ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σχολαρχών τσακίζοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

«Αιτία πολέμου» είναι για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας σε διαδικασία διαβούλευσης. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στην Παιδεία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων και ικανοποιώντας συγκεκριμένες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων της Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αίρονται οι όποιες προστατευτικές διατάξεις υπήρχαν για τις συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία προσλαμβάνονταν με συμβάσεις διετίας, οι οποίες μετά το πέρας της διετίας μετατρέπονταν σε αορίστου, ενώ ο νόμος όριζε συγκεκριμένα κριτήρια για τη λύση της σύμβασης και αρμόδιο όργανο για την εξέταση της νομιμότητας μιας ενδεχόμενης απόλυσης ήταν μια ειδική επιτροπή τριών δικαστικών. Τώρα, η υπουργός Παιδείας επαίρεται ότι καταργεί τις αρχικές συμβάσεις διετίας, λέγοντας ότι οδηγούσαν τους εκπαιδευτικούς σε δυσμενή θέση, ωστόσο καταργεί και τις ρήτρες προστασίας που υπήρχαν για τις απολύσεις, ορίζοντας στο νομοσχέδιο ότι οι συμβάσεις «υπάγονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας»...

Παράλληλα με την απελευθέρωση των απολύσεων, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους σχολάρχες να μειώνουν κατά το δοκούν το ωράριο των εκπαιδευτικών τους, παράλληλα με τις αποδοχές τους. Ανοίγει δρόμους για να μοιράζουν οι σχολάρχες μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εκπαιδευτικούς, όταν αυτό τους έρχεται φθηνότερα, ή για να επιβάλλουν (με την απειλή της απόλυσης και το καθεστώς μόνιμης εργασιακής ανασφάλειας που φέρνει) μείωση ωραρίου και αποδοχών σε παλιότερους - άρα και «ακριβότερους» - εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους!

Πέρα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όμως, η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο κάνει και άλλα «δώρα» στους επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης, αποσύροντας το υπουργείο Παιδείας από τον ελεγκτικό ρόλο που είχε σε κάποια ζητήματα. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους σχολάρχες να πουλούν ό,τι είδους εκπαιδευτικές υπηρεσίες επιθυμούν, χωρίς να τις δηλώνουν πουθενά, όπως έπρεπε να κάνουν μέχρι τώρα. Επίσης, αναφορικά με τον εσωτερικό κανονισμό των σχολείων και τον διορισμό διευθυντών και υποδιευθυντών τους, θα ασκείται πλέον μόνο έλεγχος νομιμότητας και όχι έλεγχος σκοπιμότητας.

Για να συμπληρωθεί δε η εικόνα των παροχών στους ιδιώτες - επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν πλέον να συστεγάζονται με φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολέγια και ό,τι άλλη ιδιωτική επιχείρηση Εκπαίδευσης θέλουν. Λίγο πολύ, το σχολείο μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου θα μπορεί να μετατρέπεται σε φροντιστήριο, είτε στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης είτε σε συνεργασία με άλλους φροντιστηριακούς οργανισμούς. Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους και το καλοκαίρι ως... ξενοδοχεία και να παρέχουν διαμονή σε νέους (έως 25 ετών), οργανώνοντας παράλληλα και πουλώντας έξτρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τέλος, το νομοσχέδιο επιβάλλει «αξιολόγηση» σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία, λέγοντας ότι τα κριτήριά της θα είναι ανάλογα με αυτά που θα ισχύσουν για τα δημόσια σχολεία αλλά συμπληρώνοντας ότι οι σχολάρχες μπορούν να προσθέσουν όποια άλλα κριτήρια θέλουν. Εύκολα γίνεται κατανοητό τι θα σημάνουν όλα αυτά σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των απολύσεων...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Μέχρι 17 Ιούλη τα μηχανογραφικά

INTIME NEWS

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 10/7 οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Από το Σάββατο 11/7 μέχρι και την Παρασκευή 17/7, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία με τις επιδόσεις ανά εξεταζόμενο μάθημα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη μεγάλη ομάδα των υποψηφίων με το νέο σύστημα (οι υποψήφιοι της φετινής Γ' Λυκείου), τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω του 10 ανά μάθημα σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού, έχουν ως εξής: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 27,13%, Αρχαία Ελληνικά 47,18%, Ιστορία 50,81%, Κοινωνιολογία 37,97%, Φυσική 42,95%, Χημεία 48,28%, Μαθηματικά 58,84%, Βιολογία 28,25%, Πληροφορική 44,75%, Οικονομία 39,76%.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης στοιχεία για τη συμμετοχή των υποψηφίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και Τομέα στα ΕΠΑΛ.

Με το νέο σύστημα, έλαβαν μέρος 72.257 υποψήφιοι που ανά Ομάδα Προσανατολισμού κατανέμονται ως εξής:

Ανθρωπιστικών Σπουδών: 21.617 από ημερήσια και 377 από εσπερινά Λύκεια.

Θετικών Σπουδών: 15.193 από ημερήσια και 95 από εσπερινά.

Σπουδών Υγείας: 11.020 από ημερήσια και 72 από εσπερινά.

Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: 23.394 από ημερήσια και 164 από εσπερινά.

Μουσικών Σπουδών: 323 από ημερήσια και 2 από εσπερινά.

Με το παλαιό σύστημα συμμετείχαν 7.092 υποψήφιοι που ανά κατεύθυνση κατανέμονται ως εξής:

Ανθρωπιστικών Σπουδών: 2.269 από ημερήσια και 51 από εσπερινά ΓΕΛ.

Θετικών Σπουδών: 3.260 από ημερήσια και 36 από εσπερινά.

Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: 1.322 από ημερήσια και 18 από εσπερινά.

Μουσικών Σπουδών: 132 από ημερήσια και 4 από εσπερινά.

Οι συνολικά 15.579 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κατανέμονται ανά Τομέα ως εξής:

Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος: 997 από ημερήσια και 49 από εσπερινά.

Διοίκησης και Οικονομίας: 2.535 από ημερήσια και 309 από εσπερινά.

Δομικών Εργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: 281 από ημερήσια και 51 από εσπερινά.

Εφαρμοσμένων Τεχνών: 345 από ημερήσια και 22 από εσπερινά.

Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού: 1.222 από ημερήσια και 94 από εσπερινά.

Μηχανολογίας: 1.915 από ημερήσια και 186 από εσπερινά.

Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων: 659 από ημερήσια και 13 από εσπερινά.

Πληροφορικής: 1.815 από ημερήσια και 150 από εσπερινά.

Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας: 4.507 από ημερήσια και 394 από εσπερινά.

Μουσικών Σπουδών: 32 από ημερήσια και 3 από εσπερινά ΕΠΑΛ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ είχε την Παρασκευή 10/7 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου για την ιδιωτική Εκπαίδευση ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 10/7 με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Ζητάμε την άμεση απόσυρση αυτού του νέου απαράδεκτου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική Εκπαίδευση. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στους επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που επιδιώκει να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση, να απελευθερώσει τις απολύσεις, ουσιαστικά να δημιουργήσει και να οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση τις ήδη άσχημες εργασιακές σχέσεις».

Δηλώσεις έκαναν αμέσως μετά και εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, που τόνισαν ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι το χειρότερο στην πρόσφατη ιστορία της ιδιωτικής Εκπαίδευσης και σημαίνει δραματικές αλλαγές και στο δημόσιο σχολείο. Ανέφεραν ότι θα επηρεαστεί η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές, όταν πλέον τα ιδιωτικά σχολεία θα μετατραπούν σε μηχανές παραγωγής «άριστων» τίτλων σπουδών. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται πλέον σε οδυνηρή κατάσταση, καθώς με την απειλή των ελεύθερων απολύσεων που μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε, ακόμη και λίγο πριν την έκδοση βαθμολογιών, θα αποδέχονται αναγκαστικά τη μείωση του ωραρίου τους, την απλήρωτη εργασία απογεύματα, Σαββατοκύριακα και καλοκαίρια και, φυσικά, θα αναγκάζονται να σιωπούν σε κάθε παρανομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος νόθευσης κάθε διαδικασίας που οδηγεί στην έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά θα είμαστε νικητές στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, και τόνισε ότι «θα βρούμε τον δρόμο και αν ψηφιστεί, αλλά και πριν ψηφιστεί ακόμα, η αντίδρασή μας θα είναι μεγάλη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ