ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Οι ΗΠΑ διέταξαν, η κυβέρνηση επισπεύδει

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την κατάρτιση του «τρομονόμου», ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί τις πρώτες μέρες του Μάρτη στη Βουλή. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, όπως οι «Λος Αντζελες Τάιμς», προβλέπουν αιματοχυσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκτός από την τρομο-νομοθεσία απαιτούν, πλέον, συλλήψεις. Εβαλαν, μάλιστα, έναν πρώην διπλωμάτη να ταράξει λίγο περισσότερο τα νερά, γιατί αυτός μπορούσε να πει χωρίς αναστολές αυτό που ζητάνε μέσω της επίσημης διπλωματίας τους. Δεν παρέλειψε, δε, να κατηγορήσει τα ελληνικά ΜΜΕ για τον τρόπο που καλύπτουν το θέμα αυτό. Ο ίδιος είχε το θράσος να μας πει κατάμουτρα ότι τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του τις έχει πάρει από τη CIA και το FBI.

Από την άλλη, η κυβέρνηση βαφτίζει τον πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ «αποτυχημένο» και «εμπαθή», προσπαθώντας να κρύψει από τον ελληνικό λαό την πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι μετά τόσα χρόνια πολιτικής οσφυοκάμπτη των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις ΗΠΑ, τώρα μας ζητούν και τα... εσώρουχα.

Το θέμα «τρομονόμος» θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα, καθώς όλα μαρτυρούν πως το νομοθετικό κατασκεύασμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για εν λευκώ καταδίκη όποιου αντιστέκεται. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Αναπτύσοντας τη δράση της, παίρνει πρωτοβουλίες και προγραμματίζει για τις πρώτες μέρες του Μάρτη μια πρώτη εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο κίνδυνος ενός νέου τρομονόμου». Στόχος να υπάρξει, μέσα απο τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, η συνένωση των ανησυχιών και των αντιδράσεων που προκαλει η επικείμενη κατάθεση του «τρομονόμου» στη Βουλή. Αλλωστε, ανάμεσα στους άμεσους σκοπούς της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είναι να επιτευχθεί ο συντονισμός των προσπαθειών για τη ματαίωση της προώθησης και της ψήφισης ενός νέου «τρομονόμου».

Ο «Ρ», προσπαθώντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τους στόχους του νέου «τρομονόμου», συνεχίζει τη δημοσίευση άρθρων σ' αυτή την κατεύθυνση.


Γ. Α.

Το λαϊκό κίνημα στοχεύει ο «τρομονόμος»

Το κράτος του τρόμου εν δράσει. Εδώ, κυνηγούν τους διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Κλίντον
Το κράτος του τρόμου εν δράσει. Εδώ, κυνηγούν τους διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Κλίντον
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε ήδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να διαμορφώσει τις διατάξεις του λεγόμενου τρομονόμου και οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγγέλλουν την απόφασή τους να τον φέρουν για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Το σκηνικό έχει στηθεί με επιμέλεια ανάλογη με τη σοβαρότητα του θέματος. Η ΝΔ ανοιχτά και καθαρά δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μερίδα του Τύπου έχει αναλάβει την προετοιμασία της κοινής γνώμης. Η τακτική τους ανάλογα διαμορφωμένη, οι διαρροές στον Τύπο, η καλλιέργεια ψευτοδιλημμάτων και αποπροσανατολισμού σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» για το τερατούργημα που προωθείται. Ναι. Δεν μπορεί αλλιώς να χαρακτηριστεί αυτό το κατασκεύασμα, που βάζει στο γύψο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στο δικαστικό μας σύστημα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Κατ' αρχάς για να κρύψουν τον πραγματικό τους σκοπό και να αθωώσουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προωθούν, τα εμφανίζουν σαν αναγκαία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπορία, ναρκωτικά κλπ.) και εκεί μέσα εντάσσουν και την τρομοκρατία. Ετσι κρύβουν ότι, για τις διαστάσεις που έχουν πάρει η λαθρεμπορία, τα ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα, υπεύθυνοι είναι αυτοί και η πολιτική τους, δηλαδή, η πολιτική της ελεύθερης αγοράς, που σπρώχνει πλατιά στρώματα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και το περιθώριο. Θέλουν έτσι να αθωώσουν την πολιτική τους, που είναι το πραγματικό θερμοκήπιο για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Και κάτι ακόμα, κοροϊδεύουν ανοιχτά το λαό αυτοί που ισχυρίζονται ότι με τα μέτρα αυτά θέλουν να χτυπήσουν το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που προωθούν τη σταδιακή νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αυτοί που ψήφισαν νόμο στη Βουλή με τον οποίο μειώνονται οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών που τα διακινούν έξω από χώρους της νεολαίας (σχολεία, γυμναστήρια, στρατόπεδα κλπ.). Το θράσος τους δεν έχει όρια!

Δίπλα, λοιπόν, στο οργανωμένο έγκλημα (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά κλπ.) κολλάνε και την τρομοκρατία. Με τον τρόπο αυτόν ποντάρουν να πάρουν συγχωροχάρτι και να προωθήσουν ανεμπόδιστα τους στόχους τους, πατώντας στο αίσθημα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί και βιώνουν πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ας δούμε και ορισμένα από τα μέτρα που προωθούν, για να γίνει πιο κατανοητό τι σκοπεύουν να κάνουν, όπως προκύπτουν από δημοσιεύματα του Τύπου (1).

- Σχεδιάζουν να καθιερώσουν τις ανώνυμες καταθέσεις ή τις καταθέσεις με ψευδώνυμο ή ακόμα και βιντεοσκοπημένες καταθέσεις για να προστατεύουν, λένε, τους μάρτυρες. Ανοίγουν έτσι διάπλατα τις πόρτες για στημένες κατηγορίες και καταδίκες. Ο νόμος μέχρι τώρα, και πολύ σωστά, προβλέπει ότι ο μάρτυρας εξετάζεται από το δικαστήριο, την κατηγορούσα αρχή και την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Απαντά στις ερωτήσεις τους, υποχρεωτικά, και καταθέτει μόνο γεγονότα και όχι κρίσεις. Ο μάρτυρας, μάλιστα, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει πώς περιήλθαν σε γνώση του τα γεγονότα που καταθέτει. Ελέγχεται έτσι η αξιοπιστία τους, ανάλογα με το εάν πέσει σε αντιφάσεις ή εάν δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που του τίθενται. Οι ερωτήσεις που αφορούν την κρίση του μάρτυρα απαγορεύονται. Το δικαστήριο, τελικά, θα αξιολογήσει όλα τα γεγονότα, ανάλογα και με την αξιοπιστία των μαρτύρων.

- Μέχρι τώρα, κατά κανόνα, τα κακουργήματα δικάζονται από το Δικαστήριο Ενόρκων, που η σύνθεσή του είναι τρεις δικαστές και τέσσερις απλοί πολίτες, που επιλέγονται με κλήρωση και αποκαλούνται ένορκοι.

Τώρα με πρόσχημα ότι οι πολίτες δέχονται απειλές για τη ζωή τους, την οικογένειά τους, άρα φοβούνται να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους, θέλουν να τους πετάξουν από τη σύνθεση των δικαστηρίων. Και ακόμα παραπέρα. Οι δικαστές που θα δικάζουν τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να έχουν ειδικά προσόντα (βαθμό του εφέτη κλπ.).

Εδώ μπορεί κάποιος «αφελής» να τους ρωτήσει. Καλά, οι ένορκοι δέχονται απειλές και φοβούνται, οι δικαστές δε θα δέχονται απειλές; `Η μήπως αυτοί έχουν το μαγικό φυλακτό για να τους προστατεύει; Ο στόχος είναι καθαρός, να κάνουν στην μπάντα το λαϊκό στοιχείο και η σύνθεση των δικαστηρίων αυτών να είναι στον έναν ή στον άλλο βαθμό ελεγχόμενη. Εδώ έχουμε και την ιστορική εμπειρία. Μετά τη Βάρκιζα, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τους παρέπεμπαν στα Κακουργιοδικεία. Επειδή όμως εκεί δεν τους έβγαινε πάντα, γιατί στη σύνθεσή τους υπερτερούσαν οι ένορκοι, αλλά και για να ξεμπερδεύουν γρήγορα, το 1947 καθιέρωσαν τα Στρατοδικεία.

Και μόνον αυτά τα δυο καυτά θέματα είναι αρκετά για να δείξουν το μέγεθος της απειλής, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε και τα άλλα μέτρα που προβλέπονται, όπως:

- Η θεσμοθέτηση ιδιώνυμων αδικημάτων με βαρύτατες ποινές (ισόβια, πολυετείς καθείρξεις).

- Η θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας των συμμετεχόντων, εάν συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές. Ρυθμίσεις που προάγουν το χαφιεδισμό και τη συναλλαγή και καλλιεργούν το έδαφος ακόμα και για αβάσιμες καταγγελίες των «μεταμεληθέντων».

- Η ηλεκτρονική παρακολούθηση και ο υποχρεωτικός έλεγχος του DNA.

- Η άρση του επαγγελματικού απόρρητου, για τους δικηγόρους, τους ιερείς κλπ., μιας βασικής αρχής του δικονομικού μας συστήματος.

Υστερα από όλα αυτά, δεν είναι παράξενο ότι έντιμοι άνθρωποι, καθηγητές Πανεπιστημίων που είχαν οριστεί στην επιτροπή, αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους αυτό το τερατούργημα και αποχώρησαν από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Είναι φανερό ότι στόχος αυτών των ρυθμίσεων δεν είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά το λαϊκό κίνημα και γι' αυτό καταπατούνται στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

(1) Το Βήμα 28.1.01


Του
Αχιλλέα ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ*
*Ο Αχιλλέας Κανταρτζής είναι γραμματεας της ΚΟ του ΚΚΕ

Το δικό μας χρέος

Ο «τρομοκράτης» λαός ενοχλεί με τη σταθερά προσανατολισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση του
Ο «τρομοκράτης» λαός ενοχλεί με τη σταθερά προσανατολισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση του
Η πορεία προς την κατάθεση και ψήφιση του τρομονόμου επιταχύνεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάτω και από τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, αλλά και με την αγαστή σύμπνοια κυβέρνησης και ΝΔ.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού; Γιατί, τελικά, προωθεί τον τρομονόμο; Γιατί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης προωθείται, ή έχει ήδη ψηφιστεί, αντίστοιχη νομοθεσία; Αν θυμηθούμε ότι οι σχετικά πρόσφατοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία επιτρέπουν τη χρήση του στρατού ενάντια σε διαδηλωτές, ίσως δώσουμε πιο εύκολα την απάντηση.

Οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν τελικά, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, να χτυπήσουν στοιχειώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων, έτσι ώστε να μπορεί να χτυπηθεί και να περιοριστεί το λαϊκό κίνημα, η λαϊκή αμφισβήτηση και αντίδραση στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στον οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό τομέα.

Ετσι, δε διστάζουν, μέσω του τρομονόμου, να αμφισβητούν ακόμη και δημοκρατικές εγγυήσεις, που αφορούν τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου που τον προστατεύουν από την κρατική αυθαιρεσία. Τα δικαιώματα αυτά δεν είναι εφεύρεση των κομμουνιστών. Είναι αποτέλεσμα της πάλης της αστικής τάξης ενάντια στη φεουδαρχία και χρονολογούνται από τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο τρομονόμος αποτελεί μια σημαντική πλευρά της γενικότερης επίθεσης στις όποιες ελευθερίες έχει κατακτήσει ο λαός με τους αγώνες του, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Ακριβώς λόγω της βιαιότητας της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα που συνιστά ο τρομονόμος υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά ευρύ μέτωπο αντίστασης στα σχέδια αυτά, με στόχο να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία. Στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να συμμετέχουν δημοκράτες, που δεν κατανοούν τις αιτίες της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, ακόμη και κάποιοι που δεν κατανοούν ότι ο τρομονόμος είναι μια πλευρά αυτής της επίθεσης. Αρκεί και μόνο να συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά τέτοια αντιδραστική μεταβολή στην ποινική νομοθεσία, έστω και μόνο επειδή θέλουν να υπερασπιστούν τις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες όπως τις αντιλαμβάνονται.

Για τους κομμουνιστές, είναι ένα σοβαρό ζήτημα πάλης, όπου μπορούν, και πρέπει, να συμπαραταχτούν αγωνιστικά με εκατομμύρια εργαζόμενους, δημοκράτες και πατριώτες, σε ένα γιγάντιο κίνημα, για να μην κατατεθεί και να μην εφαρμοστεί κανένας τρομονόμος, για να ανακοπεί η επίθεση στο ζήτημα αυτό.

Ακόμη παραπέρα, οι κομμουνιστές θα συνδέουν στην καθημερινή τους παρέμβαση, άνθρωπο τον άνθρωπο, το ζήτημα του αγώνα ενάντια στον τρομονόμο, με το θέμα της συνολικής επίθεσης στις δημοκρατικές κατακτήσεις, μια και ο τρομονόμος είναι μία, σημαντική είναι αλήθεια, αλλά μία πλευρά αυτής της επίθεσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη Συνθήκη Σένγκεν, τον περιορισμό στην πράξη δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα νομοθετικά και συνταγματικά, έστω και με ατελή, περιοριστικό τρόπο: Το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται συνδικαλιστικά και να απεργούν. Ολοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα οι κατακτήσεις αυτές ακυρώνονται στην πράξη, ειδικά εκείνες που αφορούν στοιχειώδεις ελευθερίες στους χώρους εργασίας, όπου βασιλεύει κατά κανόνα η εργοδοτική αυθαιρεσία με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης. Τα πρόσφατα γεγονότα με τον ξυλοδαρμό των συνδικαλιστών από μπράβους εταιρίας ιδιωτικής αστυνομίας και τη σύλληψη των συνδικαλιστών από την αστυνομία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επιπλέον, οι κομμουνιστές καταδεικνύουν τις ταξικές αιτίες της επίθεσης αυτής στις δημοκρατικές κατακτήσεις. Το μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο, θέλει, έτσι, να περιορίσει τις δυνατότητες αντίδρασης των εργαζομένων στη γενικότερη επίθεση που γίνεται στις κατακτήσεις τους, στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Οι κομμουνιστές θα αντλούν δυνάμεις και εμπειρίες από τη συσπείρωση αυτή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων, για να δείξουν παραπέρα την ανάγκη συνολικά ενός άλλου δρόμου για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Αυτός ο δρόμος είναι εκείνος του λαϊκού μετώπου ενάντια στην ολιγαρχία και στις πολυεθνικές, για μια νέα Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.


Του
Δημήτρη ΚΑΛΤΣΩΝΗ

ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

(Τα αίματα πότισαν τη γη μας)

ΠΑΝΕ από τότε κοντά εξήντα χρόνια, που φοιτητής για πρώτη φορά διάβαζα του Εικοσιένα τα χαρτιά, αυτά που ιστορούσαν τον ξεσηκωμό της λευτεριάς. Στα υπόγεια της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς τότε άρχιζε η ταξινόμηση του αρχειακού υλικού.

ΚΑΙ, φυσικά, ο νους ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί πως όλα αυτά που μαρτυρούσαν τα μπαρουτοκαπνισμένα εκείνα χαρτιά, με των αγωνιστών τη γραφή, θα τα ξαναζούσε ετούτος ο τόπος κι ο λαός, που ξανά θα πολεμούσε για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

ΜΕ ΤΑ χαρτιά τους, οι αγωνιστές του Εικοσιένα, οι φαμελιές των σκοτωμένων, εξιστορούσαν θυσίες και παραδαρμούς. Και ζητούσαν από την πολιτεία να τους βοηθήσει με συντάξεις και, κυρίως, να τους δώσει ένα κομμάτι γης, από τα εθνικά κτήματα, τα οποία τα είχαν κιόλας αρπάξει οι κοτζαμπάσηδες.

ΘΑ έλεγα πως ήταν μια προνομιακή ώρα. Να 'χεις και να διαβάζεις τέτοια ντοκουμέντα, τις πρώτες αυτές πηγές της θυσίας και την ίδια στιγμή, μπροστά στα μάτια σου, να ξετυλίγεται ο καινούριος αγώνας. Να βλέπεις το ροδαμό του νέου Εικοσιένα, καθώς η αντιστασιακή Ελλάδα ανέμιζε του ΕΑΜ τα λάβαρα.

ΠΡΕΠΕΙ να θυμίσουμε πως το Μάη του 1821, τους πρώτους κιόλας μήνες του ξεσηκωμού για τη λευτεριά, ένα μοναδικό ιστορικό έγγραφο, που το υπέγραφαν όλοι οι κάτοικοι της Υδρας, προσδιόριζε την υποχρέωση της πολιτείας του «Κοινού» της Υδρας για να συμπαρασταθεί στα θύματα του Αγώνα.

ΗΤΑΝ η πρώτη φροντίδα, η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τους αγωνιστές του απελευθερωτικού Αγώνα. Και να σημειωθεί ότι πάρθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, με αβέβαιο το αύριο. Και με το ταμείο του Αγώνα άδειο.

Σ' ΕΜΑΣ, ο πολύδακρυς αγώνας του λαού μας, οι αγωνιστές, φυσικά, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και τ' Αετόπουλα, βέβαια, του αγώνα, που πολέμησαν τον εισβολέα, που έγιναν ολοκαύτωμα, υπέστησαν για χρόνια ολόκληρα διωγμό εξόντωσης, αφανισμού, κυνηγητό εξοντωτικό μέχρι τρίτης γενεάς. Είναι η πιο φριχτή, αλλά κι η πιο οδυνηρή τραγωδία της ελληνικής ιστορίας.

ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ σαράντα ολόκληρα χρόνια, που ο αγώνας του λαού μπόρεσε να φέρει του ΕΑΜικού Αγώνα την αναγνώριση, την υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει, όπως έπρεπε, στην ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών, πράξη που έπρεπε να 'χε γίνει πολλά χρόνια πρωτύτερα.

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ένας νέος εμπαιγμός, προκλητικός κι αναίσχυντος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μ' εκείνο το διαβόητο «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο», έκοψε τελικά και τις πενταροδεκάρες, τα «ψίχουλα», που είχαν πάρει οι αντιστασιακοί. Φυσικά, άθιχτοι, απείραχτοι, όλοι οι συνταξιούχοι της εθνοπροδοσίας. Οι μασκοφόροι και οι οικογένειές τους εισπράττουν από το δημόσιο ταμείο συντάξεις. Και φιγουράρουν με τα παράσημα.

ΚΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ συνεχίζεται, με τους «διαδόχους», την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, κατά πάγιο τρόπο και τακτική, θυμούνται, στα προεκλογικά τους μπαλκόνια, τους αντιστασιακούς κι έτσι, στην πράξη, για χρόνια ο εμπαιγμός κι η πρόκληση τραβάει χρόνια και χρόνια...

ΚΙ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ανοίγουν καθημερινά, ο ένας μετά τον άλλο και φεύγουν συνέχεια οι αγωνιστές της γενιάς, που, εθελοντές και χωρίς στρατολογική κλήτευση, έτρεξαν κάποτε και πολέμησαν σ' όλα τα μέτωπα της Αντίστασης, στο πανεθνικό κάλεσμα του ΕΑΜ. Κι ο κόσμος αυτός, ουσιαστικά, φεύγει αδικαίωτος. Και συχνά και με άπρεπη μεταχείριση, δίχως να μπορεί να έχει τη μικρή σύνταξη, αλλά ούτε το στερνό, ύστατο κρεβάτι της ανάγκης, της αρρώστιας.

ΑΠΟΚΤΟΥΝ, έτσι, δραματική επικαιρότητα τα λόγια του Μακρυγιάννη για τους αγωνιστές της λευτεριάς του '21 - λες κι έγραφε για το σήμερα - όταν σημειώνει: «Μας πήραν τη ματοκυλισμένη μας γη... Και βάλαν εμάς με τ' αλέτρι και τραβάμε το γενί και βγάνομε των συγγενών μας τα κόκαλα. Και οι αφεντάδες περπατούν με τις καρότζες τους και οι αγωνισταί δεν έχουν ούτε γουμάρι...».

ΚΑΙ του Μακρυγιάννη το κοντύλι δωρικά προσθέτει: «... Αλίμονο σε κείνους, που χύσανε το αίμα τους και θυσιάσανε το δικόν τους να ιδούνε την πατρίδα τους να είναι το γέλασμα του κόσμου και να καταφρονιούνται τ' αθώα αίματα που χύθηκαν...».

ΕΙΝΑΙ και της δικής μας γενιάς τα αίματα. Αυτά, που ποτάμια χύθηκαν πάνω στη γη μας. Αγνοημένοι οι αγωνιστές, ξεχασμένα τα ολοκαυτώματα. Κι αυτοί, που θα 'πρεπε να 'χουν πληρώσει, οι Γερμανοί (επανορθώσεις και δάνειο) είναι ο ατελείωτος εμπαιγμός, που χρόνια συνεχίζεται. Ενοχες κι υπεύθυνες στην εγκληματική αυτή ανοχή, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Και, βέβαια, και η σημερινή.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εμπαιγμός σε βάρος των αντιστασιακών συνεχίζεται. Τα όσα ακούστηκαν πρόσφατα, στη συνέντευξη των αναπήρων αντιστασιακών, το βεβαιώνουν. Η απάντηση του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, πως «ό,τι είχε να δώσει η πολιτεία στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, το έδωσε» (!), τα λέει όλα και με το παραπάνω.

ΔΕΝ είναι, βέβαια, μόνο οι κυβερνητικοί φωστήρες, που προκλητικά γυρίζουν τις πλάτες στην ΕΑΜική Αντίσταση. Εχουμε και τα μόνιμα «φερμπότεν» από τα κανάλια, τους τηλεοπτικούς «αφέντες». Παρόντες πάντα, η εφημερίδα μας, ο «902» κι, ίσως, και κάποιοι άλλοι... Η Αντίσταση δεν είναι από τα θέματα που τραβάνε, τα «καυτά». Και δε γεμίζει τον μπεζαχτά τους... Η Εθνική Αντίσταση πάει, την έχουν στα «φερμπότεν».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ