ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ «ΥΓΕΙΑ»
Νέο «πακέτο» στην καρδιά της κερδοφορίας

Κατά 127,2% ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αυξήσει τα νοσήλια των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων για να στηρίξει τη δράση του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας

Με ένα ακόμα αιματηρό χαράτσι στα ασφαλιστικά ταμεία στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τη δραστηριότητα του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στα παιδιά. Ετσι, ετοιμάζεται να αυξήσει σε 20.000 ευρώ το «πακέτο» των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, από 8.804,11 ευρώ που είναι σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 127,2%, που στόχο έχει να ενισχύσει την υπερκερδοφορία της ιδιοκτήτριας «Μαρφίν» και τα συνολικά κέρδη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης έγινε γνωστή χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα εγκαίνια της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Μητέρα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΔΣ «Υγεία-Μητέρα», ο υπουργός Υγείας έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση και αναμένονται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

Με τη διασφάλιση της κερδοφορίας, οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να εξορμήσουν στις γειτονικές χώρες. Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου «Υγεία»: «Οραμά μας, είπε, είναι η ανάπτυξη και επέκταση του ομίλου ΥΓΕΙΑ στη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο, δημιουργώντας ταυτόχρονα στην Αθήνα κέντρα αναφοράς σε συγκεκριμένες ειδικότητες, τα οποία θα υποστηρίξουν τις περιφερειακές μονάδες. Μέσα στα πλαίσια αυτά, δημιουργήθηκε και η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του "Μητέρα"...».

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται πάνω από 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και τα 800 χρειάζονται καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Τα 600 αντιμετωπίζονται στο «Αγία Σοφία» και στο «Ωνάσειο» ενώ 200 καταφεύγουν στο εξωτερικό. Απ' τη δεκαετία του 1980 έγινε προσπάθεια ανάπτυξης και κάλυψης των αναγκών απ' το «Αγία Σοφία» αλλά ποτέ δεν ευοδώθηκε. Ετσι τώρα έρχεται το επιχειρηματικό κεφάλαιο να επενδύσει και σε αυτόν τον τομέα.

Η Παιδοκαρδιολογική Κλινική - με 109 κρεβάτια συνολικά - του «Μητέρα» διαμόρφωσε 12 σε καρδιοχειρουργικά και άλλα 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γι' αυτά τα περιστατικά.

Δικομματικές αναπροσαρμογές του «πακέτου»

Το «πακέτο» των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων δημιουργήθηκε το 1993 απ' την τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το αιτιολογικό ότι τότε στο δημόσιο τομέα δεν υπήρχε η δυνατότητα τέτοιων επεμβάσεων και μπορούσαν να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα και στο «Ωνάσειο».

Η αρχική τιμή ήταν 5.896,11 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 221/93) για δεκαήμερη παραμονή στην ιδιωτική κλινική ή το «Ωνάσειο» χωρίς επιπλοκές (48 ώρες στη ΜΕΘ και 8 μέρες νοσηλείας σε κλίνες του νοσηλευτικού τμήματος). Αυτό το πακέτο αναπροσάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 σε 8.804,11 ευρώ με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1184/11.9.2001).

Και στις δυο αποφάσεις υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι επιπλέον μέρες νοσηλείας θα χρεώνονται ημερησίως με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο των ΜΕΘ - δηλαδή 187,80 ευρώ - και στην περίπτωση της εκτός ΜΕΘ νοσηλείας θα ισχύει το νοσήλιο του μονόκλινου θαλάμου Α΄ θέσης - που είναι 152,60- 192,20 ευρώ ανάλογα με τον τομέα νοσηλείας - καθώς και το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο ιατρικών και παρακλινικών εξετάσεων.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Καταψήφισε το ΚΚΕ την κατακύρωση με υψηλές τιμές

Τεράστια κέρδη φιλοδοξούν να αποκομίσουν οι ιδιώτες από τον Μοριακό Ελεγχο του αίματος
Τεράστια κέρδη φιλοδοξούν να αποκομίσουν οι ιδιώτες από τον Μοριακό Ελεγχο του αίματος
Με τις ψήφους των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. στη Διακομματική Επιτροπή κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το μοριακό έλεγχο του αίματος στις υψηλές τιμές που καθόρισαν οι δυο ενδιαφερόμενες εταιρείες. Κατά της κατακύρωσης με αυτούς τους όρους τάχτηκε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Επίσης, κατά τάχτηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας σε χτεσινή ανακοίνωση, αποσιωπά ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε στην προχτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, μετά την απόρριψη απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας των αιτήσεων των ασφαλιστικών μέτρων της μιας εταιρείας εναντίον της άλλης. Οι δυο εταιρείες «μοίρασαν» κατά κάποιον τρόπο τις προσφορές τους για τα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας όμως πάντα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τα Κέντρα ΑΧΕΠΑ, Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Πανεπιστημιακού Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων και Γενικού Λάρισας κατακυρώθηκαν στην εταιρεία «SB Biotechnology Suppliers AE». Τα κέντρα Λαϊκού, Γεννηματά Αθήνας, Ρίου και Βενιζέλειου κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία «Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε. - Katopis Group S.A.».

Η αναπληρωματική εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή Καίτη Δημητριάδη - η τακτική εκπρόσωπος Αθανασία Τζόκα απουσιάζει στο εξωτερικό - κατέθεσε δήλωση στην οποία ανάμεσα σε άλλα σημείωνε ότι «υπήρχαν, και υπάρχουν, τεράστια περιθώρια για να μειωθούν -στο σύνολό τους οι τιμές (σ.σ. των προσφορών) στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Συνεπώς μάς είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε κατακύρωση η οποία υπερβαίνει - συνολικά - τις προσφερόμενες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα στις χαμηλότερες απ' αυτές τις τιμές. Με αυτά τα δεδομένα, καταψηφίζουμε οποιαδήποτε απόφαση κατακύρωσης προμήθειας αντιδραστηρίων του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η οποία δεν έχει εξασφαλίσει τιμές στις οποίες αναφερόμαστε».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δίωρη στάση για την Υγεία

Δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-12 μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Αγρινίου πραγματοποιεί σήμερα το τοπικό Εργατικό Κέντρο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας στον τομέα της Υγείας. Απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να παλέψουν για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως ενσήμων, για κατάργηση των εισιτηρίων στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, ανάπτυξη Κρατικού Οργανισμού Φαρμάκου και διάθεση φαρμάκων δωρεάν, ανάπτυξη κρατικής βιομηχανικής - βιοϊατρικής τεχνολογίας και αναλώσιμων υλικών, μόνιμη και σταθερή εργασία κ.ά.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Περιοδείες για τις κινητοποιήσεις

Να μαζικοποιήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των κλάδων τους, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία και τα δικαιώματα των γιατρών και υγειονομικών, να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών και ασθενών, καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ενόψει της 48ωρης απεργίας των υγειονομικών και γιατρών που ξεκινάει αύριο. Για αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αττικό Νοσοκομείο, καλώντας σε συμμετοχή και τους φορείς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, στο Αττικό Νοσοκομείο θα περιοδεύσει σήμερα στις 9.30 π.μ. η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης, στις 9.30 π.μ. σήμερα θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός η Μαρία Κεφαληνού στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Συγκέντρωση γονιών και κηδεμόνων ΑμΕΑ

Μεγάλη συγκέντρωση με σκοπό την ενιαιοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης όλων των γονιών και κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), την Τετάρτη 18 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του 5ου ορόφου, επί της Κάνιγγος 27, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ. «Ενωνόμαστε όλοι μαζί. Ενοποιούμε τον αγώνα μας», επισημαίνει η Επιτροπή και απευθύνει κάλεσμα στους γονείς: «Ξεπερνάμε δυσκολίες, δισταγμούς, απογοητεύσεις. Βγαίνουμε από το μικρόκοσμο των τραγικών προβλημάτων που βιώνουμε, με το δικό μας παιδί, με το σχολείο του, με το ίδρυμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ