ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή και αγανάκτηση για τις διώξεις αγροτών

Αποκαλύπτοντας το πραγματικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπό της η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που στήνει φιέστες "διαλόγου", χρησιμοποιεί - και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο - την ποινικοποίηση των αγώνων, με στόχο να τρομοκρατήσει την αγροτιά. Βαριές καταδίκες χτες σε 14 αγρότες στη Λάρισα

Τα δικαστήρια χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ως ύστατο όπλο απελπισίας, για να σταματήσει, εν τη γενέσει τους, τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις. Με πολύμηνες καταδίκες αγροτών, που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις, επιχειρεί να τρομοκρατήσει την αγροτιά, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να ξαναβγεί στους δρόμους του αγώνα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μια "βιομηχανία" δικών έχει στηθεί σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και εκατοντάδες αγωνιστές αγρότες σέρνονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πάλεψαν και παλεύουν για το ψωμί τους και για να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων "σ' όλο το μεγαλείο" της, από μια κυβέρνηση που έχει το θράσος την ίδια στιγμή να στήνει φιέστες "διαλόγου". Το βάρος η κυβέρνηση, και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη που τίθεται στην υπηρεσία της, το ρίχνει και πάλι στη Θεσσαλία, η οποία κι αυτή τη φορά θ' αποτελέσει την καρδιά και την ψυχή του νέου αγροτικού ξεσηκωμού που έρχεται, αφού οι αγρότες της περιοχής δηλώνουν πανέτοιμοι κι αναμένουν το σύνθημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για να ξεκινήσουν τις νέες κινητοποιήσεις.

Ετσι χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας - με πρόεδρο τον κ. Θεοδωρόπουλο,μέλη τον κ. Βογιατζή και την κυρία Προϊμάκη και εισαγγελέα της έδρας τον κ. Δασκαλόπουλο - "ξεπέταξε στο άψε - σβήσε" 6 δίκες και προχώρησε σε πολύμηνες καταδίκες 14 αγροτών που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια καπνοπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη του 1995 στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σε 12μηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν οι αγρότες Ιακ. Ασσιχίδης από την Ολυμπιάδα, Χρ. Τζιώλας από το Μεσοχώρι, Θωμ. Κανταρίνος και Κ. Κατσιούλας από τους Γόννους.

Σε 8μηνη φυλάκιση - λόγω ελαφρυντικών - καταδικάστηκαν οι Κ. Μπουρουζίκας από τη Σκοπιά Ελασσόνας, Θαν. Μητράκας από το Φλάμπουρο, Θοδ. Γκέκας και Αστερ. Γκαμπέτας από το Μεσοχώρι, Δ. Ζαχαριάδης, Γ. Τσιούρβας, Ν. Γκατζιάς, Γ. Παντρεμένος από τους Γόννους, Αν. Τσιαμπαλής και Γ. Μακαντάσης από το Ομόλιο.

Κατηγορούμενος ήταν και ο Ν. Ζάχος από την Αιγάνη, αλλά δεν ...πρόλαβε να δικαστεί, επειδή στο διάστημα από την κινητοποίηση μέχρι τη δίκη πέθανε. Επίσης απαλλάχτηκε ο Τ. Δημηράς,πρόεδρος της Κοινότητας Γόννων, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στην κινητοποίηση!

Υπερβάλλων ζήλος των δικαστών

Οι δικαστές του Πλημμελειοδικείου έδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο" κατά των αγωνιστών αγροτών, φορτώνοντάς τους με πολύ βαριές ποινές. Ιδιαίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Στ. Δασκαλόπουλος,ο οποίος ζήτησε να στηθεί και άλλη δίκη και να καταλογιστούν ευθύνες στους "ηθικούς αυτουργούς των κινητοποιήσεων" - όπως τους χαρακτήρισε - εννοώντας τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και τα στελέχη των αγροτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα τον Γ. Παττάκη,που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των αγροτών! Ο εισαγγελέας πρότεινε, μάλιστα, να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση που θα κάνουν οι καταδικασθέντες, πρόταση η οποία - αν τη δεχόταν το δικαστήριο - θα σήμαινε ότι οι καταδικασθέντες θα οδηγούνταν στη φυλακή, αφού δε διέθεταν να πληρώσουν ποσό μέχρι ενός εκατομμυρίου δραχμών περίπου, που αναλογεί στον καθένα η καταδίκη, μετατρεπόμενη σε μεταλλικές δραχμές!

"Συσκέψεις" Τσουκάτου

Η κυβέρνηση μετά την αποτυχία της επιχείρησης - με τη χρησιμοποίηση του λεγόμενου Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, των ΜΜΕ και του υπονομευτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ - να εξαπατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τους αγώνες τους, εναποθέτει τώρα τις ελπίδες της στην τρομοκρατική δραστηριότητα των δικαστηρίων, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους. Την ίδια τακτική, όμως, είχε ακολουθήσει και πριν τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη - δικαστήρια της Λάρισας και άλλων περιοχών είχαν επιβάλει μεγάλες ποινές σε πολλούς αγρότες - αλλά δεν "έπιασε". Φαίνεται ότι δεν έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα κι επιμένει στην τρομοκρατική, πλην όμως αναποτελεσματική, τακτική της.

Από χτες βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλία ο "στρατηγός" Θ. Τσουκάτος,ο οποίος προεδρεύει σε συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να "μαντρώσει" στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων.

Κι αυτή τη φορά οι προσπάθειες της κυβέρνησης θ' αποτύχουν. Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας δεν τρομοκρατούνται. Αυτό θα το συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα, όταν πάλι "θα τρέχει και δε θα φτάνει" να σβήσει τη φωτιά που άναψε. Οι δικαστικές καταδίκες πεισμώνουν την αγροτιά και στις επαρχίες και τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, που "βράζουν" από θυμό και αγανάκτηση, όλοι δηλώνουν πως αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις θα βγουν πιο πολλοί, πιο αποφασιστικοί, καλύτερα οργανωμένοι και θα παλέψουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μέχρι ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική και να λυθούν τα προβλήματά τους.

Στις Σέρρες

Και νέα αναβολή πήρε η δίκη των 20 αγροτών από τη Νιγρίτα, που ήταν να γίνει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών. Η δίκη ορίστηκε για τις 3 Απρίλη. Συνολικά περισσότεροι από 450 αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, στις 5 δίκες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τον Απρίλη. Ουσιαστικά οι αγρότες, στο σύνολό τους καπνοπαραγωγοί, δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94. Οι επόμενες δίκες έχουν οριστεί να γίνουν στο ίδιο δικαστήριο και με την ίδια κατηγορία, στις 16 και 23 Γενάρη, στις 6 και 27 Φλεβάρη, στις 27 Μάρτη και στις 3 Απρίλη.

Αξιο λόγου είναι το γεγονός ότι σε βάρος πολλών αγροτών υπάρχουν δύο και τρεις μηνύσεις με την ίδια κατηγορία, γιατί όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο βρίσκονταν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε τρία διαφορετικά μπλόκα!!!

Δίπλα στους αγρότες το ΚΚΕ

"Αντί για τους εκατοντάδες αγρότες στο εδώλιο έπρεπε να καθίσει η πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στον αφανισμό", δήλωσε στο "Ρ" ο βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, που και χτες βρέθηκε δίπλα στους αγρότες, για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος και να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης. Μάλιστα αναφερόμενος στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καμφθεί η αγωνιστικότητα των αγροτών, ο Στ. Παναγιώτου είπε: "Εχουμε ένα πισωγύρισμα σε άλλες εποχές. Είναι επόμενο να στρέφεται η κυβέρνηση ενάντια στις συνδικαλιστικές και προσωπικές ελευθερίες των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του τόπου. Και δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από τη στιγμή που η πολιτική της στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων κλπ. Μια τόσο αντιλαϊκή πολιτική μόνο με αντιδημοκρατικά μέτρα και μεθόδους μπορεί να περάσει".


"Φλέγεται" πάλι ο θεσσαλικός κάμπος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας, αναμένοντας το σύνθημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, για να ξεκινήσουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στις επαρχίες και τα χωριά της περιοχής προδικάζει την επιτυχία κι αυτής της κινητοποίησης, που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλίες της Πανθεσσαλικής, Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών και αγροτικών οργανώσεων, η συμμετοχή των αγροτών είναι πρωτοφανής και ομόθυμη η απόφαση για συνέχιση και ένταση της πάλης, μέχρι να ικανοποιηθούν τα επείγοντα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Αυτή η ενότητα και αποφασιστικότητα των αγροτών έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς που διαθέτει - κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ, δικαιοσύνη κ.ά. - να προλάβει μια νέα "αγροτική αναταραχή", που βρίσκεται "προ των πυλών".

Μάταιος κόπος. Οι αγρότες δεν "παίρνουν χαμπάρι" ούτε από υποσχέσεις, ούτε από απειλές, ούτε από τρομοκρατικές δικαστικές καταδίκες και είναι αποφασισμένοι όλοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - να συμμετάσχουν δυναμικά στον αγώνα. Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα "τα βρει σκούρα" με τους αγρότες, που παλεύουν, όχι μόνο για την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων τους, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν - εκτός του ΚΚΕ - όλα τ' άλλα κόμματα.

Η στάση της κυβέρνηση μας εξαγρίωσε

Στη διάρκεια του οδοιπορικού μας στα χωριά της Θεσσαλίας, μιλήσαμε με πολλούς αγρότες για τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά την πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση και για το μέλλον. Το βασικό συμπέρασμα συνοψίζεται στις φράσεις: "Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος θα κάνουν καθολική τη συμμετοχή του στην καινούρια κινητοποίηση που δε θ' αργήσει να έρθει" και "ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, η νέα κινητοποίησή μας θα φέρει αποτελέσματα".Αλλοτε αισιόδοξοι, άλλοτε απαισιόδοξοι οι αγρότες συμφωνούν στο εξής: Μόνο ο ενωμένος αγώνας τους μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους.

O Στέφος Κολοβός από το χωριό Σωτήρας Τρικάλων, για 25 μερόνυχτα βρέθηκε στο μπλόκο του Συκουρίου. "Οταν ξεκινήσαμε για Λάρισα με πήρε το κλάμα. Υπήρχαν αγρότες από τα Τρίκαλα και τα γύρω χωριά, που κατέβηκαν στην Εθνική οδό και συγκεκριμένα στο μπλόκο του Συκουρίου και δεν είχαν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο στο τρακτέρ, δεν είχαν να πάρουν ένα πακέτο τσιγάρα...". Ο Στέφος σ' αυτό το σημείο της κουβέντας μας σταμάτησε, σαν να ξαναζωντάνεψαν μπροστά του οι εικόνες εκείνης, της πρώτης μέρας. "Πήγαμε εκεί με ενθουσιασμό, με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα μας δικαιώσει. Η στάση της, όμως, μας εξαγρίωσε. Στα καφενεία, σήμερα, υπάρχει η υπόσχεση ότι θα ξαναβγούμε, ότι θα κάνουμε τα μπλόκα πιο ισχυρά. Δεν υπάρχει κανένας αγρότης στο χωριό, που να είναι ενάντια στις κινητοποιήσεις. Η αυτοί θα πέσουν ή εμείς θα πάψουμε να είμαστε αγρότες". Τρεις προτάσεις του ήταν αρκετές. Ηταν ικανές να δώσουν το κλίμα και να σκιαγραφήσουν την αγωνιστική εικόνα που εμφανίζει ο αγροτικός κόσμος στο θεσσαλικό κάμπο.

Αγώνας για να μείνουμε όρθιοι

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας του ζητήσαμε να μας πει, γιατί βγήκε στο δρόμο και αν είναι διατεθειμένος να ξαναβγεί. "Βγήκα, γιατί βλέπω χρόνο με το χρόνο το εισόδημά μου να πέφτει. Κάτω η τιμή στο βαμβάκι, κάτω και στο καλαμπόκι. Πέρσι 60 δραχμές το κιλό το καλαμπόκι, φέτος 39, τα ίδια και στο βαμβάκι. Φέτος μπήκα μέσα πολλά εκατομμύρια, νοικιάζω και 60 στρέμματα, βάλτα κάτω να δεις αν βγαίνω. Θέλω να είμαι αγρότης, αλλά δεν ξέρω για πόσο θα αντέξω ακόμα. Παλεύουμε για να μείνουμε όρθιοι".

"Και με τα δικαστήρια τι θα γίνει;", ρωτήσαμε και πριν προλάβουμε να υπενθυμίσουμε τις απειλές του ΟΣΕ για όσους ήταν στο μπλόκο του Συκούριου, μας διέκοψε, λέγοντάς μας: "Πήγαμε πολλές φορές στα δικαστήρια. Ο βρεγμένος δε φοβάται τη βροχή. Ετσι κι αλλιώς θα πάμε φυλακή από τα χρέη. Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος τούτη τη στιγμή και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι".

Εμεινε με το όνειρο

"Από εργάτης στην Αθήνα, αγρότης στο Γλυνό. Δε βγαίναμε οικονομικά στην πόλη και γυρίσαμε πίσω στο χωριό". Ο Νίκος Γρατσάνης,έφυγε από την πόλη, με το όνειρο μιας καλύτερης τύχης. Γύρισε πίσω στο χωριό του, στο Γλυνό, στα Τρίκαλα, για να καλλιεργήσει τη γη του. Εμείς τον συναντήσαμε στο καφενείο του χωριού, όπου και μιλήσαμε μαζί του. "Εχω 20 στρέμματα δικά μου και νοικιάζω άλλα 50, για να καλλιεργήσω βαμβάκι. Φέτος μπήκα μέσα τέσσερα εκατομμύρια και του χρόνου θα μπω οκτώ. Κάθε νέα χρονιά είμαστε αναγκασμένοι να νοικιάζουμε 20 στρέμματα παραπάνω, με την ελπίδα να σβήσουμε το χρέος των προηγούμενων χρόνων και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Και να φανταστείς ότι ήρθα στο χωριό για να ζήσω καλύτερα... ". Ο Νίκος είναι από τους αγρότες που πίστεψε στα κίνητρα και τις παροχές και σήμερα βλέπει ότι θα χάσει κι αυτά τα λίγα που έχει.

Ορκος πάνω στα τρακτέρ

Τα λόγια του χείμαρρος, η αγανάκτησή του είναι πολύ μεγάλη. "Κοίταξε να δεις, μας έχουν βάλει στο λούκι. Βάλανε την αγροτιά και αγόρασε μηχανήματα, χρεώθηκε, πήρε δάνεια και τώρα μας δίνουν τη χαριστική βολή. Κάνε μια γύρα στα χωριά και θα δεις στοιβαγμένα μηχανήματα. Φέτος οι συλλεκτικές μηχανές του βαμβακιού γίνηκαν κοτέτσια! Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη. Φάγαμε και ό,τι έτοιμα είχαμε, τώρα όλα είναι αβέβαια. Είμαι 47 χρονών και δεν έχω αξιωθεί ούτε σπίτι να αποκτήσω. Στα παιδιά μου δίνω μια συμβουλή "μακριά από τα χωράφια"".

Ο Νίκος Γρατσάνης κατέβηκε με το τρακτέρ του στο Συκούριο. Εμείς θελήσαμε να μάθουμε ποιο ήταν το κέρδος αυτής της κινητοποίησης και ο ίδιος μας απάντησε μονολεκτικά: "Ενότητα". "Οι σχέσεις μας, συνέχισε, έγιναν αδερφικές. Ορκιστήκαμε πάνω στα τρακτέρ ότι δε θα κάνουμε πίσω. Αυτός ο όρκος στην επόμενη κινητοποίηση θα κατεβάσει τον διπλάσιο κόσμο".

Στένεψαν τα περιθώρια

"Στο δρόμο με κατέβασαν τα χρέη. Μόνο για το '96 χρωστάω στην Αγροτική Τράπεζα 15 εκατομμύρια. Εχω μόνο 30 στρέμματα δικά μου και νοικιάζω άλλα 270, για να καλλιεργήσω βαμβάκι. Με τις φετινές τιμές που πήραμε δεν μπορώ να καλύψω ούτε το κόστος παραγωγής". Ο Βασίλης Κυρτσόπουλος μένει στο Γραμματικό Καρδίτσας και είναι ένας από τους πολλούς αγρότες, που κατέβηκαν στα μπλόκα του αγώνα, γιατί όπως μας είπε χαρακτηριστικά: "Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Η νέα κινητοποίησή μας θα φέρει αποτελέσματα". Ο Β. Κυρτσόπουλος τόνισε ότι αυτή η κινητοποίηση ήταν πρωτόγνωρη, όχι μόνο για τον όγκο της, αλλά, κυρίως, γιατί ο αγροτικός κόσμος ήταν συνειδητοποιημένος, ήξερε γιατί πάλευε. "Ολοι οι αγρότες, συνέχισε, έχουν καταλάβει ότι αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εξυπηρετεί ντόπια και ξένα μεγαλοσυμφέροντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγα χρόνια όλη η γη θα περάσει σε λίγα χέρια. Δε θέλουν αγρότες, σαν και μένα, με 30 στρέμματα γης. Και στην Καρδίτσα ο μέσος κλήρος κάπου εκεί είναι. Γι' αυτό και τούτος ο ξεσηκωμός. Παλεύουμε για να μην ξεκληριστούμε".

Διάθεση για αγώνα

Στο χωριό Μαραθέα στο νομό Καρδίτσας συναντήσαμε τον Στέφο Μπεκιάρη.Ο ίδιος βρέθηκε για 25 μέρες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ". "Σπίτι πήγαινα κάθε τέσσερις μέρες, για να κάνω ένα μπάνιο, να αλλάξω ρούχα, το ίδιο έκαναν και οι περισσότεροι, κανείς δεν ήθελε να λείψει ούτε λεπτό από τα μπλόκα". Οταν τον ρωτήσαμε για τα συναισθήματα των αγροτών κατά τη διάρκεια της αποχώρησης από την Εθνική οδό μάς είπε: "Η συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα ανάμεσα στους αγρότες. Φύγαμε ενωμένοι, όπως ακριβώς ήρθαμε. Να 'στε, όμως, σίγουροι ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος θα κάνουν καθολική τη συμμετοχή του και σε μια νέα κινητοποίηση. Η διάθεση για αγώνα είναι ανεβασμένη". Ο Στέφος, όμως, θέλησε να σταθεί και στη στάση της κυβέρνησης: "Αντιμετώπισε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού με παιδιάστικο πείσμα. Δε θέλησε, ούτε για μια στιγμή, να δει τα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς. Η αδιάλλακτη, όμως, αυτή στάση σύντομα θα πάρει απάντηση...".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ