ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΡΑΗΜ ΝΤΟΓΚΑΝ
Ακόμα να βρεθεί ο ένοχος για τη δολοφονία του

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του πολιτικού πρόσφυγα και πρώην απεργού πείνας μέχρι θανάτου, Ιμπραήμ Ντογκάν, στο Θεραπευτικό Κέντρο Χρόνιων Νοσημάτων στο Χαϊδάρι, και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας ένοχος, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, ο Ιμπραήμ Ντογκάν, πριν την προσφυγή του στην Ελλάδα ήταν πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας όπου βασανίστηκε επανειλημμένα. Το 1996 είχε συμμετάσχει μαζί με τους συγκρατουμένους του στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου ενάντια στις ειδικές φυλακές απομόνωσης - λευκά κελιά. Το κράτος, κάτω από την πίεση του θανάτου των 12 κρατουμένων και της αύξησης των κινητοποιήσεων είχε εξαναγκαστεί τότε να κλείσει αυτές τις φυλακές που θα ξαναλειτουργούσαν στα τέλη του 2000. Η συμμετοχή του Ιμπραήμ στην αντίσταση αυτή, του είχε προκαλέσει σοβαρά σωματικά προβλήματα και αναπηρίες και γι' αυτό ακριβώς το λόγο αποφυλακίστηκε προσωρινά τον Δεκέμβρη 1999.

Μετά την αποφυλάκισή του, βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα προκειμένου να θεραπευτεί. Ενώ συνεχίζονταν οι θεραπείες του και παρουσιάζονταν βελτιώσεις στην κατάσταση της υγείας του, ο 29χρονος Ιμπραήμ Ντογκάν στις 11 Αυγούστου 2001 στις 5.30 π.μ. βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα. Ηταν ξεκάθαρο πως η δολοφονία του συντρόφου μας είχε στόχο να προκαλέσει πανικό και πτώση του ηθικού όλων των προερχόμενων από την Τουρκία προσφύγων αλλά και να τρομοκρατεί όλους όσοι συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των πολιτικών κρατουμένων ενάντια στα λευκά κελιά.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καταγγέλλει ότι «με τη δολοφονία ενός ανάπηρου ανθρώπου, το φασιστικό κατεστημένο απέδειξε το αληθινό πρόσωπο και την ηθική του. Επειδή για τον Ιμπραήμ Ντογκάν δεν υπήρχε κανένας εχθρός πέρα από το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας και η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2001 διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια προσχεδιασμένη δολοφονία, το ελληνικό κράτος είχε ευθύνη να αποκαλύψει τους φονιάδες και τους συνεργάτες τους, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα και γι' αυτό υπάρχουν υποψίες για τις ευθύνες του.

Με αφορμή την επέτειο της ύπουλης δολοφονίας του σ. Ιμπραήμ, απευθυνόμαστε και πάλι στο ελληνικό κράτος και ρωτάμε: αν έχει γίνει καμιά έρευνα και τι αποτέλεσμα είχε. Ποιοι και πώς δολοφόνησαν τόσο βίαια τον σύντροφό μας; Αν ήταν οι φασιστικές - παρακρατικές ή μυστικές οργανώσεις του φασιστικού καθεστώτος ή κάποιοι ντόπιοι συνεργάτες του καθεστώτος αυτού που προέβησαν σ' αυτό το έγκλημα; Εδώ και 5 χρόνια περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία. Δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αφήσουν αξεδιάλυτη αυτή την αποτρόπαια δολοφονία».

«Η παρακαταθήκη του σ. Ιμπραήμ Ντογκάν είναι ζωντανή στη μνήμη μας. Η θέληση που είχε όταν βρισκόταν στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου και όταν αγωνιζόταν ενάντια στα σοβαρά προβλήματα της υγείας του ώστε να τα ξεπεράσει είναι παράδειγμα για όλους μας. Ο Ιμπραήμ Ντογκάν και εκατοντάδες άλλοι που έπεσαν αγωνιζόμενοι, συνεχίζουν να μας διδάσκουν», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Μαφία ελέγχει το Κόσσοβο

Γερμανική ανάλυση

«Η νοτιοσερβική επαρχία (το Κόσσοβο) ελέγχεται από ένα δίχτυο υψηλόβαθμων πολιτικών και διεθνώς δρώντων συμμοριών μαφίας, που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για μια κρατικά λειτουργούσα τάξη πραγμάτων».

Αυτό αναφέρει ανάλυση της Ομοσπονδιακής (γερμανικής) Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) του 2005, της οποίας εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύει η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (της Τρίτης 8 Αυγούστου).

Στόχος της μαφίας είναι να δημιουργήσει ένα «κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον» για τις «εγκληματικές πράξεις της», αναφέρει η ανάλυση. Το Κόσσοβο «θα διατηρήσει και μελλοντικά ρόλο - κλειδί σαν περιοχή τράνζιτ για το εμπόριο ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη».

Αντιπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Κοσσόβου «μετέχουν αποφασιστικά στις εγκληματικές δραστηριότητες της μαφίας. Αυτές οι πολυπράγμονες δυνάμεις χρησιμοποιούν την επιρροή τους στον υπόκοσμο για την επιβολή των συμφερόντων τους και ταυτόχρονα με τις σχέσεις που έχουν με την πολιτική, την οικονομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας (του Κοσσόβου) δημιουργούν για την οργανωμένη εγκληματικότητα ελεύθερους χώρους και προσβάσεις για τα κλασικά πεδία δραστηριότητάς τους, που περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα εγκληματικών, πολιτικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Οι δραστηριότητές τους επεκτείνονται «στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τσιγάρων, όπλων, υγρών καυσίμων, ανθρώπων και χρηματικού εκβιασμού (για προσφορά) προστασίας».

Η ανάλυση της BND αναφέρει ανάμεσα στα «πολυπράγμονα πρόσωπα» τρεις κορυφαίους πολιτικούς, τους: Χασίμ Τάτσι, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PDK) που είναι και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βουλή του Κοσσόβου, τον έμπιστό του και αντιπρόεδρο του PDK Τζαβίτ Χαλίτι (Javit Haliti) και τον Ραμούς Χαραντινάι, ιδρυτή του κυβερνητικού κόμματος «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» (ΑΑΚ).

Σύμφωνα με την BND και ο τωρινός πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου (Agim Ceku) σχετίζεται με τις εγκληματικές δραστηριότητες της μαφίας. Οι Τάτσι και Χαλίτι ελέγχουν την περιοχή γύρω από την πόλη Ντρένιτσα και μαζί με τον Τσέκου συναντώνται τακτικά στο ξενοδοχείο «Γκραντ Χοτέλ» της Πρίστινας όπου «συνομιλούν για τις παράνομες μηχανορραφίες τους».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΚΙΝΑ
Νέος τυφώνας πλήττει το νότο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Νότια Κίνα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Οι αρχές δε γνωρίζουν ακόμη τις ταυτότητες των θυμάτων, που βρέθηκαν στη Φουντίνγκ, μια πόλη της παράκτιας επαρχίας Φουτζιάν. Η περιοχή πλήττεται από τον τυφώνα «Σαομάι» (ο πλανήτης Αφροδίτη, στα βιετναμέζικα), και οι αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση 1,3 εκατ. ανθρώπων από την προβλεπόμενη πορεία του. Η καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας 216 χλμ. την ώρα, έπληξε την παράκτια πόλη Μαζάν της επαρχίας Ζετζιάνγκ χτες το μεσημέρι και κινούνταν με κατεύθυνση βορειοδυτικά καλύπτοντας 20 χλμ. ανά ώρα. Ο «Σαομάι» είναι ο όγδοος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος. Τον περασμένο μήνα, η Φουτζιάν και η Ζετζιάνγκ είχαν πληγεί από τον «Μπίλις» από τον οποίο είχαν θρηνήσει πάνω από 600 θύματα και είχαν υποστεί ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν χτες έναν χωρικό, ο οποίος, έξαλλος διότι αστυνομικοί κατεδάφιζαν το σπίτι του για να κατασκευαστεί ένα ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, οδήγησε ένα φορτηγό πάνω τους σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν, επικαλούμενα Κινέζους αξιωματούχους, ότι στη χώρα αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις λόγω της «αρπαγής γης χωρίς αποζημίωση», της «διαφθοράς» και του «διευρυνόμενου χάσματος πλουσίων-φτωχών», μεταξύ άλλων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σφοδρές μάχες με τουλάχιστον 110 νεκρούς

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Δυνάμεις του στρατού της Σρι Λάνκα εξαπέλυσαν χτες επιθέσεις σε δύο μέτωπα στη βόρεια και ανατολική περιφέρεια της χώρας, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το φράγμα της Μααβίλ Αρου. Σύμφωνα με πηγές του στρατού, 41 στρατιώτες σκοτώθηκαν, 22 τραυματίστηκαν σοβαρά και 98 ελαφρύτερα. Εκπρόσωπος της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ είπε ότι σκοτώθηκαν 10 αντάρτες και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ, ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές των Τίγρεων, μετέδιδαν ότι πάνω από 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 500 τραυματίστηκαν από μαζικούς βομβαρδισμούς που έκαναν αεροσκάφη τύπου Κφιρ της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στην περιοχή.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τις τελευταίες βδομάδες εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 600, παρ' όλ' αυτά όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι η «εκεχειρία» του 2002 εξακολουθεί να... τηρείται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ