ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την απεργία τους

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους

Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με τους απεργούς της ΦΑΓΕ
Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με τους απεργούς της ΦΑΓΕ
Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ βρέθηκαν έξω από τις πύλες του εργοστασίου συνεχίζοντας τον αγώνα τους, απαιτώντας το σταμάτημα των απολύσεων που έχουν ξεπεράσει από το 2008 τις 200, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και να μη γίνει σε κανένα εργοστάσιο της εταιρείας μείωση μισθών. Η εργοδοσία, την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε 29 απολύσεις, ενώ σήμερα, οι εργαζόμενοι ανανεώνουν και πάλι το ραντεβού τους σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι, περιφρουρώντας την απεργία τους, στάθηκαν μπροστά στις πύλες, αποτρέποντας τους εργολάβους οδηγούς φορτηγών να βγουν έξω, όπως το είχαν καταφέρει την προηγούμενη μέρα. Ταυτόχρονα, όμως, η εργοδοσία, εντείνει τις προσπάθειες να σπάσει την απεργία, παρά τη σημαντικότατη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το σωματείο τους. Χτες, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, την τρομοκρατία και το φόβο, ελάχιστοι εργαζόμενοι της παραγωγής μπήκαν για δουλειά. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως παρέμεινε έξω από το εργοστάσιο, συνεχίζοντας την περιφρούρηση του αγώνα τους.

Χτες, το χώρο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ επισκέφθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του ΚΚΕ στους απεργούς εργάτες. Μιλώντας με τους εργαζόμενους τόνισε: «Σας λέμε αυτό που είπαμε και πριν τις εκλογές: Και την επόμενη μέρα, το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή. Είχαμε πει ότι θα είμαστε παρόντες και όρθιοι, και σήμερα είμαστε εδώ να στηρίξουμε τον τίμιο αγώνα σας, για να πάρει πίσω η εργοδοσία τις απολύσεις, για να μην γίνουν πράξη αυτά τα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους. Καταδικάζουμε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ανέκαθεν η εργοδοσία για να σπάσει τους αγώνες. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του και για να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων αλλά και για να ανοίξουμε δρόμους για βαθύτερες αλλαγές».

Ταυτόχρονα, συζήτησε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερωτήματά τους, όπως για την «αριστερή κυβέρνηση». Ο Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε ότι μια τέτοια κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα έκανε κάποια μερεμέτια... «Τα προβλήματα, όμως, δε λύνονται με μερεμέτια», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, είναι η εύκολη λύση. Ομως, υπογράμμισε, «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν σήμερα. Η εργατική τάξη πρέπει να συγκρουστεί αν θέλει πραγματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Εζησε και πέθανε αγωνιστής, αταλάντευτος κομμουνιστής

Από την κηδεία του Β. Γεωργαντά
Από την κηδεία του Β. Γεωργαντά
Πλήθος κόσμου, συντρόφων και συναγωνιστών του, νεολαίοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, για να αποχαιρετήσουν το σύντροφό τους Βασίλη Γεωργαντά, τον αγωνιστή και αταλάντευτο κομμουνιστή που μέχρι το τέλος της ζωής του έδωσε τη μάχη για τα ιδανικά και τα οράματα του κόμματός του, του ΚΚΕ, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμητική φρουρά στο σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, φέρετρό του, στάθηκαν μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ, της Αχτίδας της Θήβας του ΚΚΕ, της Αχτίδας Υπηρεσιών του ΚΚΕ, και συναγωνιστές του από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους του Βασίλη Γεωργαντά. Υπογράμμισε ότι: «Θα σε τιμάμε όπως και εσύ ο ίδιος θα ήθελες. Θα σε τιμάμε ανεβάζοντας την απαιτητικότητα της αγωνιστικής προσφοράς μας, αναπληρώνοντας έτσι και ατομικά και συλλογικά τη φυσική απουσία σου. Θα σε τιμάμε για πάντα, με την υπόσχεση που σου δίνουμε τώρα μπροστά στο φέρετρό σου, ότι δε θα λιποψυχήσουμε, ότι δε θα λυγίσουμε, ότι θα δώσουμε τα πάντα στον αγώνα για να λαμπρύνουμε το κόμμα σου και κόμμα μας το ΚΚΕ, για να συνεχίσει να γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας».

Υπηρέτησε την εργατική τάξη

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε: «Ο σύντροφος Βασίλης ήταν ένας ανήσυχος και ασυμβίβαστος αγωνιστής και υπηρέτησε με πίστη και συνέπεια την εργατική τάξη. Εμείς Βασίλη συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί η ταξική πάλη και η επανάσταση δε δίνουν συντάξεις. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να ανατρέψουμε το σάπιο απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα που θεωρεί τη γήρανση κόστος και να καταργήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Η γενιά μας χρωστάει τη δράση της στο παράδειγμά σου και στο παράδειγμα της γενιάς σου, αγαπημένε μας Βασίλη. Σε ευχαριστούμε που με τη ζωή και το παράδειγμά σου μας διαπαιδαγώγησες, στο να είμαστε περήφανοι ως κομμουνιστές, σταθεροί και αταλάντευτοι μαχητές στους καθημερινούς αγώνες», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη, του οποίου ο Β. Γεωργαντάς διετέλεσε γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος τη δεκαετία '80 - '90.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν στην κηδεία τα μέλη του ΠΓ, Δ. Κουτσούμπας, Δ. Γόντικας, Δ. Αρβανιτάκης και Κ. Παρασκευάς, μέλη της ΚΕ και πλήθος στελεχών του Κόμματος.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πήραν τα δεδουλευμένα τους

Τα αποτελέσματα του ενωμένου αγώνα μαζί με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ αποδεικνύει περίτρανα ο αγώνας που έδωσε το κλαδικό σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Σχολείων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ο εργολάβος, μέσω του οποίου απασχολούνταν στον τομέα της καθαριότητας στο νοσοκομείο, τις είχε αφήσει επί τέσσερις μήνες απλήρωτες και δεν τους είχε καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα. Η εξαθλίωση στην οποία είχαν φτάσει δε συγκίνησε κανέναν αρμόδιο και όλοι επικαλούνταν έλλειψη χρημάτων. Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και έθεσαν τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους.

Κάτω από την πίεση του αγώνα, τα χρήματα βρέθηκαν και ο εργολάβος αναγκάστηκε να τους καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα και το δώρο Πάσχα.

Οι εργαζόμενες από χτες επέστρεψαν στη δουλειά τους και δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με το κλαδικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ ώστε να παλέψουν για την επίλυση και μιας σειράς άλλων προβλημάτων στον κλάδο τους, αναγνωρίζοντας πως το σωματείο τους και το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά τους, οργανώνοντας την πάλη τους και δίνοντας σήμερα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Φασιστοειδή τρομοκρατούν μετανάστες και εργαζόμενους

Τέτοιες φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και να μπουν στο περιθώριο μόνο από ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα

Ενα περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς ελεγκτή σε τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφεται σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και επιβεβαιώνεται από συνδικαλιστές οδηγούς. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας ελεγκτής μπήκε στο τρόλεϊ της γραμμής «13», στην οδό Ακαδημίας και ξεκίνησε τον έλεγχο μόνο στους μετανάστες. Μιλώντας προς δύο μετανάστες είπε: «Εγέρθητω, ρε. Εδώ είναι Ελλάδα» και προσπαθεί να τους κατεβάσει σπρώχνοντάς τους, κάτι που γίνεται πραγματικότητα στη διασταύρωση της Ακαδημίας με τη Β. Σοφίας. Μαζί με τον ελεγκτή και τους δύο μετανάστες, κατεβαίνουν ακόμα δύο γυναίκες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η μία από τις δύο γυναίκες μπροστά σε αστυνομικούς των ΜΑΤ (που βρίσκονται πάντα στο συγκεκριμένο σημείο) λέει στον ελεγκτή πως δεν έχει δικαίωμα να χτυπά κανέναν επιβάτη για να εισπράξει την απάντηση «εγώ είμαι φασίστας και Χρυσή Αυγή και θα μιλάω όπως θέλω και θα κάνω ό,τι θέλω». Οι φραστικές αντεγκλήσεις μπροστά στους αστυνομικούς κράτησαν για 10 λεπτά μέχρι που έφυγε και ο ελεγκτής και οι μετανάστες από το σημείο.

Από την άλλη, στο «Ρ» έφτασε επώνυμη καταγγελία που ανέφερε πως στις 8.30 χθες το πρωί, μέσα στο σταθμό του μετρό «ΟΜΟΝΟΙΑ» έξι άτομα -πέντε άνδρες και μία γυναίκα- φορώντας μπλούζες της «Χρυσής Αυγής» έκαναν έλεγχο σε άτομα που θεωρούσαν μετανάστες ζητώντας τους ταυτότητες και άλλα έγγραφα. Η Διοίκηση του Οργανισμού δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο σε επικοινωνία του «Ρ» μαζί της.

Τέλος, ο δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος κατήγγειλε σε ιστοσελίδα ότι βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» τον πήρε τηλέφωνο τα ξημερώματα της Δευτέρας και του είπε «από εδώ και πέρα θα είσαι υφιστάμενός μου» και πως «από εδώ και πέρα θα γίνω η σκιά σου και θα σε κάνω να πετάγεσαι στον ύπνο σου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ