ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία μπροστά στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος από την Κρήτη

Αύριο Δευτέρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου καλούν σε παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στις Αρχάνες, στις 7 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με αφορμή αυτή τη σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Μανούσο Σταυριανουδάκη, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και με τον Μανώλη Καρκαβάτσο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων (κάμπος Μεσαράς Ηρακλείου) για τις προσπάθειες οργάνωσης και συντονισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Κρήτη και της σύνδεσης με τους αγώνες που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

***

-- Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παγκρήτια σύσκεψη αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων στα Χανιά. Ποια ζητήματα αναδείχτηκαν σ' αυτή τη σύσκεψη;

-- Μανούσος Σταυριανουδάκης: Στη σύσκεψη έγινε πολλή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Κρήτη. Τα προβλήματα αυτά είναι κοινά με αυτά των συναδέλφων μας σε όλη την Ελλάδα, μιας και η πολιτική της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν, χτυπάει ενιαία τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Από το μπλόκο που στήθηκε τον περασμένο Γενάρη στα Πραιτώρια Ηρακλείου Κρήτης
Από το μπλόκο που στήθηκε τον περασμένο Γενάρη στα Πραιτώρια Ηρακλείου Κρήτης
Πέρα από τη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια που έρχονται το ένα μετά το άλλο, τα χρέη που έχουν γίνει βουνό, τις αυξήσεις στον ΟΓΑ, τα ασφράγιστα βιβλιάρια, το πετσόκομμα των ενισχύσεων κ.λπ., αντιμετωπίζουμε και μία σειρά άλλα προβλήματα που μας γονατίζουν: Το μεγάλο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, όπου οι ζωοτροφές έχουν πάει στα ύψη, ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα μηχανήματα στο 24%, τα κόμιστρα στις θαλάσσιες μεταφορές που είναι απογειωμένα.

Εχουμε επίσης απούλητη και απλήρωτη παραγωγή (π.χ. στη γραβιέρα) και χαμηλές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, με πιο χαρακτηριστικά τα εσπεριδοειδή και το κρέας. Σε αυτά προστίθενται τα προβλήματα των βοσκότοπων, η παρακράτηση των ενισχύσεων από τράπεζες και ενώσεις κ.λπ. Φέτος ειδικά, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με την ακαρπία, κυρίως στις ελιές, αλλά και στα εσπεριδοειδή, που θα κάνουν το χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο.

Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να απευθυνόμαστε σε ιδιώτες και να μπαίνει εξτρά «καπέλο» στο κόστος. Για παράδειγμα, δίνουμε τέσσερα ευρώ ανά ζώο για αιμοληψίες, για να προλάβουμε τον πυρετό, αφού δεν υπάρχουν δημόσιοι κτηνίατροι να το κάνουν.

Τέλος, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη λειψυδρία, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έργα υποδομής (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), ενώ από αυτά που υπάρχουν, τα περισσότερα αντιμετωπίζουν σοβαρές κακοτεχνίες και προχειροδουλειές. Και να σκεφτείτε ότι τα Χανιά είναι από τις περιοχές με τις υψηλότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα!

Απ' αυτή τη σκοπιά, η σύσκεψη στα Χανιά επιβεβαίωσε την ανάγκη για παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό, με προσανατολισμό στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα κοινά μας προβλήματα. Αυτή την εμπειρία, άλλωστε, την έχουμε και μέσα από τη λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αλλά και από διάφορες συντονισμένες κινητοποιήσεις με Αγροτικούς Συλλόγους από την υπόλοιπη Κρήτη.

-- Μανώλης Καρκαβάτσος: Δίπλα σ' αυτά, η σύσκεψη στα Χανιά ανάδειξε την ανάγκη να δυναμώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, να συγκροτηθούν νέοι, να συσπειρωθούν πλατύτερα τμήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Σήμερα, ο μικρομεσαίος αγρότης είναι «ακάλυπτος» στις τράπεζες, με τιμές στα προϊόντα που καθορίζουν οι εμποροβιομήχανοι, με καταστροφές που δεν αποζημιώνονται, με φορολογία και χαράτσια στα ύψη, χωρίς υποδομές. Σε όλα αυτά έρχεται και «δένει» το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» ως εργαλείο για την καταστροφή του. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα καλλιέργειας, εγκαταλείπει σταδιακά τη φροντίδα της παραγωγής. Αφήνεται στη λογική «ό,τι πάρουμε» και έτσι ερημώνεται η γη. Τρέχει πίσω από το μεροκάματο. Αυτό αμέσως τον βγάζει εκτός αγροτικού επαγγέλματος, όπως το ορίζει το κράτος και η ΕΕ.

Η παραγωγή συγκεντρώνεται, με νέα δεινά για τους μικρομεσαίους, με τη μετάλλαξη των πρώην συνεταιρισμών. Με τους νόμους 4015/2011 του ΠΑΣΟΚ και 4384/2016 των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετατράπηκαν σε κεφαλαιουχικές ενώσεις που «φεσώνουν» τους μικροπαραγωγούς, ενώ κάτω από το βάρος των πτωχεύσεων δίνουν χάρισμα σε μονοπώλια την περιουσία τους, που μαζεύτηκε με τον ιδρώτα των μικροπαραγωγών.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, οι μικροπαραγωγοί, οι μισοάνεργοι που δουλεύουν την οικογενειακή περιουσία για να επιβιώσουν, οι συνταξιούχοι που τους αρνούνται την πενιχρή σύνταξη προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν, πρέπει να δουν σαν κοινή αιτία την ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων που την εξειδικεύουν, τα μονοπώλια.

-- Τι βήματα μετράει η οργάνωση και η κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών στην Κρήτη μέσα στον τελευταίο χρόνο;

-- Μανώλης Καρκαβάτσος: Οι μάχες που δόθηκαν πέρσι, με κορύφωση το παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη. Βγήκαμε μπροστά, οργανώνοντας τους Αγροτικούς Συλλόγους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγροτοκτηνοτρόφων, καταφέρνοντας να παρακάμψουμε τις δυσπιστίες που είχαν γεννήσει συνθήματα όπως «να μην πολιτικοποιούμε τον αγώνα».

Για παράδειγμα, στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων, που συγκροτήθηκε πριν από τρία χρόνια με 21 αγρότες ιδρυτικά μέλη, σήμερα μετράμε 180 άτομα μητρώο. Παράλληλα, ιδρύσαμε νέους Συλλόγους, στο Ηράκλειο, στη Δημοτική Ενότητα Καζαντζάκη, αποκτήσαμε επαφή με άλλους Συλλόγους, όπως αυτός στο Τυμπάκι, ανοίξαμε επικοινωνία με αγρότες που βγήκαν μπροστά σε μπλόκα, συζητάμε τα περιθώρια για κοινή δράση.

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο να ιδρυθεί ένας νέος Αγροτικός Σύλλογος, αλλά να έχει σταθερή δράση και προπάντων γραμμή αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Εκεί υπάρχουν δυσκολίες. Οι καιροί όμως δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση καραδοκεί, συμμαχώντας με τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, τους μεγαλοαγρότες συνδικαλιστές της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου και του «παγκρήτιου συντονιστικού», στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια κ.ά.

Ολοι αυτοί έχουν το δικό τους σχέδιο ανασύνταξης του αγροτικού κινήματος, στις ράγες της ΚΑΠ, από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών. Προσπαθούν να ενσωματώσουν τον μικρομεσαίο στη λογική της επιχειρηματικότητας και τελικά να τον εκτοπίσουν.

-- Μανούσος Σταυριανουδάκης: Ο χρόνος που πέρασε έβγαλε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πιο δυνατό και στα Χανιά, από την άποψη της εμπειρίας και του νέου κόσμου που μπήκε στον αγώνα. Για παράδειγμα, φτιάχτηκαν τέσσερις νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ πολλοί από αυτούς που ήδη υπήρχαν έκαναν βήματα στην οργάνωση και τη λειτουργία.

Υπάρχει μια σημαντική δύναμη αγροτών που συμμετέχουν σταθερά στις κινητοποιήσεις, ενώ αρκετοί περισσότεροι συμμετέχουν σε περιόδους που οι κινητοποιήσεις είναι σε άνοδο. Σημαντικό είναι ότι αρκετοί από αυτούς είναι νέοι αγρότες και γυναίκες. Ειδικά στα περσινά μπλόκα, οι γυναίκες κάθισαν τέσσερις βραδιές «σκοπιά»!

Φυσικά, συναντάμε και μεγάλη απογοήτευση σε μερίδα του κόσμου, ως αποτέλεσμα των προσδοκιών που είχαν από τη σημερινή κυβέρνηση και διαψεύστηκαν, αλλά και λόγω της εκφυλιστικής δράσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, που καλλιέργησε δυσαρέσκεια και ενίσχυσε τη θεωρία ότι «οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα». Εμείς κάνουμε προσπάθεια να μπουν περισσότεροι στον αγώνα, αφού μόνο έτσι μπορεί να σπάσει η απογοήτευση και να μπορέσουμε να σταθούμε με αξιώσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συμμαχία και κοινή δράση με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

-- Ποιους στόχους βάζετε και ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για τη συνέχεια;

-- Μανούσος Σταυριανουδάκης: Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις σε υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η Εφορία, οι τράπεζες κ.τ.λ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε πλατύ άνοιγμα στα χωριά, για να ενημερωθεί ο κόσμος, να οργανωθεί στους Συλλόγους και να φτιαχτούν νέοι όπου δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουν οι αγρότες τους φίλους και τους εχθρούς τους, να ενισχυθεί η συμμαχία και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι εχθροί μας είναι κοινοί, είναι οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους. Επόμενοι σταθμοί μας είναι η παγκρήτια σύσκεψη στις 12 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο και η πανελλαδική σύσκεψη στις 17 Δεκέμβρη. Είναι εφικτός στόχος η δημιουργία Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων μέχρι την έναρξη των νέων δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

-- Μανώλης Καρκαβάτσος: Η ίδρυση νέων Αγροτικών Συλλόγων και η κοινή δράση μπροστά στην κορύφωση των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ο βασικός μας στόχος. Σ' αυτό το στόχο φιλοδοξούμε να δώσει ώθηση η αυριανή νέα παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που κάλεσε η προηγούμενη παγκρήτια σύσκεψη στα Χανιά.

Πρέπει να βαθύνουμε τη συμμαχία με εργαζόμενους, επαγγελματίες, νέους, γυναίκες. Οι φωνές που ακούστηκαν και αυτή τη φορά ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών από την Κρήτη, καλλιεργούνται από κυβέρνηση, εφοπλιστές, μεγαλοαγρότες, εμποροβιομήχανους και δείχνουν ότι αυτή τη συμμαχία φοβούνται! Η συμμαχία αυτή έδειξε τη δύναμή της και πέρσι, στο μπλόκο στα Πραιτώρια, στην κοινή δράση για την Υγεία, ενάντια στη φοροληστεία, τις διακοπές ρεύματος σε φτωχές οικογένειες από τη ΔΕΗ.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι δεν πρέπει να περιμένουν την επόμενη κλιμάκωση του αγώνα για να εμφανιστούν και να δράσουν, αλλά χρειάζεται από τώρα να προετοιμάζουν τους αγρότες, να εντείνουν την προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση. Να γίνονται συσκέψεις παντού, να ριζώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να ανεβαίνει η οργάνωση σε κάθε χωριό. Με αισιοδοξία, προετοιμαζόμαστε για νέο κύκλο κινητοποιήσεων, βάσει των αποφάσεων που θα πάρει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, στις 17/12.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ