ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
Θα μας πεθάνουν, ή θα τους πεθάνουμε

Οι πολλοί δεν έχουν να φάνε, κι αυτοί που κρατάνε τα κλειδιά της αποθήκης με τα τρόφιμα κολυμπάνε στο χρυσάφι. Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται με αφορμή αυτό που χαρακτηρίζουν «διατροφική κρίση». Δε σημαίνει έλλειψη τροφίμων, αλλά υψηλές τιμές που κάνουν απαγορευτικά τα τρόφιμα για μεγάλες μάζες πληθυσμού. Είναι μία από τις στιγμές που ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητα είναι συνώνυμα.

***

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στη μία μετά την άλλη τις αναλύσεις τους οι αστοί παρότι διατηρούν τον όρο «κρίση χρέους», μιλάνε παράλληλα και για κρίση κερδοφορίας και αναγνωρίζουν επίσης ότι με μέτρο την «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή τους όρους που θα διασφαλίζουν τη διαρκή αύξηση των κερδών, το πράγμα δεν προχωράει. Παραμένουν όμως δέσμιοι της αντίφασης του συστήματος. Δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς να κυνηγά κέρδη, δεν μπορεί χωρίς την ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό και το ξεπέρασμα της γενικής καπιταλιστικής κρίσης συνοδεύεται πάντα με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Ηδη μιλάνε για σύγκρουση με γεωπολιτικά χαρακτηριστικά χωρίς ακόμα να διευκρινίζουν αν θα 'χει τη μορφή και γενικευμένου πολέμου (από μια τέτοια οπτική μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή και η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να «δέσει» την εφαρμογή της πολιτικής της με ένταση του αυταρχισμού, που παραπέμπει σε «καθάρισμα της αυλής» ενόψει πολέμου στον περίγυρο...).

***

Ο κυνισμός με τον οποίο η αστική τάξη αρθρογραφεί πια για «βαρύ τίμημα», που αναγκαστικά θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, δηλώνει όξυνση του ταξικού πολέμου. Και ως τέτοιος για την εργατική τάξη σημαίνει συγκέντρωση δυνάμεων με στρατηγικό στόχο να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές, να γίνει η κρίση από απειλή για την εργατική τάξη, σημείο καμπής για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

***

Ολα τα μέτωπα είναι πλέον ανοιχτά. Η οξύτητα, μάλιστα, με την οποία η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την πολιτική της οδηγεί σε καταστάσεις βαρβαρότητας. Το μαρτυρούν τα παραδείγματα από το χώρο της Υγείας. Κάθε περικοπή έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές κι ας παρουσιάζεται σαν νοικοκύρεμα. Οταν - χτεσινό το παράδειγμα - φτάνουν να ερίζουν το νοσοκομείο με το ΙΚΑ ποιος θα κάνει άρα και θα έχει το κόστος σε «αντιδραστήρια» για μια εξέταση για ηπατίτιδα, τα πράγματα είναι άσχημα. Ο άρρωστος περιμένει αφού δεν έχει να πληρώσει και στο μεταξύ κινδυνεύει τόσο αυτός όσο και οι γύρω του. Οικογένειες φτάνουν σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η αναγκαστική προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα. Τα παραδείγματα αναρίθμητα. Οικογένειες στο δρόμο έφτασαν στα όρια του σηπτικού σοκ οπότε αναγκαστικά τους μάζεψε το ΕΚΑΒ και μόνο έτσι απόκτησαν πρόσβαση στη νοσηλεία. Οι ανασφάλιστοι, έλεγε το ρεπορτάζ χτες, πάνε στα δημόσια νοσοκομεία με την ελπίδα ότι θα τους δεχτούν. Αλλιώς, πεθαίνουν. Οι θάνατοί τους δεν καταγράφονται στα θύματα της κρίσης. Είναι όμως ήδη στατιστικό δεδομένο αυτού του είδους το «φάρμακο». Παράλληλα, οι καπιταλιστές που επενδύουν στην Υγεία κάνουν χρυσές δουλειές, με το κράτος να τους εξασφαλίζει πελατεία. Παράδειγμα, οι αιμοκαθάρσεις, όπου το δημόσιο σύστημα σε στέλνει αναγκαστικά σε ιδιωτικές κλινικές. Κέρδος εξασφαλισμένο αφού δε γίνεται να ζήσει άνθρωπος χωρίς αίμα.

Οι λέξεις μοιάζουν στεγνές όταν περιγράφουν τέτοιες καταστάσεις. Αυτός που δεν είναι στο δρόμο μπορεί μόνο να φοβηθεί μη βρεθεί στο δρόμο, δεν μπορεί και δε φταίει γι' αυτό να καταλάβει τι σημαίνει «κατάσταση σηπτικού σοκ» για έναν άνθρωπο. Ούτε καν η λέξη βαρβαρότητα μπορεί να πει την αλήθεια. Μιλάμε για ανθρώπους έναν προς έναν. Και είναι αυτό ακριβώς που κάνει απόλυτη τη θέση - άρνηση: Καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία είναι θέσεις για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής. Το «κανένας ανασφάλιστος, κανένας χωρίς γιατρειά» είναι η ελάχιστη ανεκτή βάση αναφοράς. Με ανάλογο τρόπο σ' όλα τα μέτωπα η αντιπαράθεση πλέον αφορά στο «ποιος - ποιον» σε επίπεδο εξουσίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΚΕΡΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: «Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει μια νέα επισιτιστική κρίση όμοια με αυτήν του 2007-8 (...) προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως (...) Στις ΗΠΑ, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υποθηκεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές (...) Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων (οι καλλιέργειες των οποίων προτιμώνται από καλλιέργειες σιτηρών), η κακοκαιρία, η πολιτική που επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές, η αύξηση της τιμής του σιταριού, προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων το 2007-8, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες (...) "Ενδέχεται η κατάσταση να εξελιχθεί όπως αυτή που βιώσαμε το 2007-8", δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO Αμπολρεζά Αμπασιάν» (στο ΒΗΜΑ).

ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ: «Το μεγαλύτερο θύμα της παγκόσμιας κρίσης χρέους που εξελίσσεται γοργά σε νομισματική γεωπολιτική σύγκρουση φαίνεται πως θα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση (...) το δυσλειτουργικό και παράφωνο δημιούργημα μάλλον εξαντλεί τα ιστορικά του όρια (...) πέρα από τη γενικότερη κρίση κερδοφορίας του καπιταλιστικού συστήματος (...) για να μην καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κάποιες τράπεζες θα έπρεπε να χρεοκοπήσουν και να ανακεφαλαιοποιηθούν κατά προτεραιότητα τα ασφαλιστικά ταμεία (...) μια τέτοια ευρώπη που δεν θα βασίζονταν μόνο στην ανταγωνιστικότητα θα είχε μέλλον. Η σημερινή όχι» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ: «Τα στοιχεία που καταφθάνουν από κάθε γωνία της ΕΕ είναι ενδεικτικά του πόσο έχει εξαπλωθεί η κρίση στην Γηραιά Ηπειρο (...) όπως αναφέρουν αναλυτές τα χειρότερα έπονται για την Γερμανία (...) εν μέσω αυτού του κλίματος αρχίζουν να φεύγουν κεφάλαια από την ευρωζώνη ακόμη και από παραδοσιακά πανίσχυρες χώρες» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΚΥΝΙΣΜΟΣ: «Τι σημαίνει ματαίωση χορήγησης της χρηματοδότησης; Σημαίνει ματαίωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εσωτερική στάση πληρωμών και στο (κοντινό) βάθος έξοδο από το ευρώ. Μπορεί να αποφευχθεί αυτή η δραματική εξέλιξη με βαρύ τίμημα πρωτίστως για τις ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας; Μπορεί με τίμημα περικοπές 11,5 δισ. ευρώ. Το "πακέτο" φυγείν αδύνατον (...) το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό. Λιγότερο άδικη - ας μην τρέφουμε αυταπάτες για "δικαιότερη" - κατανομή των βαρών ώστε να εμπεδώνεται αίσθημα κοινωνικής ανοχής στην εξαιρετικά επώδυνη προσπάθεια διάσωσης της χώρας» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων

ΕΛΛΑΔΑ: Ούτε ένας εργαζόμενος σε 420.000 οικογένειες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλείδωσαν εφεδρεία και μειώσεις στις συντάξεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κατώτατη σύνταξη με 20 έτη εργασίας

ΕΘΝΟΣ: Μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαχαίρι και στις χαμηλές συντάξεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παρέμβαση Σαμαρά να κλείσει τις επόμενες μέρες το νέο πακέτο μέτρων

ΤΑ ΝΕΑ: Διώξεις εξπρές για τους επίορκους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 13 «κροίσοι» δημόσιοι υπάλληλοι

Η ΑΥΓΗ: Η καμπάνα της ύφεσης χτυπά στο Παρίσι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σκληρό μήνυμα από την S&P

Ο ΛΟΓΟΣ: Δημόσιοι υπάλληλοι, ποιοι κινδυνεύουν να απολυθούν

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πλασιέ όπλων οι υπάλληλοι της τρόικας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κόβουν ...ζωές

«Κάθε ευρώ που κόβεται από την κρατική δαπάνη για την Υγεία έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή, στη θεραπεία, στην πρόληψη της αρρώστιας κάθε ασφαλισμένου, κάθε ασθενούς, όπως και στην οικογένειά του. Κι ενώ τα αδιέξοδα είναι ήδη δραματικά, σε βαθμό άνθρωποι να μένουν χωρίς θεραπεία ή να πεθαίνουν, σχεδιάζονται νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αγγίζουν και τα 1,8 δισ. ευρώ (...) που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα απευθείας από την τσέπη τους, για ακόμη πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

και κερδίζουν

(...) Από αυτή την πολιτική ωφελούνται μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και περισσότερα χρήματα εξασφαλίζονται γι' αυτούς από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου κερδίζουν από τα κενά του κράτους. Μεγάλο θύμα, όμως, είναι η πλειοψηφία του λαού που υποφέρει ή πρέπει να πληρώσει για να "βρει την υγειά του". Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κάθε λαϊκή οικογένεια πρέπει με τη συμμετοχή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα να καταργήσουν στην πράξη την απάνθρωπη λογική "όποιος έχει, θεραπεύεται". Αυτό που προέχει σήμερα είναι να χρηματοδοτηθούν γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, να στελεχωθούν με προσωπικό και να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά. Επίσης, κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή ανασφάλιστος και τα παιδιά τους να μη μένει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Υγεία, η Πρόνοια και το Φάρμακο να μην είναι αντικείμενο επιχειρηματικής ή "φιλανθρωπικής" δράσης, αλλά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Αυτός είναι ένας αγώνας ζωής κι αξιοπρέπειας και πρέπει να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις για να μην κυριαρχήσει η βαρβαρότητα» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ