ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Πανεργατικός συναγερμός σε όλη τη χώρα

Χαρακτηριστικά διαρκούς κινητοποίησης έχει πάρει ο αντιπολεμικός συναγερμός που έχουν σημάνει πλήθος ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, συνδικάτων, σωματείων και εργαζομένων. Ηδη βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη διήμερη κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των υπουργών Αμυνας, με την περικύκλωση του Πενταγώνου την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μάρτη στις 5 μ.μ. και το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Μάρτη στα Προπύλαια στις 12.30 το μεσημέρι και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όμως και για την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο Ιράκ, ώστε να απαντήσουν αμέσως με απεργιακή κινητοποίηση και να κατέβουν οργανωμένα όλοι οι εργαζόμενοι στους δρόμους. Την ίδια ημέρα η ΓΣΕΒΕΕ έχει αποφασίσει να «κατεβάσουν τα ρολά» οι επαγγελματοβιοτέχνες σε όλη τη χώρα και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αντιπολεμική διαμαρτυρία.

Κυρίως όμως και με όλες τους τις δυνάμεις σωματεία και εργαζόμενοι μέσα από γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συγκεντρώσεις και συσκέψεις προετοιμάζουν την Πανεργατική 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη, την ώρα που θα αποφασίζονται και νέα αντεργατικά μέτρα στην εαρινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην ΑΘήνα θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά) ενώ η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του Πειραιά θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού.

Στα πλαίσια αυτά καθημερινά προστίθενται και νέες αποφάσεις δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις δεκάδες που ήδη υπάρχουν για 24ωρη απεργία διευρύνοντας το απεργιακό μέτωπο. Νέες αποφάσεις για απεργία ανακοίνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, καθώς και τα παρακάτω πρωτοβάθμια σωματεία: Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου, Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Ελληνικού, σύλλογος υπαλλήλων δήμων Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων, Ενωση Λογιστών Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Ηδη αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία έχουν πάρει και καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους οι παρακάτω δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Περιφέρειες, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, Εργατικό Κέντρο Ρόδου, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Ακόμα, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία έχουν καλέσει: Το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Καθημερινά συνεχίζονται και οι περιοδείες και οι εξορμήσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα περιοδείες θα γίνουν στους Δήμους Μελλισίων, Γαλατσίου, Αργυρούπολης, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ στην Ηλιούπολη.

  • Απέναντι σε όλη αυτή τη διαρκή κινητοποίηση η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να αναλώσει την αγωνιστική της απάντηση ενάντια στον πόλεμο με... μισή ώρα στάση εργασίας την Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 με 12.30 το μεσημέρι!
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Υπόθεση των εργαζομένων η οργάνωση του αγώνα

Ανακοίνωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 Μάρτη και 3 Απρίλη

Να πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα χέρια τους και να τις ενδυναμώσουν ταξικά και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση». Με την ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 21 Μάρτη και στις 3 Απρίλη καλεί τους υπάλληλους: Να μετατρέψουν την απονευρωμένη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 21 Μάρτη, σε 24ωρη απεργία με αποφάσεις που θα παρθούν στη βάση, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Να πάρουν αποφάσεις από τα σωματεία για απεργία την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ. Να κάνουν απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα για την επιτυχία αυτών των αγώνων. Να έρθουν σε σύγκρουση και ρήξη με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που γεννά και οξύνει τα προβλήματα. Να πλαισιώσουν τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, και να διεκδικήσουν αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με την ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ αφού ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μέτωπο του επικείμενου νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ και εντοπίζει τη συνυπευθυνότητα της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει:

«Παράλληλα μ' αυτόν το θερμό, βρώμικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, το κεφάλαιο με την Ευρωπαϊκή Ενωσή του, με την κυβέρνησή του στη χώρα μας αλλά και με τους άλλους πολιτικοοικονομικούς φορείς του, εντείνει τον ταξικό κοινωνικό πόλεμο σε βάρος μας, σε βάρος όλων των εργαζομένων, με στόχο τη γιγάντωση των κερδών του. Από τις 21 έως τις 23 Μάρτη η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύνοδο κορυφής των πρωθυπουργών της και υπό την προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες, θα επικυρώσει τις αποφάσεις για τα νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που πήραν οι υπουργοί Εργασίας το Γενάρη στο Ναύπλιο. Θα επικυρώσει τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια με παραπέρα μείωση των συντάξεων, τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παιδείας - υγείας - πρόνοιας, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Με τις αποφάσεις αυτές συμφώνησαν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ανέλαβαν να τις εξωραΐσουν και να τις προωθήσουν μέσα από το διαβόητο διάλογο της υποταγής».

Αναφερόμενη ειδικά στο χώρο του δημοσίου η ΤΑΔΗΣΥ σημειώνει: «Η κατάσταση για μας τους δημόσιους υπάλληλους ύστερα και από την επιβολή της νέας μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των 12.000 δρχ., γίνεται ακόμα περισσότερο οδυνηρή. Και θα γίνει καταθλιπτική και δυσβάστακτη μετά και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης στην τελευταία συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς φέτος, για ενιαίο ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων υπαλλήλων που θα ροκανίσει τα επικουρικά μας ταμεία, για παραπομπή και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο ...χωνευτήρι του νέου μισθολογίου, που θα είναι ένα μισθολόγιο συνδεδεμένο με τη διαβόητη παραγωγικότητα - αξιολόγηση, χειραγώγηση.

Μπροστά σ' ένα τέτοιο εμπαιγμό η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αρχικά τήρησε στάση συναίνεσης και συνενοχής. Στη συνέχεια όμως κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων, σε συσχετισμό και με την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργιών, επιδόθηκε σε ελιγμούς και τακτικισμούς. Ετσι απέρριψε την πρότασή μας για δύο 24ωρες απεργίες, μία στις 21 του Μάρτη και μία τη μέρα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, και αντιπρότεινε και αποφάσισε μία απονευρωμένη στάση εργασίας στις 21 Μάρτη και μία 24ωρη απεργία στις 3 Απρίλη!!! Ως περιεχόμενο αυτών των κινητοποιήσεων έθεσαν ένα γενικόλογο, πασιφιστικό "όχι στον πόλεμο" και μια παράκληση για να γίνει πράξη το νέο μισθολόγιο της νέας λιτότητας και της χειραγώγησης που απεργάζεται η κυβέρνηση.

Μ' αυτόν τον τρόπο άφησαν στο απυρόβλητο και τους υπεύθυνους ιμπεριαλιστές του επικείμενου πολέμου, καθώς και την κυβέρνηση που συμπράττει σ' αυτόν τον πόλεμο και διαιωνίζει τη σε βάρος μας λιτότητα. Μάλιστα για τρίτη χρονιά έδωσαν στην κυβέρνηση το άλλοθι ενός επικίνδυνου μελλοντικού μισθολογίου για να παραπέμπει τις άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στις καλένδες».

Η ΤΑΔΗΣΥ αφού τονίζει την ανάγκη να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα χέρια τους, προβάλλει μια σειρά αιτήματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα, η επιστροφή του ελληνικού πλοίου από τον Περσικό, αλλά και διεκδικήσεις που αφορούν τα μισθολογικά και το ασφαλιστικό.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλος αριθμός εργατικών σωματείων δηλώνουν συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 13 Μάρτη στις 7 μ.μ., για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 21 Μάρτη, γεγονός που φανερώνει την έντονη κινητοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση της αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στον κατάλογο των σωματείων της Β. Ελλάδας, που έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην απεργία, προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες και το Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης και τα συνδικάτα Οικοδόμων στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και την Καστοριά.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΟ στη Βαγδάτη

Καθ' οδόν προς Βαγδάτη βρίσκεται σήμερα αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε τα χαράματα από τη Δαμασκό και τα μέλη της θα προστεθούν στην ανθρώπινη αντιπολεμική ασπίδα που συγκροτείται στο Ιράκ. Την αντιπροσωπεία αποτελούν: Ο Αλ. Ζάρικοφ γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, ο Αντίπ Μίρο από τη Συρία, μέλος της Γραμματείας της ΠΣΟ, ο Αντόνιο Νέτο από τη Βραζιλία, αντιπρόεδρος της ΠΣΟ, και από το ΠΑΜΕ ο Γιώργος Ποντικός. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των Ιρακινών συνδικάτων και άλλες οργανώσεις σε μία έμπρακτη έκφραση εργατικής αλληλεγγύης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ