ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΤΕ
Ανεβάζουν στο 45% τις μετοχές που θα πουληθούν

Με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ, που θα πουληθούν σε ιδιώτες, από 25% (ήδη έχουν πουληθεί) σε 45%, ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να πουλήσει το τρίτο πακέτο (15%) μετοχών

Σε πολλαπλό σκάνδαλο εξελίσσεται η τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκποιείται το φιλέτο της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις βλέψεις του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου στις χώρες της Βαλκανικής και τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, εξαναγκάζει τον ΟΤΕ να προβεί σε υπέρογκο δανεισμό (μαζί με την πώληση του 15% των μετοχών θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δραχμές!), προκειμένου να συμμετάσχει στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών των χωρών αυτών. Ενεργό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά και στις γενικότερες δραστηριότητες στο χώρο της Βαλκανικής, έχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρίες.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μέρος των προς πώληση μετοχών θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από την άλλη πλευρά προωθείται η συμφωνία του ΟΤΕ, με την αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών SBC για την εξαγορά του 35% του ρουμανικού ΟΤΕ. Πληροφορίες ανεβάζουν το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο ΟΤΕ στα 500 δισ. δραχμές. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο ΟΤΕ έχει εξαγοράσει το 20% του σερβικού ΟΤΕ και το 90% του αρμενικού, ενώ έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 40% των μετοχών του μολδαβικού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, όπου τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του ΟΤΕ είχε αναλάβει ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων του Κόκκαλη!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι από τη μία πλευρά εκποιούνε τον ΟΤΕ και από την άλλη τον χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό, προκειμένου να εισβάλει το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης και άλλες βαλκανικές χώρες.

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών καθώς και της διοίκησης του ΟΤΕ. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα στο φθινόπωρο θα διατεθεί ένα ακόμη 15% των μετοχών του ΟΤΕ μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ θα γίνει και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Παράλληλα, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει και σε έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανείου.Από τις τρεις αυτές κινήσεις, δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση του 15% των μετοχών, από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και από την έκδοση του ομολογιακού δανείου, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές!

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλη θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την πώληση σε ιδιώτες μετοχών του ΟΤΕ σε ποσοστό μέχρι 45%, μια και ο σημερινός νόμος προβλέπει ότι η διάθεση μετοχών σε ιδιώτες δεν μπορεί να υπερβεί το 25%.Οπως ο ίδιος ανέφερε, η έκδοση θα γίνει και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την εισαγωγή της μετοχής στο ελληνικό και τα ξένα χρηματιστήρια. Η ιδιαιτερότητα και η ελκυστικότητα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ για το ιδιωτικό κεφάλαιο, πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις στο νευραλγικό χώρο των τηλεπικοινωνιών, έγκειται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ χρησιμοποιείται σαν βατήρας εξόρμησης του ελληνικού κεφαλαίου στα διάφορα "Ελντοράντο" της Βαλκανικής και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε βέβαια λόγο για επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και των επενδύσεων του ΟΤΕ, αλλά η ιδιότυπη αιχμαλωσία του από το μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πού θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

  • Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την κυβερνητική απόφαση ξεπουλήματος του ΟΤΕ, ο βουλευτής Στέφανος Μάνος,που μέχρι πρόσφατα ανήκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και μετά τη διαγραφή του παραμένει ανεξάρτητος. Σε σχετική ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έστω και με καθυστέρηση 5 ετών και έστω και με δόσεις, αναγνωρίζει έμπρακτα την ορθότητα της πολιτικής που ο ίδιος είχε χαράξει για τον ΟΤΕ τον Αύγουστο του 1993, προτείνοντας στη Βουλή νόμο προς ψήφιση που επέτρεπε τη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες σε ποσοστό μέχρι και 49%.
Χοντραίνει το παιχνίδι των τραπεζιτών

Στον Λάτση το "πακέτο" Εφραίμογλου της Τράπεζας Εργασίας. Σε απόσταση αναπνοής πλέον από την Τράπεζα Πίστεως. Νέα δεδομένα για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής

Χοντραίνει το παιχνίδι των τραπεζιτών σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας, καθώς διευρύνεται ο χορός των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που αλλάζουν χέρι, με στόχο τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εξασφάλιση αστρονομικών υπερκερδών που θα αυξάνουν με ασύλληπτους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς. Χτες ανακοινώθηκε ακόμα μια αιφνιδιαστική κίνηση του ομίλου Λάτση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπάλη μεταξύ των τραπεζιτών για την άλωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Μετά την Τράπεζα Κρήτης την προηγούμενη βδομάδα ο όμιλος απέκτησε χτες πακέτο σχεδόν 3 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Η παραπάνω κίνηση επιτρέπει ουσιαστικά στον όμιλο Λάτση να ελέγξει τη διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Τράπεζα Πίστεως, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ομίλου Λάτση, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών "πακέτου" 2.900.000 μετοχών της Τράπεζας Εργασίας που ήταν υπό τον έλεγχο Λ. Εφραίμογλου (μεγαλομέτοχος της τράπεζας). Ο παραπάνω αριθμός μετοχών αντιστοιχεί περίπου στο 11,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας. Η τιμή πώλησης ανά μετοχή ανήλθε στις 35.000 δρχ., δηλαδή το συνολικό τίμημα αγγίζει τα 101,5 δισ. δρχ. Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν όλα, αφού όπως έγινε γνωστό μέρος των μετοχών "πληρώθηκαν" με χορήγηση στον Λ. Εφραίμογλου μετοχών της Τράπεζας EYROBANK, ενώ ο τελευταίος θα συμμετέχει πλέον και στο Διοικητικό Συμβούλιο της EYROBANK. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πέρα από το 11,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας, ο όμιλος Λάτση στοχεύει στην απόκτηση του 20% περίπου της Τράπεζας, εξαγοράζοντας πακέτο μετοχών που ανήκουν στην οικογένεια Φαφαλιού ή και συγκεντρώνοντας το σχετικό ποσοστό από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Η κίνηση Λάτση που ήρθε να προστεθεί στην προ ολίγων ημερών κατάθεση προσφοράς ύψους 93 δισ. δρχ. για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, αλλάζει άρδην το μέχρι πρότινος σκηνικό στο μέτωπο των τραπεζικών εξελίξεων. Επιπλέον, ενισχύει την άποψη σύμφωνα με την οποία στρατηγικός στόχος του εν λόγω επιχειρηματία είναι να αποτελέσει στο μέλλον έναν από τους κυρίαρχους του "παιχνιδιού" στην ελληνική τραπεζική αγορά, αξιοποιώντας σε κάθε περίπτωση κεφάλαια από άλλες δραστηριότητες του ομίλου του στο εξωτερικό. Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάτση βρίσκεται στη διαδικασία σταδιακής υλοποίησης συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου, στόχος του οποίου είναι η υπερίσχυση στα επόμενα χρόνια της δραστηριότητας που ασκεί ο όμιλος στον τραπεζικό τομέα, έναντι των άλλων τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται.

Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο όμιλος Λάτση τα τελευταία 4 χρόνια, αρχής γενομένης από το 1994 όταν εξαγόρασε την Ευρωεπενδυτική Τράπεζα. Ακολούθησε η εξαγορά της Ιντερμπάνκ και της Κρεντίτ Λιονέ, η εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η πρόσφατη υποβολή προσφοράς ύψους 93 δισ. δρχ. για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης. Η χτεσινή κίνηση εξαγοράς του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο "παζλ" των κινήσεων του ομίλου Λάτση, η συμπλήρωση του οποίου όπως όλα δείχνουν θα συνοδευτεί από ανάλογου τύπου εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες στο μέλλον, δεδομένου ότι έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την Ιονική Τράπεζα.

Πάντως, με τα νεότερα δεδομένα που δημιουργεί η συμμαχία με την Εργασίας, ο όμιλος της Eurobank εμφανίζεται στην τραπεζική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 8,8 δισ. δρχ., καταθέσεις ύψους 9,1 δισ. δρχ., χορηγήσεις ύψους 9,8 δισ. δρχ. και περισσότερα από 280 καταστήματα, και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τράπεζα Πίστεως του Κωστόπουλου. Η τελευταία διαθέτει ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. δρχ., καταθέσεις ύψους 10,8 δισ. δρχ., χορηγήσεις ύψους 11,9 δισ. δρχ. και 200 καταστήματα.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι οι κινήσεις που δρομολογήθηκαν στο διάστημα ενός μήνα περίπου από τον όμιλο Λάτση και η δυναμική που αυτές ενέχουν, αλλάζουν τα δεδομένα και τους όρους ιδιωτικοποίησης των υπόλοιπων κρατικών τραπεζών και ιδιαίτερα της Ιονικής Τράπεζας, κυρίως σε ό,τι αφορά το τίμημα που αναλογικά θα πρέπει να προσφερθεί.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς του "πακέτου" της Εργασίας από τον όμιλο Λάτση, οδήγησε χτες σε μαζικές αγορές τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλές από τις οποίες κινήθηκαν στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια του 8%. Πάντως και ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, αφού πέραν των 101 δισ. που αφορούν τις μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, ο τζίρος έφτασε τα 121 δισ. δρχ.

Τετρακόσιες χιλιάδες συναλλαγές μέσω ΑΤΜ

Στον αριθμό των τετρακοσίων χιλιάδων ανέρχονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται ανά μήνα μέσω του δικτύου DIASNET στο οποίο έχουν διασυνδεθεί 2.100 ΑΤΜ (Μηχανήματα Αυτόματων Συναλλαγών). Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες ο Π. Θωμόπουλος πρόεδρος της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Η ΔΙΑΣ ΑΕ είναι μια διατραπεζική εταιρία στην οποία συμμετέχουν 42 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν αναλυτικά οι υπηρεσίες που ήδη προσφέρει το σύστημα DIASNET και αυτές που ετοιμάζεται να προσφέρει στο προσεχές μέλλον. Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε ότι το σχετικό σύστημα παρέχει σήμερα στους καταθέτες τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών μέχρι του ποσού των 200.000 δρχ. και ερώτησης υπολοίπου με την ίδια κάρτα συναλλαγών που τους έχει εκδώσει η τράπεζα και τον ίδιο προσωπικό κωδικό αριθμό. Σημειωτέον, ότι η προμήθεια για χρήση ATMsανέρχεται σε 1% επί του αναλαμβανόμενου ποσού με ελάχιστο 300 δρχ. και μέγιστο 1.000 δρχ. που αντιστοιχεί σε ανάληψη 100.000 δρχ. Για ανάληψη πέραν των 100.000 δρχ. και μέχρι 200.000 δρχ. δεν εισπράττεται πρόσθετη προμήθεια.

Επίσης, η ΔΙΑΣ ΑΕ προσφέρει το Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμής Αποδοχών "DIASPAY", το οποίο αφορά στη μισθοδοσία και την πληρωμή συντάξεων σε έντοκους λογαριασμούς των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στο σύστημα έχουν ενταχθεί 400.000 δικαιούχοι και υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα του 1999 το σύστημα θα εξυπηρετεί περίπου 700.000 μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιπλέον, με το Διατραπεζικό Σύστημα Μεταφοράς Κεφαλαίων "DIASTRANSFER" παρέχεται η δυνατότητα στον τραπεζικό πελάτη να μεταφέρει κεφάλαια από την τράπεζά του σε μία άλλη τράπεζα, προκειμένου το αργότερο εντός 24 ωρών, να πληρωθεί σε μετρητά ή να πιστωθεί λογαριασμός του ιδίου ή άλλου δικαιούχοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ