ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μην αδρανήσει κανείς

Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, οι αντιδραστικές δυνάμεις, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός, με «δραστήρια» μέτρα που παίρνει, καταπνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, όσο δίκαιη και αν είναι. Στη χώρα μας, αυτά τα αντιλαϊκά αντιδημοκρατικά μέτρα, είναι πολύ χτυπητά.

Ομως έχουμε το προνόμιο, να υπάρχει ένα μαχητικό ΚΚ, το οποίο, με την πλούσια 80χρονη πείρα του, καθοδηγεί σωστά όσους προοδευτικούς ανθρώπους θέλουν να το ακολουθούν. Αυτή λοιπόν η σθεναρή παρουσία του ΚΚΕ όχι μόνο τους ανησυχεί, αλλά κυριολεκτικά τους τρομάζει. Και επειδή δεν έχουν επιχειρήματα, καταφεύγουν στα προσφιλή τους τεχνάσματα, όπως της συκοφαντίας, των μηνύσεων, των διώξεων και άλλων πολλών από τα παλιά, μεθόδων. Οπως αυτά που κάνει ο κ. Γιαννόπουλος, με τις αλλεπάλληλες μηνύσεις του κατά του «Ριζοσπάστη», με την ευλογία φυσικά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σημίτη.

Η χώρα μας για τους Αμερικάνους είναι «ξέφραγο αμπέλι», κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ομως ο λαός, με το αλάνθαστο κριτήριό του και παίρνοντας υπ' όψη του τον εγκληματικό τους ρόλο, τους φωνάζει: «Φονιάδες των λαών». Οι ιμπεριαλιστές, γνωρίζουμε ότι είναι σε θέση να κάνουν τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα, αρκεί να περάσουν οι θέσεις τους.

Και επειδή, άλλος λίγο άλλος πολύ, όλοι γνωρίζουν πως η κατάσταση δεν πάει καλά! Και χωρίς βέβαια να θέλω να καλλιεργήσω κλίμα ηττοπάθειας, επισημαίνω πως τα πράγματα στη χώρα μας έχουν φθάσει στα όριά τους. Η πρόταση του ΚΚΕ, για δημιουργία αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, φθάνει «πάνω στην ώρα» και γίνεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αναγκαίο πατριωτικό καθήκον, για τον καθένα μας.

Στο λαό μας, δίνεται σ' αυτές τις εκλογές, μια μεγάλη ευκαιρία, να θάψει το δικομματισμό μια για πάντα. Η ψήφος στο Κόμμα της εργατικής τάξης, στο ΚΚΕ, θα δώσει στο λαό αυτή τη δυνατότητα, γι' αυτό και δεν πρέπει να αδρανήσει κανείς και να αφήσει την τύχη του, στα χέρια αυτών που τον οδηγούν στην καταστροφή.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
Περιστέρι

Να στηρίξουμε το κόμμα που στάθηκε δίπλα στο λαό

Το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα δίπλα στους αγωνιζόμενους για τα δικαιώματά τους
Το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα δίπλα στους αγωνιζόμενους για τα δικαιώματά τους
Στο αρνητικό έργο της κυβέρνησης, αναφέρεται, σε γράμμα του, ο 90χρονος επιστολογράφος μας ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, από το οποίο δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία: «Ο κ. Σημίτης - γράφει - στις 4-1-2000, με σύντομη ομιλία του, ανήγγειλε την προκήρυξη των εκλογών για τις 9-4-2000, δηλώνοντας πως είναι η μεγάλη παράταξη που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στους δρόμους της ευημερίας, της αξιοπιστίας, με την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

Βέβαια, οι πιο πολλοί εργαζόμενοι, ολόκληρη την κυβέρνηση τη θεωρούν αναξιόπιστη, φορτωμένη με παλινωδίες στην εσωτερική και εξωτερική της πολιτική, που φέρνει στο λαό την επ' αόριστο λιτότητα και στην άρχουσα τάξη τον παραπέρα πλουτισμό της. Τα "έργα και ημέρες" της τετραετίας δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν, όπως:

Η βάναυση αντιλαϊκή αντιδημοκρατική πολιτική (όρα Ε. Γιαννόπουλος κ.ά.). Η αποικιακού τύπου εφαρμογή των οικονομικών τους σχεδίων. Το ξεπούλημα του παραγωγικού μας δυναμικού με διάφορα τεχνάσματα στους ντόπιους και ξένους μεγιστάνες, στο όνομα του φιλελευθερισμού και της "νέας τάξης".

Δεν ξεχνάμε την αντεθνική εγκληματική παραχώρηση, στη Βόρεια Ελλάδα, των θαλάσσιων και εδαφικών χώρων μας, για το πέρασμα στρατού με εκατομμύρια τόνους πολεμοφόδια για την υποδούλωση και το θάνατο της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν ξεχνάμε, ακόμη, το ρεζίλεμα της πατρίδας μας, με το μακάβριο ρόλο του καταδότη που έπαιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας τον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν, στους Τούρκους, εξευτελίζοντας έτσι την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Στις 9-4-2000 που θα πάμε στις κάλπες, έχουμε να παλέψουμε με το δικομματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι κόμματα που δε διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική τους πολιτική. Αυτό που τους χωρίζει τελικά, είναι το ποιος θα καταλάβει την εξουσία.

Τα διάφορα γκάλοπ που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, μια δίνουν στον ένα και μια στον άλλον την πρωτιά, αφήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό στους αναποφάσιστους και σ' αυτούς που «ρίχνουν» λευκό - αποχή. Εμείς όμως, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα με μια τέτοια ψήφο - λευκή ή αποχή - γιατί θα βοηθήσουμε, σε τελευταία ανάλυση, το δικομματισμό».

Η εκλογική μάχη - καταλήγει ο Α. Π. - πρέπει να δοθεί από όλους, στηρίζοντας το κόμμα εκείνο, που στάθηκε με συνέπεια πάντα στους αγώνες και διεκδικήσεις του λαού, το ΚΚΕ».

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Διεκδικούν τα αιτήματά τους, συμπαρίστανται στο «Ρ»

H Ενωση Οικοδομοεργατοτεχνιτών Καμένων Βούρλων και Περιχώρων, πραγματοποίησε στις 6-2-2000 τη γενική συνέλευσή της. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε προβάλλει τα αιτήματα του κλάδου που είναι: Αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, επαναφορά συντελεστή 1-1,5 στις οικοδομικές εργασίες, χειμερινό βοήθημα, σύνταξη στα 55 χρόνια, κατώτερη σύνταξη, αποκατάσταση αλλοδαπών εργατών κ.ά. Επίσης στο ψήφισμα προβάλλει μια σειρά τοπικά προβλήματα: Καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στο Ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ». Προτείνει κατασκευή υπόγειων διαβάσεων στην Εθνική Οδό για να αποφεύγονται τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την καθυστέρηση κατασκευής του επαρχιακού δρόμου Μώλου -Μενδωνίτσας.

Τέλος, στιγματίζει την αντιδημοκρατική επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ριζοσπάστη» και απαιτεί να σταματήσει η δίωξή του. «Οι ενέργειες αυτές - αναφέρει το ψήφισμα - θυμίζουν μαύρες εποχές. Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"».

Τα ψέματα τελείωσαν

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΡΥΩΝΗ, αγρότισσα, οπαδός του ΚΚΕ. Εφόσον, εκτός όλων των άλλων, η κυβέρνηση Σημίτη συνυπέγραψε στο να ισοπεδώσουν με βόμβες, πριν ένα χρόνο, τη Σερβία, οι φονιάδες των λαών οι Αμερικάνοι, μπορώ να μάθω ποια είναι η διαφορά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική του ιμπεριαλισμού;

Γιατί όταν μια κυβέρνηση συμβιβάζεται στο να επεμβαίνει το ΝΑΤΟ στα προβλήματα της κάθε χώρας και να σκοτώνει τους άμαχους, είναι συνένοχη στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού.

Μόνο και μόνο για να παίρνουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα, παριστάνουν τους σοσιαλιστές. Ενώ στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με το σοσιαλισμό και την πρόοδο. Είναι αντιδραστικοί όπως όλοι οι καπιταλιστές. Δηλαδή μάς κοροϊδεύουν χωρίς ντροπή.

Είναι όμως καιρός, να κάτσουμε όλοι με καθαρό μυαλό και να σκεφθούμε όλα αυτά που συνέβησαν τα χρόνια που μας κυβερνάν οι «σοσιαλιστές». Τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μάς κορόιδεψαν και έπαιξαν σε βάρος μας ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι. Είναι όμως στο χέρι μας να τους δείξουμε, ότι τα ψέματα τελείωσαν και στις εκλογές που έρχονται θα πάρουν την κατάλληλη απάντησή μας.

Τα κατορθώματα Λαλιώτη - Αβραμόπουλου

Αγαπητέ «Ρίζο», θα ήθελα, μέσα από τις στήλες σου, να καυτηριάσω την πολιτική του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, όσον αφορά την έκδοση αδειών για λειτουργία των μπαρ στην περιοχή του Θησείου.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν περιοχή, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων και των ιδιωτών επιχειρηματιών (ιδιοκτητών και ενοικιαστών) των μπαρ και καφετεριών, οργιάζουν. Σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά με επιχορηγήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν μετατραπεί σε νυχτομάγαζα στην πλειοψηφία τους.

Και σε αυτό το σημείο πρέπει να στιγματίσουμε την αγαστή συνεργασία Λαλιώτη - Αβραμόπουλου, σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τα εικαστικά, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται και τα υπηρετούν.

Κατόπιν αυτών, θα ήθελα να δηλώσω δημόσια ότι πανηγυρικά δικαιώνεται ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Λ. Αυδής, που τον στήριζε το ΚΚΕ, ο οποίος στις προεκλογικές του δηλώσεις είχε πει, πως τέτοιο πολιτισμό δεν επιθυμούμε. Ακόμα, είχε στιγματίσει τη στάση του δημάρχου Αθηναίων κ. Αβραμόπουλου και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, σχετικά με το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τις συνέπειες των έργων τους, για το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΜΙΓΟΣ
Θησείο, Αθήνα
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΟΤΑΪΤΗ. Πήραμε την επιστολή σας. Σχετικά με όσα ζητάτε να σας ενημερώσουμε, σας υπενθυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» έχει επανειλημμένα αναφερθεί.

Για όσους ξεχνούν...

Ηταν τότε που ο κ. Β.Κοντογιαννόπουλος υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια μαθητικών καταλήψεων σε μια συμπλοκή με «αντιφρονούντες» (οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από κύκλους που ενδεχόμενα γνώριζε ο τότε υπουργός Παιδείας), δολοφονήθηκε στην Πάτρα, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας.

Ηταν τότε που στις 11-1-1991 ο τότε βουλευτής κ. Κώστας Σημίτης έλεγε στον κ. Κοντογιαννόπουλο: «Η δημοκρατία σήμερα με τη στάση σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Παιδεία δε γίνεται με σιδερολοστούς. Η Παιδεία χρειάζεται πειθώ και συζήτηση... Δίνετε το παράδειγμα που θα έδινε μια φασιστική κυβέρνηση..»

Ηταν τότε που στη διαδήλωση των καθηγητών, η ανικανότητα της Αστυνομίας, ήταν η αιτία με δακρυγόνα να καούν στην Αθήνα ζωντανοί τρεις Ελληνες στο φλεγόμενο κτίριο του Μαρούση, στην Ομόνοια. Την επόμενη μέρα ο κ. Σημίτης έλεγε, «σε μια δολοφονία υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί», υπονοώντας προφανώς τον κ. Κοντογιαννόπουλο.

Σημειωτέον ότι από την εποχή της θητείας του κ. Κοντογιαννόπουλου, ως υπουργού Παιδείας, ορισμένα ιδιωτικά τεχνικά Λύκεια μετατράπηκαν σε βιομηχανία παραγωγής αριστούχων αποφοίτων, που εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στα ΤΕΙ, γεγονός που ανάγκασε τον μετέπειτα υπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Παπανδρέου να διατάξει τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας και να εφαρμόσει σύστημα Πανελληνίων Εξετάσεων.

Τέλος, θα 'θελα να πω ότι αξίζει τιμή στη συνάδελφο πρόεδρο Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αχαΐας, που είχε το ηθικό θάρρος να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενη για τη μεταγραφή - ύβρι προς τη μνήμη Τεμπονέρα - του κ. Κοντογιαννόπουλου. Εμείς απλά θυμίζουμε στους σημερινούς εξουσιαστές, το αρχαιοελληνικό ρητό, «μετά την Υβρι ακολουθεί η Νέμεσις».


ΗΛΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
ΕκπαιδευτικόςΒέροια



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ