ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ολοι στη μάχη για να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!

Συσκέψεις, κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες ενάντια στο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα
«Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!». Αυτό ξεκαθάρισαν χτες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Σε μία ακόμα πρωτοβουλία ύστερα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την προηγούμενη βδομάδα, τις κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς κ.λπ., και στη Λάρισα οι εργαζόμενοι με συνθήματα όπως «7ωρο - 5ήμερο ζητά η εργατιά, αυτή η εγκύκλιος θα μείνει στα χαρτιά» απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Ξεκαθάρισαν ότι το επόμενο διάστημα θα δώσουν μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, ενώ ανέδειξαν και τις διεκδικήσεις τους για μειωμένο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κόντρα στην «ευελιξία» και στην εντατικοποίηση, που μεταξύ άλλων ευθύνονται για δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς.

Στάση εργασίας αύριο στα ξενοδοχεία της Αττικής

Σε κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, με τετράωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Σταδίου 24), για να υπερασπιστούν το πενθήμερο και τα δικαιώματά τους, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής.

Στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής επισημαίνει ότι αυτήν την περίοδο οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού και υπενθυμίζει πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου σε ξενοδοχεία και εστίαση». «Είναι πρόκληση!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν να αποσυρθεί άμεσα κάθε σκέψη για κατάργηση του 5ήμερου».

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας

Σε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων για την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην εξαήμερη εργασία καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τη Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του στη Λαμία, στην οδό Λεωσθένους Δεδούση 9.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη με θέμα το νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας, την άθλια εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα, την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας. Είναι σημαντικό μπροστά σε αυτήν τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, αλλά και συνολικότερα στα καθημερινά, ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας», τονίζει το ΕΚ Λαμίας στο κάλεσμά του για τη σύσκεψη της Δευτέρας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νεκρός εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων

Δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα μέσα σε έναν μήνα στην πόλη | Διαμαρτυρία σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας

Το σημείο του εγκλήματος
Το σημείο του εγκλήματος
Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτήν τη φορά στα Γιάννενα, με έναν εργάτη να μη γυρίζει στο σπίτι του από το μεροκάματο, έρχεται να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «αρένα θανάτου» για την εργατική τάξη.

Συγκεκριμένα, 40χρονος εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων σκοτώθηκε χτες το πρωί κατά τη φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού σε φορτηγό, χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι ακριβείς συνθήκες του τραγικού γεγονότος.

Στον χώρο του εργοδοτικού εγκλήματος, όπου βρέθηκε ο εργάτης σε μια «λίμνη» αίματος, βρέθηκε άμεσα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Νίκο Εξαρχο και βουλευτή του ΚΚΕ, ζητώντας την καταγραφή του δυστυχήματος απ' την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία.

«Νιώθουμε οργή, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στην Αρίστη Ζαγορίου και τις καταγγελίες μας ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε "νεκροταφεία". Ο νεκρός σήμερα συνάδελφός μας επιβεβαιώνει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του και καλεί σε μαζική διαμαρτυρία σήμερα στις 10 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακόμα σημειώνει ότι «οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι εργάτες εξαργυρώνουν καθημερινά με το αίμα τους και τη ζωή τους το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών». Το Εργατικό Κέντρο αποδίδει την «καταιγίδα» των εργατικών «ατυχημάτων» στην ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, στην επιβολή των 6ήμερων και της 13ωρης εργασίας, μέτρα που νομοθετούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα κέρδη των εργοδοτών. Τέλος απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

Τραυματισμός δύο οικοδόμων στα Χανιά

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη την περασμένη Τρίτη, αυτήν τη φορά στα Χανιά, όταν τσιμεντένια σκάλα κατέρρευσε καταπλακώνοντας δύο οικοδόμους και στέλνοντας τον έναν βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Αμεση ήταν και εκεί η παρέμβαση της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων που διαπίστωσε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Το Σωματείο αναδεικνύει ότι οι εργάτες στις οικοδομές καθημερινά «όχι μόνο παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για το μεροκάματο, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό μένουν ακάλυπτοι, καθώς το οικοδομικό ένσημο πέφτει πολύ "βαρύ" στην εργοδοσία». Σημειώνει μάλιστα τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για το νομικό οπλοστάσιο, «που αφήνει ανεξέλεγκτο τον κάθε εργοδότη να απασχολεί και να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους κατά το δοκούν».

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ HQF - MIMIKOΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για αυξήσεις στους μισθούς

Δυναμικά, με μαζική συμμετοχή και πλατιά έκφραση αλληλεγγύης από τα συνδικάτα της περιοχής, ξεκίνησε χτες το βράδυ η 48ωρη απεργία στο πτηνοσφαγείο της HQF (πρώην ΜΙΜΙΚΟΣ), συμφερόντων Φιλίππου, στην Εύβοια, με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους να κλιμακώνουν την πίεση προς την εργοδοσία, απαιτώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για αυξήσεις στους μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη 11 και αύριο Παρασκευή 12 Ιούλη πάρθηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση που κάλεσε το Σωματείο χτες το πρωί. Εκεί οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα (τριετίες, επιδόματα, παροχές, Ασφάλιση).

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιήσει επί 8 μέρες 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες και τα τμήματα της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ, στάθηκε στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τόνισε πως η ενότητά τους «είναι αυτή που μπορεί να λυγίσει την εργοδοσία, την ενότητά μας προσπαθούν να σπάσουν με τα ήξεις αφήξεις και την κωλυσιεργία στον ορισμό συνάντησης. Ομως μέχρι τώρα, με τις επιτυχημένες στάσεις εργασίας μας, έχουμε καταφέρει να στριμώξουμε την εργοδοσία». Πρόσθεσε πως «οι απειλές που διαρρέει η εργοδοσία πως η επιχείρηση έχει πρόβλημα και να μην διεκδικούμε είναι αβάσιμες, καθώς οι πολύ σημαντικές για εμάς αυξήσεις και άλλες παροχές που διεκδικούμε έχουν πάρα πολύ μικρό κόστος στην εταιρεία».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου, χτες το βράδυ, στην έναρξη της 48ωρης απεργίας στη βραδινή βάρδια, στην πύλη του πτηνοσφαγείου της HQF Βατώντα Νέας Αρτάκης στην Εύβοια βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων της περιοχής, συνεχίζοντας να εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους. Δίπλα στους εργαζόμενους της HQF όλο αυτό το διάστημα στέκονται το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τρόφιμα και Ποτά, αντιπροσωπείες των οποίων βρέθηκαν χτες τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου και την έναρξη της απεργίας.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς για το 6ήμερο και την ψηφιακή κάρτα

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα πραγματοποιούν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την ανακοίνωση για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την 6ήμερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες σε χώρους δουλειάς:

Σήμερα Πέμπτη: Στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο της «Mexil». Στις 7 π.μ. στην εταιρεία «Smile». Στις 7.30 π.μ. στην εταιρεία OTS. Στις 8.45 π.μ. στην εταιρεία PWC. Στις 10 π.μ. στη ΣΕΛΦΑΡ και στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Αύριο Παρασκευή: Στις 9 π.μ. στις μεταφορικές εταιρείες ΜΕΛΙΣΣΑΣ και «Αφοί Ξάνθη». Στις 9 π.μ. στην «Epsilon Net» και στα εμπορικά καταστήματα ΙΚΕΑ, «Leroy Merlin» και «Praktiker». Στις 10 π.μ. στα καταστήματα «Μασούτη» στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στα ξενοδοχεία του κέντρου «Electra Palace», «City», «Andromeda», «On Residence». Στις 10.30 π.μ. στις επιχειρήσεις «Nova Packaging», «DS Smith», «Unipak» και «Χατζόπουλος».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ