, δε λέμε, πόσο μάλλον που από το χώρο των ίσων αποστάσεων και της καταδίκης της «τυφλής» βίας κάτι τέτοιο δεν εκφράστηκε. Ισως, τελικά, είναι δεξιότεροι της Δεξιάς οι μεγάλοι συμβιβαστές της ιστορίας;

Σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι μεγάλες στιγμές μεγάλες αλήθειες φέρνουν στη φόρα.


Αννεκε ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πόλεις της Ελλάδας
  • Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιείται σήμερα, στις 8 μ.μ., στην Καρδίτσα. Την εκδήλωση, που θα γίνει στο «Παυσίλιπον», διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας. Το πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει ομιλία της αντιπροέδρου των Παλαιστινίων Φοιτητών Τζανίν Αλτουνσίν, προβολή βιντεοταινίας, απαγγελία ποιημάτων, μουσική και τραγούδια. Την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Καρδίτσας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και η Αντιπολεμική Κίνηση διοργανώνουν πικετοφορία σήμερα Παρασκευή από το άγαλμα της Ειρήνης στις 7 μ.μ., έως το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης όπου θα ακολουθήσουν ομιλίες.
  • Η Αντιπολεμική Κίνηση Αν. Αττικής διοργανώνει σήμερα Παρασκευή πικετοφορία στο Λαύριο στις 6 μ.μ.
  • Η ΟΒ Δεσφίνας της ΚΝΕ διοργανώνει το Σάββατο 13 του Απρίλη, στις 7.30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεσφίνας, εκδήλωση συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Δραστηριοποίηση αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους

Σε σύσκεψη, που έγινε αργά προχτές το βράδυ στη Ναύπακτο, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου και Δωρίδας, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ. Η Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου αποτελεί διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας Επιτροπής Ειρήνης ύστερα από απόφαση, την οποία πήραν φορείς της περιοχής σε σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα 8 Απρίλη. Συγκροτήθηκε επιτροπή από εκπροσώπους 29 φορέων, οι οποίοι είναι το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου και Δωρίδας, το Δήμο Ναυπάκτου, την Επιτροπή Ειρήνης, το Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών, το Σύλλογο Εμπόρων, το Σύλλογο Πολιτιστικές διαδρομές, τη Μητρόπολη Ναυπάκτου, το Δήμο Αντιρίου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου και Δωρίδας και τέσσερις εξωραϊστικούς συλλόγους. Η Επιτροπή, αφού συγκροτήθηκε, πήρε απόφαση να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία την Τρίτη 16 Απρίλη, στις 8.30, στην κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου.

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκεντρώνουν φάρμακα

Να συγκεντρώσει φάρμακα για το λαό της Παλαιστίνης, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Επιστημόνων, Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), στη Λάρισα.

Οσοι επιθυμούν να συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα εξής μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής: Γιώτα Ζάγουρα (τηλ. 0410 - 256898 ή 0973 - 310896), Αννα Σπανοπούλου (τηλ. 0410 - 610697), Μαρία Ναβακούδη (τηλ. 0938 - 0977837) και Λίνα Κεφαλά (0410 - 2300690).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ