ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εσοδα των φετινών φεστιβάλ

Από τη Διεύθυνση Τουριστικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του ΕΟΤ ανακοινώθηκαν τα απολογιστικά στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών,στο "Ηρώδειο",την Επίδαυρο,το Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων καθώς και τις παραστάσεις του θεάματος "Ηχος και Φως".

Στο "Ηρώδειο",παρουσιάστηκαν συνολικά 12 συγκροτήματα, δόθηκαν 25 παραστάσεις, πουλήθηκαν 44.552 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανέρχονται στο ποσό των 264.596.500 δρχ. Στην Επίδαυρο,τα 6 θεατρικά σχήματα με τις 12 παραστάσεις έφεραν 41.069 εισιτήρια και 179.357.000 δρχ. εισπράξεις. ΣτοΑρχαίο Θέατρο Οινιάδων παρουσιάστηκαν 5 συγκροτήματα και σε 5 παραστάσεις πουλήθηκαν 2.487 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 4.246.000 δρχ. Οι 357 παραστάσεις των εκδηλώσεων "Ηχος και Φως" συγκέντρωσαν 61.000 εισιτήρια και 62.500.000 δρχ. Ενώ, το συνολικό ποσό εισπράξεων είναι 510.699.500 δρχ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κόστος του Φεστιβάλ ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια.

Τα περισσότερα εισιτήρια στο "Ηρώδειο" συγκέντρωσε το Μπαλέτο του Τόκιο,που με 4 παραστάσεις έφερε 11.311 εισιτήρια και 83.444.000 δρχ, αμέσως μετά το "Θέατρο Τζένη Καρέζη" (με τον "Βασιλιά Ληρ"), με 7.386 εισιτήρια και 34.314.000 δρχ., ενώ τις λιγότερες εισπράξεις έκανε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ με 616 εισιτήρια και έσοδα 3.628.000 δρχ. Η "Ηλέκτρα" τουΜίκη Θεοδωράκη,στις 2 παραστάσεις, έκανε 3.091 εισιτήρια και 17.635.000 δρχ. Στην Επίδαυρο τα περισσότερα εισιτήρια έκανε το "Σύγχρονο Θέατρο"(με τον "Οιδίποδα Τύραννο"), με 15.943 εισιτήρια και εισπράξεις 68.902.000 δρχ. και τα λιγότερα το Εθνικό Βασιλικό Θέατρο Αγγλίας,που παρουσίασε τον "Οιδίποδα Τύραννο" και "Οιδίποδα επί Κολωνώ", με 4.109 εισιτήρια και 19.445.000 δρχ. Οσο για το Φεστιβάλ Οινιάδων τα περισσότερα εισιτήρια συγκέντρωσε το "Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών" (1.848 εισιτήρια και 3.139.000 δρχ) και τα λιγότερα το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που παρουσίασε τους "Επιτρέποντες" (41 εισιτήρια και 75.000 δρχ).

Λεύκωμα - ντοκουμέντο του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση μνήμης Γεωργούλα Μπέικου

Με τιμητικό δίπλωμα, που παρέλαβε από τον Νίκο Καραντηνό η συντρόφισσα του τιμώμενου, Μαρία Μπέικου,μνημόνευσε ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944" τον δημοσιογράφο και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γεωργούλα Μπέικο,σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες από την ΕΣΗΕΑ, τον προαναφερθέντα σύνδεσμο και τις "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού". Η τιμητική εκδήλωση για τον Γ. Μπέικο οργανώθηκε με την ευκαιρία έκδοσης και παρουσίασης από τις "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού" ενός σημαντικότατου ιστορικού ντοκουμέντου, το οποίο προλογίζει ο Μ. Θεοδωράκης, με τίτλο "Λεύκωμα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας της Ρούμελης",στην οποία ο Γ. Μπέικος υπηρέτησε ως γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών. Η έκδοση του λευκώματος οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γ. Μπέικος, πριν πεθάνει στην αναγκαστική υπερορία (1975), βρήκε σε αρχεία στη Μόσχα, αντίτυπο του λευκώματος για τη ΧΙΙΙ Μεραρχία Ρούμελης του ΕΛΑΣ, το οποίο είχε επιμεληθεί ο ίδιος στο βουνό. Το αντίτυπο φωτογραφήθηκε με τη βοήθεια του Μάνου Ζαχαρίου, όσο κι εκείνος ζούσε στη Μόσχα κι έτσι έγινε τώρα δυνατή η έκδοσή του.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού, δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού κόσμου, διαβάστηκαν μηνύματα των υπουργών Ευαγ. Βενιζέλου, Θ. Πάγκαλου, Γ. Α. Παπανδρέου, Γ. Ρωμαίου, το αυτοβιογραφικό σημείωμα του Γ. Μπέικου (από τον ηθοποιό Δ. Λιγνάδη και μίλησαν από τις "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού" η Ζ. Λιδωρίκη, από την ΕΣΗΕΑ ο Δ. Γκλαβάς, από τον Σύνδεσμο των αντιστασιακών δημοσιογράφων ο Β. Γεωργίου, ο Λ. Κύρκος, η σκηνοθέτρια, πρώτη σύζυγος και πρωταγωνίστρια του Ταρκόφσκι, Ιρα Ταρκόφσκαγια και ο δραματουργός και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού, Αλεξάντρ Μισάριν, οι οποίοι γνώριζαν καλά τον Μπέικο και ως "πολιτιστικό σύνδεσμο της Ελλάδας με την ΕΣΣΔ". Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παράδοση των - ανεπίδοτων επί 21 χρόνια - χειρόγραφων ευχητηρίων του Γ. Μπέικου προς επωνύμους φίλους του στην Ελλάδα.

Σε ένα δεκαεξασέλιδο αφιέρωμα για την αγωνιστική και πολιτιστική δράση του Γεωργούλα Μπέικου, μεταξύ άλλων επωνύμων που γράφουν για τον Γεωργούλα Μπέικο, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,μεταξύ άλλων σημειώνει για τον συγχωριανό και "ψευτοσυγγενή" του:

"Κατά την κατοχή ανταμώναμε στο Καρπενήσι. Ητανε τότε στην 13η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Αργότερα κατά το 1958 ανταμώσαμε στις φυλακές της Αίγινας, κρατούμενοι και οι δύο στον ίδιο θάλαμο στη Β Αχτίνα. Τελευταίο αντάμωμα ήτανε στα τέλη του 1972 στη Μόσχα.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανένας για τη δράση και προσφορά του Γεωργούλα για το καλό του τόπου. Πολυτάλαντος και πολυβασανισμένος. Ενα θα 'θελα απ' όλα να ξεχωρίσω.

Η πρωτοβουλία του για την οργάνωση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης και λαϊκής δικαιοσύνης στον Κλειτσό της Ευρυτανίας κατά την κατοχή. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και το πρώτο φύτρο της λαϊκής εξουσίας στη σκλαβωμένη Ελλάδα.Φύτρο που βλάστησε και ξαπλώθηκε σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας, σε συνέχεια στη Ρούμελη και Θεσσαλία. Πολύτροπος στη δράση του που πάντα συνοδευόταν με ένα πηγαίο χιούμορ.Λέγανε ότι είχε πιει νερό από τους Ντάληδες (Τοπολιανίτες χωρικοί φημισμένοι για το ιδιόρρυθμο χιούμορ). Με μια λέξη ήταν ξουράφι Καρπενησιώτικο".

Λαγοί και χελώνες

Τι δουλιά έχει η Ακρόπολη στο βυθό; Πόσα τηλεοπτικά "παράθυρα" χωράνε σε μια σκηνή; Ποια πολιτικά πρόσωπα πήραν ρόλο επί σκηνής θεάτρου "Βέμπο"; Οι απαντήσεις θα δοθούν, αύριο, καθώς η αυλαία του θεάτρου "Βέμπο" ανοίγει και τραγουδά "Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες...",σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν και κείμενα Λάκη Μιχαηλίδη, Ντίνου Σπυρόπουλου και Μιχάλη Ανθη.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Κάρολου Ρωμούση,η μουσική του Νίκου Στρατηγού και οι χορογραφίες του Ντίνου Ψαρέλη.Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Ρίζος, Χάρης Ρώμας, Μαρία Μπονέλλου, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου, Τόνυ Αντονυ, Γιάννης Καπετάνιος, Αννα Παντζέλη,κ.ά.

Επίκαιρη ημερίδα

Το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στις 6.30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σουρωτής της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τον εθνικισμό και ρατσισμό.Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης με θέμα "Ο εθνικισμός στην Αρχαιολογία", ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σ. Κωστόπουλος και ο πολιτικός επιστήμονας (ΝΟΕ, ΑΠΘ) Π. Θεοδωρίδης, με θέμα "Η ουτοπία του έθνους". Το Πολιτιστικό Κέντρο επιχορηγείται από την Κοινοτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Μεταλλικού Νερού "Σουρωτή".

Αφιέρωμα στους Χαλκιάδες

Εκδήλωση - αφιέρωμα στους στυλοβάτες της δημοτικής μας παράδοσης, στουςΧαλκιάδες,θα πραγματοποιήσει αύριο (7 μ.μ.), η Ομοσπονδία Ανω Καλαμά σε συνεργασία με το στέκι Λόγου, Τέχνης και Παράδοσης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Πετρούπολης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, αφιερωμένες στη μουσική προσφορά της μεγάλης αυτής οικογένειας, έκθεση μαυρόασπρης φωτογραφίας, προβολή διαφανειών και βίντεο και συναυλία με οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, που συνεργάστηκαν με τους Χαλκιάδες. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Π. Αθανασίου - Χαλκιά, Α. Κιτσάκης, Χ. Αηδονίδης, Σ. Μπέλος, Χρ. Μητροπάνος, Η. Κόντης, Λ. Κωνσταντίνου.Κλαρίνα: Σ. Καψάλης, Ν. Φιλιππίδης, Η. Τσάκας, Β. Τόλης.

Συναυλία αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας

Συναυλία αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με τον Μίκη Θεοδωράκη και τους Μανώλη Μητσιά, Πέτρο Γαϊτάνο, Βασίλη Λέκκα, Μουαμέρ Κατέρντζογλου και Εύη Δερμαντζή,θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8 μμ) στο Σπόρτιγκ.Τη συναυλία οργανώνει το "Δίκτυο κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα" σαν "γέφυρα" για την ειρηνική συμβίωση, τη φιλία και συνεργασία των λαών, κόντρα στη μισαλλοδοξία και τον ανταγωνισμό.

Δρώμενα χορού

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Μήνα Χορού,που διοργανώνει και φέτος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στα πλαίσια του προγράμματος "Δρώμενα '96",στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), απόψε φιλοξενείται η ομάδα σύγχρονου χορού "Πρόσκαιρη σύνθεση".Θα παρουσιάσουν τα έργα: "Διαθέσεις" και "Σιωπή" σε χορογραφία Ντ. Καλεθριανού.Την Πέμπτη η ομάδα χορού "Αίρεσις" θα παρουσιάσει σε χορογραφία Γ. Μπουγουρδή τις "Τρεις αδελφές".Στις 16/11 φιλοξενείται η ομάδα χορού "Λυδία λίθος",ενώ στις 18/11 η ομάδα σύγχρονου χορού "Πρόσχημα" θα παρουσιάσει έργα σε χορογραφίες Μ. Χρυσοσπάθη, Μ. Κλουκίνα, Δ. Κρητικίδη, Μ. Ιωαννίδου.Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συμπληρώθηκαν χτες έξι χρόνια από το θάνατο του Αλέξη Μινωτή.Τον κορυφαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό μνημόνευσε στον τάφο του, το "Μοντέρνο Θέατρο" του Γιώργου Μεσσάλα, παρουσία συγγενών του Μινωτή, φίλων και συνεργατών του.

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών (7 μμ), ο τέος πρόεδρός της Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος θα μιλήσει, με θέμα "Καρτεσίου βίος και λόγος", με την ευκαιρία των τετρακοσίων χρόνων από τη γέννησή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ