ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία!»

Τα βέλη τους ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ έστρεψαν χτες το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές, διαδηλώνοντας σε πολλές πόλεις της χώρας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Φωνάζοντας «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη και δωρεάν Παιδεία», φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης των φοιτητών ήταν ο νόμος - πλαίσιο, η λίστα των πολλαπλών συγγραμμάτων, η κατάργηση της δωρεάν διανομής τους και η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ.

Με παλμό και ζωντάνια, φοιτητές και σπουδαστές από πέντε συλλόγους που καλούσαν στο συλλαλητήριο, καθώς και από πολλές ακόμα σχολές του Λεκανοπεδίου, έκαναν ξεκάθαρο ότι παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί παραπέρα την Παιδεία, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Μαρίνος, φοιτητής στο Φυσικό, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τα αναλώσιμα των εργαστηρίων, για εξοπλισμό, ο οποίος θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν». «Θα μας βάλουν να διαλέξουμε ένα από τα πολλαπλά συγγράμματα, καλούμαστε μόνοι μας να επιλέξουμε από τα πριν ποιο σύγγραμμα θα ικανοποιεί τις ανάγκες του μαθήματος...», σημείωσε αναφερόμενος στη λίστα συγγραμμάτων ο Μάριος, σπουδαστής της ΣΓΤΚΣ.

Εξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, η διαδήλωση «ανάβει». Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, πλουτοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές κάλεσαν όλους τους νέους που σπουδάζουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και να μπουν μπροστά για να μην περάσει καμιά πτυχή του νόμου - πλαισίου και να δώσουν δυναμικό «παρών» στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 21/10 στο πλευρό των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, στο πλευρό του ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κυρίαρχα συνθήματα «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, πλουτοκρατία βάζουν ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία», «Τέρμα πια οι καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», φοιτητές στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μαζική δυναμική συγκέντρωση και πορεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, με σύνθημα «Συγκρουόμαστε με τις πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, να καταργηθούν οι νόμοι για τα ΚΕΣ, ο νόμος - πλαίσιο». Σταμάτησαν έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, όπου κρέμασαν πανό με το σύνθημα: «Τέρμα πια η κοροϊδία. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για σίτιση - στέγαση». Η πορεία ακολούθησε στην Εγνατία και Εθνικής Αντίστασης, ενώ στην οδό Τσιμισκή κρέμασαν πανό έξω από κολέγιο, με σύνθημα: «Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης για τα κολέγια. Να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ. Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα». Εξω από το αμερικανικό προξενείο οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, ενώ η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κρεμάστηκε πανό με σύνθημα κατά του νόμου - πλαισίου.

Νωρίτερα μέλη της ΠΚΣ - εκλεγμένοι στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων και ορισμένοι αντιπρόσωποι στη Σύγκλητο - έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, επιδίδοντας ψήφισμα για το ζήτημα της σίτισης. Επίσης, σήμερα ολοκληρώνονται οι διήμερες εκδηλώσεις της ΠΚΣ που στο επίκεντρο βάζουν τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές μαζί με την Πανσπουδαστική στις Γραμματείες της Νομικής, της Ιστορίας -Εθνολογίας και του Πολυτεχνείου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο Βόλο

Δεκάδες φοιτητές πήραν μέρος στη χτεσινή παράσταση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, που οργάνωσε η Πανσπουδαστική, ενώ απόφαση συμμετοχής πήρε ο Σύλλογος της Σχολής Χωροταξίας. Οι φοιτητές έθεσαν στην Πρυτανεία τα ζητήματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τα συγγράμματα, το κτιριακό, τη στέγαση, το μεταφορικό και άλλα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για την επίλυσή τους.

Ταυτόχρονα, έθεσαν και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, συντασσόμενες, πλήρως, με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Τόνισαν ότι το πρόβλημα με τα συγγράμματα είναι πολύ σοβαρό κι ανέφεραν, χαρακτηριστικά, ότι στο Ιστορικό Τμήμα οι φοιτητές ενημερώθηκαν πως για το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους δε θα πάρουν καθόλου βιβλία.

Ανάλογης σοβαρότητας είναι και το κτιριακό και είναι χαρακτηριστικό ότι στις αίθουσες διδασκαλίας των Παιδαγωγικών Σχολών στριμώχνονται για να χωρέσουν πάνω από 150 φοιτητές.

Οσον αφορά στο ζήτημα της στέγασης, σημείωσαν ότι είναι φανερό πως οι φοιτητικές εστίες που λειτουργούν - και, μάλιστα, επί πληρωμή - δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 5.000 φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε άλλες πόλεις

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι φοιτητές στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στην κεφαλή της πορείας το πανό του τμήματος Επιστημών της Τέχνης έδινε το στίγμα της κινητοποίησης, με την απαίτηση να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 και να διανεμηθούν δωρεάν τα συγγράμματα.

Στην Αρτα δεκάδες σπουδαστές του ΤΕΙ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής, συγκεντρώθηκαν αρχικά στη γέφυρα της Αρτας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση. Πορεύτηκαν από κοινού, αναδεικνύοντας την ενιαία πάλη και αντίσταση στην πολιτική που υποβαθμίζει τα πτυχία και ξεκληρίζει την αγροτιά.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στη Σπουδαστική Λέσχη και επέβαλαν για αρκετή ώρα «εμπάργκο» στην εμπορευματοποίηση της σίτισης, δίνοντας δωρεάν μερίδες σε όλους τους σπουδαστές, οι οποίοι επιβράβευσαν αυτή την ενέργεια.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Στέγασης, η οποία παρέδωσε ψήφισμα με περισσότερες από 100 υπογραφές φοιτητών, οι οποίοι διεκδικούν την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε χώρο που, ενώ έχει αγοραστεί από το Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιείται για ...πάρκινγκ. Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Λευκάδα από τους σπουδαστές του ΤΕΙ για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Αυταπάτες

Πριν τρεις μέρες, διάφοροι ιδιοκτήτες κολεγίων διοχέτευσαν σε επιλεγμένες εφημερίδες την είδηση ότι στις 23 Οκτώβρη θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα αφορά τη χώρα μας, για το ζήτημα της οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των... μαγαζιών τους. Οι κολεγιάρχες, μαζί με την είδηση διοχέτευσαν και το δικό τους σχολιασμό για το θέμα, σύμφωνα με τον οποίο: Από το σκεπτικό της απόφασης θα κριθεί το κύρος του νόμου που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, θα κριθεί - τάχα - το αν θα έχει δικαίωμα το ελληνικό κράτος να ελέγχει τα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στο έδαφός του και παρέχουν τίτλους σπουδών ξένων ιδρυμάτων...

Πριν δυο μέρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης διοχέτευσε στον Τύπο την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν, για το ίδιο ακριβώς θέμα. Ο επίτροπος είπε ότι δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να ελέγχει τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και ο σχολιασμός του ΣΥΝ για το θέμα ήταν ότι «ο νόμος για τα κολέγια (...) είναι ένας "νόμος μαϊμού" (...) δεν έχει καμιά αξία».

Είναι φανερό ότι ΣΥΝ και κολεγιάρχες ταυτίζονται πλήρως ως προς την εκτίμησή τους για το νόμο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους δε, αφού πρόκειται για νόμο που δεν έχει κύρος και αξία, τότε δε χρειάζεται και το κίνημα να τον αντιπαλέψει! Τους προτείνουμε να ανοίξουν από κοινού μια επιχείρηση με την επωνυμία «Πουλάω αυταπάτες ΑΕ»!

Γιατί, πολύ απλά, η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να ελέγξει τα κολέγια, ούτε θεσμοθέτησε κάτι τέτοιο στο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι. Σκοπός του νόμου της, ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 36/05. Γι' αυτό και είναι ένας νόμος όχι «ανούσιος», αλλά άκρως αντιδραστικός, ένας νόμος που δεν επιδέχεται συζήτηση και διευκρινίσεις, αλλά απαιτείται η ανατροπή του!


Γ. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ