ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιγή ασυρμάτου για την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

«Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», λένε κυβερνητικοί παράγοντες για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή και την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να πάρει μέρος στο καπιταλιστικό «φαγοπότι»

Την «πάπια» κάνει η κυβέρνηση απέναντι στη χθεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το φορτηγό πλοίο «Sagamore», μισθωμένο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, ερχόμενο από το Νιούπορτ της Βρετανίας και κατόπιν «αιτήματος» της αμερικανικής πρεσβείας έδεσε προχθές στην Αλεξανδρούπολη, ξεφορτώνοντας ταχέως δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και κινητοποιώντας όλο το διαθέσιμο προσωπικό του λιμένα.

Επειτα τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία στη Θράκη προς αποθήκευση, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, με φύλαξη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να το ξεφορτώσει (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτίο θα μεταφορτωθεί το καλοκαίρι σε άλλο εμπορικό πλοίο, μισθωμένο από τις ΗΠΑ, και θα μεταφερθεί στον τελικό του προορισμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρομαχικά που περιέχονται στα εμπορευματοκιβώτια φέρονται να περιλαμβάνουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα δε από τα κοντέινερ εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λευκός φώσφορος.

Σε αυτό το φόντο, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη νέα εξέλιξη στην «αλυσίδα» της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής είναι πολλά και επιβάλλουν να ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τον λαό:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε ακριβώς ξεφορτώθηκε το φορτίο και πού φυλάσσεται σήμερα; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού, και μάλιστα επικίνδυνου όπως όλα δείχνουν;
Θέλουν την ΕΕ ...«γίγαντα» εμπλοκής

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας με σειρά παρεμβάσεων κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να βαθύνει την εμπλοκή, έχοντας άλλωστε ζεσταμένη την πλάτη από τα άλλα αστικά κόμματα και αποκόμματα.

Χαρακτηριστικά, σε συνάντησή του με την Ολλανδή ομόλογό του από την 1η Στρατιά στη Λάρισα, όπου και φιλοξενείται το αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, και καθώς συζήτησαν μεταξύ άλλων «την ευρύτερη ατζέντα της ανάγκης ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ», ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «είμαστε - η ΕΕ - ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας, και πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό», ώστε να αντιπαρατίθεται και αυτοτελώς από το ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα στο Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαίωσε τον διπλασιασμό των αγορών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα και ότι «η τάση θα διατηρηθεί», λόγω και των «αλλαγών» στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πέρα από την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟ κάθε κράτος - μέλος να δαπανά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι είναι ακριβώς αυτό το «περιβάλλον» (της έντασης των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων) που καλεί για ένταση των εξοπλισμών.

Εβαλε βέβαια ζήτημα ότι η ΕΕ έχει μείνει «πίσω» και «θα περάσει πολύς καιρός ώστε να έχουμε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία», αφού όπως παρατήρησε δεν ενοποίησαν έγκαιρα τύπους σε αεροσκάφη και πλοία (πάσχουν από πολυτυπία μοντέλων), ούτε ομογενοποίησαν μηχανισμούς απόκτησης όπλων για οικονομίες κλίμακας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε «η ΕΕ να αντιληφθεί ότι η Αμυνα την αφορά» και να πάψει να είναι «γεωπολιτικός νάνος». Είδε πάντως ...πρόοδο σε αυτήν την κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» (με ελληνική συμμετοχή, στρατηγείο και αποστολή πλοίου) στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα βήμα στο να αποκτήσει η ΕΕ «στρατιωτικό βραχίονα», και «μια πρώτη απόδειξη ότι μαθαίνει να απαντά γρηγορότερα στις γεωπολιτικές προκλήσεις και ερεθίσματα».

Εξέφρασε δε την ευχή της κυβέρνησης αυτό να ενταθεί, τονίζοντας ότι η Αθήνα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλωστε, στη συζήτηση όπου πήρε μέρος επισημάνθηκε ότι επί της θητείας του στο ΥΠΕΞ η κυβέρνηση συμφώνησε με τη Γαλλία ακόμα και για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα μέτωπα όπου μάχονταν οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Αφρική, ενώ αναφερόμενος ο ίδιος στην αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση στέλνει Ελληνες στρατιωτικούς «σε ζώνη κινδύνου». Ωστόσο «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», τόνισε ο Ν. Δένδιας, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η ντόπια αστική τάξη δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να βάλει τον λαό να πληρώσει το τίμημα ώστε η ίδια να πάρει μέρος στο καπιταλιστικό «φαγοπότι».

ΕΕΔΥΕ
Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη

Το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού και στη συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε την πραγματοποίηση μέρας πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης πορείας ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Θα περιλαμβάνει σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη, με εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων για όλη τη χώρα.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ (4 Απρίλη 1949), που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για το μακέλεμα δεκάδων λαών, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν παράγοντα "ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας" και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως όφελος για τον λαό μας. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας και επεκτείνονται έχουν παίξει βρώμικο ρόλο κατά των λαών σε δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να παίζουν, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό».

«Η παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, που απειλεί με γενίκευση, οι θερμές πολεμικές εστίες στη Μ. Ανατολή και η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλα αυτά τα μέτωπα, όχι μόνο με τη διάθεση των βάσεων αλλά ακόμα και με την αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού. Αντίθετα, προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας. Να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η αντίθεση του λαού μας στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και η εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε το τεύχος 103 του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης». Η πλούσια ύλη, τα άρθρα του περιοδικού ρίχνουν φως στις αιτίες των επικίνδυνων εξελίξεων για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, μπορούν να συμβάλουν στο δυνάμωμα του αγώνα για ενημέρωση, αποκάλυψη των επικίνδυνων εξελίξεων, στο δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Το εξώφυλλο του περιοδικού είναι αφιερωμένο στην πανελλαδική μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη, ενώ στις σελίδες του φιλοξενείται αρθρογραφία σχετικά με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους εγκληματικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τον 5ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, το συνεχιζόμενο μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ κ.ά. Επίσης, αφιέρωμα στον Νίκο Νικηφορίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την εκτέλεσή του, καθώς και πλούσιο ρεπορτάζ από τη δράση της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

Το περιοδικό διακινείται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, καθώς και από την έδρα της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Πικετοφορία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Το Σάββατο 13 Απρίλη

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, μπροστά στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, διοργανώνει το Σάββατο 13 Απρίλη στις 11 π.μ. διαδήλωση - πικετοφορία. Καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Προχωρά η προμήθεια των F-35

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν χθες στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Αμυνας την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Αφορά πώληση 20+20 F-35, τα οποία είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνη του 2022. Μετά και την άφιξη της LOA στην Αθήνα θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της διακρατικής σύμβασης που θα υπογραφεί.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί, τέλη Γενάρη, η έγκριση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την πώληση (έναντι 8,6 δισ. δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί), με στόχο βέβαια η Ελλάδα να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Προηγήθηκε επίσης η έγκριση πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών, στο πλαίσιο της συνεχούς εναλλαγής φάσεων ύφεσης και έντασης για τα μερτικά της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με μόνο θύμα τους λαούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ