ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δεν θα περάσει το νέο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου!

Σε θέσεις μάχης στους χώρους δουλειάς ενάντια σε ψηφιακή κάρτα και 6ήμερο | Σήμερα η διαμαρτυρία στη Λάρισα

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα ενάντια στην εφαρμογή του νέου αίσχους που έφερε η κυβέρνηση, για την 6ήμερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι με την εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα προβλέπονται νέα εργαλεία για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, ενώ από 1η Ιούλη βιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να εργάζονται 6 μέρες τη βδομάδα.

Σχεδιασμοί που θα τσακιστούν στους χώρους δουλειάς, εκεί που η εργοδοσία θα τολμήσει να φέρει τέτοια προγράμματα εργασίας, διαμηνύουν τα σωματεία, απαιτώντας κατοχύρωση δικαιωμάτων, σταθερό ωράριο και αυξήσεις στους μισθούς μέσα από την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Σήμερα στη Λάρισα

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ) και καλεί σήμερα Πέμπτη σε μαζική διαμαρτυρία στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος στη Λάρισα (Σωκράτους) στις 7.30 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της Λάρισας παίρνουν τη «σκυτάλη» από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν Σωματεία και Ομοσπονδίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και στο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.

Τη Δευτέρα μάλιστα οργανώθηκε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων και συνδικαλιστών, με τον Δημήτρη Τζιμούλη, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι γι' αυτό το έκτρωμα και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην απλήρωτη δουλειά! Να συνεδριάσουν εκτάκτως τα Διοικητικά μας Συμβούλια, να συζητήσουμε, να πάμε στους χώρους δουλειάς να ενημερώσουμε, να οργανώσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις, να παρθούν αποφάσεις».

Επισιτισμός - Τουρισμός: Στάση εργασίας στην Αθήνα την Παρασκευή

Να πάρουν μέρος στην τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12 Ιούλη (12 μ. - 4 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Σταδίου 24), για να υπερασπιστούν το πενθήμερο και τα δικαιώματά τους, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.

Αυτήν την περίοδο οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου σε ξενοδοχεία και εστίαση». «Είναι πρόκληση!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν να αποσυρθεί άμεσα κάθε σκέψη για κατάργηση του 5ήμερου».

Σχετικά με την τακτική των μεγαλοξενοδόχων, σημειώνει: «Αντί να δώσουν εδώ και τώρα αυξήσεις στους ήδη τσακισμένους μισθούς μας, αντί να προσλάβουν άμεσα προσωπικό, που μέσα στους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και ο καθένας μας δουλεύει για 2 και 3 άτομα, αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο, απεναντίας δημιουργούν συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων για να μας έχουν φτηνούς, "ευέλικτους" και ευάλωτους και να αυξάνουν την κερδοφορία τους». Προσθέτει δε το Συνδικάτο πως «ενώ ο Τουρισμός συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα ξενοδοχεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι ξενοδόχοι προκλητικά δρομολογούν την εφαρμογή της συνεχόμενης εργασίας και χωρίς ρεπό, για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους μέσα στη θερινή περίοδο» και προβάλλει τις διεκδικήσεις του κλάδου, που είναι οι εξής:

  • Αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες της Συλλογικής Σύμβασης, κανένας κάτω από 1.000 ευρώ βασικό μισθό.
  • Οριο τα 14 δωμάτια για κάθε καμαριέρα.
  • Κανένας χωρίς Σύμβαση Εργασίας με πλήρη απασχόληση, κατάργηση των δουλεμπορικών συνεργείων.
  • Εποχικό επίδομα και δικαίωμα επαναπρόσληψης σε όσους εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης που τσακίζουν το 5ήμερο, το 8ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Σε σοβαρή κατάσταση εργαζόμενος που παρασύρθηκε από όχημα

Καταιγίδα τα «ατυχήματα» στο νησί εν μέσω εντατικοποίησης λόγω τουρισμού

Εργάτης που εργαζόταν σε εργολαβία έργου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Κέρκυρας στην περιοχή της Χρυσηίδας, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα το πρωί της Παρασκευής 5 Ιούλη. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το νέο αυτό εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στην «καταιγίδα» των εργατικών ατυχημάτων που έχει εκδηλωθεί στους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζοντας τον πρόσφατο θάνατο εργάτη στον ΔΕΔΔΗΕ από ηλεκτροπληξία πριν 15 μέρες. «Η ένταση της εργασίας έχει χτυπήσει "κόκκινο", η σύνθεση προσωπικού είναι η ελάχιστη, οι απαιτήσεις των εργοδοτών μεγάλες και τα αναγκαία μέτρα προστασίας κοστίζουν στους πλουτοκράτες, οι οποίοι επιχειρούν να κερδίσουν και μέσα από την "οικονομία" στα μέσα προστασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η «άλλη όψη» του τουριστικού «θαύματος»

Το Εργατικό Κέντρο αποκαλύπτει συνολικά την απάνθρωπη εικόνα του τουριστικού «θαύματος» στην Κέρκυρα, για το οποίο πανηγυρίζουν η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και τα αστικά κόμματα. Οπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για εργατικά «ατυχήματα» με σοβαρούς ή ελαφρύτερους τραυματισμούς εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού.

Παραθέτει συγκεκριμένα περιστατικά, όπως «τουλάχιστον τέσσερα "ατυχήματα" εργαζομένων σε delivery. Δύο μαζικές δηλητηριάσεις εργαζομένων από φαγητό στο εστιατόριο προσωπικού σε ξενοδοχείο. Δύο λιποθυμικά επεισόδια από εισπνοή υδροχλωρικού οξέος σε ξενοδοχεία στη Δυτική και Βόρεια Κέρκυρα. Αναρίθμητες άλλες λιποθυμίες και πτώσεις στους χώρους εργασίας, ή κατά τη μετάβαση από και προς το σπίτι των εργαζομένων. Μία από αυτές έξω από ξενοδοχείο της Νότιας Κέρκυρας και άλλη μια σε ξενοδοχείο της Βόρειας Κέρκυρας, που η εργοδοσία αρνείται να τις δηλώσει ως εργατικά ατυχήματα. Εξάρθρωση ώμου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Δυτική Κέρκυρα. Στην ίδια περιοχή, σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενης στην κουζίνα ξενοδοχείου και δύο μέρες μετά, στην ίδια κουζίνα, εργαζόμενος υπέστη έγκαυμα από φαγητό που έπεσε πάνω του. Πολλά περιστατικά ολισθήσεων και πτώσεων (με ποικίλα χτυπήματα και τραύματα) σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα ατελείωτα ωράρια χωρίς διαλείμματα και ρεπό έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, με αποτέλεσμα η υπερκόπωση και τα ελλιπή μέτρα προστασίας να συντελούν σε αυτήν την καταιγίδα εργατικών «ατυχημάτων».

Το Εργατικό Κέντρο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην αύξηση των υψηλών θερμοκρασιών και του τουριστικού ρεύματος τις επόμενες μέρες, απαιτώντας τήρηση των ωραρίων της κλαδικής ΣΣΕ και χορήγηση όλων των ατομικών μέσων προστασίας. «Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε συλλογικά και μαζικά να δώσουμε απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θεσσαλονίκη: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα απαιτούν οι διανομείς

Διακοπή των εργασιών τις ώρες του καύσωνα, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας διανομέας, απαιτούν το ΣΕΤΕΠΕ, η Επιτροπή Διανομέων και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στον παρατεταμένο καύσωνα που ξεκίνησε ήδη από χθες στη Θεσσαλονίκη, και με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, αφού δίπλα στην εντατικοποίηση έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία, το Σωματείο της «e-food» καλεί την εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας να φροντίσουν να μην παίζουν με τη ζωή κανενός εργαζόμενου.

Ζητούν: Παύση των εργασιών από τις 12.00 έως τις 17.00 για όσο διαρκέσει ο καύσωνας, με πλήρη αποζημίωση και για τους υπαλλήλους και για τους ελεύθερους απασχολούμενους. Συχνότερα πληρωμένα διαλείμματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε σε χώρους που θα επιλέξει ο εργαζόμενος είτε σε αυτούς που έχει την υποχρέωση να ορίσει η εταιρεία. Δροσερά νερά για όλους, όλες τις μέρες. Μείωση τον χιλιομετρικών αποστάσεων ανά παραγγελία. Να εκδοθεί μόνιμη Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών σε θερμοκρασίες από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Μάλιστα, το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους εργαζόμενους «όταν στις εγκυκλίους της αναφέρεται σε παύση εργασιών στους 40 βαθμούς Κελσίου, την ίδια στιγμή που ένας διανομέας μένοντας 8 και 10 ώρες εκτεθειμένος στους 37 βαθμούς έχει τον ίδιο κίνδυνο να πάθει κάτι σοβαρό. Και παράλληλα, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τεχνικής Επιθεώρησης, αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι που οφείλουν να γίνονται δεν πραγματοποιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε».

Τονίζει ότι η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων είναι που θα σταματήσουν την εργοδοτική ασυδοσία, που θα προστατέψουν τους εργαζόμενους από τον καύσωνα, και καλεί κάθε εργαζόμενο ο οποίος θα αναγκαστεί να βγει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για διανομή να έρθει άμεσα σε επαφή με το ΣΕΤΕΠΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ