ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Κατρακύλα 6,4% για το 2012

Βύθιση 19,9% στην 5ετία 2008-2012

Σε ρότα βύθισης για πέμπτο στη σειρά έτος συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στο 12μηνο του 2012, γεγονός που για μια ακόμη φορά έρχεται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η πτώση για το 2012, έφτασε στο 6,4% (Α' τρίμηνο: 6,7%, Β' τρίμηνο: 6,4%, Γ' τρίμηνο: 6,7%, Δ'τρίμηνο : 5,7%). Η σωρευτική κατρακύλα, στην τελευταία 5ετία, από το 2008, όταν εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα της καπιταλιστικής κρίσης, μέχρι και για το 2012 φτάνει στο 19,9% και επιμερίζεται ως εξής:

  • 2008: -0,2%
  • 2009: -3,2%
  • 2010: -3,5%
  • 2011: -7%
  • 2012: -6,4%.

Με ρυθμό 4,4% αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν η κατρακύλα για το 12μηνο του 2013. Ρυθμούς εξαιρετικά αναιμικής ανάκαμψης, μόλις στο 0,6%, «βλέπουν» για το 2014. Οπως προκύπτει, η σωρευτική βύθιση του ΑΕΠ για την εξαετία 2008-2013 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 24,5%.

Ρυθμοί υποχώρησης και «κόπωσης» στην εξέλιξη του ΑΕΠ εμφανίζονται στις οικονομίες των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης όσο και στην ΕΕ των 27, όπου πλέον γίνονται ορατά η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις διευρυνόμενες ανισομετρίες ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (12μηνο 2012) από τη Γιούροστατ ο ρυθμός υποχώρησης στα 17 κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% και στην ΕΕ των 27 σε 0,3%. Στο δ' τρίμηνο του 2012, οι ρυθμοί υποχώρησης διαμορφώνονται ως εξής: Πορτογαλία: 3,8%, Ιταλία: 2,7%, Κύπρος: 3%, Ισπανία: 1,9%, Ολλανδία: 0,9%, Γαλλία: 0,3% κ.ο.κ. Σε ακόμη χαμηλότερους, εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς «ανάκαμψης» διαμορφώνεται -δ' τρίμηνο 2012- το ΑΕΠ στη Γερμανία (0,4% από 0,9% και 1% στα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα).

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Μείωση για 4η συνεχή χρονιά

Πτωτικοί για τέταρτη συνεχή χρονιά εμφανίζονται και για το 2012 οι δείκτες του κύκλου εργασιών στον τομέα των Μεταφορών, αποτυπώνοντας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος και το βάθος της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή:

  • Στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών σημειώθηκε μείωση 3,3% έναντι μείωσης 1,7% το 2011.
  • Στις πλωτές μεταφορές η μείωση είναι της τάξης του 15,3% έναντι μείωσης 2,7% το 2011.
  • Στις αεροπορικές μεταφορές η μείωση συγκρατήθηκε στο -1,1% έναντι μείωσης 0,9% του προηγούμενου έτους, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης που εμφανίστηκε στο δ' τρίμηνο του 2012, η οποία ήταν στο +9,3%.
  • Ανάλογα αρνητική ήταν και η εικόνα του δείκτη στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες η οποία έφτασε στο -4,8% ακολουθώντας την πτώση κατά 7,9% του 2011.
  • Τα πλέον αρνητικά ποσοστά εμφανίζονται στον κύκλο εργασιών των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, ο οποίος παρουσιάζει μείωση κατά 26,9%, ακολουθώντας την κατακόρυφη πτώση κατά 35,3% που είχε σημειωθεί το 2011.

Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση των παραπάνω δεικτών η Ελληνική Στατιστική Αρχή περιλαμβάνει 225 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 250.000 ευρώ και αναφέρεται στα συνολικά ποσά που τιμολογήθηκαν από την κάθε επιχείρηση για πωλήσεις υπηρεσιών σε τρίτους.

ΝΕΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ
Με το κέρδος σε πρώτο πλάνο

Μια «ανάσα» πριν η συγκυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα το σχέδιο περαιτέρω πολυτεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ -στη βάση της «μοιρασιάς» που ήδη έχουν συναποφασίσει οι κεφαλαιοκράτες μέσα και έξω από την ίδια την επιχείρηση- υπογράφτηκε και η σύμβαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «V» της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Η τελετή έγινε στην Πτολεμαΐδα το περασμένο Σάββατο, παρουσία -μεταξύ πολλών άλλων- του Πρέσβη της Ιαπωνίας και του Γερμανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, προβλέπει ότι θα δαπανηθούν 1.400 εκατ. ευρώ για μια σύγχρονη αντιρυπαντική μονάδα 660 MW.

Η νέα μονάδα προβάλλεται ως επίτευγμα υπέρ των... καταναλωτών, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί πρόσθετο εργαλείο για την κερδοφορία των μετόχων. Είναι χαρακτηριστική και η καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης: «Αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο, είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομίλους του μεγάλου κεφαλαίου για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα πιο κερδοφόρα κομμάτια της επιχείρησης και φυσικά στα κέρδη. Ενα τέτοιο κομμάτι είναι και η υπό κατασκευή V μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ΔΕΗ, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κυβέρνηση και τρόικα τα «έχουν βρει» μια χαρά για τις νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια τις διαδοχικές αυξήσεις που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό δεν εμπόδισε τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό να πει το Σάββατο ότι «μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, ήδη» η ΔΕΗ ολοκληρώνει τις μονάδες φυσικού αερίου σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη, τετραπλασίασε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ολοκληρώνει το φράγμα του Ιλαρίωνα και κάνει περιβαλλοντικά έργα. Αυτό που δεν είπε είναι ότι πρόκειται για έργα που θα τα «χαρούν» αποκλειστικά οι μεγαλομέτοχοι.

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, στην ομιλία του έκανε λόγο για «πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας περιοριστικά: «Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων».

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης έκανε μια αναφορά στην ανάγκη χρήσης ΑΠΕ και εκσυγχρονισμού των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερη όμως, σημασία είχε η επισήμανσή του, «εκτιμούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μη δημόσια ΔΕΗ, πριν η αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμώνουμε τη συμμαχία με τους εργαζόμενους

Γιορτάστηκε η επέτειος του Κιλελέρ

«Η απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που έρχεται, σαν σίφουνας, να ισοπεδώσει τα πάντα, να αφανίσει τους φτωχούς αγρότες και να περιθωριοποιήσει εκατομμύρια εργαζόμενους στις πόλεις και στην ύπαιθρο, είναι και θα είναι ο ενωτικός αγώνας, η κοινή αγωνιστική δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Αυτά τόνισε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μιλώντας στη σεμνή τελετή για τον γιορτασμό της 103ης επετείου του Κιλελέρ, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, μπροστά από το μνημείο στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Και υπογράμμισε: «Χωρίς οργάνωση, συμμάχους και κοινή αγωνιστική δράση ο αγώνας για τα προβλήματα της αγροτιάς δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Σημειώνοντας ότι η Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων παραμένει ενεργή, τόνισε την ανάγκη να πληθύνουν και να δυναμώσουν οι προσπάθειες για την μαζικοποίηση και την ενίσχυση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να απλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ.ά.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «η Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται: «Ο αγώνας των αγροτών δεν έχει ημερομηνία λήξης, συνεχίζουμε και οργανώνουμε καλύτερα το αγροτικό κίνημα, ώστε πιο ισχυροί, πιο πολλοί, πιο ενωτικά, να πορευτούμε το επόμενο διάστημα και να δώσουμε τους νέους μεγάλους αγώνες για την επιβίωσή μας.

Δυναμώνουμε τη συμμαχία και κοινή δράση με τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους των πόλεων και την νεολαία, ώστε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ