ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Σήμερα το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού

ΠανΤΕΙκά συλλαλητήρια σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει στα ΤΕΙ η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, η ιδιωτικοποίηση των σπουδών, η επικείμενη εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, που μέσω της κοινοτικής οδηγίας 36/05 υποβαθμίζει τα πτυχία και υπονομεύει το μέλλον χιλιάδων νέων, ωθούν σήμερα τους σπουδαστές των ΤΕΙ στους δρόμους.

Οι σπουδαστές δε μένουν στην καταγγελία της σημερινής κατάστασης, αλλά διεκδικούν αγωνιστικά: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, πτυχία με αξία - ολόπλευρη μόρφωση - επαγγελματική κατοχύρωση για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, καθώς και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών. Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και γενναία χρηματοδότηση των ΤΕΙ. Ζητούν δωρεάν σπουδές, χωρίς οι σπουδαστές να χρειάζεται να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα.

Σήμερα, μετά από κάλεσμα του πανελλαδικού συντονιστικού των ΤΕΙ, πραγματοποιούνται δύο συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι διαδηλώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Λεκανοπεδίου (με αποφάσεις 6 από τους 8 συνολικά συλλόγους που υπάρχουν), Πελοποννήσου, Χαλκίδας, Λαμίας, Κρήτης, Ιωαννίνων και Αρτας. Στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου διαδηλώνουν οι σπουδαστές από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Δράμας και Λάρισας.

Αγωνιστικό ξεκίνημα της χρονιάς

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», δηλώνει στον «Ρ» ο Π. Μαρκομιχάλης, σπουδαστής της ΣΤΕΦ Πειραιά, αναφερόμενος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τα ΤΕΙ που κάθε χρόνο μειώνονται, στα χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους.

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι σπουδαστικοί σύλλογοι αποφάσισαν η νέα χρονιά να ξεκινήσει αγωνιστικά, με το πανελλαδικό πανΤΕΙκό συλλαλητήριο. Δίνουμε έτσι ένα στίγμα ότι όλη αυτή η κατάσταση δε θα μείνει έτσι, δε θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Θέλουμε να δοθούν λεφτά για τα ΤΕΙ, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θέλουμε να μην περάσει η κοινοτική οδηγία 36/05 που εξισώνει τα πτυχία των ΤΕΙ με αυτά των ΙΕΚ, των ΚΕΣ και των κολεγίων, με αποτέλεσμα αύριο στην αγορά εργασίας να συμπιέζονται όλων τα δικαιώματα προς τα κάτω. Ζητάμε σπουδές, πτυχία που θα παρέχουν όλη τη θεωρητική και πρακτική γνώση ώστε ένας απόφοιτος να βρει μια δουλιά με δικαιώματα», σημειώνει.

Τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) για τη διευκόλυνση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ να συμμετάσχει στην κινητοποίηση έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).

ΚΝΕ - ΠΟΔΝ
20 Οργανώσεις στο Διεθνές Σεμινάριο

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήμερα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της απεσταλμένης μας Ελένης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ).--

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το διήμερο Διεθνές Σεμινάριο της Επιτροπής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για την ανώτατη εκπαίδευση που διοργανώνει η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 20 Οργανώσεις από 17 χώρες.

Στις εργασίες συμμετέχουν αντιπρόσωποι από την ΠΟΔΝ, την ΚΝΕ, την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας, την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβ.), την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, τη Σοσιαλιστική Νεολαία Λετονίας, τη Σοσιαλιστική Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Γερμανίας, την Κομμουνιστική Νεολαία Ολλανδίας, τη Νεολαία του ΚΚ Βουλγαρίας, τη Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, τη Συμμαχία Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουγγαρίας, την Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας, τη Βουλγαρική Σοσιαλιστική Νεολαία, τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, την Κομμουνιστική Νεολαία Νορβηγίας, τη Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ, την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, την COMAC Βελγίου, την ΕΔΟΝ Κύπρου, την Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας.

Χτες ολοκληρώθηκε η πρώτη θεματική ενότητα του σεμιναρίου με τίτλο «Αναλύοντας τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση της Ευρώπης και τις συνέπειές της στα πανεπιστήμια των χωρών μας». Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σήμερα με τη δεύτερη ενότητα με θέμα: «Μεταφέρουμε την πείρα από τους αγώνες μας, συζητάμε για την ανάγκη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος και για τα αιτήματά μας».

Να γίνει ο «Οδηγητής» το πρώτο έντυπο νεολαίας!

Από αύριο η εφημερίδα της ΚΝΕ επανακυκλοφορεί αυτοτελώς στα περίπτερα. Αυξημένους στόχους για τη διακίνηση της εφημερίδας βάζουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ

Αύριο είναι η πρώτη μέρα της αυτοτελούς επανακυκλοφορίας του «Οδηγητή» και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανασκουμπώνονται... Η δράση της ΚΝΕ ξεδιπλώνεται τόσο στο σκέλος της ενημέρωσης της νεολαίας ότι ο «Οδηγητής» κυκλοφορεί αυτοτελώς στα περίπτερα (μετά από 8 χρόνια κοινής κυκλοφορίας με το «Ρ» ως ένθετο), όσο και στο σκέλος της διακίνησης, με στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας, ώστε να γίνει ο «Οδηγητής» το πρώτο έντυπο νεολαίας.

Με αφορμή την αυτοτελή κυκλοφορία της εφημερίδας, η ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλο λαϊκό γλέντι στο «Συρμό», αύριο Σάββατο στις 10.30 το βράδυ.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα, όπως είπε στο «Ρ» ο Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, προγραμματίζουν αύριο «πανηγυρικά μαζέματα» στα γραφεία τους και τοπικά γλέντια για την υποδοχή της εφημερίδας τους, ενώ την Κυριακή οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες της Αθήνας θα εξορμήσουν σε φίλους και γνωστούς με τον «Ο» στο χέρι. Από τη Δευτέρα και για όλη την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας της εφημερίδας, βάζουν στόχο να φτάσει ο «Ο» σε όλα τα σχολεία, στα ΙΕΚ και άλλους χώρους κατάρτισης, στα νυχτερινά σχολεία, ενώ προγραμματίζεται οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες να πάνε στους εργασιακούς τους χώρους με τον «Ο» στο χέρι για τους νέους συναδέλφους τους.

Ολη αυτή η δραστηριότητα προετοιμάζεται από τώρα. Χτες και σήμερα οι Οργανώσεις της Αθήνας «στολίζουν» τις γειτονιές με την αφίσα που ανακοινώνει την αυτοτελή κυκλοφορία της εφημερίδας, ενώ γίνεται στα σχολεία εξόρμηση ενημέρωσης των μαθητών για τη νέα μορφή κυκλοφορίας του «Ο». Οπως εξηγεί ο Π. Παπαγεωργόπουλος, η Αθήνα βάζει στόχο να πλησιάσει τα 5.000 φύλλα, που σημαίνει δηλαδή, να διπλασιάσει τα φύλλα του «Ο» που διακινούσε μέχρι τώρα.

Ενθουσιώδες είναι το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη, που βάζει στόχο διακίνησης από τις οργανώσεις της 2.000 φύλλα (αύξηση περίπου 67% απ' όσα διακινούσαν μέχρι τώρα). Οπως λέει στο «Ρ» ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σχετικά με την προετοιμασία υποδοχής του «Ο» στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν συζητήσει για τη διακίνηση και τη σημασία της αυτοτελούς κυκλοφορίας τα καθοδηγητικά όργανα κι έχει ξεκινήσει η συζήτηση στις ΟΒ, με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα να συζητήσουν όλες οι ΟΒ αυτοτελώς το θέμα του «Ο». Τα μέλη της ΚΝΕ αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία το θέμα, αυξάνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα πλάνα που προτείνονται.

Αύριο, πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, οι οργανώσεις της Θεσσαλονίκης θα διακινήσουν τον «Ο» σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, σε φοιτητικές εστίες και νεανικά στέκια, ενώ από Δευτέρα θα εξορμήσουν σε εργασιακούς χώρους, χώρους κατάρτισης και σχολεία. Παράλληλα, κάνουν αφισοκολλήσεις σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, ενώ θα βγάλουν «τραπεζάκια» με τον «Ο» σε γειτονιές, κεντρικά και κομβικά σημεία της πόλης (έξω από εμπορικό κέντρο, στα δικαστήρια, στο πανεπιστήμιο).

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στις 24 Γενάρη κήρυξε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, αντιδρώντας στα μεγάλα κενά καθηγητών στα σχολεία. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι οι υπάρχοντες καθηγητές να εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν υποχρεωτικές υπερωρίες, αλλά και να εντείνεται η αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης με την αναβίωση π.χ. του καθηκοντολογίου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΥΣΔΕ, σήμερα από τα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής του Πειραιά λείπουν 82 εκπαιδευτικοί συνολικά και είναι κενές 114 διδακτικές ώρες.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Πέρα από το γλέντι για την υποδοχή της αυτοτελούς κυκλοφορίας του «Οδηγητή», η ΚΝΕ τις επόμενες μέρες διοργανώνει στο «Συρμό»:

Την Κυριακή 13 Γενάρη, 10.00 μ.μ. συναυλία με τους «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

Δευτέρα 14 Γενάρη, 9.00 μ.μ. συναυλία με τον Σωτήρη Μπαλλά.

Τρίτη 15 Γενάρη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Braveheart».

Τετάρτη 16 Γενάρη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Ο τελευταίος Σαμουράι».

Πέμπτη 17 Γενάρη, 10.30 μ.μ. νεανικό γλέντι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ