ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Το κίνημα ειρήνης σήμερα

Του Ελισσαίου ΒΑΓΕΝΑ

Συμπληρώθηκαν 51 χρόνια από την καταστροφή που προκάλεσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στο τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου, στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Πενήντα ένα χρόνια από τότε που ο κόσμος μας πέρασε στην εποχή του πυρηνικού ολέθρου...

Είναι πια πασιφανές πως η καταστροφή, που προκάλεσαν τότε οι Αμερικανοί δεν είχε καμιά σχέση με εκείνον τον πόλεμο. Η ενέργειά τους αυτή σκόπευε το μέλλον, την επιβολή της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.Είχε στόχο της να δείξουν οι ιμπεριαλιστές τα δόντια τους στον υπόλοιπο κόσμο και πρώτα και κύρια βέβαια στη Σοβιετική Ενωση.

Ομως η ύπαρξη, αλλά και ισχυροποίηση, σ' όλους τους τομείς της Σοβιετικής Ενωσης μαζί και των υπολοίπων σοσιαλιστικών χωρών, λειτούργησε ως αντίπαλο δέος στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, απέτρεψε επί σειρά δεκαετιών τον κίνδυνο της επανάληψης αντίστοιχων φρικιαστικών ενεργειών, όπως αυτές που πραγματοποίησε ο ιμπεριαλισμός στις δύο ιαπωνικές πόλεις.

Οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, παρά το γεγονός πως από μερικούς ανιστόρητους, τάχατες "αριστερούς", χαρακτηρίστηκαν ως άνοιγμα της "λεωφόρου για τη δημοκρατία και την ειρήνη" αποδείχτηκαν στην πράξη "στενωπός", τόσο για την ειρήνη, όσο και για τα δημοκρατικά δικαιώματα.Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού έγιναν ακόμη πιο επιθετικές και βίαιες. Η αχαλίνωτη όρεξη των ιμπεριαλιστών, για την παγκόσμια ηγεμονία και το ξαναμοίρασμα των αγορών, οδηγεί σήμερα σε νέους πολέμους, επεμβάσεις και πιέσεις. Τα σχέδια που μπαίνουν σε εφαρμογή για την αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ, την επέκτασή του προς ανατολάς, αλλά και τις επεμβάσεις του, τόσο εκτός των ορίων της συμμαχίας (Βοσνία, Κύπρος, Αλβανία, ΠΓΔΜ), όσο και εντός (Αιγαίο), απειλούν την ίδια τη ζωή και την ειρηνική συνύπαρξη εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή μας, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και σ' όλες εκείνες τις περιοχές που τα πολεμοκάπηλα "γεράκια" προωθούν τα σχέδιά τους (Βόρειος Καύκασος, Μέση Ανατολή, κ.ά.).

Η αρνητική εξέλιξη της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων μπορεί πράγματι να οδήγησε, τα τελευταία χρόνια, σε αποστράτευση αρκετούς ανθρώπους, μπροστά στην επιφαινόμενη παντοδυναμία των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού. Οσο περνά, όμως, ο καιρός, οι αρνητικές τάσεις αντιστρέφονται. Γίνεται φανερό, πως αν δε βρεθεί κάποιος να βάλει φρένο στους ιμπεριαλιστές, τότε με σιγουριά μπορεί να προβλέψουμε ότι η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Αυτό, θα λέγαμε το "τέκνο της ανάγκης", της αντίστασης και ανατροπής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, δεν είναι άλλο από το παγκόσμιο φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο οποίο ιδιαίτερο ρόλο είχαν, έχουν και θα έχουν οι κομμουνιστές.

Δε λένε την αλήθεια αυτοί που ισχυρίζονται, πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να προτάξουν και είναι απροστάτευτοι μπροστά στις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας. Οι λαοί έχουν ένα τρομερό όπλο: τη μαζική, οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τη συσπείρωση και τον αγώνα ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων". Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, που οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ προβλέπουν τα αμέσως επόμενα χρόνια μιαν ακριβώς τέτοια έκρηξη λαϊκών, αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και ετοιμάζονται κατάλληλα, δημιουργώντας τις λεγόμενες "ειδικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης". Δεν είναι τυχαίο που τα επιτελεία τους μεθοδικά δουλεύουν, για να μειώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, ούτε το ότι ωθούν κυβερνήσεις "καρπαζοεισπράκτορες" σαν τη δική μας, στο κυνήγι των εξοπλισμών, με νέα δυσβάσταχτα για το λαό "αμυντικά προγράμματα", χωρίς καμία, στην ουσία, εγγύηση προστασίας γι' αυτόν που θα τα πληρώσει.

***

Οι ιμπεριαλιστές ξέρουν καλά τη δουλιά τους, το "διαίρει και βασίλευε", τη χρησιμοποίηση πότε του "μαστίγιου" και πότε του "καρότου" και τόσων άλλων "κόλπων", που κατά καιρούς εφαρμόζουν - όχι πάντα με επιτυχία - για την εκπλήρωση των σκοπών τους. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για το λαό της χώρας μας, όπως και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οπως σ' όλους τους τόνους υπογράμμισε και το πρόσφατο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, δύο είναι οι δρόμοι της εξέλιξης:

Ο δρόμος, που υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό και προβλέπει την υποταγή του λαού και την προσαρμογή της χώρας μας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, και ο δρόμος της αντίστασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα πρέπει κοντά στ' άλλα να παλέψει για:

  • "Τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.
  • Την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από το ελληνικό έδαφος. Την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια και τον πολύμορφα τροφοδοτούμενο εθνικισμό και σοβινισμό.
  • Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων διάφορων εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων και τη μετατροπή τους σε γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης των βαλκανικών λαών.
  • Τη διαμόρφωση των απαραίτητων, γενικότερα, προϋποθέσεων για την ειρηνική συμβίωση των λαών της Βαλκανικής και για την ισότιμη μεταξύ τους συνεργασία. Για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, για μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου, χωρίς πυρηνικά, ξένους στρατούς και βάσεις, σεβασμού της ανεξαρτησίας των κρατών της, ισότιμης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας τους.
  • Τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και δίαυλο ισότιμης και αμοιβαίας συνεργασίας των παραμεσόγειων χωρών και λαών.
  • Την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και πάντως με την πλήρη κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας". (Πολιτική Απόφαση 15ου Συνεδρίου)

***

Οπως στην Ελλάδα, έτσι και αλλού, δυναμώνει το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Από χώρα σε χώρα έχει άλλες προτεραιότητες, ανάλογα και με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε κάθε περιοχή, έτσι για παράδειγμα στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην ΕΣΣΔ η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος συνδέεται με την αντίσταση στο λεγόμενο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, στην εμφάνιση ξένων στρατιωτικών σωμάτων, βάσεων, κλπ.

Ασχετα, όμως, από τους επιμέρους τακτικούς στόχους που βάζουν μπροστά τους τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, δεν παύουν να έχουν έναν κοινό στρατηγικό στόχο: Την ανατροπή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, την αποτροπή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του κινδύνου πυρηνικού ολέθρου, που συνεχίζει να πηγάζει από την ίδια τη φύση του ιμπεριαλισμού.

Οι Ελληνες κομμουνιστές, με το 15ο Συνέδριό τους, υποσχέθηκαν και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για το συντονισμό και την κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών δυνάμεων, που μάχονται ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τον Κόσμο. Για να μην ξαναεπιτρέψουμε κάποια νέα βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, σαν αυτή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι!

Οσο περνά ο καιρός, αντιστρέφονται οι αρνητικές τάσεις, που προκάλεσε η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Η ανάγκη, να μπει φρένο στους ιμπεριαλιστές γίνεται κάθε μέρα περισσότερο φανερή και επιτακτική. Οπως επίσης γίνεται φανερό, πως το παγκόσμιο φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο οποίο ιδιαίτερο ρόλο είχαν, έχουν και θα έχουν οι κομμουνιστές,είναι αυτό που μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΝΕΑ ΝΑΤΟΪΚΗ πυρηνική στρατηγική. Η ίδια λογική των ίδιων δυνάμεων, που, για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη και πιο φονική επίδειξη δύναμης που έγινε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη μας, δε δίστασαν να θυσιάσουν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οχι μόνο ποτέ δε μετάνιωσαν για την πράξη τους, αλλά σήμερα προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, κρατώντας στα χέρια τους ζωντανό αυτό το τέρας. Η εμμονή τους στην πυρηνική λογική επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι διατηρείται στο ακέραιο το πυρηνικό οπλοστάσιο. Εκατοντάδες χιλιάδες "Χιροσίμες" και "Ναγκασάκια" κοιμούνται στα σπλάχνα του πλανήτη μας. Ο στόχος προφανής. Θέλουν με την πυρηνική υπεροπλία και την τρομοκρατία του πυρηνικού ολέθρου να επιβάλουν τη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων" και να κάμψουν έτσι κάθε φωνή αντίστασης των λαών και χωρών (σελίδες 6 - 7).

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ για την απεργία των ναυτεργατών! Με αποφασιστικότητα προετοιμάζεται η 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για τις 16 και 17 Αυγούστου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά (σελίδες 12 - 13).

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ Ο ΚΛΟΙΟΣ της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη. Διόγκωση της πραγματικής ανεργίας, εκατοντάδες "λουκέτα" σε βιοτεχνικές, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά και της Θεσσαλονίκης (σελίδες 12 - 13).

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ έφτασαν μέχρι και 60%, ο τζίρος όμως μειώθηκε ως και 30%. Η πολύχρονη πολιτική της σκληρής λιτότητας είναι η βασική αιτία της συνεχούς μείωσης της αγοραστικής κίνησης, δηλώνουν οι καταστηματάρχες (σελίδα 10).

"ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ".Ενα "διαβατήριο" για το περιθώριο της ζωής. Μέσα από τη μυθολογία των ημερών, που θέλει ένα "νέο" σχολείο, ένα είναι σίγουρο: Πως δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Το εγχείρημα είναι πολύ πιο σοβαρό, απειλεί με κατεδάφιση ολόκληρο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (σελίδα 11).

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ το "νέο μισθολόγιο". Μετά από χρόνια υποσχέσεων και ενώ οι απώλειες εισοδήματος έχουν φτάσει "αισίως" στο 51%, έρχονται οι εξαγγελίες για δήθεν μεγάλες αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, να διαιωνίσουν την πολιτική της λιτότητας, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για απαρχή νέου γύρου επιδοματικής πολιτικής (σελίδες 14, 27).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στα Κονιτσοχώρια. Τα όμορφα σοκάκια τους ανταμώνουν μόνο με τα αργά βήματα των γερόντων. Τα καφενεία γερνούν χωρίς τα βροντερά γέλια της παρέας, χωρίς στοιχήματα, χωρίς τον ήχο των ζαριών. Τα σχολεία έχουν ξεχάσει τις παιδικές φωνές, τα θρανία τους σαλπίζουν χωρίς όνειρα και ελπίδες. Το "πέπλο" της ερήμωσης σκέπασε τα χωριά της Κόνιτσας (σελίδες 20 - 21).

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΠΡΑΒΝΤΑ.Η πικρή αλήθεια για την επιχείρηση καπιταλιστικοποίησης της εφημερίδας που ίδρυσε ο Β. Ι. Λένιν. Περίπου 200.000 αναγνώστες έμειναν για την ώρα χωρίς την εφημερίδα τους, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών της μετοχικής εταιρίας "Πράβντα Ιντερνάσιοναλ", Γιάννη και Θεόδωρου Γιαννίκου, να σταματήσουν την έκδοσή της στις 24 του Ιούλη (σελίδες 36 - 37).

ΨΗΛΩΣΕ η Ελλάδα. Απολογισμός της ελληνικής αποστολής στην 26η Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Της λαμπρότερης αποστολής στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Τι έκαναν οι 121 αθλητές μας (σελίδες 32 - 33).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ