ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Αντιμέτωπες με μια πολιτική που βάζει λουκέτο στη ζωή τους

«Ο, γέγονε...», δηλώνουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ και ετοιμάζονται να διαχειριστούν τα προγράμματα κατάρτισης που προωθεί η κυβέρνηση

Για δεύτερη μέρα χτες παρέμειναν κλειδωμένες έξω από το εργοστάσιο οι 500 εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ. Την ίδια ώρα, πατώντας στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί τετελεσμένο το κλείσιμο του εργοστασίου, διάφορα «τρωκτικά», που ξεκοκαλίζουν προγράμματα κατάρτισης ανέργων έχουν βγει στην πιάτσα και προσπαθούν να πείσουν τις εργάτριες πως το μέλλον τους δε βρίσκεται στον αγώνα για μια ζωή χωρίς αφεντικά, αλλά στις λίστες των καταρτισμένων ανέργων. Από την πλευρά τους, οι εργάτριες δίνουν καθημερινά ραντεβού στις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο, όπου και θα αποφασίζονται οι όποιες κινήσεις τους.

Χτες, στη γενική συνέλευση, που έγινε στο δρόμο έξω από το εργοστάσιο, από τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κατατέθηκε για διεκδίκηση συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που ανάμεσα στ' άλλα περιέχει: Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Επίδομα στο 80% του μισθού, ένσημα και επέκταση του νόμου 2112 σε όλους τους εργατοτεχνίτες. Συνταξιοδότηση στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες. Να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ο χρόνος της ανεργίας. Να υπάρξει επιχορήγηση ενοικίου, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικοί σταθμοί και επιδότηση σπουδών για τα παιδιά των ανέργων κ.ά.

Αντί για την υιοθέτηση ενός τέτοιου καθαρού ως προς τη στόχευσή του προγράμματος διεκδίκησης, τα στελέχη του ΣΥΝ που ελέγχουν την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα όπου δίπλα στις διεκδικήσεις μέτρων υπέρ των εργατών κοτσάρουν και αιτήματα για ξεκοκάλισμα προγραμμάτων κατάρτισης.

Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ το κείμενο του σωματείου φαίνεται να υιοθετεί ορισμένα από τα αιτήματα που διατύπωσαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, στην πραγματικότητα κι αυτά τα αιτήματα αλλοιώνονται με τέτοιον τρόπο που επί της ουσίας δίνει πάσα στην κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι δέχεται τα εργατικά αιτήματα και ότι ασκεί κοινωνική πολιτική με τα προγράμματα κατάρτισης.

Στο διά ταύτα της απόφασης που έπρεπε να πάρουν στη συνέλευση οι εργάτριες βρέθηκαν με το μαχαίρι στο λαιμό να πρέπει να υιοθετήσουν μια πρόταση - πακέτο που στο εσωτερικό της περιείχε δύο συγκρουόμενες αντιλήψεις. Από τη μία η αντίληψη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ που καλεί τις εργάτριες, μέσα στη σημερινή πραγματικότητα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος, να παλέψουν απλά για να επιβιώσουν. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η υιοθέτηση των περιβόητων προγραμμάτων της κυβέρνησης που επιδοτεί την εργοδοσία και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Η τακτική αυτή έρχεται σαν συνέχεια στο γεγονός ότι μέχρι τώρα τα στελέχη του ΣΥΝ στο εργοστάσιο αρνήθηκαν κάθε πρόταση για όξυνση του αγώνα, με αποτέλεσμα το κλείδωμα του εργοστασίου και τον κίνδυνο να πάνε ...άκλαφτες οι εργάτριες. Σαν να μη φτάνει αυτό τώρα προωθούν την «προοπτική» των μαζικών αγωγών κι άλλα νομικίστικα τερτίπια και πλασάρουν τα προγράμματα, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα λύσουν το πρόβλημα, γνωρίζοντας όμως από τη μέχρι σήμερα εμπειρία ότι η μοναδική προοπτική που δίνουν είναι να μπουν οι εργάτριες στη λίστα των μακροχρόνια ανέργων.

Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης ο Δήμος Θεοδώρου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών έκανε ξεκάθαρο ότι όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα πολιτική για την ανεργία που ασκεί το υπουργείο Εργασίας, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση το μόνο που θα συζητήσει είναι τα προγράμματα που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά, αποπροσανατολιστικά χωρίς να εξασφαλίζουν το αύριο στους εργαζόμενους.

Αντίθετα, η πρόταση της Ομοσπονδίας, όπως σημείωσε, δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα και την προοπτική να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης, αλλά έρχονται, τόνισε, σε αντιπαράθεση και ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης. Ο αγώνας, τόνισε, πρέπει να πολιτικοποιείται γιατί αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται δημιουργούν τους ανέργους. Οι εμπειρίες μέσα στον κλάδο δείχνουν ότι εργαζόμενοι από την «κοινωνική πολιτική για την προστασία ανέργων» το μόνο που κέρδισαν ήταν να συνεχίσουν να είναι άνεργοι.

Αναφερόμενος στο μέχρι σήμερα περιεχόμενο και στην τακτική της πάλης που επέλεξε το σωματείο τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε διαφωνήσει από την αρχή καθώς αυτή η πάλη δε δημιούργησε πίεση ούτε στον εργοδότη ούτε στην κυβέρνηση με τα σημερινά αποτελέσματα. Ο φυσικός σας χώρος, είπε απευθυνόμενος στις εργάτριες, είναι εδώ, μέσα στο εργοστάσιο και έπρεπε μέσα από το εργοστάσιο να αγωνίζεστε και όχι κλειδωμένες έξω στο δρόμο. Αν από τη δεύτερη μέρα είχατε προχωρήσει σε πιο δυναμικές μορφές πάλης θα ήμασταν από θέση ισχύος, για να διαπραγματευτούμε τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι δυναμικές μορφές πάλης θα είχαν πετάξει το μηχανισμό της εργοδοσίας στο δρόμο και οι εργάτριες θα βρίσκονταν στο χώρο δουλιάς.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κάλεσε τις εργάτριες ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της τοπικής Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και να μπούνε όλοι στο φυσικό τους χώρο που είναι στο εργοστάσιο κι όχι στο δρόμο που σας πέταξαν και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη.

Μετά τη συνέλευση, οι εργαζόμενες έφτασαν με πορεία έξω από τις εμπορικές αποθήκες της ΠΑΛΚΟ. Βρήκαν και εκεί την κεντρική είσοδο με λουκέτο και τους συναδέλφους τους που δεν απολύονται σ' αυτή τη φάση να τους κοιτούν από τα παράθυρα. Τελικά, μια αντιπροσωπεία μπήκε από άλλη πόρτα στο κτίριο στο οποίο όμως δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος της εταιρίας και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους, οι οποίοι όπως είναι φυσικό είναι τρομοκρατημένοι καθώς ζουν με το φόβο ότι μπορεί να βρεθούν κι αυτοί απολυμένοι.

Το ραντεβού των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ έχει δοθεί και πάλι για σήμερα το πρωί στις 10 έξω από το εργοστάσιο.

«Μη προνομιούχοι» οι εκμεταλλευτές

Χρόνια τώρα παιδεύομαι. Με βασανίζει η κατανόηση του όρου «μη προνομιούχοι». Κάθε φορά που είπα «αυτό είναι», διαψεύστηκα. Να, ο αγρότης ρημάζεται, ο εργάτης απολύεται, ο πτυχιούχος ψάχνει. Δεν μπορεί να 'ναι μη προνομιούχοι και να μην προστατεύονται από την κυβέρνησή τους, των μη προνομιούχων. Τι συμβαίνει;

Πού θα πάει, είπα. Θα τον κατανοήσω τον όρο και θα περιγράψω τα πράγματα. Υπομονή. Να πετύχουμε τη σύγκλιση. Να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Να ολοκληρωθούν τα έργα, που αλλάζουν την Ελλάδα.

Συγκλίναμε, ενταχθήκαμε. Η Ελλάδα μόνο συνεχίζει να μην αλλάζει. Αλλά αυτό μπορεί να είναι, επειδή δεν τελείωσαν τα έργα. Πρέπει να περιμένω.

Στο μεταξύ τα πράγματα κινούνται. Μέχρι και για τη διασκέδαση των επισκεπτών της χώρας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διάβασα στον Τύπο ότι μεριμνούν. Είναι, φαίνεται, συμβολή στην ανάπτυξη της Ελλάδας που αλλάζει κι ο Ξένιος Ζευς δε θα συγχωρούσε σχετική παράλειψη.

Τα εργοστάσια κλείνουν και με μεταφορά τους σε άλλες χώρες. Εκεί στη Χαλκιδική οι λαγουμιτζήδες δεν ανησυχούν. Το χρυσοφόρο βουνό δε μεταφέρεται. Οι εκμεταλλευτές του είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν και να στερούνται, έτσι, την ελευθερία κίνησης. Αυτή η καταδίκη σίγουρα, σκέφτηκα, τους καθιστά μη προνομιούχους.

Το σκέφτηκα και ντράπηκα. Ακούς, μη προνομιούχοι οι εκμεταλλευτές ανθρώπων...

Το ομολογώ. Ντράπηκα, που ντράπηκα. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Μη προνομιούχοι είναι οι της «Πετρόλα». Δεν άφησαν να χρεοκοπήσει. Της μετάγγισαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Η κυβέρνηση των μη προνομιούχων είναι συνεπής. Εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Σπεύδει σε βοήθεια και διασώζει τους μη προνομιούχους από την καταστροφή. Το που δεν το είχα καταλάβει είναι δικό μου το λάθος. Το αναγνωρίζω.

Δεν ανακουφίστηκα, παρ' όλη την ανακάλυψή μου. Αναρωτιέμαι, τι κατάλαβαν οι εργάτες της «Πετρόλα» και των «Ελληνικών Πετρελαίων». Οι Ελληνες εργάτες και οι υπάλληλοι και οι αγρότες και οι πτυχιούχοι άνεργοι. Αν συνεχίσουν να θεωρούν τον εαυτό τους μη προνομιούχο και την κυβέρνηση των μη προνομιούχων; Αν, με άλλα λόγια, συνεχίσουν να αυτοπαγιδεύονται; Ε, τότε ο στίχος του Διονυσίου Σολωμού πρέπει να μελετηθεί και να κατανοηθεί. Τον θυμίζω, προτρέποντας να σκεφτείς, αναγνώστη: Δυστυχισμένε μου λαέ/ καλέ κι αγαπημένε/ πάντα ευκολόπιστε/ και πάντα προδομένε...


Ιορδάνης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


ΔΗΣΕΚ
Αδιέξοδη η νεοσυντηρητική πολιτική

Με αφορμή το κύμα απολύσεων η ΔΗΣΕΚ καταγγέλλει την αδιέξοδη νεοσυντηρητική πολιτική που εκφράζουν τα κόμματα του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις φιέστες των ηγετών της ΕΕ στη χώρα μας, που εκφράζουν τα συμφέροντα των πλουτοκρατών. Η συνδικαλιστική παράταξη σημειώνει επίσης, ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», ενώ οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παρακολουθούν σαν θεατές. Καλεί δε τους εργαζόμενους στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

ΕΥΒΟΙΑ
Σύσκεψη για την ανεργία

Η Τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση την Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, με θέμα: «Το δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση, η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της περιοχής μας ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση». Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του Αλιβερίου να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση, στη Θεσσαλονίκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ