ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Σήμα κατατεθέν η πρωτιά στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

...αλλά και στα ρετσινοχώρια της Βόρειας Εύβοιας

Το ΚΚΕ δεν έλειψε ούτε λεπτό από το πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ
Το ΚΚΕ δεν έλειψε ούτε λεπτό από το πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ
Χιλιάδες εργαζομένων και λαού, από άκρη σε άκρη της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, βάδισαν αποφασιστικά μέχρι την κάλπη, κρατώντας στο χέρι το κόκκινο ψηφοδέλτιο της ελπίδας και του αγώνα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ συνολικά στην περιοχή και έδωσαν δύναμη στη δύναμή τους για μία πραγματικά λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς και Εύβοιας το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 10,37% και παρά τη μεγάλη αποχή, στην κάλπη έπεσαν 22.000 περίπου κόκκινα ψηφοδέλτια, όσα και στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, με το ποσοστό τότε να είναι στο 7,71%, ενώ διατηρείται η σημαντική άνοδος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, όπου τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συνολικά σε Στερεά και Εύβοια είχαν λάβει ποσοστό 5,2% και 16.659 ψήφους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι ρετσινάδες και ο λαός της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι σε Φθιώτιδα και Λιβαδειά, ο εργατοκόσμος στη Χαλκίδα, στη Θήβα και τη Λαμία, οι πλημμυροπαθείς στα χωριά του Δομοκού, οι «ξεχασμένοι» κάτοικοι στην ορεινή Φωκίδα και Ευρυτανία, που πάλεψαν και διεκδίκησαν μαζί με τους κομμουνιστές, κράτησαν ψηλά το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι είναι η μοναδική προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και των κομμάτων της.

Πρώτη δύναμη στα ΛΑΡΚΟχώρια

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα ο λαός της Λοκρίδας στην κάλπη των ευρωεκλογών έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στο πλάι του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Κόμματος πρώτη δύναμη στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και δεύτερη δύναμη σε ολόκληρο τον δήμο Λοκρών, με ποσοστό 20,2%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, μέσα από τον αγώνα στη ΛΑΡΚΟ, σφυρηλάτησαν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με το ΚΚΕ. Δείχνουν ταυτόχρονα πώς αλλάζουν οι συνειδήσεις μέσα στο καμίνι του αγώνα, ότι η δύναμη και ενότητα των εργατών μπορεί να γκρεμίσει άλλοτε απόρθητα «κάστρα» και να φέρει τα πάνω κάτω.

Στη Λάρυμνα το ΚΚΕ, στις ευρωεκλογές του 2019, λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο μεγάλος και ηρωικός αγώνας, έλαβε ποσοστό 14,27% με 105 ψήφους, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους είχε λάβει 12,85% με 91 ψήφους. Με τον αγώνα να κλιμακώνεται και το ΚΚΕ να αναδεικνύεται στο μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής, τα ποσοστά του Κόμματος ανέβηκαν στις διπλές βουλευτικές εκλογές τον Μάη και τον Ιούνη του 2023 στο 20,43% και 144 ψήφους και 20,22% και 138 ψήφους αντίστοιχα.

Για να φτάσουμε στις ευρωεκλογές του 2024, όπου τα συμπεράσματα ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τα κόμματά της έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της περιοχής έδωσαν στο ΚΚΕ το τεράστιο ποσοστό 48,75% και 253 ψήφους, καταποτίζοντας τη ΝΔ στο 15%.

Αντίστοιχη είναι η αύξηση των ποσοστών και της επιρροής του Κόμματος στο Μαρτίνο, που στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει ποσοστό 8,92% με 127 ψήφους. Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 έλαβε 17,23% και 209 ψήφους, για να εκτοξευθεί στις ευρωεκλογές του 2024 στο 32,5% και 314 ψήφους.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί στο ΛΑΡΚΟχώρι της Μαλεσίνας, άλλοτε «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας. Στις ευρωεκλογές 2019 το ΚΚΕ είχε πάρει στη Μαλεσίνα μόλις 3,69% και 104 ψήφους. Στις βουλευτικές του Ιούνη του 2023 έφτασε το 8,75% και τις 221 ψήφους και στις ευρωεκλογές Κυριακής αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 27,9% και 501 ψήφους!

Η μεγάλη αύξηση του ΚΚΕ δεν καταγράφεται μόνο στα ΛΑΡΚΟχώρια της Φθιώτιδας, αλλά και στα γειτονικά χωριά της Βοιωτίας. Στη ΔΕ Ακραιφνίας (Ακραίφνιο, Κάστρο, Κόκκινο) το ΚΚΕ κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2024 ποσοστό 20,82% και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη. Μάλιστα, στο Ακραίφνιο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη ισοβαθμώντας με τη ΝΔ, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 26,33% και 119 ψήφους, από 4,31% και 31 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα ΛΑΡΚΟχώρια των μεταλλείων της Βοιωτίας, όπως το Παύλο, ενώ επίσης σημαντική αύξηση στα ποσοστά του ΚΚΕ σημειώθηκε και στα χωριά γύρω από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας.

Πρώτη δύναμη και στα ρετσινοχώρια της Βόρειας Εύβοιας

Αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών που έχει αποκτήσει το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και τον λαό της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, παλεύοντας στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, είναι τα υψηλά ποσοστά του Κόμματος στην περιοχή και η πρωτιά σε πλήθος χωριών ρετσινάδων, δασεργατών, αγροτών αλλά και στους εργαζόμενους.

Στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας το ποσοστό του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο 15,6% και στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού στο 13,36%, αυξημένα σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές μάχες.

Τα χωριά που το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτη ή δεύτερη δύναμη επίσης αυξήθηκαν, ενώ διατηρούνται τα υψηλά ποσοστά στις κωμοπόλεις της Βόρειας Εύβοιας όπως την Αγία Αννα με 17%, τη Λίμνη με 13%, την Ιστιαία με 12,65% και το Μαντούδι με πάνω από 12%, με τον λαό της περιοχής να ενισχύει το ΚΚΕ δίνοντας δύναμη και στον αγώνα του για να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Πρωτιές για το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της Στερεάς, όπως στην Ελλοπία της Βοιωτίας, στο Νεοχώρι Αλιβερίου, τη Φιλιαδώνα Δομοκού με ποσοστό 51% και την Τραγάνα Φθιώτιδας.

Σημαντική παρακαταθήκη και ελπίδα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για το δυνάμωμα της πάλης σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα αγώνα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, αποτελεί και η διατήρηση των υψηλών ποσοστών του ΚΚΕ και στα αστικά κέντρα της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας. Οπως στη Χαλκίδα, στη Λαμία όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος τα τελευταία χρόνια, στη Λιβαδειά και τη Θήβα, στην Αμφισσα, στο Αλιβέρι, στο Καρπενήσι και αλλού, ενώ αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη θέση του ΚΚΕ στην ιστορική και μαρτυρική Υπάτη Φθιώτιδας, αλλά και τα αυξημένα ποσοστά σε πολλά ακόμη ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Επίσης σημαντική άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ καταγράφεται και σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Στερεάς και Εύβοιας, αποτέλεσμα της μεγάλης συμβολής των κομμουνιστών στους αγώνες που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και τις δυναμικές φετινές κινητοποιήσεις.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ανοδος σε όλους τους νομούς παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Με ενθουσιασμό αλλά και αισιοδοξία ότι η δύναμη του Κόμματος θα «κατατεθεί» ξανά στους μεγάλους αγώνες του επόμενου διαστήματος, έγινε δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Πελοπόννησο.

Σε όλους τους νομούς σημειώθηκε άνοδος στις ευρωεκλογές της Κυριακής, σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών πέρυσι τον Ιούνη.

Στη Μεσσηνία, το συνολικό ποσοστό του ΚΚΕ έφτασε το 8,73%, δηλαδή +1,29% σε σχέση με πέρυσι, με 9,25% μέσα στην Καλαμάτα. Μάλιστα, μέσα στην πόλη πέρυσι το Κόμμα συγκέντρωνε 8%, καταγράφοντας φέτος αύξηση 1,25%.

Από τα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν στον νομό, είναι αυτό του δήμου Δυτικής Μάνης που το ΚΚΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 13,25% (από 10,80% πέρυσι), ενώ σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στον δήμο Πύλου - Νέστορος, φτάνοντας το 9,32% από 7,05%, με ποσοστιαία αύξηση 2,27%. Στον συγκεκριμένο δήμο το ΚΚΕ κατέγραψε διψήφια ποσοστά και πάνω επίσης από τα πανελλαδικά και του νομού, στις ΔΕ Χιλιοχωρίων με 13,60% και Πύλου με 11,11%.

Στη Λακωνία, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση απ' όλους τους νομούς με 1,79%, φτάνοντας το Κόμμα το 6,85% (από 5,06%). Ξεχώρισαν τα αποτελέσματα στη ΔΕ Καρυών του δήμου Σπάρτης, που το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 23,83% και της ΔΕ Κροκεών του δήμου Σκάλας που συγκέντρωσε 15,31%.

Στην Αρκαδία το Κόμμα έφτασε το 8,09% με +1,59% από τις βουλευτικές, ενώ αντίστοιχα στην Αργολίδα με +1,51% στο 6,77% και στην Κορινθία με +1,44% στο 5,51%.

Περαστικά στην Λιάνα Κανέλλη

Τα ...αόρατα σκαλοπάτια σε ένα στούντιο που «ταλαιπωρεί» συστηματικά εργαζόμενους και προσκαλεσμένους, λόγω των πολλών κακοτεχνιών και των ελλείψεων ακόμα και σε θέματα υγιεινής, ήταν η αιτία για τον σοβαρό τραυματισμό της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, το βράδυ των εκλογών. Καλεσμένη σε εκπομπή του ΑΝΤ1 στα στούντιο «Kapa», αφού ολοκλήρωσε την παρουσία της, η Λιάνα Κανέλλη βρέθηκε στο κενό κατά την αποχώρησή της από το τραπέζι της συζήτησης, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα περόνης και μώλωπες στα πλευρά. Αμεση ήταν η αντίδραση και το ενδιαφέρον όλων, αν και τα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών σε έναν χώρο με δεκάδες εργαζόμενους και πολλούς προσκεκλημένους ήταν από ελάχιστα έως ανύπαρκτα! Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις και την ιατρική φροντίδα που δέχτηκε σε νοσοκομείο, βρίσκεται πλέον στο σπίτι της με οδηγίες για πολυήμερη ακινησία και με το ...παράπονο ότι δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει όπως ήθελε τη μεγάλη επιτυχία του Κόμματος στις εκλογές! Της ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς και γρήγορα να τελειώσει κι αυτή η περιπέτεια.

Ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία από τα exit polls

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ευρήματα του exit poll για τις επιλογές στην κάλπη.

Σύμφωνα με αυτά:

Οι νέοι από 17 έως 34 χρόνων ψήφισαν:

ΝΔ 15,9% (28,3% το 2023), ΣΥΡΙΖΑ 18,2% (20%), ΚΚΕ 10% (τον Ιούνη του 2023 αυτό το ποσοστό ήταν στο 8,5%), ΠΑΣΟΚ 9,1% (10,2%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8,4% (4,2%), ΝΙΚΗ 4,9% (3%) και ΠΛΕΥΣΗ 6,6% (5,3%).

Οι συνταξιούχοι ψήφισαν: ΝΔ 38,9% (49,7% τον Ιούνη του 2023), ΣΥΡΙΖΑ 17,4% (15,1%), ΠΑΣΟΚ 14,4% (4,6%), ΚΚΕ 8,7% (5,7% τον Ιούνη του 2023), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8%, ΝΙΚΗ 2,3%, ΠΛΕΥΣΗ 2,1%.

Αριστεροί: 3,5% ΝΔ, 41,8% ΣΥΡΙΖΑ, 6% ΠΑΣΟΚ, 33,1% ΚΚΕ, 3,6% Πλεύση, 6,5% ΜέΡΑ25, 3,7% άλλο κόμμα.

Η αναλογία ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ που ψήφισαν είναι:

ΝΔ: Ανδρες 29,5%, Γυναίκες 30,6%

ΣΥΡΙΖΑ: Ανδρες 14,4%, Γυναίκες 19,4%

ΠΑΣΟΚ: Ανδρες 12%, Γυναίκες 12,8%

ΚΚΕ: Ανδρες 9,2%, Γυναίκες 9%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ανδρες 11,3%, Γυναίκες 6%

ΝΙΚΗ: Ανδρες 3,6%, Γυναίκες 4,2%

ΠΛΕΥΣΗ: Ανδρες 2,7%, Γυναίκες 4,7%

Σχετικά με το πότε αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν οι ερωτώμενοι απάντησαν:

Εδώ και καιρό το 68,2%. Τη μέρα των εκλογών 13,1%. Την τελευταία βδομάδα το 12,1%. Οταν έμαθαν τους υποψηφίους 4,3%.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ