ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Ανυπολόγιστος ο αριθμός των νεκρών

Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊβάν
Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊβάν
ΤΑΪΠΕΪ, ΤΟΚΙΟ, ΠΕΚΙΝΟ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δεκάδες είναι οι νεκροί, με τον απολογισμό να ανεβαίνει συνεχώς, της χειρότερης κακοκαιρίας τα τελευταία 50 χρόνια στην Ανατολική Ασία. Οι καταρρακτώδεις βροχές, της τροπικής καταιγίδας «Ετάου», σε συνδυασμό με τον τυφώνα «Μορακότ», υπολογίζεται ότι έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής 34 ανθρώπους σε Ταϊβάν, Κίνα και Ιαπωνία, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι που έχουν καταπλακωθεί από κατολισθήσεις και εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι. Οι ζημιές είναι τεράστιες καθώς έχουν καταρρεύσει δρόμοι, γέφυρες, κτίρια και στην πλειοψηφία των περιοχών που έχουν πληγεί έχει διακοπεί η επικοινωνία.

Στην Ταϊβάν, ο τυφώνας «Μορακότ», το Σαββατοκύριακο, προκάλεσε κατολισθήσεις στα νότια της χώρας, θάβοντας τουλάχιστον 600 ανθρώπους στη λάσπη, στο χωριό Σάο Λιν, καθώς η λάσπη έπνιξε σπίτια και ένα δημοτικό σχολείο. Το νερό, λόγω των πλημμυρών που προκάλεσε σε κάποιες περιοχές της χώρας φτάνει και το ύψος των δύο μέτρων. Οι διασώστες δίνουν μάχη να ανασύρουν επιζώντες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για εκατόμβες θυμάτων. Επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Ταϊβάν ανέχονται στους 14 και ακόμα 51 είναι οι αγνοούμενοι, εκτός της περιοχής Σάο Λιν.

Διασχίζοντας τις ανατολικές ακτές τη Κίνας η κακοκαιρία ανάγκασε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ έξι έχασαν τη ζωή τους. Στην επαρχία Φουτζιάν, τουλάχιστον 2.000 σπίτια κατέρρευσαν, με τους εκτοπισμένους να φτάνουν τους 480.000 και στην επαρχία Ζεζιάνγκ τους 473.000. Ο τυφώνας χτύπησε και τη δυτική Ιαπωνία, όπου σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές επίσης προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 13 και των αγνοουμένων τους 10. Πάνω από 500 σπίτια πλημμύρισαν και τουλάχιστον 2.200 είναι οι άστεγοι, ενώ ακόμα 50.000 κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ κατολισθήσεις λόγω βροχών, που προκάλεσαν οι μουσώνες αναφέρθηκαν και στην Ινδία, όπου 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των καιρικών φαινομένων στα νότια της χώρας, καθώς θάφτηκαν ζωντανοί σε νερό και λάσπη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και εκλογολογία

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας την κινδυνολογία για την ημέρα των εκλογών, με τις κατοχικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως να υπάρξει κλιμάκωση της βίας. Χτες, «αντάρτες των Ταλιμπάν» επιτέθηκαν με ρουκέτες και χειροβομβίδες εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, Πουλ- ι - Αλάμ, σκοτώνοντας δύο αμάχους και τρεις Αφγανούς αστυνομικούς.

Αξιωματούχοι της εγκάθετης κυβέρνησης του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, καθώς και των κατοχικών δυνάμεων, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι όσο πλησιάζει η χώρα στις εκλογές η κατάσταση μόνο «θα χειροτερεύει», προβλέποντας κλιμάκωση της βίας και προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν το στρατό κατοχής. Παράλληλα, σημειώνουν ότι ενδέχεται σε αρκετές περιοχές να μην είναι δυνατή η πρόσβαση των ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι την καταδίκη των εκλογών από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κάλεσαν τους Αφγανούς να μην προσέλθουν σε μια διαδικασία που οργανώνει η κατοχή και να μην την νομιμοποιήσουν διά της συμμετοχής τους, απειλώντας παράλληλα για αποκλεισμούς δρόμους την μέρα των εκλογών και «επιθέσεις»...

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της πακιστανικής κυβέρνησης σπεύδουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις οργανώσεις των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μετά το θάνατο του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ την περασμένη βδομάδα από αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με δηλώσεις, το Πακιστάν σημειώνει ως εξαιρετικά αρνητικό το ενδεχόμενο η αλ Κάιντα να προσπαθήσει να εγκαταστήσει στη χώρα το δικό της «αρχηγό των τρομοκρατών», προσπαθώντας να δικαιολογήσει ακόμα αγριότερες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο μέλλον, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιστροφή του αιματηρού σκηνικού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο γνώριμο αιματηρό σκηνικό της βίας εξακολουθεί να κινείται το Ιράκ καθώς οι βομβιστικές αιματηρές επιθέσεις έχουν επανέλθει με δριμύτητα. Χτες δύο διπλές επιθέσεις στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη κόστισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους ενώ τραυματίστηκαν περίπου 200.

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά εξερράγησαν στο σιιτικό χωριό Καζνάχ στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 138, ανακοίνωσε αξιωματούχος από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη. Η ανατίναξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων προκάλεσε το θάνατο 16 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 81, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Βαγδάτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δύο φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν στην πολυεθνική εταιρεία ασφαλείας «Armor Group», ένας Βρετανός και ένας Αυστραλός, έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή, και ένας Ιρακινός τραυματίστηκε θανάσιμα στην πολύ καλά φυλασσόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, από πυροβολισμούς που δέχτηκαν από Βρετανό συνάδελφό τους. Πληροφορίες από το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών μιλούν για έναν συλληφθέντα Βρετανό που ανακρίνεται και σύμφωνα με την ανακοίνωση «θα δικαστεί με βάση τους ιρακινούς νόμους και ενδέχεται να εκτελεστεί». Επίσης, την Κυριακή σε άλλες επιθέσεις 7 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν.

64η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αιτούμενο η κατάργηση των πυρηνικών

TOKIO.--

Τη διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων απαίτησε προχτές με αφορμή την 64η επέτειο απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι Αμερικανοί στο Ναγκασάκι ο δήμαρχος της ιαπωνικής μαρτυρικής πόλης, Τομιχίσα Τάουε.

Ο Τάουε ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, αλλά «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα». «Η ανθρωπότητα έχει δύο σταυροδρόμια: Το ένα μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, και ο άλλος να μας φέρει στο χείλος της καταστροφής που ζήσαμε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι πριν 64 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Ναγκασάκι.

Στο πάρκο ειρήνης της πόλης πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού στο Ναγκασάκι (που έγινε στις 9 Αυγούστου του 1945, δηλαδή τρεις μέρες μετά τον πρότερο βομβαρδισμό της Χιροσίμα). Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, δεκάδες περιστέρια πέταξαν στον ουρανό της πόλης και χιλιάδες λαού απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΗΠΑ και Βελιγράδι απορρίπτουν τη διχοτόμηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, απέρριψε χτες «οιοδήποτε είδος διχοτόμησης» του Κοσσυφοπεδίου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον το αναγνωρίζει «υπό τα παρόντα σύνορα». Αφορμή για τη δήλωση Τόνερ υπήρξε η πρόταση της Ντάνα Ροχραμπάτσερ, μέλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Κογκρέσου, για «ανταλλαγή» εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ώστε να πάρει το Βελιγράδι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η Πρίστινα τρεις δήμους στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο... Η πρόταση της γερουσιαστού απορρίφθηκε και απ' το Βελιγράδι υπό τη σημείωση πως η Σερβία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της το Κοσσυφοπέδιο και το Πρέσεβο και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον παράλογη μία τέτοια ιδέα...

Παράλληλα, ο πρώην εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Στέφαν Λέχνε εκτίμησε ότι το Βελιγράδι δε θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο «ούτε στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ούτε στο κοντινό μέλλον»...

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε πως στις 13 του Αυγούστου θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο για τη συζήτηση «ζητημάτων ασφαλείας της περιοχής» ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης, KFOR, Τζιουζέπε Εμίλιο Γκάι, και τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινά μαχητικά, ως «αντίποινα» στην τελευταία επίθεση Παλαιστίνιων ανταρτών την Κυριακή, δίνοντας τροφή στα βίαια επεισόδια, που εδώ και λίγο καιρό δείχνουν να αναζωπυρώνονται, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν μία σήραγγα στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, ενώ κατά τα γεγονότα της Κυριακής, μικρές ομάδες Παλαιστίνιων ανταρτών επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε φυλάκιο ελέγχου, στη συνοριακή γραμμή Γάζας - Ισραήλ, τη στιγμή που Παλαιστίνιοι ασθενείς μεταφέρονταν στο Ισραήλ για ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, κανείς από τους ασθενείς δεν τραυματίσθηκε και η διακομιδή συνεχίστηκε κανονικά, σε νοσοκομεία του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα θεωρήσει απολύτως υπεύθυνο το Λίβανο για κάθε ενδεχόμενη επίθεση της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» κατά του ισραηλινού εδάφους. Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών, Νταν Μέριντορ, υποστήριξε ότι επικρατεί ηρεμία στα σύνορα και το Τελ Αβίβ προς το παρόν δεν έχει κανένα λόγο και καμία πρόθεση να σπάσει αυτή την ηρεμία, καλώντας τη «Χεζμπολάχ» να κάνει το ίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ