ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΑΚ - ΔΕ
"Να κάνουμε το άλμα"

Θετική αποτίμηση της δράσης της παράταξης το προηγούμενο διάστημα. Ενταση των προσπαθειών για ανάπτυξη αγώνων, συντονισμό τους, αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και δημιουργία πανεργατικού - παλλαϊκού μετώπου πάλης

Η αναγκαιότητα, αλλά και η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, να κάνει η παράταξη ένα μεγάλο άλμα στη δράση της, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του ταξικού προσανατολισμού των αγώνων των εργαζομένων, του συντονισμού τους και της δημιουργίας πανεργατικού μετώπου πάλης για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, τονίστηκε στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συγκαλείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της παράταξης.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Π. Ηλιόπουλος, γραμματέας της απερχόμενης Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που γίνεται η Συνδιάσκεψη και που, όπως σημείωσε, είναι: Η γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και η οποία συνοδεύεται από μια έντονη ιδεολογική επίθεση, στην κατεύθυνση να περάσει στους εργαζόμενους η λογική της ταξικής συνεργασίας, αλλά και από την ένταση του αυταρχισμού. Επισήμανε ότι οι σειρά αγώνων που αναπτύχθηκαν, δείχνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος να ξεπερνά τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Επισήμανε ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τη στάση των άλλων παρατάξεων και αυτό οδηγεί σε διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική παράταξη, που άλλες είναι ειλικρινείς και άλλες όχι. Σημείωσε πως οι διαφοροποιήσεις στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό επίπεδο είναι επίσης αποτέλεσμα της επίμονης και σταθερής δουλιάς της παράταξης και ότι όροι για να πληθαίνουν και να γίνονται πιο σταθερές, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική ιδεολογική παρέμβαση της παράταξης, η ανάπτυξη των αγώνων και η προώθηση του συντονισμού της πάλης. Σημείωσε ότι η συνένωση ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, έχει στόχο να ενοποιηθεί η δράση όλων των δυνάμεων στη βάση των κοινών προβλημάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επικέντρωσε στην προβολή της ανάγκης για οργάνωση πανεργατικού - πανελλαδικού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής.

Υπογράμμισε ότι η δράση της παράταξης είναι ανάγκη να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα γύρω απ' τους άξονες: Υπεράσπιση του 7ωρου - 8ωρου και των εργατικών κατακτήσεων. Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπεράσπιση της μονιμότητας και αγώνας κατά του αντιδραστικού νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Αγώνας ενάντια στην προώθηση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενάντια στους στόχους της ΟΝΕ και στον "κοινωνικό διάλογο". Αντιμετώπιση των προβλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων.

Απ' τους ομιλητές μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από διάφορους χώρους. Επίσης, θετικές εμπειρίες από αγώνες που αναπτύχθηκαν, όπως στην "Ολυμπιακή" και την Ιονική,όπου οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν συμβιβασμένες ηγεσίες, ενώ αυξήθηκε το κύρος της παράταξης και αναγνωρίστηκε ο πρωτοποριακός ρόλος της. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη της πιο αποφασιστικής δράσης στο πρωτοβάθμιο σωματείο, στην κατεύθυνση της μαζικοποίησης και της ανάπτυξης αγώνων, που θα συνδέουν τα άμεσα προβλήματα με την ανάγκη αλλαγής πολιτικής.Αναφέρθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση. Υπήρξε απ' όλους τους ομιλητές θετική αποτίμηση της δράσης τα προηγούμενα χρόνια και δέσμευση για ένα ποιοτικό άλμα στη δουλιά για από δω και πέρα.

Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ - ΔΕ και των αντιπροσώπων για την 9η πανελλαδική συνδιάσκεψη της παράταξης.

  • Την Παρασκευή 12 Ιούνη πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 7μμ, η νομαρχιακή συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ.
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΑΚ - ΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ώρα της γενικευμένης αντεπίθεσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Ιούνη, η Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκεπλούσιος προβληματισμός γύρω από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τη δουλιά στα πρωτοβάθμια Σωματεία και το συντονισμό των αγώνων. Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, ωστόσο από τις τοποθετήσεις φάνηκε ότι οι αντιπρόσωποι δεν κυριαρχούνται από απαισιοδοξία, αλλά από αποφασιστικότητα για την υπέρβαση αυτών των δυσκολιών, με ακούραστη καθημερινή δουλιά.

Στην εισήγηση της απερχόμενης Τοπικής Επιτροπής, που παρουσίασε ο Θόδωρος Κυριακίδης,τονίζεται ότι "τα χρόνια που πέρασαν ήταν καθοριστικά για τη δουλιά της παράταξης, στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στο βασικό καθήκον της συσπείρωσης των ταξικών δυνάμεων, στο ανέβασμα των αγώνων, στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων".Η εισήγηση κρίνει "ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρχε σωστός προσανατολισμός για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Η προσπάθεια της Παράταξης είχε θετικά αποτελέσματα και έπαιξε σημαντικό ρόλο μέσα στους εργαζόμενους στην αποκάλυψη των αιτιών και των υπεύθυνων της σημερινής κατάστασης. Αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο η αυτοτελής ιδεολογική - πολιτική και συνδικαλιστική δουλιά της Παράταξης ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των Σωματείων για την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" στην πόλη μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα αποτελεί το βασικό κρίκο της προπαγάνδας της κυβέρνησης για την εξαπάτηση των εργαζομένων".

Επισημαίνεται ακόμη ότι "η προβολή του ταξικού αγωνιστικού πλαισίου στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ ήταν ένα μέρος της δουλιάς της παράταξης για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τη λογική των παρατάξεων, που έχουν την πλειοψηφία στα παραπάνω όργανα και τη συσπείρωσή τους γύρω από την ΕΣΑΚ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η δουλιά που έγινε στα πρωτοβάθμια σωματεία, με τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής, έδειξε ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους στη συσπείρωση της εργατικής τάξης της πόλης και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης αγωνιστικού μετώπου".

Μιλώντας στη Συνδιάσκεψη ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση πηγάζει από τη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται η Εργατική Τάξη. "Πρέπει να γνωρίζουμε", τόνισε "το χαρακτήρα της επίθεσης για να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Στη γενικευμένη επίθεση απαντάμε με γενικευμένη αντεπίθεση, που σημαίνει επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, κοινή δράση", επισήμανε ο Γιώργος Μαυρίκος.

Συνέχισε, σημειώνοντας ότι "στα τρία χρόνια που πέρασαν επιβεβαιώθηκε η θέση μας για την αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης από τη μια και η γραμμή του αγώνα από την άλλη. Αυτή η αντιπαράθεση είναι σήμερα πιο διακριτή και πιο αντιληπτή από κάθε άλλη φορά".

Από την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ
Εκδρομή λογιστών

Επταήμερη εκδρομή στην Κρήτη οργανώνει η Ενωση Λογιστών από τις 13 μέχρι τις 20 Ιούνη. Τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, εκτός από το φαγητό, καλύπτονται από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η ασφάλιση στο ΙΚΑ ή ομοειδή ταμεία, η μη συμμετοχή σε ανάλογο πρόγραμμα το 1997, καθώς και να μην έχουν πάρει οι ενδιαφερόμενοι εισιτήρια για θέατρα, βιβλία κ.ά. από το καλοκαίρι του 1997 και μετά. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τα γραφεία της Ενωσης στα τηλέφωνα 3802.923 και 3835.093.

Νέο προεδρείο στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Συγκροτήθηκε χτες σε σώμα και εξέλεξε προεδρείο σε αντιπροσωπευτική βάση, η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που προήλθε από το πρόσφατο 31ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Οργάνωσης. Η σύνθεση του νέου προεδρείου είναι η παρακάτω: Πρόεδρος, Μεταξία Στεκουλέα (ΠΑΣΚΕ). Γραμματέας, Θ. Βασιλόπουλος ("Αυτόνομη Παρέμβαση"). Αντιπρόεδρος, Ν. Κορκοβίλης (ΔΑΚΕ). Οργανωτικός γραμματέας Π. Βαμβακάς (ΔΑΣ).

Κενές παρέμειναν οι θέσεις του ταμία και δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αφού συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, μέλη της νέας διοίκησης, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή στη θέση του προέδρου της Μεταξίας Στεκουλέα, ισχυριζόμενοι ότι δεν ανήκει στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ... Τα στελέχη της ΔΑΣ στη νέα διοίκηση στήριξαν την πρόταση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δε θα ψήφιζαν για τη θέση του προέδρου τον Α. Φραγκόπουλου, αφού το προηγούμενο διάστημα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας οδήγησε στα δικαστήρια συνδικαλιστές του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, όταν οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Διάβημα για τη Ζώνη

Φρόντιζε να απουσιάζει χθες από το υπουργείο η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,όταν αντιπροσωπεία από τον δήμαρχο Περάματος και συνδικαλιστές των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, την επισκέφθηκαν, κατόπιν ειδοποίησης. Τους συνδικαλιστές και τον δήμαρχο δέχτηκε τελικά ο διευθυντής του υπουργείου και ο ειδικός σύμβουλος για ζητήματα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Οι συνδικαλιστές και ο δήμαρχος εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, καθώς αυτό - πέρα του ότι ξεπουλιέται δημόσια περιουσία - θα σημάνει ταυτόχρονα τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο της Ζώνης. Απαίτησαν επίσης την άμεση σύγκληση του διυπουργικού οργάνου, ώστε να εξεταστούν συνολικά όλα τα προβλήματα της Ζώνης και να παρθούν αποφάσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δήλωσαν στους συνδικαλιστές ότι τα ζητήματα της Ζώνης ξεπερνούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου και είναι προβλήματα που πρέπει συνολικά να δει η κυβέρνηση και να πάρει αποφάσεις.

Μετά τη συνάντηση ο Μ. Ξυδιάς, πρόεδρος του σωματείου της ΝΑΥΣΙ, μας δήλωσε: "Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγηθεί η Ζώνη στη συρρίκνωση και τη διάλυση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι Ταβουλάρηδες. Αυτό δείχνει ο συνεχής εμπαιγμός, αλλά και το ότι οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχώς αποφεύγουν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και το Δήμο Περάματος".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ