ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της ενόρκου

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας απέρριψε χτες το αίτημα του εισαγγελέα της Εδρας Ιω. Γαβρίλη,για εξαίρεση της ενόρκου Μαργαρίτας Γιαραλή,με το σκεπτικό ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να σχηματιστεί δικανική άποψη πως η παρουσία της εγείρει υπόνοιες μεροληψίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγους εξαίρεσης ούτε η τυχόν υπογραφή της σε κείμενο συμπαράστασης στον καταδικασθέντα τότε Γ. Μπαλάφα,ούτε η εξέταση του συζύγου της Ν. Μανιού ως μάρτυρα υπεράσπισης.

Νωρίτερα, η ένορκος είχε καταθέσει γραπτή δήλωση, στην οποία ανέφερε την άρνησή της να εξαιρεθεί και σημείωνε: "Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξαίρεσή μου δε θα ωφελούσε το θεσμό της απονομής δικαιοσύνης. Αντιθέτως, θα σηματοδοτούσε τον, κατά το δοκούν, περιορισμό - αποκλεισμό του ενεργού πολίτη". Επισήμαινε επίσης ότι "η κατηγορούσα αρχή δε λαμβάνει υπόψη την περιρρέουσα, πλην σαφή και με προφανείς σκοπούς, μεθόδευση της παρουσίασης, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, του συγκεκριμένου "αντιγράφου" και την εν αμφιβόλω τεθείσα ταύτιση του προσώπου μου με τη συγκεκριμένη υπογράφουσα, εφόσον υπάρχει θέμα συνωνυμίας και το αυθεντικό έγγραφο δεν ανευρίσκεται". Οσο για τη συγγενική της σχέση με μάρτυρα υπεράσπισης, τόνιζε ότι "είναι αδιανόητο να εκφέρεται συλλογική οικογενειακή ευθύνη για γνώμη και κάθε τέτοια επίκληση αποτελεί την άρνηση αυτής καθεαυτής της έννοιας του ανθρώπου ως αυταξίας".

Κατά τη χτεσινή διαδικασία κατέθεσε ο μάρτυρας του κατηγορητηρίου Μαρ. Λαμπρόπουλος,απόστρατος σήμερα αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ., ο οποίος είπε ότι για την ένοπλη ληστεία στις 6-5-85 έξω από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στο Γαλάτσι, με τους δύο νεκρούς, επιλήφθηκε αρχικά το Τμήμα Ληστειών της Ασφάλειας και εν συνεχεία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει, όμως, γιατί η Αστυνομία, ενώ διατείνεται ότι υπήρχε καταγγελία πως το αυτοκίνητο του Γ. Μπαλάφα "περιφερόταν ύποπτα" τρεις μέρες πριν από τη ληστεία στο συγκεκριμένο χώρο, δεν τον αναζήτησε, αλλά το έκανε αυτό στις 28-29 Μάη, αφού πλέον τον είχε παρουσιάσει σαν "τρομοκράτη" στον Τύπο στις 22 Μάη.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η Βαγγελιώ Βογιατζή.Αναφέρθηκε στην προσωπική της περιπέτεια και τη 14μηνη προφυλάκισή της μαζί με το νεογέννητο τότε παιδί της για την περίφημη "γιάφκα Καλαμά", υπόθεση για την οποία απαλλάχτηκε αργότερα στο δικαστήριο, όπως και ο συγκατηγορούμενός της Γερ. Μπουκουβάλας."Πιστεύω - τόνισε - ότι αν ο Γ. Μπαλάφας είχε δικαστεί τότε μαζί μας θα είχε αθωωθεί. Υπήρχε μια ιδιαίτερη μεθόδευση σε όλη αυτή την υπόθεση. Πεποίθησή μου είναι ότι τα όπλα δεν υπήρχαν στο σπίτι, αλλά μεταφέρθηκαν".

Κινητοποιούνται οι αστυνομικοί

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή

Ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν από χτες συνδικαλιστές αστυνομικοί. Μετά την παραπομπή, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, της ρύθμισης των οικονομικών προβλημάτων τους στον προϋπολογισμό και των θεσμικών αιτημάτων τους στο... μέλλον, οι αστυνομικοί κινητοποιούνται. Αποκορύφωμα της κινητοποίησής τους θα αποτελέσει η συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Παρασκευή. Μαζί με τους αστυνομικούς στις κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος λιμενικοί και πυροσβέστες. Χτες πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες έξω από τις αστυνομικές διευθύνσεις της επαρχίας, αλλά και έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι αστυνομικοί, μοιράζοντας τις προκηρύξεις τους, εξηγούσαν στους περαστικούς τα προβλήματά τους. Οπως ότι εργάζονται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση - μετεκπαίδευση, χωρίς αξιοκρατία στις κρίσεις - προαγωγές, χωρίς ουσιαστική αποζημίωση για τις διαρκείς αποσπάσεις, χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή για την υπερωριακή, νυχτερινή εργασία, επίσης για τις Κυριακές και τις αργίες.

Αρκετοί ήταν αυτοί που επισήμαιναν στους αστυνομικούς την άνοδο της εγκληματικότητας και την απουσία των αστυνομικών από την αντιμετώπισή της. "Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του βασίζεται σε παμπάλαια νομοθετήματα που δε συμβαδίζουν με τη σημερινή πραγματικότητα", απαντούσαν οι συνδικαλιστές. "Είναι ένας οργανισμός που είναι διαμορφωμένος από πεντηκονταετίας και πλέον και με το έμψυχο υλικό του κατανεμημένο ανορθόδοξα".

Πολλοί πολίτες επισημαίνανε στους συνδικαλιστές αστυνομικούς τη δράση των φασιστών αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη. Ετσι οι αστυνομικοί ανάμεσα στα παραπάνω αιτήματά τους πρόσθεσαν και δύο πικέτες. "Εξω τα ακραία στοιχεία από την Αστυνομία", έγραφε η μία, "Εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας" έγραφε η άλλη.

"Να απομακρυνθούν, δεν έχουν σχέση με τους αστυνομικούς", μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης. "Πρέπει να ερευνηθεί σε ποιο επίπεδο είχαν φτάσει οι διασυνδέσεις τους και η δράση τους. Η υπηρεσία, αν και γνώριζε, δεν αντέδρασε άμεσα".

Οι αστυνομικοί απαιτούν την αναβάθμιση του οργανισμού, όπου υπηρετούν, την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου τους, τη χορήγηση πραγματικών αυξήσεων και ανθρώπινων συντάξεων, τη χορήγηση αμοιβής για την υπερωριακή, νυχτερινή, κυριακάτικη εργασία, αλλά και την εργασία στις μέρες των αργιών, καθώς και την αποζημίωσή τους για κάθε μέρα απόσπασης - μετακίνησης από τον τόπο εργασίας τους.

Διευρύνεται η κόντρα Γιαννόπουλου - δικαστών

Διευρύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο,και στους δικαστές, με αφορμή την καταδίκη του πρώην τοξικομανή Γ. Πουρσανίδη. Οι δικαστές κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στο έργο τους. Χτες παρενέβη και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της έμμεσα αποδοκιμάζει τον υπουργό για τις δηλώσεις του.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ επισημαίνει ότι "γενικόλογες αναφορές, με ευτελώς αόριστα και ανασφαλή κριτήρια, προσωπικές εκτιμήσεις και θέσεις ξένων προς την αποδεικτική διαδικασία ατόμων, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην εμπέδωση του επιβαλλόμενου κλίματος εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν ανασφάλεια και κλίμα αμφισβήτησης που δεν ωφελεί".

Η ατυχέστατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που έστειλε και πάλι στα κάγκελα της φυλακής τον πρώην τοξικομανή Γ. Πουρσανίδη για διακίνηση μικροποσότητας ηρωίνης, παρόλο που έχει πλέον απεξαρτηθεί, προκάλεσε τη γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης, αλλά έφερε στο φως της δημοσιότητας και τη δυσαρέσκεια των δικαστών σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, που φέρονται ενοχλημένοι για παρεμβάσεις στο έργο τους, αλλά και για επικριτικές δηλώσεις του για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, του τύπου "ποιος παίρνει στα σοβαρά τον Ματθία".

Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προξένησε η προχτεσινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλου,ο οποίος για πρώτη φορά αντέδρασε τόσο έντονα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Π. Δημόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "δεν είναι επιτρεπτό, κατά το νόμο και τη δικαστική δεοντολογία, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να λαμβάνει οδηγίες ή εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή όποιον άλλον πολιτειακό παράγοντα για τις ενέργειές του".

Η υπόθεση αυτή ανέδειξε και τα κενά του νομικού συστήματος στο θέμα αντιμετώπισης πρώην τοξικομανών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το διάστημα που ήταν εξαρτημένοι, ενώ όταν δικάζονται έχουν απεξαρτηθεί και ενσωματωθεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Στο θέμα αυτό σοβαρές ευθύνες φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως, ο Ε. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα γίνει ενεργότερη "με διατύπωση τέτοια, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο δυσερμηνείας".

Τέλος, από το Εφετείο χτες διευκρινίστηκε ότι το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της κάθειρξης έξι χρόνων στον Γ. Πουρσανίδη και ότι η έφεσή του δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, επειδή κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι περάτωσε το πρόγραμμα απεξάρτησης, με συνέπεια να μη ληφθούν υπόψη για τον κατηγορούμενο οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 2331/96 για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος έχει πλέον απεξαρτηθεί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται εντός 3 - 4 ημερών.

Οι αστυνομικοί ενημερώνουν τον κόσμο για τα δίκαια αιτήματά τους

Οι αστυνομικοί μοιράζουν προκηρύξεις και ενημερώνουν τον κόσμο για τα δίκαια αιτήματά τους

Απαλλακτικό βούλευμα για τον αττικάρχη

Απαλλακτικό βούλευμα εκδόθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής υποστράτηγο Ι. Γεωργακόπουλο, τον οποίο είχε μηνήσει το καλοκαίρι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ρόδου Δημήτριος Καμουτσής. Εις βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση, αλλά το συμβούλιο, ύστερα και από τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα, αποφάνθηκε ότι δεν προέκυψαν καθόλου ενδείξεις ενοχής για τον κατηγορούμενο. Στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου αποφασίστηκε να μη γίνουν αποδεκτές οι κατηγορίες και να πάψει η ποινική δίωξη.

Ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προσφύγων και της λαθρομετανάστευσης. Ειδικότερα εξετάστηκε η δημιουργία κέντρων υποδοχής και προσωρινής διαμονής των αλλοδαπών, που φτάνουν παράνομα στη χώρα μας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας - Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΙΚ. ΠΑΡΛΙΑΡΟ

Πολιτικό Μηχανικό Τ.Δ. ΟΛΠ

που έπαψε να είναι κοντά μας, κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 13.11.97 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Νεκροταφείου Αναστάσεως Πειραιώς.

Τα αδέλφια του: Απόστολος, Γιούλα, Αντωνία

Τα ανίψια του: Κρυσταλλία, Νίκος, Δάφνη

Τα εξαδέλφια του. Οι λοιποί συγγενείς

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου διοργανώνουν την Παρασκευή 14-11-97 στις 6 μμ,εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου (Πλατεία Ηρώων), για τα 57 χρόνια του Αλβανικού έπους και τα 56 χρόνια της ίδρυσης του ΕΑΜ. Επίσης θα λειτουργεί το τριήμερο 14-15-16/11/97,στον ίδιο χώρο, έκθεση ντοκουμέντων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος καλούν τους αγωνιστές,

τους φίλους της Αντίστασης και το λαό του δήμου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Εθν. Αντίστασης, που θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης την Κυριακή 16-11-97 στις 12 το μεσημέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ