ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενώνουμε τους εργαζόμενους σε ταξική βάση

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ

Την απόφαση των συνδικάτων και των επιτροπών αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για μια πλατιά εξόρμηση στην εργατική τάξη ώστε ακόμα περισσότεροι εργάτες να πλαισιώσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα περισσότεροι να οργανωθούν στα σωματεία τους, από καλύτερες θέσεις να προετοιμάσουν και φέτος τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, έκαναν καθαρή χτες το βράδυ δεκάδες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες που πήραν μέρος στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ με αντικείμενο την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Στην εισήγηση που παρουσίασε στη σύσκεψη ο Γ. Μαυρίκος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Πορευόμαστε για την Εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες κορύφωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Ταυτόχρονα με τον πόλεμο κλιμακώνεται και η επίθεση μέσα από το άρμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις βαριές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

Παρατεταμένη λιτότητα, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, χτύπημα του 8ωρου, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίησης της Υγείας, ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην Παιδεία. Πολλοί χώροι δουλιάς απ' την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική αδιαφορία έχουν γίνει κρεματόρια, όπως προχτές η "Σωληνουργεία Κορίνθου".

Για τη νεολαία επιφυλάσσουν ένα μαστουρωμένο και άνεργο αύριο.

Αυτός είναι ο όμορφος, ηθικός τους κόσμος! Αυτή είναι η ισχυρή τους Ελλάδα, η ενωμένη τους Ευρώπη! Ετσι γεμίζουν τα πορτοφόλια τους!

Αυτόν τους τον κόσμο εμείς τον αντιπαλεύουμε με νύχια και με δόντια. Καθημερινά μέσα στα εργοστάσια, στις εργατογειτονιές και σε κάθε νομό της χώρας. Παντού!

Απορρίπτουμε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προβάλλουμε τα αιτήματα που συνθέτουν τις σύγχρονες ανάγκες για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Συνάδελφοι,

Στη χρονιά που πέρασε η εργατική τάξη σ' ολόκληρο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έδωσε ένα βροντερό "παρών" σ' όλες τις διαδηλώσεις.

Η συμμετοχή και η μαχητικότητα στις διαδηλώσεις αυτές αποτελούν σοβαρή επένδυση, σοβαρή προοπτική για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης δείχνουν ότι μπορούν να συμμαχούν με τη φτωχή αγροτιά, με τους αυτοαπασχολούμενους, με την προοδευτική διανόηση και τη ριζοσπαστική νεολαία σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την εκμετάλλευση και τους μηχανισμούς της. Η διακριτή παρουσία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σ' όλες αυτές τις διαδηλώσεις δίνει ορμή και ενθουσιασμό στις δυνάμεις μας.

Η αυξανόμενη συμμετοχή πλατιών λαϊκών τμημάτων στους αγώνες για εμάς δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", δεν είναι ξαφνικό. Δε μας ξάφνιασε. Χρόνια τώρα η συνεπής, επίμονη, βασανιστική προσπάθεια των ζωντανών δυνάμεων μέσα στο κίνημα κρατούσε τη σπίθα αναμμένη, που έτσι κι αλλιώς θα γίνει φωτιά.

Οι εξελίξεις, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η καπιταλιστική βαρβαρότητα επιτάχυναν την ανάγκη να κλείσει ο κόσμος τις τηλεοράσεις, να αφήσει τη ζεστασιά του καναπέ του και να βγει στους δρόμους του αγώνα.

Εχουμε υποχρέωση, ως ταξική αντίληψη μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στο κίνημα αυτό που φουντώνει. Να είμαστε παρόντες όχι ως θεατές, αλλά ως πρωταγωνιστές που επηρεάζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Να ενώνουμε τον κόσμο της δουλιάς σε ταξική βάση.

Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός της μαζικής και μαχητικής παρουσίας, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τους πραγματικούς στόχους της πάλης. Να προβάλλουμε την πλατφόρμα που προωθεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Να αποκαλύπτουμε τους στόχους της σοσιαλδημοκρατίας, τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στόχους των οπορτουνιστών και των γραφειοκρατών. Αν κάνουμε υποχωρήσεις χωρίς αρχές, το ταξικό κίνημα θα βγει χαμένο και θα κερδίζει πόντους η γραμμή της υποταγής του κινήματος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σ' αυτό το πλατύ κίνημα θα αναπτύσσονται έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, αφού συμμετέχουν ταυτόχρονα δυνάμεις που μάχονται τον καπιταλισμό, δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, που καλούν σε αντίσταση και ανυπακοή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, ταυτόχρονα, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν "ανθρώπινο καπιταλισμό" και "έναν άλλο κόσμο εφικτό"!!!

Ορισμένοι, μάλιστα, επιχειρούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Υποστηρίζουν ότι τάχα η μεγάλη συμμετοχή διαδηλωτών στην Ευρώπη και στον κόσμο γίνεται έξω και πέρα από τα εργατικά συνδικάτα, γίνεται έξω και πέρα από πολιτικά κόμματα, γίνεται έξω και πέρα από ιδεολογίες. Θέλουν να μας πείσουν ότι το κίνημα αυτό γεννήθηκε από ...το Ιντερνετ!!!

Οσοι βιαστικά και φοβισμένα τρέχουν κατά κει που φυσά ο άνεμος κάθε φορά, για μια ακόμα φορά θα διαψευστούν!

Δουλιά λοιπόν. Δουλιά με τους εργάτες και τους υπάλληλους. Με τη νεολαία, τις γυναίκες και τη διανόηση.

Εμπρός να οργανώσουμε με φορέα το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη της χώρας ταξικά ενωτικά και διεκδικητικά το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2003».

Δυνατά, μαχητικά, μπροστά!

...ενάντια στη συναίνεση και το συμβιβασμό, με μέτωπο στο κεφάλαιο, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Πρωτομαγιά γινόταν πάντα μία. Αυτή που οργάνωναν τα ταξικά συνδικάτα, αυτή που συσπείρωνε τους εργάτες. Αυτή που σήμερα οργανώνει το ΠΑΜΕ. Ο,τι άλλο ήταν και θα είναι μια παρασυναγωγή που μαζεύονται οι υπουργοί, όλοι αυτοί που τσακίζουν την εργατική τάξη όλο το χρόνο και κείνη τη μέρα παριστάνουν πως γιορτάζουν μαζί της.

Καθαρός πεντακάθαρος ο λόγος δεκάδων συνδικαλιστών που ανταποκρίθηκαν χτες το βράδυ στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και μετέφεραν στη σύσκεψη για την οργάνωση της Πρωτομαγιάς τις θέσεις των εργατών από τους χώρους δουλιάς.

Καθαρός, πεντακάθαρος κι ο λόγος του ΠΑΜΕ που έχει ήδη διακηρύξει πως η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ταξική, θα εκφράζει τα αντιιμπεριαλιστικά συναισθήματα των εργατών, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τη ρήξη με τις δυνάμεις του εργατοπατερισμού, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αυτό το πλαίσιο συσπειρώνει ήδη γύρω του και νέες δυνάμεις. Κι αυτό εκφράστηκε χτες το βράδυ με τη συμμετοχή και νέων σωματείων και συνδικαλιστών που ήρθαν κοντά στο ΠΑΜΕ, πήραν μέρος στη συζήτηση.

Μια συζήτηση που δε χάθηκε σε λόγια πλάνα, αλλά παρουσίασε την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη, καθόρισε με βάση αυτή την πραγματικότητα τα καθήκοντα της επόμενης μέρας. Για παράδειγμα, σήμερα το πρωί στις 10 οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα βρεθούν έξω από το «Χίλτον» όπου η εργοδοσία απέλυσε χτες τον πρόεδρο του σωματείου. Το Σάββατο θα δοθεί μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο για τους σκοτωμένους εργάτες στη «Σωληνουργεία». Κάθε μέρα θα γίνονται εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, συνελεύσεις και αναδείξεις επιτροπών αγώνα. Στις 16 Απρίλη θα δοθεί δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενάντια στην παρουσία των ματοβαμμένων Μπλερ και Αθνάρ στην Αθήνα, ενάντια στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών που σηματοδοτεί η φιέστα για τη διεύρυνση της ΕΕ. Και την Πρωτομαγιά, στα γιορτινά της η εργατική τάξη θα κάνει το δικό της αγωνιστικό απολογισμό.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας να γίνει στο Πεδίο του Αρεως.

Στη συζήτηση η πολιτική των ηγετικών εκείνων ομάδων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δέχτηκε σφοδρό σφυροκόπημα, καθώς μπροστά στην επέλαση του ιμπεριαλισμού και των δυνάμεων του κεφαλαίου στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προπαγανδίζουν τη γραμμή της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού.

Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η συνέχεια του καθημερινού ταξικού πολέμου και σε αυτόν ήδη ο κλάδος μας μετράει απώλειες, ήταν το σχόλιο του Χρ. Κατσιώτη, προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, για να συμπληρώσει ότι μπροστά σε αυτή την επίθεση των εργοδοτών η ηγεσία της Ομοσπονδίας πάει να υπογράψει σπαστό ωράριο.

Η ξεκάθαρη αγωνιστική μας δράση. Η ταξική μας γραμμή είναι αυτή που κατέβασε στο δρόμο χιλιάδες εργάτες από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου, υπογράμμισε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών. Ηταν την ίδια ώρα που οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές ματαίωναν τη στάση εργασίας, που είχαν προκηρύξει, υποτασσόμενοι στα κελεύσματα της κυβέρνησης και της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Και η σημερινή μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη αλλά προπαντός η συμμετοχή στους δρόμους χιλιάδων εργατών κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, δείχνει ότι πάμε καλά, πάμε μπροστά, τόνισε η Ζ. Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Στον αντίποδα αυτής της δράσης μας η στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν άνοιξαν «δρόμο» στους εργαζόμενους, αλλά άνοιξαν «δρόμο» στους καπιταλιστές για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι εργάτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτές τις ηγεσίες.

Ο Πολύβιος Τσίρκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να προχωρήσει σε νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τόνισε ότι τώρα πρέπει η εργατική τάξη να βγει στην αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ.

Εχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Κ. Μυτιληνιού, και ανήγγειλε νέα εξόρμηση για δεκάδες εγγραφές στο συνδικάτο.

Ο Θεολόγος Πατερέλης από το Συντονιστικό των Σωματείων της Αθήνας έγινε δεκτός με παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα, καθώς υπενθύμισε ότι η εργατική τάξη έχει ποτίσει όλες τις Πρωτομαγιές με αίμα, δεν υποτάχτηκε, πάλεψε και την πλουτοκρατία και το ρεφορμισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες κεντροαριστεροί μάς κατηγορούν ότι διασπούμε κάνοντας χωριστές συγκεντρώσεις, είπε. Εμείς τους απαντάμε: Δεν είναι χωριστές συγκεντρώσεις. Είναι οι συγκεντρώσεις εκείνων που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πλουτοκρατία και στους δολοφόνους ιμπεριαλιστές. Ενάντια σε κείνους που σκύβουν το κεφάλι και συνειδητά υπερασπίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Μ' αυτούς ούτε συμμάχησε ούτε θα συμμαχήσει ποτέ η εργατική τάξη.

Δριμύ «κατηγορώ» απηύθυνε ο νεολαίος οικοδόμος Γιάννης Πρωτούλης στις ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και για το πρόσθετο γεγονός ότι σήμερα επιδιώκουν να εφαρμόσουν τις εντολές Λαλιώτη για να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, να υπονομεύσουν την αγωνιστική προοπτική τους. Εχουμε καθήκον είπε, να αποκαλύψουμε το ρόλο τους.

Τη διαβεβαίωση ότι η εργατική τάξη δε θα γίνει το πλυντήριο για να ξεπλυθούν οι πουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφρασε ο Δήμος Κουμπούρης. Τώρα, είπε, πρέπει να οξύνουμε την αντιπαράθεση, τώρα να δυναμώσουμε την ταξική ενότητα.


Δεν μπορεί κανείς «να βάλει στο χέρι» το ΠΑΜΕ

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε:

«Στη χρονιά που πέρασε η κατάσταση στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος, στις ηγετικές ελίτ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ χειροτέρεψε για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Ακόμα πιο βαθιά μπήκαν στο βούρκο της συναίνεσης και της ραγιάδικης ευρω-υποταγής. Αναδείχτηκαν σε μαρμαροκολόνες της σοσιαλδημοκρατίας μέσα από τη συμμετοχή τους στα διάφορα Φόρουμ και σε σχήματα που στόχο έχουν τον εγκλωβισμό των εργατικών συνειδήσεων. Στήριξαν την ουσία της πολιτικής της Κυβέρνησης, τις κεντρικές επιλογές της Κομισιόν - με πιο πρόσφατη την αποδοχή των θέσεων της Λισαβόνας.

Μέσα στις γραμμές του ίδιου του εργατικού κινήματος πρωτοστατούν στις επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ. Πολεμούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, συκοφαντούν και υπονομεύουν τους αγώνες μας.

Με βάση όλα αυτά, θέλαμε να πούμε στα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ που υποστήριξαν στις συνεδριάσεις μας το να πάμε να γιορτάσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με τη ΓΣΕΕ, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, μαζί με τον κ. Λαλιώτη και τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης πως είναι μια σκέψη βαθιά λαθεμένη, που αν γινόταν αποδεκτή, θα πήγαινε το συνδικαλιστικό κίνημα 10 χρόνια πίσω. Μια τέτοια στάση από το ΠΑΜΕ θα αποτελούσε την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, θα έσπερνε συγχύσεις και αυταπάτες για το ρόλο τέτοιων ηγεσιών και θα ξανάδινε τροφή στις γνωστές ψευτο-θεωρίες πως τάχα "όλοι ίδιοι είναι".

Με αφορμή, μάλιστα, κάποιες ενέργειες, αστικές εφημερίδες που πάγια αποσιωπούν, είτε παραποιούν, είτε και συκοφαντούν τη δράση και τις θέσεις του ΠΑΜΕ νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους στο ΠΑΜΕ.

Στους μεγαλοϊδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας λέμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί κανένας να "βάλει στο χέρι" το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ, που δεν είναι ούτε Συντονιστικό Παρατάξεων, ούτε Συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων. Αντλεί δύναμη και το κύρος του από τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τα Συντονιστικά Σχήματα και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που το ίδρυσαν. Αντλεί το κύρος και την αποδοχή του από την πλούσια δράση και τους αγώνες του.

Από την αυτοτελή του δράση μέσα στο κίνημα, μέσα στους ίδιους τους εργάτες, όπως καθόρισε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ τον Απρίλη του 2002, που επιβεβαίωσε τον κινηματικό και μετωπικό χαρακτήρα του σαν ταξική συσπείρωση συνδικάτων και συνδικαλιστών.

Κι έτσι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα. Πίσω δεν έχει. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων και οι ανάγκες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Συσκέψεις για την Πρωτομαγιά

Συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, διοργανώνονται τις επόμενες μέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα τη Δευτέρα, 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής, όπου θα εκλεγεί και νέα Γραμματεία της τοπικής επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα, 14 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Λέσβο επίσης τη Δευτέρα, η προσωρινή Γραμματεία της τοπικής επιτροπής Λέσβου του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ