ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Απλετο φως στα σκοτάδια των ναρκωτικών...

... έριξαν προχτές το βράδυ στο κλειστό του Περιστερίου, με μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, όπου κάλεσαν όλους τους πολίτες να πουν "ΟΧΙ" στην απάθεια απέναντι στο πρόβλημα

"Να ρίξουμε φως στα σκοτάδια των ναρκωτικών". Με αυτά τα λόγια οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ του Τοπικού Συμβουλίου Αθήνας κάλεσαν όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα των ναρκωτικών, να πουν ένα δυναμικό "ΟΧΙ" ενάντια στη λογική της "μαστούρας" των ναρκωτικών.

Ετσι, σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΔΕΗ Αθήνας, που διοργάνωσαν προχτές το βράδυ πολιτιστική εκδήλωση, στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, με τη συμμετοχή της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" και της λαϊκής ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης",με στόχο την ενεργοποίηση όλων των πολιτών ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Στην εκδήλωση, άλλωστε, παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων και βουλευτών, αλλά και οι νέοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του "18 Ανω".

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη.

Εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΗ μίλησε ο Κώστας Ασημακόπουλος: "Μπορεί, είπε, να μην είμαστε ειδικοί. Ομως τα ναρκωτικά δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο μπορούμε να αποδεχτούμε - όπως για παράδειγμα ένας σεισμός. Αντιθέτως, έχει τις ρίζες του στην ίδια την κοινωνία". Και συνέχισε: "Πρέπει όλοι να πούμε "όχι" στο φόβο, στην απάθεια, στο βόλεμα. Κάθε γονιός, κάθε εργαζόμενος, κάθε νέος πρέπει να δραστηριοποιηθεί, έτσι ώστε όλοι μαζί να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά". Ταυτόχρονα, ο Κ. Ασημακόπουλος κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων για τις θεραπευτικές κοινότητες και τα προγράμματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, που αυτές τις μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή. Και κατέληξε λέγοντας: "Για να γίνουν τα σκοτάδια φως, πρέπει όλοι μας να πούμε "όχι" στην απάθεια".

Στη συνέχεια η Κ. Μάτσα,διευθύντρια του "18 Ανω", αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η νεολαία σήμερα από την κοινωνία, τόνισε: "Η νεολαία είναι σήμερα ξένη προς την κοινωνία. Ο φορέας του καινούριου, δηλαδή, αντιμετωπίζεται πολλές φορές με βία και προκατάληψη". "Ο νέος, συνέχισε, δεν έχει σήμερα πρόσβαση στην κουλτούρα και στη μόρφωση και δεν μπορεί να βρει κώδικες επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, επισήμανε, ο νέος να ωθείται σήμερα στο περιθώριο, αφού η ίδια η κοινωνία δεν του δίνει ευκαιρία ενσωμάτωσης".

"Αλλωστε, συνέχισε η διευθύντρια του "18 Ανω", οι νέοι βιώνουν σήμερα μια σημαντική κρίση, η οποία και αποκρυσταλλώνει την ίδια την κοινωνική κρίση. Οι νέοι μη αντέχοντας τους φόβους και τα άγχη, καταλήγουν στις ουσίες οι οποίες αποτελούν τα "δεκανίκια" τους. Οι ουσίες αποτελούν μια "στρατηγική επιβίωσης". Οταν όμως ο νέος εξαρτηθεί από τις ουσίες, τότε η μοναξιά και η εξαθλίωση είναι πολύ χειρότερες πριν υποτάξει τον εαυτό στις ουσίες".

Τέλος η Κ. Μάτσα τόνισε: "Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν αρκούν μόνο οι ειδικοί, αφού το ζήτημα αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου".

Η Λιάνα Κανέλλη κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή.

"Ενα λεπτό, είπε η Λ. Κανέλλη, για το νέο που θα πεθάνει αύριο από ναρκωτικά. Για τον άγνωστο φίλο μας, το θάνατο του οποίου θα μάθουμε αύριο από τα κανάλια".

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Γιάννης Πάρτζαλης,μέλος της ραδιοφωνικής ομάδας του "18 Ανω", ο οποίος κάλεσε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους να πάρουν μέρος στη δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στον Υμηττό.

Τέλος, η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με τους καλλιτέχνες Μαρία Δημητριάδη,Κωστή Θωμαϊδη,Αλέξια και Παναγιώτη Καραδημήτρη,τραγούδησαν μαζί με όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση τραγούδια για τη ζωή.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Αιτήματα δίκαια, αλλά χωρίς ... ικανοποίηση

Μαχητική διαδήλωση των νεφροπαθών χτες στο υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός αναγνώρισε τα αιτήματά τους, αλλά ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα δεν προβλέπει δραχμή γι' αυτά

Χρόνο, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα των νεφροπαθών και να μελετήσει το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Οκτώβρη ο προκάτοχός του Κ. Γείτονας,ζήτησε χτες από τους εκπροσώπους των νεφροπαθών ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας.Σημειώνουμε ότι μόλις προχτές ακόμα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκρινε ότι αυτό το προσχέδιο νόμου είναι ανώριμο να γίνει σχέδιο νόμου.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των νεφροπαθών "είναι σωστά και λογικά", εν τούτοις δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίησή τους. Δεν μπορούσε βέβαια να δεσμευτεί, αφού ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή δεν προβλέπει το σχετικό κονδύλι. Παρ' όλα αυτά ο Λ. Παπαδήμας είπε στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των νεφροπαθών ότι θα εξετάσει, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη,την καταβολή του επιδόματος πρόνοιας που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεκάδες νεφροπαθείς που είχαν συγκεντρωθεί από τις 11 πμ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, φώναζαν: "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".

Οι νεφροπαθείς ζητούν να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας, το οποίο κυμαίνεται από 30.000-127.000 δραχμές και καταβάλλεται σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων. Επίσης ζητούν: Να αντικατασταθεί ο νόμος που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία.

Ο Γ. Καστρινάκης,μέλος της ΣΕΑ, κατήγγειλε ότι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Στη Μονάδα του "Λαϊκού" Νοσοκομείου το 1990 έγιναν 560 αιμοκαθάρσεις με 24 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το 1997 έγιναν 980 αιμοκαθάρσεις με 13 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, όσον αφορά το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που έδωσε εσπευσμένα στη δημοσιότητα, στις 6.10.98, ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο Π. Τσερές,μέλος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων, τόνισε ότι έχει πολλές ασάφειες, κυρίως στο άρθρο που αφορά τους νεκρούς δότες ιστών και οργάνων.

Οι νεφροπαθείς αποφάσισαν χτες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, να κάνουν νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 17 Νοέμβρη και ώρα 11 πμ.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Φύτρα ζωής και αντίστασης

Σε νέα δεντροφύτευση προχώρησαν χτες τα παιδιά της ραδιοφωνικής ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω". Στη δεντροφύτευση πήραν μέρος η Αλ. Παπαρήγα, ο Λεων. Αυδής και ο νεοεκλογείς δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής

Σε πείσμα όλων αυτών που θέλουν να ζούμε χωρίς πράσινο σε μια πόλη υπηρέτη των μεγάλων συμφερόντων, η Μονάδα Απεξάρτησης του "18 Ανω" έδωσε χτες και πάλι το στίγματης αντίστασης στην υποταγή: Προχώρησαν σε νέα δεντροφύτευση στον Υμηττό.

"Αγαπάμε και αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον μας, αγαπάμε και αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική μας κληρονομιά", λένε τα παιδιά της ραδιοφωνικής - δημοσιογραφικής ομάδας του "18 Ανω". Μπορεί, λοιπόν, την πρώτη φορά, πριν ένα μήνα, οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ να κατάστρεψαν την προσπάθεια του "18 Ανω". Τώρα, όμως, τα παιδιά του "18 Ανω" δίνουν την απάντηση με έργα: Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Μια φάλαγγα, λοιπόν, από αυτοκίνητα ξεκίνησε χτες, λίγο πριν τις πέντε από το δημαρχείο του Παπάγου μέχρι το εργοτάξιο του Υμηττού. Τα συρματοπλέγματα έπεσαν και άρχισε η δεντροφύτευση.

Η Αλ. Παπαρήγα

Παρούσα στη δεντροφύτευση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,που έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: "Μπορούμε να βγάλουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι τα παιδιά που καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά, γίνονται ηθικά και ψυχικά υγιή. Γίνονται πολύ πιο δυνατά και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όλα αυτά, που συντελούνται σήμερα στο περιβάλλον, αποτελούν ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί πωλούνται πλέον τα βουνά και οι παραλίες με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους".

Παρών ήταν - όπως και την πρώτη φόρα - και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Οικολογικής Αριστερής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής."Το έργο συνεχίζεται, είπε ο Λεων. Αυδής, χωρίς να επιδρούν απάνω του οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ολοι μας, όμως, συνέχισε, έχουμε ανάγκη, από το πράσινο. Ολοι μας έχουμε δικαίωμα στο πράσινο. Στο όνομα των παιδιών μας, των επόμενων γενιών, αλλά ακόμα και για μας τους ίδιους, πρέπει να προστατέψουμε το πράσινο".

Στη δεντροφύτευση παραβρέθηκε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής,ο οποίος δήλωσε: "Αυτό που συντελείται εδώ, επηρεάζει όλους τους πολίτες της Αττικής. Τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ακόμα και με υπόγεια σήραγγα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται εδώ θα εξυπηρετηθούν άλλου είδους συμφέροντα πέραν της μετακίνησης των κατοίκων. Ηδη, άλλωστε, ακούμε για γκαράζ και για άλλα έργα που σκοπό έχουν το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Και ακριβώς, επειδή έχουμε ανθρωποκεντρικές θέσεις, συμμετέχουμε σήμερα, αλλά και στο μέλλον, στις επάλξεις του αγώνα για τον Υμηττό". Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας.

Κ. ΤΡ.

Λεζάντα 2ου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή δεντροφύτευση στον Υμηττό

Μ. Δημητριάδη

Αλέξια

Κ. Θωμαϊδης

Π. Καραδημήτρης

Η ορχήστρα "Μ. Θεοδωράκης"

Γ. Πάρτζαλης, Κ. Μάτσα, Λ. Κανέλλη και Κ. Ασημακόπουλος

Γεμάτη η εξέδρα...

...και ενός λεπτού σιγή

"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε", διαδήλωσαν χτες οι νεφροπαθείς έξω από το υπουργείο Υγείας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ