ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είπαν "όχι" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, και μαζί τους μαθητές και γονείς, πραγματοποίησαν άλλο ένα μαχητικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας
  • Συνεδριάζουν δάσκαλοι και καθηγητές για τη συνέχιση της απεργίας τους

Με ένα ακόμα μεγαλειώδες, στο μέγεθος, στον παλμό και τη φαντασία, συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας, δάσκαλοι και καθηγητές δήλωσαν καθαρά προς την κυβέρνηση ότι ζητούν λύσεις στα οξύτατα προβλήματά τους και είναι αποφασισμένοι να τις κερδίσουν με μαζικούς ενωτικούς αγώνες.

Δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας με κεντρικό σύνθημα "Δάσκαλοι - καθηγητές ενωμένοι νικητές", ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δε λένε να πέσουν κάτω από 75% στους καθηγητές και κάτω από 85% στους δασκάλους. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ που ψηφίζουν την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη βδομάδα. Η απόφαση των γενικών συνελεύσεων θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αφού ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις χτες και θα συνεχίσουν και αύριο το πρωί για να αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, δάσκαλοι και καθηγητές έδειξαν, εκτός από την ικανότητά τους να εκδηλώνουν μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες, και την καλλιτεχνική τους φύση. Για σχεδόν μιάμιση ώρα, η οδός Μητροπόλεως γέμισε από τα τραγούδια και τη μουσική που έπαιζαν οι εκπαιδευτικοί στη μουσική σκηνή που είχαν στήσει στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

"Λίγο ακόμα θα σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα", τραγουδούσε η δασκάλα έξω από το υπουργείο Παιδείας και από κάτω οι δάσκαλοι, καθηγητές χόρευαν και φώναζαν συνεχώς συνθήματα: "Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός", "Δάσκαλοι, αγρότες, καθηγητές, μπλόκα στις ρυθμίσεις τις αντιλαϊκές", Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "Σήμερα το μάθημα είναι η απεργία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία".

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με γονείς και μαθητές, πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας, Γεωργίου Α για να καταλήξουν στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου και βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με σηκωμένο το ανάστημα και ψηλά το κεφάλι, πραγματοποίησαν μια ακόμα μαχητική και μαζική πορεία, με κεντρικά συνθήματα. "Μισθούς ζητάμε αξιοπρεπείς και όχι φραγκοδίφραγκα που μας πετάτε εσείς", "Σημίτη αν είσαι καθηγητής, να πάρεις τον μισθό που παίρνουμε και εμείς".

"Αυτό το υπουργείο των Οικονομικών είναι της μίζας και των περικοπών", "Βγες έξω λογιστή, να δεις τον αγώνα του καθηγητή",βροντοφώναζαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο των καθηγητών, ενώ για την Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα οργανώνεται συλλαλητήριο, στο οποίο καλούνται να πάρουν μέρος το σύνολο των φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και εργατικά σωματεία.

Αυξήσεις - ψίχουλα και στους δασκάλους

Την Κυριακή, οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών πραγματοποίησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκη. Την ίδια στιγμή, έξω από το υπουργείο Παιδείας, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, δηλώνοντας την αντοχή τους και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μόνο που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι δασκάλων και νηπιαγωγών από την εφτάωρη συνάντησή τους με τα κυβερνητικά στελέχη, ήταν μια αύξηση της τάξης των 3.500 δραχμών καθαρά το μήνα και μερικές αόριστες υποσχέσεις για την επίλυση στο μέλλον των αιτημάτων του κλάδου για μαζικούς διορισμούς και τη μείωση του ωραρίου εργασίας δασκάλων - νηπιαγωγών.

Ωστόσο, οι παραπάνω "παροχές" της κυβέρνησης ικανοποίησαν τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τ. Παπαχαραλάμπους, ο οποίος, όπως δήλωσε στο τέλος της συνάντησης, βρήκε πολύ θετικές τις προτάσεις του υπουργείου και σε σωστή κατεύθυνση. Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΟΕ έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη να θριαμβολογήσει, λέγοντας σε χτεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι "το μέτωπο με τους δασκάλους έκλεισε, τώρα απομένει των μέτωπο των καθηγητών". Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΔΟΕ και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού το αν έκλεισε το μέτωπο των δασκάλων θα το δείξουν οι ίδιοι από τις γενικές τους συνελεύσεις.

Ελπίζει σε διάσπαση

Με ολοφάνερη τη διάθεση προβοκάτσιας, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών - οι οποίοι γράφουν εδώ και ένα μήνα νέες σελίδες στην αγωνιστική ιστορία του κλάδου τους - αντί να ικανοποιήσει τα, χωρίς καμιά αμφισβήτηση,δίκαια αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να σπάσει την παλλαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών και να πλαγιοκοπήσει προσπαθεί να φέρει αντιμέτωπους γονείς και μαθητές με τους εκπαιδευτικούς, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις "χαμένες διδακτικές ώρες, εξαιτίας της απεργίας". Θεωρώντας, προφανώς, ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δε διαθέτουν μνήμη και ξεχνούν τις χιλιάδες διδακτικές ώρες, που χάθηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής "διορισμοί με το σταγονόμετρο" που ακολουθεί.

***

Η επιχείρηση "σπάσιμο της απεργίας", που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εκδηλώνεται και με άλλες, γνωστές, μεθόδους όπως με το να στρέψει τους συνδικαλιστές - και στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ - που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ εναντίον των απεργιακών αγώνων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του προέδρου της ΔΟΕ Τ. Παπαχαραλάμπους (στέλεχος της ΠΑΣΚ), ο οποίος, μετά την κυριακάτικη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υφυπουργό Οικονομικών, δήλωσε ικανοποιημένος (!) από την "αύξηση" των 3.500 δρχ. το μήνα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι ΘΑ δώσει.

Οταν πάλι, άλλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση συνδικαλιστές, είτε λόγω της ασφυκτικής πίεσης που τους ασκεί η βάση του κλάδου, είτε λόγω προσωπικής συνδικαλιστικής ευθιξίας, αρνούνται να βγουν ξεκάθαρα ενάντια στους αγώνες, και δε χειροκροτούν για τα ψίχουλα που τους υπόσχεται η κυβέρνηση, κρατώντας κάποιες μικρές έστω επιφυλάξεις, η κυβέρνηση προχωράει σε ευθεία επίθεση εναντίον τους.

***

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η διαστρέβλωση από τον Γερ. Αρσένη της τελευταίας ψηφοφορίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που με ψήφους 6-5 ψηφίστηκε η πρόταση για συνέχιση της απεργίας διαρκείας και τη βδομάδα που διανύουμε. Για τον υπουργό, οι 5 ψήφοι της ΠΑΣΚ σήμαιναν αναστολή των απεργιακών αγώνων, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ψήφοι υπέρ της πρότασης (συγκεχυμένη είναι η αλήθεια) για αλλαγή της απεργιακής μορφής.

Μέχρι τώρα η επιχείρηση αυτή της κυβέρνησης πέφτει στο κενό, επειδή τα προβλήματα (οικονομικής και θεσμικής φύσης) δασκάλων και καθηγητών είναι υπαρκτά και είναι πολλά και η βάση των δύο κλάδων είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για την επίλυσή τους. Αυτή η θέληση της βάσης είναι και η μόνη ασφαλιστική δικλείδα, για να κάνει τα σχέδια της κυβέρνησης "όνειρα θερινής νυκτός", αλλά και να αναγκάσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην κάνουν πίσω. Για να κερδίσει με τον αξιοπρεπή της αγώνα, τη χαμένη αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού και της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

"Καλοπληρωμένοι" οι καθηγητές!

"Οι καθηγητές παίρνουν μεγάλες αυξήσεις" (!). Η δήλωση αυτή προέρχεται από τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο,ο οποίος για άλλη μια φορά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μίλησε για "το πρόβλημα των χαμένων διδακτικών ωρών, εξαιτίας της απεργίας των καθηγητών". Ο υφυπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του είπε ότι η παράταση του σχολικού έτους θα αποφευχθεί μόνο με τη λήξη της απεργίας, ενώ αόριστα υποσχέθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς.

Οι δηλώσεις αυτές του υφυπουργού Παιδείας εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει γονείς και μαθητές ενάντια στους εκπαιδευτικούς τους, αλλά και να δημιουργήσει ελπίδες στους καθηγητές για αύξηση των αποδοχών τους τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να λήξουν την απεργία τους. Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, η κυβέρνηση αποτυγχάνει και στις δύοπροσπάθειες, αφού καθημερινά σύλλογοι γονέων εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς, ενώ την ίδια στιγμή αυτοί δεν υποχωρούν, αν δεν πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση που θα λύνουν τα προβλήματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αναγκαία η συνέχιση του αγώνα

"Οι γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών πήραν την απόφαση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων του κλάδου. Καμιά συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη βάση του κλάδου". Αυτό δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και στέλεχος τη Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας την απεργοσπαστική προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Ο Θ. Γκεσούλης χαρακτήρισε τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υφυπουργό Οικονομικών "στημένη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, που σκοπό είχε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της βάσης", σημειώνοντας επίσης ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, εκτός από μια αύξηση που δε φτάνει ούτε για ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα. "Καλούμε, κατέληξε ο Θ. Γκεσούλης, δασκάλους και νηπιαγωγούς να συμμετάσχουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων και να αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας".

Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και στέλεχος της ΔΕΕ, είπε στο "Ρ" ότι ο απεργιακός αγώνας των καθηγητών πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια δυναμικότητα μέχρι τη δικαίωση, δίνοντας ταυτόχρονα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσω των κοινών κινητοποιήσεων με δασκάλους, γονείς, μαθητές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ