ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Συνεργασία για αντίσταση και ρήξη μ' αυτή την πολιτική

Συνέντευξη με τον Γιάννη Ζιώγα, υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ

Βάση συσπείρωσης οι ίδιοι οι μεγάλοι αγώνες που προηγήθηκαν

Motion Team

Βάση συσπείρωσης οι ίδιοι οι μεγάλοι αγώνες που προηγήθηκαν
«Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να απομακρυνθεί από τους θύτες του, τη γαλαζοπράσινη πολιτική συγκυβέρνηση, και τελικά από αντικείμενο εκμετάλλευσης να γίνει υποκείμενο αμφισβήτησης, αντίστασης και ρήξης με την πολιτική αυτή». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει ο Γιάννης Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ).

Μεταξύ περιοδείας στους απεργούς της ΕΥΑΘ, της ΑΓΝΟ και στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, «κλέψαμε» λίγο από το χρόνο του. Μπαίνουμε κατευθείαν στη συζήτηση:

-- «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», λοιπόν. Συνεργασία με ποιους;

-- Με τους περισσότερους που συνεργαστήκαμε και στις προηγούμενες εκλογές. Με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλους πολλούς νέους αγωνιστές με τους οποίους βρεθήκαμε στα ταξικά μέτωπα, πλάι στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, αλλά και στη δράση για τα δημοκρατικά δικαιώματα, το αντιπολεμικό κίνημα. Συνεχίζουμε και αισιοδοξούμε ότι στην πορεία προς τις εκλογές, αυτή η συσπείρωση θα διευρυνθεί με ακόμα περισσότερους. Δεν ξεκινάμε σήμερα, έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον, αγωνιστικό διεκδικητικό, προσανατολισμένο σταθερά στην υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

-- Αυτό είναι και το σημείο συναντίληψης;

-- Συμφωνούμε στο χαρακτήρα της μάχης αυτών των εκλογών, ότι στην ενιαία επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, που εκφράζεται και μέσα από την Αυτοδιοίκηση και στοχεύει στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του εργαζόμενου λαού, η απάντηση δεν πρέπει να είναι «άμυνα», όπως κάποιοι άλλοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να προπαγανδίζουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η εργατική λαϊκή οικογένεια, οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Και σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Προσπαθούμε να πείσουμε τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον οικονομικό μετανάστη, το συνταξιούχο, το φοιτητή, να πιστέψει στις δυνάμεις του, να διεκδικήσει να απολαύσει τον πλούτο που παράγει. Στο πλαίσιο αυτό προβάλουμε ότι και η μάχη για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για γενικότερη αντεπίθεση. Και έτσι πορευόμαστε.

Ο Γιάννης Ζιώγας
Ο Γιάννης Ζιώγας
-- Αυτή η ενιαία, όπως είπατε, επίθεση στα δικαιώματα του εργαζόμενου, πώς εκφράζεται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

-- Σε κάθε δραστηριότητα. Πχ, εάν δούμε πόσοι προσλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο νομού σε Δήμους και Νομαρχία, πάνω από το 35% είναι έκτακτοι που απασχολούνται με πλήθος ολιγόμηνων συμβάσεων. Μέσα από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Από τα διάφορα προγράμματα για τη δήθεν στήριξη της απασχόλησης που προωθούν την κατάργηση των ΣΣΕ, την απασχολησιμότητα. Αυτά αποτελούν ευθεία υπονόμευση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία, στην ασφάλιση και στη σύνταξη.

Επίσης από την άγρια φορολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα έσοδα του οποίου κατά 70% προέρχονται από τοπική φορολογία. Αλλωστε όλοι μαζί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) συμφώνησαν στην ΚΕΔΚΕ για την εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και διεκδίκησαν τη δυνατότητα επιβολής τοπικής φορολογίας.

Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε και κάτι ακόμα. Κανένας από τους γαλαζοπράσινους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης δεν αντέδρασε στην ευθεία επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Δε βρέθηκαν συνοδοιπόροι στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία τους και στο Νομό Θεσσαλονίκης, στήριξε και εφάρμοσε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Εμείς δε βάζουμε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ευθυνών σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, γιατί θεωρούμε ότι οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα τις κεντρικές κατευθύνσεις υλοποιώντας μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα, ζητώντας αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία να εμφανίζονται αυτοί σαν θύτες, αφήνοντας στο απυρόβλητο, στη συνείδηση του πολίτη, τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας.

-- Τελευταία εμφανίζεται κινητικότητα σχετικά με τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, μετρό κλπ. Και πάλι όμως η ΝΑΣ αντιδρά...

-- Πρόκειται για έργα που γίνονται με το σταγονόμετρο και εμφανίζονται ως μια τεράστια προσφορά προς την κοινωνία του νομού μας. Εμείς καταθέτουμε μια κρίσιμη παράμετρο. Αυτά τα έργα δεν μπορούν ταυτόχρονα να ικανοποιούν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για κέρδη και την ανάγκη των εργαζομένων για σύγχρονες, καλής ποιότητας και φθηνές στη χρήση τους υποδομές. Τα έργα πρέπει να γίνουν με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του εργαζόμενου λαού. Επόμενα η ιεράρχησή τους, ο τρόπος και ο φορέας υλοποίησης, ο τρόπος λειτουργίας, είναι σοβαρό ζήτημα. Εμείς λέμε πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την περιφέρεια πρέπει να αναλάβει την εκτέλεση των έργων και όχι να ανατίθενται σε ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης ή τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλαπλά για την εκτέλεση αυτών των έργων. Δεν πρέπει να πληρώσουν πάλι!

-- Με την εκτέλεση αυτών των έργων θα λυθούν τα προβλήματα υποδομών της Θεσσαλονίκης;

-- Απαιτούνται πολλά ακόμη. Στην κατηγορία των μεγάλων έργων πρέπει να εντάξουμε τα έργα σχολικής στέγης. Η Νομαρχία προωθεί τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παραδίδοντας και τα σχολεία στους επιχειρηματίες για να στήσουν τα μαγαζάκια τους. Την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση. Την προστασία του Περιβάλλοντος που επιβαρύνεται συνεχώς (ηλεκτρονική ρύπανση του Χορτιάτη, λίμνη Κορώνεια που έχει μετατραπεί σε χαβούζα, βιομηχανική ρύπανση). Τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί η δημιουργία ΧΥΤΑ μόνο στη Μαυροράχη πολύ φοβάμαι πως θα οδηγήσει από τη μία μονομέρεια (Ταγαράδες) στην άλλη.

Οι ευθύνες για την καθυστέρηση είναι συντριπτικές και ανήκουν στους εκφραστές σε τοπικό επίπεδο, της πολιτικής που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Εμείς προτείνουμε στο λαό να εμπιστευτεί τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ και έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεσματικής ενιαίας διεκδίκησης, με την έννοια πως όλα τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά εξαρτώνται από το συσχετισμό δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και θα λυθούν όταν ο λαός πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

-- Ετσι θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής του;

-- Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, πρέπει να πάρουν υπόψη τους την πολιτική που θα υλοποιήσουν όσοι ζητούν την ψήφο τους. Εχουν πείρα και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βιώνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ του κεφαλαίου, που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα με διάφορες προβιές.

Η ανεργία, τα κλειστά εργοστάσια, το δικαίωμα στη μόρφωση, την υγεία και την πρόνοια, στις κοινωνικές υπηρεσίες, που μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Ολα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου. Και μέσα από τις δημοτικές εκλογές, ο καθένας με την ψήφο του να στείλει μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης. Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να απομακρυνθεί από τους θύτες του, τη γαλαζοπράσινη πολιτική συγκυβέρνηση, και τελικά από αντικείμενο εκμετάλλευσης να γίνει υποκείμενο αμφισβήτησης, αντίστασης και ρήξης με την πολιτική αυτή. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της αγωνιστικής συνεργασίας μας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των αγώνων απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα ο λαός.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ