ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ALAPIS
Θέτει ξεκάθαρα ζήτημα μείωσης προσωπικού

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση των 1.400 εργαζομένων του ομίλου, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες

Ολο και πιο κοντά στην απόλυση και τη μείωση των μισθών τους φέρνει ο όμιλος ALAPIS τους περίπου 1.400 εργαζόμενους, ο οποίος έχει ήδη κάνει αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 περί πτώχευσης. Με προχτεσινό προκλητικό δελτίο Τύπου, ο όμιλος δηλώνει ότι βρίσκεται στην «ευχάριστη θέση» να ανακοινώσει το διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος «θα προετοιμάσει ένα θεμελιώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης» για «μείωση των λειτουργικών εξόδων» και «καταργώντας πλεονάζουσες διαδικασίες και προσωπικό». Να θυμίσουμε ότι ήδη ο όμιλος έχει επιχειρήσει να μειώσει κατά 30% τους μισθούς των εργαζομένων και τώρα μιλάει ξεκάθαρα και για μείωση προσωπικού.

Η ανάγκη για ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων του ομίλου καθημερινά προβάλλει όλο και πιο επιτακτική. Ηδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα, έχουν συγκεντρωθεί οι ατομικές συμβάσεις που μοίρασε η εταιρεία για μειώσεις μισθών, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συγκρότησης επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο. Ωστόσο, η προσπάθεια οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να παλέψουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τάξης τους, επιδιώκεται να αποδυναμωθεί, να έρθει στα «μέτρα» της εργοδοσίας. Διευθυντικά στελέχη επιχειρούν να επιβάλουν την εργοδοτική αντίληψη, ότι το υπό σύσταση σωματείο θα πρέπει να έχει «ιδεολογική και πολιτική ανεξαρτησία», στερώντας το δικαίωμα από τους εργαζόμενους να φέρει ο καθένας τη δική του πολιτική άποψη και αφήνοντάς τους μπροστά στην εργοδοτική ιδεολογική παρέμβαση και τρομοκρατία.

Θέλουν να στερήσουν, δηλαδή, από τους εργαζόμενους, το δικαίωμα (και την ανάγκη) να έχουν λόγο για πολιτικά θέματα, για τα κόμματα, για τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, να επιλέξουν το δρόμο ανάπτυξης, όπου το φάρμακο δε θα είναι εμπόρευμα στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι σήμερα, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, οι παραπάνω δυνάμεις θέτουν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που θα αποφασίσει την ίδρυση του σωματείου, ξεκάθαρα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, όπως: Οτι το σωματείο θα υπερασπίζει τα «δίκαια εργατικά αιτήματα», λες και υπάρχουν και «άδικα». Οτι το σωματείο θα κηρύσσει απεργίες ή στάσεις εργασίας «με τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος», υπονοώντας ότι υπάρχουν «νόμιμοι» και «παράνομοι» αγώνες. Οτι το σωματείο θα συμμετέχει σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως Ομοσπονδίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει και στην Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών, που είναι μια διασπαστική και κατάφορα εργοδοτική Ομοσπονδία και έχει βάλει πλάτη σε όλες τις κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις.

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη για ένα γερό σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, με ταξική ενότητα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου και των άλλων κλάδων.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση, σχετικά με τις απειλές του φαρμακευτικού ομίλου «ALΑPIS PHARMA ABEE», για απολύσεις και μειώσεις μισθών κατέθεσε τη Δευτέρα εκ μέρους της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ ο Μπάμπης Αγγουράκης, καταδικάζοντας παράλληλα αυτές τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΤΕΣ «ΦΟΥΛΓΚΟΡ»
Απεργούν ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα

Με νέα συνέλευση σήμερα αποφασίζουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργατών απ' την πρώτη στιγμή (φωτ. από παλιότερη παρέμβαση στο εργοστάσιο)
Το ΠΑΜΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργατών απ' την πρώτη στιγμή (φωτ. από παλιότερη παρέμβαση στο εργοστάσιο)
Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν σήμερα τη 48ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της εταιρείας παραγωγής καλωδίων «Φούλγκορ», του ομίλου Στασινόπουλου, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας και αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες απολύσεις που πραγματοποιεί η εργοδοσία.

Η εργοδοτική επίθεση δεν έχει σταματημό. Ο όμιλος Στασινόπουλου, που εξαγόρασε την εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχει προχωρήσει σε περίπου 60 απολύσεις, ενώ, ταυτόχρονα, συνεχίζει την εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία προτείνει - μέσω της νέας επιχειρησιακής σύμβασης - μείωση του μεροκάματου του Σαββάτου, «οικειοθελής» κατάργηση των αργιών και συνολικότερη μείωση μισθών, στο πλαίσιο της «ισονομίας» των εργοστασίων του ομίλου.

Οι εργαζόμενοι, χτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και γενική συνέλευση έξω από τις πύλες του εργοστασίου, ενώ σήμερα συνεχίζουν με νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καταλήξουν στη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, τη στιγμή που η εργοδοσία παραμένει αδιάλλακτη. Οι ταξικές δυνάμεις, που αποτελούν μειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, καλούν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα με μορφές πάλης που θα «βγάζουν» τον αγώνα των εργαζομένων προς τα έξω με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια με κάλεσμα αλληλεγγύης στα πλατιά λαϊκά στρώματα του νομού κλπ.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ, τόσο χτες όσο και σήμερα βρίσκονται έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους και καλούν συνολικά τους εργαζόμενους του νομού να σταθούν δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων.

«ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ»
Σήμερα η στάση εργασίας

Ενάντια στην απόλυση πρωτοπόρας εργαζόμενης

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα το πρωί (6 π.μ - 9 π.μ.) οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ», αντιδρώντας στην εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση εργαζομένης, η οποία ήταν πρωτοπόρα συνδικαλίστρια και εναντιώθηκε στην απόπειρα μείωσης μισθών της εργοδοσίας.

«Η απόλυσή της εργαζόμενης είναι καθαρά τρομοκρατική» - σημειώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων με ανακοίνωσή της - «και στόχο έχει όχι μόνο την ίδια αλλά όλους όσους δουλεύουν στο εργοστάσιο, στον κλάδο. Είναι "μήνυμα" της εργοδοσίας σε όλους όσους σκοπεύουν να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις της. Εκβιασμός για όλους όσους αρνηθούν τη μείωση μισθών. Κανείς να μην υπογράψει μείωση μισθού, δεν υπάρχει διευθυντικό δικαίωμα για να την επιβάλλουν. Κανείς να μη φοβηθεί, κανείς να μη σκύψει το κεφάλι». Καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους να σταθούν στην περιφρούρηση, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία ότι οποιαδήποτε αντεργατική της κίνηση θα παίρνει μαζική αγωνιστική απάντηση από όλους. «Η υπεράσπιση της δουλειάς της συναδέλφισσας είναι υπεράσπιση της δικής μας δουλειάς, της δικής μας ζωής», καταλήγει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΑΓΝΟ», στο Κορωπί, πραγματοποίησαν προχτές 24ωρη απεργία διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία χρωστά στους εργαζόμενους μέχρι και 2 μήνες. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ξεπερνώντας τον εργοδοτικό συνδικαλισμό του επιχειρησιακού σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του σωματείου έφτασε στα γραφεία διανομής της εταιρείας στο Κορωπί, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση, και τους κάλεσε να ...κάνουν λίγη υπομονή. Ο,τι, δηλαδή, λέει και η εκάστοτε εργοδοσία. Τελικά, αργά προχτές το απόγευμα - και αφού οι εργαζόμενοι είχαν πάρει νέα απόφαση για συνέχιση της απεργιακής τους κινητοποίησης - η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα.

Συγκρότηση Γραμματείας ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό

Αύριο Σάββατο, 12 Νοέμβρη, γίνεται η σύσκεψη για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου στον κλάδο και την ανάδειξη Πανελλαδικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» (πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό Μεταξουργείο). Σε συμμετοχή σε αυτήν καλούν Συνδικάτα, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απευθυνόμενοι με ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ