ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Καισαριανή αξίζει καλύτερη τύχη...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κατημερτζής, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Μακρή, περιόδευσε στο Σκοπευτήριο

"Είμαστε μια συνοικία με ιστορία. Πάνε να τη χαλάσουν. Βγείτε μπροστά...".Η φράση ακούστηκε πολλές φορές στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Καισαριανή, την περασμένη Πέμπτη, κλιμάκιο της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας" με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Κατημερτζή.Δίπλα του, πάντα παρών, ήταν και ο ιστορικός δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, "γύρισε" στις γειτονιές της περιοχής του Σκοπευτηρίου, μίλησε με τους κατοίκους, άκουσε τα παράπονά τους και δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους, με τον τρόπο που δεσμεύονται οι άνθρωποι στην Καισαριανή... Σφίγγοντας το χέρι και λέγοντας πως "θα τα πούμε τη Δευτέρα". Εννοώντας βέβαια τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, που με τη συμβολή του κόσμου η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" μπορεί να είναι δημοτική αρχή.

"Οδός Πανιωνίου" - όχι "οδός Ονείρων" - αφού το στενό γεμάτο μαγαζιά σοκάκι μόνο "ονειρικό" δεν είναι. Με την πρώτη κουβέντα, τα παράπονα του κόσμου, που έχει να δει οδοκαθαριστή και... δήμαρχο, από τότε που "δήμαρχος ήταν ο Π. Μακρής", ξεχειλίζουν.

Ο "εκσυγχρονισμός" που... μυρίζει

"Η ουσία είναι να βλέπουμε το δήμαρχο. Να λέμε τα παράπονά μας. Αν είναι να κάθεται στο γραφείο του και να μας θυμάται στις εκλογές, τι να τον κάνουμε", λέει ο Α. Γρηγοριάς,που έχει κατάστημα υαλικών, όταν ο υποψήφιος δήμαρχος ρωτά πώς βλέπουν τα πράγματα.

"Η Καισαριανή έχει ανάγκη από "νοικοκυριό". Πρέπει να γίνει το σωστό, το αξίζει η Καισαριανή...", συνεχίζει η Γ. Γεωργιάδου.Το "νοικοκυριό" που εννοούν οι κάτοικοι είναι να μην ξεχειλίζουν τα πεζοδρόμια σκουπίδια, να μη μυρίζουν οι υπόνομοι, να υπάρχουν φώτα και φυσικά να διαμορφωθεί το Σκοπευτήριο, έτσι ώστε να μη φοβούνται να πλησιάσουν οι κάτοικοι όταν νυχτώνει.

Η "Οδός Σκοπευτηρίου" είναι ο δρόμος που "ανέβαιναν" τα καμιόνια των Γερμανών και πήγαιναν τους μελλοθάνατους στο Σκοπευτήριο. Σήμερα η "οδός" Σκοπευτηρίου μυρίζει "εκσυγχρονισμό" από το πρώτο στενό, καθώς το δίκτυο ομβρίων υδάτων έχει συνδεθεί παράνομα με τις αποχετεύσεις. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει ότι σε όλη τη συνοικία είναι διάχυτη η μυρωδιά υπονόμου, ενώ τα ποντίκια "σουλατσάρουν" αμέριμνα στους δρόμους και στα σπίτια...

Ιστορία και... εγκατάλειψη

Σκοπευτήριο Καισαριανής... ώρα μηδέν. Είναι η μόνη φράση που μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί σε έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους του Λεκανοπεδίου, καθώς η εγκατάλειψη είναι το μόνο συναίσθημα που μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που το συνθέτουν.

"Από το 1942 μένω στην Καισαριανή και δεν την αλλάζω ούτε με τον "παράδεισο". Το Σκοπευτήριο μόνο σήμερα έχει αυτό το χάλι. Ερχομαι κάθε μέρα και κλαίει η ψυχή μου", λέει μια γιαγιά που κάθεται με την κόρη της στο παγκάκι γύρω από το μεγάλο σιντριβάνι, που λειτουργεί μόνο το... χειμώνα."Το καλοκαίρι το έχουμε για φιγούρα", απαντάει μια νεότερη γυναίκα, όταν ο Γ. Κατημερτζής ρωτάει πώς βλέπει ο κόσμος το άλσος.

Μια ακόμα ηλικιωμένη με την εγγονή της, μόλις βλέπει το κλιμάκιο της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας" και τον Π. Μακρή δίπλα στον νέο υποψήφιο, σηκώνεται και τον φιλάει. "Βλέπεις πως έχει γίνει το άλσος, ούτε να περπατήσουμε μπορούμε ούτε τίποτα. Τα δέντρα ξεραίνονται, τα φυτά σπάνε και κανείς δεν τα φροντίζει. Ολα ρημάζουν".

Ανεβαίνοντας πιο πάνω η "Σκοπευτική Εταιρία" ...προβάλλει μεγαλόπρεπη και απρόσιτη. Τον ιστορικό χώρο για να τον δει κανείς πρέπει να σκαρφαλώσει ενάμισι μέτρο τοίχο. Παιδιά παίζουν τριγύρω, αλλά μόνο πάνω στις πλάτες των γονιών τους κατορθώνουν από μακριά να δούνε πώς ήταν εκεί που στήνονταν τα μυδράλια, που στέκονταν οι αγωνιστές...

Και οι κάτοικοι όχι μόνο της Καισαριανής, αλλά όλου του Λεκανοπεδίου, αυτοί που μαζί με την "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" απαιτούν να διασωθεί επιτέλους ο χώρος, ως ελάχιστος φόρος τιμής σ' αυτούς που ήξεραν να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και έφυγαν με το κεφάλι ψηλά, ακόμα περιμένουν...

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Είμαστε δεσμευμένοι από το λαό

Σε συγκέντρωση κατοίκων μίλησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κωνσταντινίδης και ο Ν. Μπατιστάτος εκ μέρους της ΝΑΣ Αθήνας

Κάλεσμα συσπείρωσης όλων όσοι θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Δήμο Νέας Σμύρνης, έστειλε προχτές το βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας"Γ. Κωνσταντινίδης.

"Ο δήμος, τόνισε στη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η παράταξη στην πλατεία Σκατζουράκη, έχει γυρίσει την πλάτη στα προβλήματα των δημοτών. Αλλά διέξοδος υπάρχει. Είναι η άμεση δράση, η δημιουργία ενός δημοτικού μετώπου με προγραμματικές συγκλίσεις και κοινές προσπάθειες για μια πορεία του δήμου σε διεκδικητική και δημιουργική κατεύθυνση προς όφελος των δημοτών".

"Τα λαϊκά αυτά συμφέροντα - όπως τόνισε από την πλευρά του ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αθήνας Ν. Μπατιστάτος,που παραβρέθηκε στην εκδήλωση - η "Δημοτική Πρωτοβουλία" πάλεψε να τα περιφρουρήσει".

"Ομως σήμερα, επισήμανε, επικρατεί μια θύελλα που πάει να σαρώσει όλες τις κατακτήσεις που με αγώνες πολύχρονους οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει και αν δεν αντιτάξουμε αντίδραση δυναμική στην πολιτική της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα, δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα".

Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στις μεθοδεύσεις μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προωθητήρα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, τόνισε: "Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια σαφή απάντηση με την ψήφο σας ότι αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο. Μια ευκαιρία να πούμε όχι στο ξεπούλημα της χώρας και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων".

Χαρακτηριστική όμως ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Επιτροπής Στήριξης των νέων της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας", Χρ. Μπέλλου: "Για τα δικά μας "Θέλω" η "Δημοτική Πρωτοβουλία" απέδειξε ότι μάχεται εδώ και 4 χρόνια. Αν βγει ενισχυμένη από τις εκλογές του Οκτώβρη αυτά τα "Θέλω" θα τα κάνει πράξη".

Ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας" αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιπτώσεις που προκαλεί η πολιτική που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή στο λαό της περιοχής, παρουσίασε έναν πλήρη απολογισμό της δράσης της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τους άξονες της δράσης της παράταξης το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τα καθημερινά προβλήματα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. "Γιατί η "Δημοτική Πρωτοβουλία", όπως τόνισε, δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι εξαρτημένη και δεσμευμένη από το κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που έχει ο δημότης".

ΤΡΙΠΟΛΗ
Η ψήφος, όπλο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

Εκπρόσωποι της ΔΑΚ "Νέα Τρίπολη" συναντήθηκαν χτες με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και υποψήφιο δήμαρχο Τρίπολης, Κ. Γεωργακόπουλο

Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έχουν τη δυνατότητα να καταδικάσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που θέλει τους δήμους και τις νομαρχίες στηρίγματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, φορομπηχτικούς μηχανισμούς και κανάλια πελατειακών σχέσεων.

Σε αυτή την εκτίμηση για την ιδιαιτερότητα των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κατέληξαν χτες οι εκπρόσωποι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης "Νέα Τρίπολη"" και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης, Κ. Γεωργακόπουλος,κατά τη συνάντησή τους στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση "Νέα Τρίπολη" - η οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της την Τρίτη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου - έχουν τη δυνατότητα να ματαιώσουν τα σχέδια των κυρίαρχων κέντρων εξουσίας για την προώθηση μέσω των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, όχι μόνο στο Δήμο της Αθήνας, αλλά και σε μια σειρά δήμους και νομαρχίες της περιφέρειας, όπως στη Νομαρχία της Αρκαδίας, με την ανοιχτή σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Θεωρούμε τονίζει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" ότι "μπορούμε να τολμήσουμε και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το θετικό εγχείρημα που επιτεύχθηκε στο εργατικό κίνημα της περιοχής, με τον ταξικό και αγωνιστικό συντονισμό των Εργατικών Κέντρων ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων, έξω και κόντρα στη στάση συναίνεσης, συμβιβασμού και υποταγής που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Μόνη διέξοδος, σημειώνει, προς όφελος των δημοτών του Δήμου Τρίπολης και των περιχώρων είναι η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου συσπείρωσης και αγωνιστικής συμπαράταξης "στον αντίποδα της ταύτισης και της αλληλοκάλυψης που ακολούθησαν και ακολουθούν στο Δήμο Τρίπολης η πλειοψηφία που στηρίχτηκε και στηρίζεται από την ηγεσία της ΝΔ και η μειοψηφία που στηρίζεται από τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ".

Και σ' αυτή την αγωνιστική συμπαράταξη έχουν θέση και οι ψηφοφόροι και τα μέλη των κομμάτων της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης, που αγωνιούν για την πορεία που διαγράφεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλουν να ανατρέψουν τις επιλογές των πολιτικών τους χώρων για Αυτοδιοίκηση στυγνό μηχανισμό ιδιωτικοποιήσεων, διασπάθισης των κοινοτικών και λοιπών κονδυλίων, φορομπηχτικής πολιτικής.

Υπό αμφισβήτηση οι δημοτικές εκλογές;

Δημιουργείται τεράστιο πολιτικό θέμα που θα θέσει υπό αμφισβήτηση το κύρος των προσεχών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, ενώ υφίσταται ανοιχτά πλέον και θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου "Καποδίστρια" για την αναγκαστική συνένωση Δήμων - Κοινοτήτων. Την προειδοποίηση αυτή κάνουν με κοινή δήλωσή τους οι Γ.Α. Μαγκάκης,τέως υπουργός και Σ. Αναστασάκης,τέως βουλευτής και συνήγοροι της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ) στη δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη δήλωσή τους υπενθυμίζουν την προδικαστική απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να παράσχει εξηγήσεις σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, γιατί ανέστειλε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως προβλεπόταν από το νόμο 1622/86 για τις εθελοντικές συνενώσεις, αλλά αντίθετα προχώρησε στην ψήφιση νέου νόμου για αναγκαστική συνένωση. Δηλαδή, η εκτελεστική εξουσία (υπουργείο Εσωτερικών) δεν υλοποίησε απόφαση της νομοθετικής εξουσίας (Βουλή). Η συζήτηση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.

"Ως νομικοί και ως πολίτες της χώρας αυτής εκτιμούμε ότι δημιουργείται τεράστιο πολιτικό θέμα που με βεβαιότητα θα συμπαρασύρει και το κύρος των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, αφού με το νέο νόμο πλήττεται ευθέως η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας που επιχειρήθηκε με την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων" αναφέρουν οι δύο νομικοί.

"Ούτε να περπατήσει κανείς δεν μπορεί πια στο Αλσος", παραπονιούνται οι κάτοικοι στον υποψήφιο δήμαρχο Γ. Κατημερτζή και στον παλαίμαχο αγωνιστή Π. Μακρή



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ