ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παρουσίασε «νέο μοντέλο» προώθησης αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Ενα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», που θα συνθλίψει τα ασφαλιστικά, εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσίασε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, δήλωσε έτοιμος να «κυβερνήσει», τονίζοντας ότι «το νέο πρότυπο διακυβέρνησης που προτείνουμε θα στηριχτεί σε μια νέα σχέση κράτους - επιχειρηματία»! Ο Γ. Παπανδρέου τόσο με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όσο και με την ομιλία του στους «εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων» ξεκαθάρισε ότι το «νέο μοντέλο» του ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί πάνω σε δυο κεντρικούς άξονες: α) Στην προώθηση τομέων και αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις β) Στην παροχή πλήθους κινήτρων στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ για την επομένη των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να τη συγκαλύψει πίσω από αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες και εξευτελιστικές «παροχές» πτωχοκομείου προς τα λαϊκά στρώματα. Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να ...υποσχέθηκε «δίκαια αναδιανομή του πλούτου», αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων και μέτρων που βάλλουν ευθέως εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Στόχος η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Στην κοινωνική ασφάλιση χρειάζονται «τομές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει «βασιζόμενο σε ένα γερό θεμέλιο που είναι ο νόμος Ρέππα» και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος προβλέπει συστηματικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της εξέλιξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας». Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει, όπως και η ΝΔ, στην πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα, παρουσιάζοντας συνολικά τις θέσεις του κόμματός του για το ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • «Θα ενισχύσουμε παραπέρα τα κίνητρα και θα ενθαρρύνουμε την οικειοθελή παραμονή στην εργασία». Μια θέση που στοχεύει στην παράταση του εργάσιμου βίου για χιλιάδες εργαζόμενους.
  • «Θα προωθήσουμε τις ενοποιήσεις των ταμείων σε συνεργασία με τους φορείς και τους εργαζόμενους». Μια πρόταση που επιδιώκει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ξεδίπλωνε τις αντιασφαλιστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, εντελώς υποκριτικά και επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει την ψήφο του, ισχυριζόταν: «Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις»...

Οι «ισχυροί όμιλοι» και οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι

Ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ πήρε σαφέστατες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού «παραδείσου» από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία «ισχυρών ελληνικών ομίλων με πολυεθνική παρουσία οι οποίοι αναδιατάσσουν τις δραστηριότητές τους με βάση τα σύγχρονα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και αναδεικνύονται σε περιφερειακούς πρωταθλητές», εξήγγειλε:

-- Ισχυρή υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας και στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό.

-- Φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων συνδεμένες με την επένδυση.

-- Φοροελάφρυνση των κερδοφόρων επιχειρήσεων με βάση το ρυθμό πραγματοποίησης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα στους εργαζομένους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τους νέους παρουσίασε μια νέα σχέση ...«εργοδοτών και εργαζομένων» και πρόσφερε τη «θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας», την επέκταση του μοντέλου της «μερικής απασχόλησης» και «ημιανασφάλιστη» εργασία σε επιχειρήσεις πληρωμένη από το κράτος για τέσσερα χρόνια. Για τους χιλιάδες συμβασιούχους, πρότεινε - όπως και η κυβέρνηση - την πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές του «ευρωπαϊκού νόμου», στηρίζοντας τη συνέχιση της πολιτικής τους ομηρίας.

Στα πλαίσια των δήθεν φιλολαϊκών παροχών μίλησε για «δίκαιο φορολογικό σύστημα», το οποίο όμως όπως τόνισε θα στηρίζεται στη λογική: «Τα εισοδήματα από εργασία και κεφάλαιο θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο»!!

Τάχτηκε για πολλοστή φορά υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά της σύνδεσης των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Στο διαγωνισμό της «παροχολογίας» και της «υποσχεσιολογίας» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «θα διπλασιάσει το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας», ότι δε θα «αυξήσει το ΦΠΑ» - κράτησε όμως μια επιφύλαξη για την κατάσταση της οικονομίας που θα... παραλάβει - και υποσχέθηκε διεύρυνση των ορίων του ΕΚΑΣ.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο μετεκλογικό σενάριο των συνεργασιών, απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά με νόημα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει πολλές προγραμματικές συγκλίσεις με τον Συνασπισμό».

Στη Θεσσαλονίκη

Ξεθάβοντας συνθήματα από το παρελθόν και με ένα παρωχημένο υποκριτικό «αντιδεξιό» παραλήρημα, επιχείρησε χτες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου να αποκρύψει τα κοινά οράματα του δικομματισμού για την προώθηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας χτες στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θυμήθηκε τη γενιά του «114» και του Πολυτεχνείου, τις διεκδικήσεις των οποίων χαρακτηρίζει «μετεμφυλιακά κατάλοιπα». Μοίρασε ψευδεπίγραφες «κοινωνικές συμφωνίες» με το λαό και εντελώς υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ «θα είναι νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας» και «της Αριστεράς», σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα λαϊκά στρώματα που εγκαταλείπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα της «μεγάλης ανατροπής του κατεστημένου και της κοινωνικής αδικίας», όταν μόλις προχτές παρουσίασε ένα μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο μέσα σ' αυτό είχε το μεγάλο κεφάλαιο.


Το ΠΑΣΟΚ και τα ... δημόσια έγγραφα

Να παραπλανήσει και να παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό για τους μετεκλογικούς του σχεδιασμούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιχείρησε την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ.

Σε έντυπο που μοίρασε πανελλαδικά, μέσω κυριακάτικων εφημερίδων, στο οποίο παρουσίαζε τις κεντρικές του θέσεις, στην ενότητα για το Ασφαλιστικό με τίτλο «Εγγύηση για ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια» δεν παρουσίασε την πρότασή του για την «παράταση του ασφαλιστικού βίου»!! Μια θέση που καταγράφεται στο επίσημο πρόγραμμά του, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει προς ...ενημέρωση του λαού! Οταν ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από το «Ρ» στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη γιατί το ΠΑΣΟΚ έκρυψε από τον ελληνικό λαό τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστήριξε ότι και τα «δυο είναι δημόσια έγγραφα»(!).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «παράταση του ασφαλιστικού βίου» με κίνητρα «για την οικειοθελή παραμονή στην εργασία», αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνει κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί σαν «πολιορκητικός κριός» για να επιτευχθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ο εργαζόμενος, που προχτές διάβασε το έντυπο του ΠΑΣΟΚ, δε βρήκε πουθενά τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα παραπέμψει στο επίσημο πρόγραμμά του!

Αντί άλλων σχολίων, σας παρουσιάζουμε την ερώτηση του «Ρ» και την απάντηση του Γ. Παπανδρέου για εξαγωγή συμπερασμάτων:

-- Ερώτηση «Ρ»: Κύριε πρόεδρε στη σελίδα 65 του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Ασφαλιστικό προτείνετε: «Παράταση του ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο». Σήμερα μέσω του Τύπου μοιράσατε 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα προς τον ελληνικό λαό που παρουσιάζετε τις βασικότερες θέσεις σας. Σε αυτή την παρουσίαση η συγκεκριμένη παράγραφος που προτείνει επέκταση του ασφαλιστικού βίου έχει απαλειφθεί. Γιατί κρύψατε τη συγκεκριμένη σας θέση από τον ελληνικό λαό, κ. πρόεδρε;

-- Γ. Παπανδρέου: Δεν κρύψαμε τίποτε. Και τα δυο είναι δημόσια έγγραφα. Δε μιλάμε για επιβολή αλλαγής των όρων ηλικίας, μιλάμε για την εθελούσια επιλογή, που έχει ο κάθε άνθρωπος, με κίνητρα, να επιλέξει να δουλέψει για περισσότερο χρόνο. Και βεβαίως και αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δε δημιουργεί προβλήματα σε νεότερους που ζητούν εργασία.


Π. Θ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ