ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Φαντασία, ευρηματικότητα και συγκίνηση σ' όλο το ταξίδι

Κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που πέρασε

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας δίνουν το «παρών» απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Με πολύ μεράκι και φαντασία κάθε πόλη αφήνει το δικό της στίγμα στις εκδηλώσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι οι κομμουνιστές θα είναι πάντα στην πρωτοπορία όσες δυσκολίες κι αν φέρουν οι καιροί.

Μερικοί από τους σταθμούς που έκανε το 39ο Φεστιβάλ, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή:

Στα Τρίκαλα, οι εκδηλώσεις ευρηματικές και συγκινητικές. «Εκεί που το σκοτάδι το 'σβησε το φως»,είναι ο τίτλος του αφιερώματος για το μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα των κομμουνιστών στους τόπους εξορίας, που επιμελήθηκε η πολιτιστική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ενα αφιέρωμα - δρώμενο που συγκίνησε, ενθουσίασε, αλλά και ανέδειξε αυτό που το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές έχουν κατακτήσει διαχρονικά, να δρουν πολύμορφα και πολύπλευρα, με αυτοθυσία και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εντονο ενδιαφέρον δημιούργησε η συζήτηση που έγινε στο μαθητικό στέκι με Ελληνες μετανάστες μαθητές μέσω skype. Η κεντρική ομιλία γίνεται από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκρηκτικοί «KollektivA» απογείωσαν το κοινό σε μια αντιφασιστική συναυλία. Κορυφαία στιγμή της εμφάνισής τους όταν ένας φοιτητής από το κοινό έδωσε στον τραγουδιστή μια κόκκινη σημαία για να τραγουδήσουν όλοι μαζί το θρυλικό «Μπαντιέρα ρόσα» και τους στίχους της: Bandiera rossa la trionfera / Evviva il comunismo e la liberta (Η κόκκινη σημαία θα θριαμβεύσει, Ζήτω ο κομουνισμός και η ελευθερία).

Αρτα
Αρτα
Στα Χανιά, την παράσταση έκλεψε το θεατρικό του Μπ. Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Εργο όπου αναδεικνύεται η γενετική παθογένεια του καπιταλισμού και εκφράζεται με το ξέσπασμα των οικονομικών κρίσεων. Παράλληλα φωτίζει τη δυνατότητα και την ευθύνη της εργατικής τάξης να ηγηθεί στον αγώνα για την ανατροπή του. Η Ιωάννα Ντ' Αρκ, η ηρωίδα του έργου, δεν έχει όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Οι αυταπάτες που κουβαλά θα κάνουν επίπονο το δρόμο της προς την αλήθεια. Και όταν τέλος θα φτάσει σε αυτήν και οι λόγοι της θα γίνουν επικίνδυνοι για τους καπιταλιστές, αυτοί θα βρουν τον τρόπο να την ξανακάνουν ακίνδυνη επιλέγοντας να την αγιοποιήσουν. Εξίσου ξεχωριστή επιλογή για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν το βίντεο για τη ζωή των μαθητών στο αστικό σχολείο, παραγωγής των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χανίων, το οποίο είχε αποσπάσει ειδικό βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους. Την κεντρική ομιλία κάνει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Καλαμάτα, δεκάδες παιδιά μέτρησαν τα άστρα, μέσα από το εργαστήριο αστρονομίας που έχει στηθεί για παιδιά από 9 έως 13 ετών, έγιναν όμορφες συναυλίες, ενώ κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις ήταν ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Στην Καβάλα, τις εντυπώσεις έκλεψε ο παιδότοπος, με την αφήγηση του παραμυθιού «ο Τριμμάτης», την κατασκευή κορνίζας για να αποχαιρετήσουν οι μικροί φίλοι το καλοκαίρι, τη ζωγραφιά σε μεγάλο σεντόνι για την Ειρήνη και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο Σπιούνος» από το έργο «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και το δρώμενο «Το στριπτίζ του Χρυσαυγίτη», αποτέλεσαν ιδιαίτερες στιγμές στο φεστιβάλ του Πύργου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αρτα, φοιτητές του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και το φοιτητικό συγκρότημα του ΤΕΙ Ηπείρου μπήκαν στις εκδηλώσεις, αφήνοντας το δικό τους μουσικό στίγμα. Την πρώτη μέρα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, , ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στο Φεστιβάλ που είχε ιδιαίτερο κέφι, ιδιαίτερα στη συναυλία που έδωσε ο Μανώλης Μητσιάς.

Στην Κομοτηνή λειτούργησε για πρώτη φορά με επιτυχία Παιδότοπος, όπου με ενδιαφέρον οι πιτσιρικάδες παρακολούθησαν κουκλοθέατρο με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη.

Εξίσου επιτυχημένες οι εκδηλώσεις σε Κοζάνη, Κεφαλονιά, Κόρινθο, Ζάκυνθο, ενώ στη Μυτιλήνη με πολύ μεράκι παρουσιάστηκε το αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και την κεντρική ομιλία έκανε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Χανιά
Χανιά

Καλαμάτα
Καλαμάτα

Λέσβος
Λέσβος

Κόρινθος
Κόρινθος

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκίνησε το αθλητικό Camp

Την Πέμπτη ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη ανοίγει τις πύλες του το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που και φέτος θα φιλοξενηθεί στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιείται με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ που ξεκίνησε την Κυριακή με λαϊκή ποδηλατοδρομία στους δρόμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Το απόγευμα της Κυριακής, στο Κλειστό Γυμναστήριο Πολίχνης πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων. Ειδικότερα: Επίδειξη τζούντο από το τμήμα τζούντο του Ηρακλή. Επίδειξη πυγμαχίας από τον Αθλητικό Σύλλογο Βαθυλάκκου «ΠΥΓΜΗ». Επίδειξη taekwondo από τον αθλητή Νίκο Τρακίδη. Επίδειξη kyokushin karate από τον προπονητή Τάκη Κάπνα. Επίδειξη ninjutsu από το γυναικείο τμήμα του Αθλητικού Συλλόγου «ΔΥΝΑΜΙΣ» και από τον προπονητή Σταύρο Μιλιάρδο.

Χτες Δευτέρα οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Πολίχνης με επιδείξεις ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», πρωταθλητή Ελλάδας και από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΡΜΟΝΙΑ» του Δήμου Δέλτα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», με ομιλητή τον Πέτρο Κρίκη, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις του camp στη Θεσσαλονίκη
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις του camp στη Θεσσαλονίκη
Εξάλλου, χτες ξεκίνησαν στο Στρατόπεδο «Στρεμπενιώτη» τα τουρνουά Μπάσκετ 3x3 και τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5. Τα τουρνουά ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη και πραγματοποιούνται από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Αθλητικό camp και στην Αθήνα

Το ερχόμενο Σάββατο 14 Σεπτέμβρη αρχίζει και το αθλητικό camp στην Αθήνα, που θα διεξαχθεί στο πάρκο «Τρίτση» και το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

-- 14 έως 18 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Μπάσκετ 3 on 3.

-- 18 Σεπτέμβρη: Ποδηλατικός γύρος του Πάρκου για παιδιά.

- 19 και 20 Σεπτέμβρη: Επίδειξη - σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων: Πάλη (από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης), Παγκράτιο (Ελληνική Ομοσπονδία Παγκράτιου Αθλήματος), Πυγμαχία (από διακεκριμένους αθλητές και από τον πρώην διεθνή προπονητή Λευτέρη Λειβάδη), Τζούντο (από διακεκριμένους αθλητές).

-- 19 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Σκάκι Μπλιτζ.

-- 20 Σεπτέμβρη: Αγώνας Σιμουλτανέ του Διεθνή Μετρ Κώστα Μουτούση.

-- 21 Σεπτέμβρη: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5χλμ. αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (αφετηρία: κεντρική πλατεία Ιλίου, τερματισμός: πάρκο «Τρίτση»).

Δηλώσεις συμμετοχής για το αθλητικό camp μπορούν να γίνονται στα e-mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 698.7706.814.


ΚΝΕ
Ακόμα μια χρονιά το πάρκο «Τρίτση» θα πάρει άλλη όψη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την έναρξη των εργασιών για το στήσιμο του Φεστιβάλ της Αθήνας

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για το στήσιμο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες για το στήσιμο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στο πάρκο "Τρίτση", στο Ιλιον. Ακόμα μία χρονιά το Πάρκο θα πάρει άλλη όψη, θα ζωντανέψει από τη δουλειά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι γνωστή στους εργαζόμενους και τους νέους της περιοχής η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο "Τρίτση". Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τη συνειδητή υποβάθμιση του Πάρκου με στόχο την εμπορευματοποίησή του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πάρει δεκάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνολικά για την κατάσταση στο Πάρκο, το τελευταίο διάστημα πιέζουν για την επανηλεκτροδότησή του.

Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο χώρο του πάρκου "Τρίτση" σταθερά τα τελευταία χρόνια, και ακόμα περισσότερο φέτος, έχει διεκδικητικό χαρακτήρα: να μείνει το Πάρκο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία της Αττικής και κλειστό στους επιχειρηματίες.

Αυτό το μήνυμα θα στείλουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα διεξαχθούν στο πάρκο "Τρίτση" στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη».


ΚΟΛΕΚΤΙΒΕΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Επιστολή προς την ΚΝΕ για το Φεστιβάλ

Με μεγάλη αντιπροσωπεία συμμετέχουν στο Φεστιβάλ αλλά και στο στήσιμό του οι νέοι κομμουνιστές από την Ισπανία

Με αφορμή την παρουσία μαζικής αντιπροσωπείας από τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, την οργάνωση «Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών» στις προετοιμασίες του Φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις του, η οργάνωση έστειλε στην ΚΝΕ ένα κείμενο για τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους να συμβάλουν εθελοντικά στο στήσιμο 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αναλυτικά το κείμενό των «Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών» έχει ως εξής:

«Η παρουσία των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" άρχισε πριν δύο χρόνια και συνέπεσε σε μια στιγμή που η οργάνωσή μας προσπαθούσε να δώσει μια νέα ώθηση στη δουλειά της σε διεθνές επίπεδο. Από τότε καταλάβαμε ότι η συμμετοχή σε ένα γεγονός σαν αυτό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε πείρα με τους συντρόφους μας από την Ελλάδα, με τους οποίους μοιραζόμαστε τον αγώνα μας. Γι' αυτόν το λόγο, πήραμε την απόφαση να στείλουμε μια μεγάλη αντιπροσωπεία, προκειμένου περισσότεροι σύντροφοι να μπορούν να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Η εμπειρία μας ήταν η καλύτερη. Μπορέσαμε να διαπιστώσουμε το μαζικό ρίζωμα που έχουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας. Είδαμε με ευχαρίστηση να έρχονται χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που οργανώνονταν σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ. Επίσης, μπορέσαμε να δούμε την οργανωτική ικανότητα και την πειθαρχία των νέων συντρόφων που δούλευαν κατά χιλιάδες συνεχώς στα πόστα της σίτισης, της συντήρησης και του καθαρισμού του πάρκου, παρενέβαιναν στις συζητήσεις, αναλάμβαναν την περιφρούρηση ή διακινούσαν τον κομματικό και κνίτικο Τύπο.

Επιστρέψαμε από εκείνο το Φεστιβάλ με το ηθικό ανεβασμένο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δοκιμασία που θα συναντούσαμε στην καθημερινή οργανωμένη ζωή μας στην Ισπανία, έχοντας ξεκάθαρο πως αν συνεχίζαμε να δουλεύουμε με σταθερότητα, σύντομα κάποια μέρα, θα μπορούσαμε κι εμείς να γίνουμε μια Οργάνωση με την απαραίτητη δύναμη και πειθαρχία για να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ σαν το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Και από τότε, κάθε χρόνο, προσπαθούμε να επαναλαμβάνουμε την εμπειρία αυτή, στέλνοντας μια μεγάλη αντιπροσωπεία συντρόφων στην Αθήνα. Γιατί ο καιρός μάς έδειξε ότι είναι μία από τις εμπειρίες που δυναμώνουν περισσότερο την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό για τον αγώνα για τους συντρόφους που επισκέπτονται το Φεστιβάλ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ