ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνεται η μάχη για την ανάκληση των απολύσεων σε έναν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το ΣΕΤΗΠ για την ανάκληση των απολύσεων στην «TaskUs»

Με νέα κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 7.45 το πρωί, στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της «TuskUs» συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάκληση των 8 απολύσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την απόφασή του να δυναμώσει και να ενισχύσει τον δρόμο του αγώνα, για να βάλει φρένο στις απολύσεις στην «TaskUs» και παντού, στα αντιλαϊκά μέτρα, για να αποσπάσει κατακτήσεις, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, συμμετέχοντας στη μεγάλη σύσκεψη στις 4/2 (βλ. δίπλα).

Απάντηση στα προκλητικά προσχήματα της εργοδοσίας

Η πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Ειρήνη Καραμήτρου, σημείωσε ότι η απόλυση των 8 εργαζομένων στην «TaskUs» με τη λήξη του έτους, έγινε με πρόσχημα τη λήξη του πρότζεκτ στο οποίο εργάζονταν, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αυξήσεων στους μισθούς.

Οπως είπε, «η εταιρεία "TaskUs" δραστηριοποιείται στο κομμάτι της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε πελάτες - επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στο Nasdaq, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως, πάνω από 300 στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 150 πελάτες - μεγαθήρια (π.χ. 3 από τα 5 μεγαλύτερα social media sites), με τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 40 εκατ. δολάρια το 2022.

Δεν μας πείθει η διοίκηση ότι δεν υπήρχε πρότζεκτ για να μεταφερθούν οι συνάδελφοι. Ιδιαίτερα όταν η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους είναι ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας, με εντατικοποίηση, ένα ασταμάτητο κυνήγι στόχων που δεν πιάνονται, που συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω. Ετσι βγαίνουν τα εκατομμύρια κέρδη της "TaskUs", όπως άλλωστε και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Αντί να απορροφηθούν λοιπόν οι εργαζόμενοι σε άλλο πρότζεκτ η εταιρεία επέλεξε να τους στείλει στην ανεργία, σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, τη στιγμή που και όσοι εργάζονται δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικά έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ).

Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενους που δεν έμειναν αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αλλά διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις των μισθών όλων των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς επίσης συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτές για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, της Πρωτομαγιάς, της 21ης Σεπτέμβρη που προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη. Το ίδιο πρόσωπο έδειξε η εργοδοσία και τον Μάη, αμέσως μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς, απολύοντας εργαζόμενη που απέργησε και διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Γι' αυτό και θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές, ώστε να απομακρυνθούν οι "ενοχλητικές" για την εργοδοσία φωνές, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που σκέφτονται να αντιδράσουν, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να τους εκμεταλλεύονται και να βγάλει έτσι η εταιρεία το μέγιστο δυνατό κέρδος. Δηλώνουμε κι από εδώ ότι δεν θα τους περάσει».

Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται η ζωή τους να εξαρτάται από το κάθε πρότζεκτ και το πώς αυτό θα πάει, την τρομοκρατία της διοίκησης απέναντι στις διεκδικήσεις τους.

«People first», εκτός ...αν πρόκειται για αγωνιστές που διεκδικούν

Για εκδικητικές απολύσεις μίλησε ακόμη ο Ορέστης Αλεξίου, ένας από τους απολυμένους. Οπως είπε, «δύο μέρες πριν από τη λήξη της χρονιάς, μας ανακοινώθηκε η απόλυσή μας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση ότι το τμήμα στο οποίο δουλεύαμε θα κλείσει και ακολούθησαν καθησυχαστικές υποσχέσεις για την απορρόφησή μας σε άλλο τμήμα. Προφανώς ήθελαν να κερδίσουν χρόνο ώστε ανακοινώνοντας τις απολύσεις χριστουγεννιάτικα να αντιμετωπίσουν μειωμένες αντιδράσεις ή και καθόλου. Οι απολύσεις μας είναι εκδικητικές και οφείλονται στη δράση που είχαμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Σχεδόν όλοι μας συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς».

Ανέφερε ότι «όταν λέμε "people first" στην "TaskUs" εννοούμε "people last", δηλαδή τα λεφτά πάνω απ' όλα και οι άνθρωποι τελευταίοι, αυτό είναι το πραγματικό τους σύνθημα». Δήλωσε δε την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Οι απολυμένοι δεν είναι μόνοι τους

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστής που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην «TaskUs» δεν είναι μόνοι τους, τα ταξικά εργατικά σωματεία έχουν τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα και ασυδοσία. «Οι απολύσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερχονται ως συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων γεγονότων στον ίδιο και σε άλλους κλάδους.

Ολα αυτά η μεγαλοεργοδοσία τα κάνει γιατί έχει την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα σπείρει τον φόβο και ότι θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο κίνημα. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν παθητικά με σκυμμένο το κεφάλι να υποστούν όλα αυτά που τους επιφυλάσσουν. Η μεγαλοεργοδοσία με την πρακτική της στέλνει περίπατο τα επιχειρήματα της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, ότι η ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο φέρνει ευημερία και καλύτερη ζωή για όλους». Στη συνέχεια κάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων στις 4 Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν, εκτός από την ανάκληση των απολύσεων, να διασφαλιστούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πάνω από τον πληθωρισμό, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, η εργοδοσία να εξασφαλίσει τη μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας, μέτρα προστασίας για αποφυγή ασθενειών ή επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, να πάψει η εντατικοποίηση με προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σχεδόν 3 εκατομμύρια οι απολύσεις το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης!

Πάνω από 8.500 εργαζόμενοι στον δρόμο κάθε μέρα, παραμένει η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας

Σχεδόν τα 3 εκατομμύρια έφτασαν οι απολύσεις μέσα στους 11 μήνες (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2023, στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να πετάνε στον δρόμο τους μισθωτούς, εξοπλισμένες με ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο αντεργατικών νόμων.

Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τους 11 πρώτους μήνες του έτους που πέρασε ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τις 2.891.948, στοιχείο που δείχνει ότι συνυπολογίζοντας και τον τελευταίο μήνα του έτους, τον Δεκέμβρη, οι απολύσεις συνολικά μέσα στο 2023 θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 11μηνο, κάθε ημερολογιακή μέρα έχαναν τη δουλειά τους 8.632 μισθωτοί, απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία προστασία των θέσεων εργασίας και οι μισθωτοί είναι έρμαια του επιχειρηματικού συμφέροντος. Κι όμως, μπροστά σε αυτόν τον ορυμαγδό απολύσεων και την απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς κάθε μήνα, αυτό που βρήκαν να κάνουν η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ήταν να κόψουν τα τρία γλίσχρα βοηθήματα προς τους ανέργους, που δίνονταν σε περιορισμένο αριθμό τους, οι οποίοι δεν λάμβαναν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Στα υπόλοιπα στοιχεία του περασμένου Νοέμβρη, οι ροές απασχόλησης δείχνουν ότι οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 82.463, καθώς μέσα στον μήνα έγιναν 305.582 απολύσεις έναντι 233.119 προσλήψεων. Ταυτόχρονα, και αυτόν τον μήνα παραμένει η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς μόνο το 49,71% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης και ένα μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης. Το 40,22% ήταν συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και το 10,07% για εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβρη 4.954 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και για εκ περιτροπής εργασία.

Αντίστοιχα, το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2023 το 51,42% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, το 39,25% μερικής και το 9,33% για εκ περιτροπής εργασία. Πιο συγκεκριμένα, από τις 2.990.101 νέες συμβάσεις εργασίας, οι 1.537.568 ήταν πλήρους απασχόλησης (περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου), 1.173.458 ήταν μερικής απασχόλησης και 279.075 ήταν συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία, πρακτικά δηλαδή συμβάσεις υποαπασχόλησης.

Μέσα στον Νοέμβρη υπεγράφησαν 9 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 1.784 εργαζόμενους και δεν προβλέπουν καμία αύξηση στους μισθούς τους, ενώ μόνο 2 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 223 εργαζόμενους προβλέπουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,75%, δηλαδή κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Μεγάλη σύσκεψη την Κυριακή 4 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη σύσκεψη εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο συντονισμός της πάλης σωματείων και φορέων ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της ακρίβειας, των εργατικών «ατυχημάτων», των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της υποβάθμισης της Υγείας, των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών.

ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ενάντια στις απολύσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Βιοϊατρική» στην Αθήνα (Λ. Κηφισίας 132, Αμπελόκηποι) προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις στον όμιλο και να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως καταγγέλλει, το τελευταίο διάστημα ο όμιλος «Βιοϊατρική» έχει προβεί σε απολύσεις εργαζομένων σε διάφορα υποκαταστήματα στην Αττική. «Είναι φανερό ότι θέλει να απαλλαγεί από τους παλιούς εργαζόμενους, γιατί κοστίζουν, και προτιμάει εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς», επισημαίνει το Συνδικάτο, θυμίζοντας ότι η αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου ειδικά μέσα στην πανδημία «συνοδεύτηκε με εντατικοποίηση της εργασίας, με καθηλωμένους σε χαμηλά επίπεδα μισθούς και με εργαζόμενους χωρίς κλαδική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς δικαιώματα».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ