ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Νέες αρνητικές κυβερνητικές αποφάσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης

Σοβαρό πλήγμα για πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αποτελεί η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβάλει μοριοδότηση στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότηση που δίνεται μόνο στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές). Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) τονίζοντας τ' ακόλουθα:

«Στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους και δημιουργούν μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση, προστίθενται και τα νέα μέτρα για την εξισωτική αποζημίωση, που αποτελούν ένα ακόμα νέο χτύπημα για τους κτηνοτρόφους και τη φθίνουσα κτηνοτροφία.

Η θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αποτελεί την σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει από οργή και αγανάκτηση.

Με την νέα απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Οσοι είναι από 18-30 χρόνων θα μοριοδοτούνται με 200 μόρια και όσοι είναι από 31-65 χρόνων με 100 μόρια.

Ξέρουμε όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία (80%) των κτηνοτρόφων είναι πάνω από 31 χρονών, που σημαίνει ότι θα παίρνουν τη μισή εξισωτική αποζημίωση, όταν τα πάντα, με τα νέα άγρια, φορομπηχτικά κυβερνητικά μέτρα, από καύσιμα μέχρι φάρμακα αυξάνονται ανελέητα.

Ομως τα χρήματα των εξισωτικών αποζημιώσεων δίνονται για την στήριξη των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σαν αντιστάθμισμα των απωλειών του εισοδήματος από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής που έχουν. Ωθούν με αυτά τα νέα μέτρα τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν γρηγορότερα το επάγγελμά τους, αφού η ήδη δραματική μείωση του εισοδήματός τους μεγαλώνει πιο πολύ, από το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη τις ενισχύσεις του 2009.

Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση, για να επιταχύνει την διαδικασία ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως ακριβώς συμφώνησαν στην ΕΕ με την ΚΑΠ και τις τελευταίες τροποποιήσεις της, ώστε να παραμείνει μόνο η μεγάλη επιχειρηματική κτηνοτροφική επιχείρηση, δηλαδή οι μεγαλοκτηνοτρόφοι.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων με το σύστημα της μοριοδότησης.

Είναι υποκρισία και ψέμα η δήθεν εναντίωση σε αυτό το μέτρο από την πλευρά της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της αντιαγροτικής ΚΑΠ και παριστάνουν τους «απατημένους συζύγους» όταν τα μέτρα παίρνουν τέτοια ακραία χαρακτηριστικά.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους κτηνοτρόφους να αντιπαλέψουν αγωνιστικά τόσο το μέτρο της μοριοδότησης σύμφωνα με την ηλικία των εξισωτικών αποζημιώσεων, όσο και συνολικά τις αντικτηνοτροφικές, αντιλαϊκές αποφάσεις και πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ. Τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να παλέψουν για ριζικότερες αλλαγές στο επίπεδο οργάνωσης του τομέα της κτηνοτροφίας, με γνώμονα τόσο τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, όσο και την κάλυψη των αναγκών του λαού για ασφαλή και φτηνά ζωοκομικά προϊόντα. Μπορούμε να το πετύχουμε δυναμώνοντας την κοινή πάλη και δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε αυτή την κατεύθυνση.

Διεκδικούμε αγωνιστικά
  • Ανάκληση των μέτρων μοριοποίησης στην εξισωτική αποζημίωση που ωθεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια και ανεργία.
  • Να δοθούν άμεσα στους δικαιούχους, οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 και σε ορισμένες περιοχές και του 2008 .
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις ανεξάρτητα αν είναι συμβατές ή όχι με την κοινοτική νομοθεσία.
  • Ρύθμιση των χρεών με διαγραφή κάθε μορφής τοκογλυφίας των τραπεζών και επιδότηση των ζωοτροφών.
  • Οχι στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της κυβέρνησης που εξυπηρετεί μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες πετώντας από την παραγωγή φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, των ποιοτικών παρακρατήσεων και της διαφοροποίησης, με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση των επιτοκίων. Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ποτίστρες κ.ά.
  • Νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και οριοθέτηση βοσκοτόπων.
  • Δημιουργία μεγάλων σύγχρονων κρατικοσυνεταιριστικών εργοστασίων γάλατος και τυροκομικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους καθώς και από τις ζημιές που προέρχονται από τις διάφορες κρίσεις.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και αξιόπιστα φάρμακα και να σταματήσει το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
  • Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, πρόνοια, υγεία.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και του 25% στα φάρμακα.

Διέξοδος και προοπτική υπάρχει. Βρίσκεται στην συνένωση των κτηνοτρόφων στον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα στηρίζεται πολύμορφα από κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες και κρατικό εμπόριο, σε όλη την διαδικασία από την παραγωγή, την μεταποίηση μέχρι και την διακίνηση, με κεντρικό σχεδιασμό, σε όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Μόνο έτσι ο λαός πράγματι θα είναι στην εξουσία, για να εφαρμόσει λαϊκή οικονομία και να απολαμβάνουν αγρότες, εργατοϋπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες τον πλούτο που με κόπο και ιδρώτα παράγουν και σήμερα τους τον κλέβουν».

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Βλέπουν λουκέτα και απολύσεις

Για κάθε δύο επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο αναλογεί μία που ανοίγει. Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δίνοντας το στίγμα της εικόνας που διαμορφώνεται στην αγορά. Ακόμη, από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΣΕΕ, και συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι στον Τειρεσία εμφανίζονται 65.000 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 100.000 εργαζόμενους να βρίσκονται «στο κόκκινο», μιλά για τουλάχιστον 100.000 απολύσεις το επόμενο διάστημα. Τα παραπάνω προκύπτουν από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων και των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Εκθεσης Εμπορίου που δημοσιοποιεί η ΕΣΕΕ.

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΕΣΕΕ, από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι περίπου 7 στις 10 προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση το 2011. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αναλογία αυτή μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης. Ακόμη, ενώ οι προβλέψεις του 25% των ερωτηθέντων για το 2010 έδειχναν αύξηση της απασχόλησης, οι προβλέψεις για το 2011 δείχνουν ότι 9 στους δέκα δε σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση.

Οσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων, από τις προβλέψεις προκύπτει ότι οι 7 στους 10 περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους και των κερδών. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 43% . Τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν μείωση το 2009 κατά 35,15% σε σύγκριση με το 2008, ο τζίρος 6,19%, και ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων αυξήθηκε στις 113 μέρες από 101 μέρες που ήταν το 2008, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 μέρες από 82 που ήταν το 2008.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Σε διαβούλευση για τα καύσιμα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έως τις 14 του Μάη, σχέδιο υπουργικής απόφασης, σχετικά με τις κυρώσεις για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με νοθεία στα καύσιμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ρυθμιστούν ζητήματα: Κατηγοριοποίησης παραβάσεων και κυρώσεων, η διαδικασία και ο τρόπος προσωρινής σφράγισης των εγκαταστάσεων, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 5 χιλ. ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Νομαρχιακή σύσκεψη πραγματοποιεί στη Λάρισα η ΠΑΣΥ, σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς που έχουν πάρει απόφαση για ένταξη στην ΠΑΣΥ, αγροτοσυνδικαλιστές και γεωτεχνικοί.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το πλαίσιο πάλης και το πρόγραμμα δράσης της ΠΑΣΥ στο νομό και θα εκλεγεί νέα Γραμματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ