ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
Απαιτείται περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για μοριακό έλεγχο μόνο όσων επιστρέφουν από άδεια

Eurokinissi

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών και την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση για τη θυσία του χρόνου που κερδήθηκε στο βωμό του τουριστικού κεφαλαίου, το υπουργείο Υγείας παίρνει ακόμη και τώρα αποσπασματικά ημίμετρα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να κάνουν τεστ κορονοϊού μόνο όσοι εργαζόμενοι των δημόσιων μονάδων Υγείας επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια.

Σε μια περίοδο όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία σχεδόν σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερδιπλασιάστηκε (1/8: 10 διασωληνωμένοι, 9/8: 22) σε λίγες μέρες, τα μέσα ατομικής προστασίας παραμένουν ανεπαρκή, η άμεση λήψη πρόσθετων ατομικών και συλλογικών μέτρων επιβάλλεται για την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν μοριακό αναλυτή, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων και σχεδόν όλα τα δείγματα πηγαίνουν στο Ινστιτούτο «Παστέρ» στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ τα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στα νοσοκομεία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ μάσκες και γάντια δίνονται ακόμη και σήμερα με το σταγονόμετρο, όπου υγειονομικοί καλούνται να βγάλουν μια και δύο βάρδιες με μια μάσκα.

Copyright 2020 The Associated

Παρ' όλα αυτά, κλιμάκια που πραγματοποιούν ιχνηλατήσεις κρουσμάτων παραπέμπουν τους πάντες για διεξαγωγή τεστ στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι κινητές μονάδες Υγείας είναι ελάχιστες και η δράση τους έχει επικεντρωθεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

Να ποια είναι η κατάσταση!

Χτες, στο ΠΑΓΝΗ 30 αιρετοί από το δήμο Φαιστού απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε τεστ. Η απάντηση του νοσοκομείου ήταν ότι αδυνατεί να καλύψει όλο αυτόν τον αριθμό σε μια μέρα και προχώρησε σε 14 δειγματοληπτικά τεστ. Δίπλα στην ουρά των αιρετών σχηματίστηκε και η ουρά των υγειονομικών που έπρεπε να εξεταστούν.

Στο 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγείται μια μάσκα (αντί για 3) σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια ενώ στο 2ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγούνται τρεις (3) μάσκες σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη τη βδομάδα!

Σχεδόν σε όλες τις μονάδες Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας, τεχνικοί Ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων παραμένουν υποστελεχωμένες, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να γίνει άμεσα προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Είναι φανερό ότι δεν αρκεί ο έλεγχος μόνο των εργαζομένων που επιστρέφουν από κανονική άδεια στις δημόσιες μονάδες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για έκθεση και μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι κατεξοχήν επαγγελματικός και μάλιστα αυξάνεται δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σε Μέσα Ατομικής Προστασίας».

Χαρακτηριστική είναι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», «σύμφωνα με την οποία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στο SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό ενώ και όσοι χρησιμοποιούν "ανεπαρκή" Μέσα Ατομικής Προστασίας κινδυνεύουν 1,3 φορά περισσότερο από όσους έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Απόδειξη είναι στη χώρα μας ότι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας περιλαμβάνονται συνολικά περισσότεροι από 400 υγειονομικοί ενώ ο αριθμός όσων έχουν εκτεθεί είναι πολύ μεγαλύτερος».

Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων: Συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους. Προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αναλωσίμων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να μην ανακοπεί ή ανασταλεί ούτε μία μέρα άδειας

Εξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και μια ανάσα πριν από το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει αθωράκιστο το σύστημα Υγείας, με μετακινήσεις και αναστολή των αδειών του ήδη εξουθενωμένου και ελάχιστου υπάρχοντος προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.898 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 79.254 τον Μάη 2019 σε 77.356 τον Μάη 2020).

Και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - παραμένουν κενές οι 30.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία - μετά τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, «διαρρέει» το σενάριο αναστολής/περικοπής των καλοκαιριών αδειών και για τους υγειονομικούς, προκαλώντας την εύλογη αγανάκτησή τους.

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις λιγοστές μέρες ξεκούρασης, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, «συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων ενώ αντιμέτωποι με απόλυση, λόγω λήξης της σύμβασής τους, είναι χιλιάδες επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου συνάδελφοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας».

Καταγγελία για νοσηλεία σε νοσοκομείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Τη διακομιδή για νοσηλεία ασθενούς - επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, χωρίς όμως το νοσοκομείο να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο νοσοκομείο (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στις «6/8, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, διακομίσθηκε ασθενής - επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID, για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μας. Ως γνωστόν, έως τώρα στο Κρατικό της Νίκαιας δεν νοσηλεύονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρά μόνο ύποπτα από την εφημερία και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, ώστε μετά να συνεχίσουν νοσηλεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία με ήδη διαμορφωμένες κλίνες COVID.

Μετά από απανωτά τηλεφωνήματα των υπευθύνων της εφημερίας, η τελική απάντηση από τα "ανώτερα" όργανα (διοίκηση, ΕΚΕΠΥ) ήταν ότι ο ασθενής θα νοσηλευτεί στη Νίκαια γιατί υπάρχει υπουργική απόφαση ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ πλέον να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συνάντηση του υπ. Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων την περασμένη βδομάδα, δόθηκε οδηγία να διαμορφώσουν σε όλα τα νοσοκομεία ειδικές κλίνες.

Το Νοσοκομείο της Νίκαιας όμως δεν έχει ξεχωριστό τμήμα για νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό προϋποθέτει κρεβάτια σε απομόνωση από τους λοιπούς ασθενείς, υποδομή σε υλικά και εξοπλισμό (π.χ. ειδικούς αναπνευστήρες για να μη γίνει διασπορά σε περίπτωση διασωλήνωσης) και προσωπικό που θα απασχολείται και θα καλύπτει ΜΟΝΟ αυτό το τμήμα: Ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες. Και αυτό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ