ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Τα περί καλών και κακών καπιταλιστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υμνους και εγκωμιαστικά σχόλια επιφύλαξαν τα εγχώρια αστικά ΜΜΕ στα «πυρά» που εξαπέλυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «κατά των Ελλήνων εκατομμυριούχων που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό». «Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Προς το Λονδίνο και προς τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Αμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτήν τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων», δήλωσε επί λέξει στην Ευρωβουλή ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup. Πέρα από τη βαθιά υποκρισία και την κοροϊδία του κοινοτικού αξιωματούχου, που γνωρίζει πολύ καλά ότι «η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό» δεν είναι τίποτα άλλο από την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που προστατεύεται πλήρως από τις συνθήκες και τους εσωτερικούς νόμους της κάθε χώρας -μέλους της ΕΕ, υπάρχει και ένα άλλο πιο ουσιαστικό ζήτημα. Οι φραστικές και άσφαιρες επιθέσεις κατά των «μη πατριωτών» Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και κατά της φοροδιαφυγής, επαναλαμβάνονται μονότονα τα τελευταία δύο χρόνια από τους ηγέτες των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ, με πρώτους και καλύτερους τους πρωθυπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων των χωρών αυτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων. Ετσι συμβάλλουν στη δημιουργία σύγχυσης για τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και τον εξωραϊσμό και άρα την αποδοχή του ευρωμονόδρομου, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί και να υπάρχουν καλοί, πατριώτες καπιταλιστές που θα σώσουν το λαό άρα πρέπει τέτοιους να στηρίξει. Αλλά ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να στοιχηθεί πίσω από τη μία ή την άλλη μερίδα της εγχώριας αστικής τάξης ή των ξένων συμμάχων της. Ο δικός του δρόμος είναι να απαλλαγεί από το «ζυγό» τους και να πάρει ο ίδιος την εξουσία.

Η σαπίλα της Χρυσής Αυγής...

Η ξεφτίλα και η σαπίλα τους δεν έχουν όρια. Οι Χρυσαυγίτες επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία το ρόλο τους ως προμετωπίδα της άρχουσας τάξης σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά για την έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» που ξεκίνησε χτες.

Ετσι, στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής προβάλλεται ένα απόλυτα ψευδές κείμενο που αναπαράγεται κατά το ήμισυ από άλλη εθνικιστική φασιστική ιστοσελίδα. Τι λένε: «Πληρώνει (με τα λεφτά μας) τα πάρτυ της ΚΝΕ ο Καμίνης»... Το γεγονός δηλαδή ότι η έκθεση για τα 1.000 φύλλα κυκλοφορίας του «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, προβάλλεται από τα φασιστοειδή ως κομπρεμί Καμίνη και ΚΝΕ για το οποίο ξοδεύονται τα λεφτά του λαού..

Ποια είναι η αλήθεια; Η αίθουσα παραχωρήθηκε στην ΚΝΕ με ευθύνη της για όλα τα έξοδα της έκθεσης. Δεν υπάρχει συνδιοργάνωση, απλά η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του συγκεκριμένου φορέα. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν αποκλειστικά τον «Οδηγητή». Η πρόσκληση που έβγαλε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, με ευθύνη της προέδρου του, αφορά την ανακοίνωση από πλευράς τους της δραστηριότητας που γίνεται σε χώρο που είναι της αρμοδιότητάς τους. Αυτό το κάνουν πάντα.

Τα περί «πάρτι», «Καμίνη» και τα «λεφτά του λαού» είναι συνειδητά ψέματα, βρωμιά και ατιμία των ναζιστών, πάντα τέτοιοι είναι, για να συκοφαντήσουν την ΚΝΕ και την εφημερίδα της τον «Οδηγητή» και το ΚΚΕ. Πολύ περισσότερο: Η Χρυσή Αυγή πασχίζει να δείξει σε κάθε ευκαιρία ότι και το ΚΚΕ είναι κομμάτι του αστικού πολιτικού κατεστημένου για να αναδειχτεί, υποτίθεται, η ίδια ως η μοναδική αντισυστημική πολιτική δύναμη. Είναι γελασμένοι. Είναι δημιουργήματα ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα σε βάρος του λαού. Eίναι συστημικοί μέχρι το μεδούλι.

... και τι πραγματικά τους πονάει

Αυτό που τσούζει τη Χρυσή Αυγή είναι η κυκλοφορία του «Οδηγητή», της ανατρεπτικής επαναστατικής εφημερίδας της ΚΝΕ που διακινείται χέρι - χέρι σε όλη την Ελλάδα από χιλιάδες νέους, που διαβάζεται από ακόμα περισσότερες χιλιάδες νέους. Της εφημερίδας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αγωνίες, τα βάσανα, τα όνειρα των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Που συντονίζει και ενιαιοποιεί τους αγώνες τους για τη ζωή που μπορούν και τους αξίζει να ζουν, κόντρα και έξω από το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Της εφημερίδας που πρωτοκυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1968, λίγο μετά την ίδρυση της ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, και πάλεψε στην πρώτη γραμμή τη στρατιωτική δικτατορία, υμνητής της οποίας είναι η Χρυσή Αυγή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για Συλλογική Σύμβαση

Η πρόταση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου προς τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας και Μεγάρων και προς όλα τα σωματεία της Αττικής να οργανωθεί η πάλη για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2013, είναι μια πρωτοβουλία με ευρύτερη σημασία. Είναι ταυτόχρονα συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσουν τα δεσμά, που για λογαριασμό του κεφαλαίου επιβάλλουν στο λαό οι κυβερνήσεις του, να δώσουν ώθηση στην οργάνωση της εργατικής τάξης, να κάνουν τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει οριστική ταφόπλακα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πρέπει να πάρει απάντηση από ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας. Αυτό ακριβώς έρχεται να υπηρετήσει η πρόταση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό. Γιατί η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ θα σημάνει γενικό πισωγύρισμα στη θέση των εργαζομένων, θα λύσει τα χέρια της εργοδοσίας για κάθε είδους αξίωση και αυθαιρεσία σε βάρος τους. Οι συνέπειες θα είναι επώδυνες και δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων. Θα χτυπηθεί συνολικά το εργατικό εισόδημα, αφού πάνω σε αυτά υπολογίζονται τα όποια επιδόματα έχουν απομείνει, ενώ σε εξάρτηση με την ΕΓΣΣΕ καθορίζονται οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Με μια κουβέντα, είναι η «κόκκινη γραμμή» που το ξεπέρασμά της θα οδηγήσει στο σπάσιμο του μετώπου όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κλάδο, επάγγελμα, ειδικότητα, φύλο και ηλικία. Μεγάλο χτύπημα θα δεχτεί η ίδια η υπόσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης να έχει τη δική της οργάνωση, το συνδικάτο.

Γι' αυτό απέναντι στην προσπάθεια του κεφαλαίου να διασπάσει την εργατική τάξη, στην προσπάθεια ο καπιταλιστής να έχει απέναντί του όχι το σύνολο των εργαζομένων, αλλά το μεμονωμένο και ανυπεράσπιστο εργάτη, οι εργάτες και τα συνδικάτα πρέπει να επιδιώξουν όχι μόνο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και νέων κλαδικών συμβάσεων, αλλά, επιπροσθέτως, αυτές να γίνονται εκτελεστές απ' όλους τους εργοδότες, είτε είναι είτε δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στον αγώνα αυτό η εργατική τάξη πρέπει να πορευτεί ως εκείνη η κοινωνική τάξη που παράγει τον πλούτο, ως δύναμη που από τα χέρια της και τους κόπους της κρατιέται ζωντανή η παραγωγή, δημιουργείται η ίδια η ζωή. Να πορευτεί με την πεποίθηση ότι ο πλούτος που παράγει αρκεί για την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών της, ότι δεν είναι οι εργάτες που περισσεύουν αλλά τα παράσιτα οι καπιταλιστές. Οσο και αν η αύξηση της ανεργίας, η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η επίθεση του κεφαλαίου προκαλούν τεράστιες αντιξοότητες στη ζωή των εργαζομένων, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι απ' αυτή τη βαρβαρότητα μπορεί να βγει μόνο με τη δική της ταξική σύγκρουση και πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ