ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
Τιμή στους αλύγιστους του χτες και τους ασυμβίβαστους του σήμερα

Βίντεο με μαρτυρίες, θεατρικές αναπαραστάσεις και τραγούδι περιλάμβανε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Παλαί ντε Σπορ

Ξεσήκωσε τον κόσμο το πολύ όμορφο δίωρο καλλιτεχνικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκε, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν σημαντικές στιγμές της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα συνδέοντας το χτες με το σήμερα και το αύριο.

Με ιδιαίτερες αναφορές σε γεγονότα όπου πρωτοστάτησε ο λαός της Θεσσαλονίκης, ήταν ένα αφιέρωμα που αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού στους αλύγιστους, στους ανυποχώρητους, στους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, που σύρθηκαν σε φυλακές και εξορίες, που βασανίστηκαν, που εκτελέστηκαν γιατί ονειρευτήκανε και πάλεψαν για έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς εκμετάλλευση. Γιατί αντιστάθηκαν.

Αλλά και τιμής στους σημερινούς πρωταγωνιστές, που σε δύσκολους καιρούς και χρεωμένοι με μεγάλες ιστορικές ευθύνες, δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν συμβιβάζονται με ό,τι καταπιέζει το δίκιο τους και μειώνει την ανθρωπιά τους. Που στρατεύονται με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος. Και σήμερα, συνομιλούν με όλους εκείνους που γράψανε τα δικά τους κόκκινα συνθήματα στους στίχους της Ιστορίας και συμβαδίζουν, σύντροφοι στον ίδιο δρόμο, για τον ίδιο σκοπό, σε εποχές συγκρούσεων και αγώνων, οργανώνοντας την πάλη για μια νέα νικηφόρα «έφοδο στον ουρανό».

Σ' αυτό το δίωρο καλλιτεχνικό αφιέρωμα «παρέλασαν» σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης, όπως οι πρώτες διώξεις, ο Μάης του '36, η περίοδος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, η δράση στη μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι τη δικτατορία, η ίδρυση της ΚΝΕ και ο αντιδικτατορικός αγώνας, αλλά και σημαντικές στιγμές από τη δράση του Κόμματος στην περίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα, με ξεχωριστή αναφορά στην αντιιμπεριαλιστική δράση ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, κ.ά.


Ηταν ένα αφιέρωμα που καθήλωσε το πλήθος, καθώς συνέδεε εκπληκτικά πολλές μορφές τέχνης. Τα μικρά βίντεο που κατάφεραν να δείξουν την ιστορική συνέχεια και ήταν εμπλουτισμένα με μαρτυρίες στελεχών του Κόμματος που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων όπως ο Μήτσος Σαχίνης, ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο Χρήστος Δίγκογλου, η Βασιλική Κωνσταντινίδου, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, ο Χάρης Κουτσουράς, η Μάγδα Μητρογώγου και πολλοί άλλοι.

Τις ζωντανές αναπαραστάσεις που παρουσιάσθηκαν με τη συμμετοχή δεκάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και αποτύπωσαν δραματοποιημένα κορυφαίες στιγμές της 100χρονης Ιστορίας αγώνων και θυσιών, τη φωτιά και το σίδερο μέσα από τα οποία πέρασαν και στάθηκαν όρθιοι οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, κρατώντας ψηλά την κόκκινη σημαία.

Αλλά και τη μουσική αναδρομή στην Ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος, που καταγράφηκε μέσα από την πένα μεγάλων ποιητών και στιχουργών, και τη μουσική μεγάλων συνθετών και παρουσιάσθηκε με τις εκπληκτικές ερμηνείες των γνωστών καλλιτεχνών. Τραγούδια που γεννήθηκαν από την ηρωική δράση του λαού μας. Τραγούδια του Μ. Θοδωράκη, του Σ. Ξαρχάκου, του Χρ. Λεοντή, του Απ. Καλδάρα, του Ν. Μαυρουδή, του Θ. Μπακαλάκου, Γ. Μαρκόπουλου, του Μ. Λοΐζου, του Θ. Μικρούτσικου, σε στίχους των Γιάννη Ρίτσου, Κ. Βάρναλη, Ν. Χικμέτ, Ο. Ελύτη, Ι. Καμπανέλλη, Φ. Αγγουλέ, Μ. Ελευθερίου, Α. Αλκαίου, του Π. Φαλάρα.


Το Παλαί ντε Σπορ σείστηκε από τον ενθουσιασμό και το κλίμα αγωνιστικής ανάτασης που δημιούργησαν ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Βασίλης Πρατσινάκης, η Ανθή Τατσιούλη, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Νίκος Ταλέας, ο Βασίλης Κασούρας, η Κωνσταντίνα Πάλλα, ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καρμπάς, ο Σωτήρης Μπαλλάς και η πολυμελής ορχήστρα που στήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου.

Οι καλλιτέχνες γιόρτασαν μαζί με τους χιλιάδες κομμουνιστές, ένιωσαν το φορτίο τιμής, έγιναν ένα μαζί τους όταν και οι ίδιοι - εκτός προγράμματος - σαν μια παρέα πάνω στη σκηνή, τραγούδησαν όλοι μαζί τα τραγούδια με τα οποία κορυφώθηκε η βραδιά.

Ιδιαίτερες στιγμές της συναυλίας ήταν αυτή που σύσσωμο το πλήθος, μαζί με τους καλλιτέχνες, τραγουδούσε τον «Οδηγητή», αλλά και αυτή που όλοι οι καλλιτέχνες μαζί ερμήνευσαν το ιταλικό επαναστατικό τραγούδι «Bandiera Rossa» με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται ακόμα πιο ψηλά.

Ενώ κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η ώρα που όλοι όρθιοι στην εξέδρα, με τις γροθιές υψωμένες, τραγούδησαν τη Διεθνή, το σύμβολο «της Γης των κολασμένων»...

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς που συμμετείχαν υπό την διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου και ιδιαίτερα τους δεκάδες συντρόφους και φίλους της ΚΝΕ και του Κόμματος που πήραν μέρος και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.




Ο Δ.Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης
Ο Δ.Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ